Zeleni trotoari

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
delightful

#201 Re: Zeleni trotoari

Post by delightful »

air ramiz opomena
Umjetnik a

#202 Re: Zeleni trotoari

Post by Umjetnik a »

kirby wrote:ma trotoar ko trotoar.svejedno je koje je boje ,ali meni upadaju u oci grbovi gradova.ako nebo nije zeleno(jablanica) onda se barem polumjesec(zenica) mora naci na njemu. :-) :-) :-) :-)
i tako je u RS uglavnom četiri S ili ako hoćeš C, u hercegovni su crveno bijele kocike i to je to
amrica

#203 Re: Zeleni trotoari

Post by amrica »

Da se malo vratimo na temu. Ovdje ima strucnjaka za sve i svasta, pa da neko odgovori:

- od kojeg materijala su zeleni plocnici
- kakav je postupak nanosenja
- Koliko traje postupak
- koliki im je vijek trajanja (vec se osipaju, rekla sam upadaju mrvice u sandale)
- koliko je kostalo samo zelenjenje plocnika

Posebno pitanje:
Ko je odobrio pustanje u promet plocnika kad dio plocnika od bivse prosvjete do hotela b nije zavrsen? Zelena pjescana masa je je u rasutom, pjeskovitom stanju, nije "asfaltirana" ili sta li se vec radi sa njom da postane kompaktna. Kao da gazas po pjescanoj plazi.
Skyfox

#204 Re: Zeleni trotoari

Post by Skyfox »

Sto zakuhase s trotoarima.... :run:
jennisjoplin

#205 Re: Zeleni trotoari

Post by jennisjoplin »

amrica wrote:Danas sam prvi put prosla zelenim trotoarima, haj', i nisu tako ruzni za vidjeti, ali problem je sto te male mrvice, cestice pijeska ili cega vec od cega je to napravljeno otpadaju i upadaju u sandale.

A uski dio trotoara kad ides prema Titinoj kroz Kulovica lijevo, od neke turiskicke agencije, banke (bivsa Prosvjeta) do hotela B, uopce nije ta zelena stvar "pricvrscena", pijesak debljine 2 cm, razletio se po cesti, trotoar mekan, kao plaza, upada u sandale....
a jesi li probala bosonoga, onda neće upadati u sandale :lol:
amrica

#206 Re: Zeleni trotoari

Post by amrica »

ja bih da mi je more metar udaljeno, ali nesto da perem noge od sarajevske prljavstine i zelenih kamencica u Miljacki... :roll:
Troll_Happens

#207 Re: Zeleni trotoari

Post by Troll_Happens »

amrica wrote:Da se malo vratimo na temu. Ovdje ima strucnjaka za sve i svasta, pa da neko odgovori:

- od kojeg materijala su zeleni plocnici
- kakav je postupak nanosenja
- Koliko traje postupak
- koliki im je vijek trajanja (vec se osipaju, rekla sam upadaju mrvice u sandale)
- koliko je kostalo samo zelenjenje plocnika

Posebno pitanje:
Ko je odobrio pustanje u promet plocnika kad dio plocnika od bivse prosvjete do hotela b nije zavrsen? Zelena pjescana masa je je u rasutom, pjeskovitom stanju, nije "asfaltirana" ili sta li se vec radi sa njom da postane kompaktna. Kao da gazas po pjescanoj plazi.
utvrdio sam cinjenicno stanje na terenu. Zapazanje sljedece... ko da gazim na smirgl papiru takav utisak sticem, prljavstina koja se nakuplja a vidio sam svasta jer sam par puta prosao, naftne mrlje, krv i neki bjeli cement koji je neko kod igralista onog posuo govori mi da ce ovo uzas biti nakon par mjeseca. Em se nece moci oprati i bice ko fleke na tepihu sto na obicnom sivom trotoaru bi covjek manje zapazao. Ovde bas bode oci a osim toga te mrvice se osipaju znaci od sunca i hodanja, sta ce bit kad bude led i snijeg kad budu to razbijali razbice i ovaj premaz isto tako, tako da cemo dobiti ko poderan itison. Vijek trajanja evo glave do decembra ako izdrzi. Ko sto semihica rece a i ovi iz gradske vlade ne bacajte smece barem dok je SFF da ne misle da smo cigani i divljaci, a poslije mozete to nadoknaditi haahah izjava god... nek izdrzi jednu sezonu i do iduceg SFF-a hahah :run:
Jara

#208 Re: Zeleni trotoari

Post by Jara »

Kad je prvi snijeg pao na "crveno" popločane trotoare u Koševskoj, obojio se u crveno.... Da li će ovi zeleni trotoari puštati boju, kao oni crveni u Koševskoj ? Tamo snijeg crvenio :oops: ( a trotoari posivili zbog "puštanja boje")... da li će ovdje pozeleniti :D ?
MuaDib

#209 Re: Zeleni trotoari

Post by MuaDib »

Air Ramiz wrote:
kirby wrote:ma trotoar ko trotoar.svejedno je koje je boje ,ali meni upadaju u oci grbovi gradova.ako nebo nije zeleno(jablanica) onda se barem polumjesec(zenica) mora naci na njemu. :-) :-) :-) :-)
Jest da je offtopic, ali da ne bi deset puta ponovljena laz postala istina, onda je korisnije dat tacne informacije.

