Zeleni caj...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Zeleni caj...

Post by Pooll » 18/08/2004 20:36

Evo forumasi djaba cu vam otkriti tajnu zelenog caja
:P

Uzmete filter vrecice zelenog caja ( recimo Franck ) i u toplu vodu.. ( ne kljucalu!! ) potopite 5 filtera ( na jedan litar vode ). Caj treba stajati 5 minuta, potom zasladite po zelji i stavite sok od 2 cijela limuna... ovo sve u frizider i imate domaci ledeni caj bez ikakvih aditiva i E-ova... a o svojstvima ovog prirodnog stimulansa procitajte dole ;)______________________
Ispitivanja delovanja zelenog caja ukazala su da se njime može spreciti maligno oboljenje prostate, a može i popraviti stanje vec obolelih osoba. Zeleni caj snižava ukupni holesterol, pomaže snižavanju krvnog pritiska što blagotvorno deluje na srce i krvne sudove. Stara kineska poslovica kaže: "Bolje tri dana bez hrane nego jedan dan bez caja". Miris tog napitka nežne zelene boje i kiselkastog ukusa podstice pozitivne misli, krepi celo telo, umiruje, opušta te procišcava organizam. Ispitivanjem ekstrakta polifenola dobivenih iz listova biljke zelenog caja pokazalo se da smanjuje nivo lipida, triglicerida i holesterola u krvi, a time i opasnost od bolesti krvnog sistema i arteroskleroze. Zeleni listovi caja bogati su i fluorinom koji sprecava štetno dejstvo bakterija karijesa u usnoj supljini. Caj sadrži i minerale važne za covekovo zdravlje poput kalijuma, bakra, gvozdja i mangana. Sadrži malo teo-filina i teobromina. Odavno je poznato da deluje i diuretski, pomaže protiv celulita jer ogranicava apsorpciju masnoce i podstice površinsku cirkulaciju. Zaceljuje rane, ekstrakt caja koristi se za negu kože, usne šupljine, izraslina na koži, protiv peruti u kosi, kod opekotina te za lecenje akni.

Ukusni napitak može se piti u bilo koje doba dana i veceri jer tein znatno blaže stimulise mozak nego kofein. Istraživanja koja su sproveli Japanci pokazala su da u delovima zemlje u kojima se bere i proizvodi zeleni caj nema smrtnosti od raka želuca i pluca.

Da bi se došlo do približnih doza za korisno dejstvo zelenog caja, ispitane su tipicne navike kineskih i japanskih potrošaca. Prosecno oni piju 3 šoljice napitka dnevno . Tipicna šoljica caja podrazumeva 1 cajnu kasikicu zelenog caja (oko 5 grama) i 250 ml vruce vode uz držanje od 3 minute pod poklopcem...Dobri znalci zelenog čaja kažu da nijedan napitak a još manje njihova mješavina, ne može tako dobro osvježiti tijelo kao što može jaki zeleni čaj. Sadržaj kofeina je u pravilu veći nego u kavi, a kad se kombinira s katehinom, učinak je nezamjenjiv! Nesumnjivo da takav napitak otklanja pospanost i prisiljava čovjeka na aktivnost te podiže razinu