Ali sta cemo sa ostalih stotinjak grbova:
E Air Ramiz misi u pravu nikako, jer ima ako tebi smetaju krstovi/križevi, možda nekom smetaju i ovakvi grbovi:

Cazin

Image

Hadžići

Image

Kalesija

Image

Sapna

Image

Stari Grad

Image

Velika Kladuša

Image

"famozna" Zenica

Image

Ja lično smatram da na grbovima općina ne trebaju da budu ni vjerski objekti, ni polumjeseci, ni krstovi ili križevi, pa uostalom ni ocila, ni ljiljani ni šahare jer se njima uvijek istiće dominantnost nekog naroda. A nervira me kada se gleda tuđa, a ne očisti vlastita avlija. :x

Ostalim forumašima se izvinjavam zbog skretanja s teme!! :)
Jara

#210 Re: Zeleni trotoari

Post by Jara »

A nervira me kada se gleda tuđa, a ne očisti vlastita avlija.
:thumbup:
Onaj mramorni trotoar kod Svjetlosti opaaasan zimi...sklisko...tamo nek nesto zimi postave kakve god boje da je :D ...bar nešto kao stazu... :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#211 Re: Zeleni trotoari

Post by -LIBERO- »

U jednoj od dnevnih novina sam procitao da je rok trajanja ovog trotoara 11 god. :shock: :shock:

Mozda u nekim drugim gradovima i na nekim drugim trotoarima,kod nas nema sanse da ovo prrezivi vise od pola godine do godinu dana.

Jer se da primjetiti da dosta lose reaguje na razne mrlje (mast,benzin,sladoled,zvake.....sta sve ne :D )tako da hmmmmmm

I kao varijanta je da se na ovo nemoze uhvatiti veliki led :shock: ,sto cemo vidjeti dosta brzo.
Aduu

#212 Re: Zeleni trotoari

Post by Aduu »

:D
Last edited by Aduu on 13/08/2008 02:12, edited 2 times in total.
fishtrija

#213 Re: Zeleni trotoari

Post by fishtrija »

MuaDib wrote:Ja lično smatram da na grbovima općina ne trebaju da budu ni vjerski objekti, ni polumjeseci, ni krstovi ili križevi, pa uostalom ni ocila, ni ljiljani ni šahare jer se njima uvijek istiće dominantnost nekog naroda...
Kakvi ba ljiljani i isticanje dominantnosti jednog naroda... Svi smo bili Bošnjani nekad i svima nam je ljiljan bio simbol države, prije nego što smo postali hrišćani i muslimani... Niđe veze, informišite se pa ulazite u diskusiju. I kako možeš porediti grb npr. opštine Stari grad, na kojem je stilizirani krov osmanlijsog objekta (ne znači da je džamija, znači kulturno naslijeđe) i ljiljan kao simbol hiljadugodišnje historije ove zemlje, sa grbom Nevesinja, gdje su puške kao simbol ratovanja, gdje je krst sa četiri C kao znak pripadnosti jednom narodu i kao da to nije dovoljno, još su zagurali i zastavu u vrh gore da nam bude jasno da u tom gradu nema mjesta ni za koga ko te simbole ne smatra svojima... Baš niđe veze. Daj argumente neke prvo bolan ne bio...

Sorry delight ako sam zgriješio, ali ljudi daju sebi previše oduška ovdje...
amrica

#214 Re: Zeleni trotoari

Post by amrica »

ljiljani su i simbol francuskih kraljeva.....
Chopper_Horrace

#215 Re: Zeleni trotoari

Post by Chopper_Horrace »

Last edited by Chopper_Horrace on 13/08/2008 03:03, edited 4 times in total.
afrikanac

#216 Re: Zeleni trotoari

Post by afrikanac »

Aduu wrote:Danas prolazim Kulovica ulicom i vidim da su "ofarbali" trotoare u zeleno. Kao neki sitni zeleni pijesak je posut i zaljepljen. :)
Cudno izgleda tako zeleno, isto umjetna trava :-)
Neko vidio??

Zna li Krmpotić za zelene trotoare, ministar prometa i komunikacija K. Sarajevo ?
Ako zna, svjesno je prešutio narušavanje zakona, ako ne zna - onda ne treba ni da bude ministar, šta će nam neinformisan ministar.
Ili je dobio par markica od IZ i sličnih :D
Last edited by afrikanac on 13/08/2008 03:05, edited 1 time in total.
Chopper_Horrace

#217 Re: Zeleni trotoari

Post by Chopper_Horrace »

...
luciferino

#218 Re: Zeleni trotoari

Post by luciferino »

Otisla sam sinoc da vidim svojim ocima i evo utiska. Nije izgledalo lose kao sto sam ocekivala, priznajem, uklonili su one mrljetine i imate osjecaj da hodate po zelenom tepihu teksture smirgl papira. Ipak, i dalje smatram da stubici i zelena boja izgledaju kao moja tigrica.

Dalje, ne mogu da ne primjetim sljedece:
1) Uzevsi u obzir velicinu Sarajeva i kako su odredjena naselja izgradjena po brdima, povrsina koju su "zastitili" je nistavna. Ljudi ce imati jos puno prilike da se ispadaju i izlome. Prva rizicna zona su ploce ispred Svjetlosti i Ekonomskog fakulteta (otkako znam za sebe, znam za te proklete ploce). Znaci, jos uvijek se treba dokopati sigurne zelene povrsine.
2) Zar nije Ferhadija puno frekventnija sto se tice "pjesackog saobracaja"? Po toj logici bi ovu i zonu trebali ofarbati u zeleno da bi se pjesacka staza "oznacila", tj. razdvojila od biciklisticke. :-)
3) Argumentacija da se time zamjenjuju zelene povrsine je vise nego bezobrazna, a onaj koji je ovo izjavio/la cigledno smatra gradjanstvo teladima. Ili je to, ili je i sam/a jedno veliko tele. :oops:
4) Sve u svemu, imam utisak da je neko trebao pokrice za lovu koju je spiskao na ko zna sta, pa sada samo izmislja razloge koji su vise nego smijesni. :zzzz:
5) Sto se zelene boje tice, ne, ne smeta mi opste, ali bode oci u ovom dijelu grada. Estetski se ne uklapa nikako. Ako su vec htjeli zastitni sloj koji ionako gubi svrhu jer nije postavljen tamo gdje treba, mogao je biti i siv.
6) Rekose mi sinoc da izgleda ko tabla za igru Monopol...imaju pravo...izgleda. Samo me interesuje koji kreten vise baca kockice.
Air Ramiz

#219 Re: Zeleni trotoari

Post by Air Ramiz »

MuaDib wrote:
Air Ramiz wrote:
Jest da je offtopic, ali da ne bi deset puta ponovljena laz postala istina, onda je korisnije dat tacne informacije.

Ali sta cemo sa ostalih stotinjak grbova:
E Air Ramiz misi u pravu nikako, jer ima ako tebi smetaju krstovi/križevi, možda nekom smetaju i ovakvi grbovi:

Cazin, Hadžići, Kalesija, Sapna, Stari Grad, Velika Kladuša

"famozna" Zenica

Image
U pravu sam apsolutno. Jer u opcinama sa bosnjackom vecinom 5-6 primjera koje si naveo su izuzetak, a u 100 opsina RS-a i Herceg Bosne to je pravilo. Ti navodis slucaj Sapne, sela koje je igrom slucaja nakon rata postalo opstina i u kojem zivi jednonacionalno stanovnistvo danas kao i prije rata, a ja navedem grb Banja Luke. Ekvivalent Banja Luci bi trebalo bit Sarajevo ili Tuzla, ili Bihac, a ne Sapna. Sto se tice Starog Grada, ne vidim nikakav problem, jer je naveden ljiljan simbol Bosne i dinastije Kotromanica koji nisu bili muslimani.

Sto se tice famozne zenice, naveden je i stilizovani kriz kao simbol krscanstva, a poenta grba je da prati historijska razdoblja zenice, srednji vijek, osmanski period i austro ugarski.
*mima*

#220 Re: Zeleni trotoari

Post by *mima* »

Opustite se malo.............

Image
jennisjoplin

#221 Re: Zeleni trotoari

Post by jennisjoplin »

@Air Ramiz

kada pises o ozbiljnim temama onda barem uzmi prave podatke, otkud u RS i HB 100 opcina? U Fed ima 10 kantona/županija i 70 općina a RS ima 62 opcine (podaci iz 2005) :run:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#222 Re: Zeleni trotoari

Post by mIRCerka »

DOBRO JE VISE SA GRBOVIMA I NACIONALIZMOM!
JA CU OVO POD KLJUC DOK NE DODJE GLAVNA U OVOJ MAHALI!
Locked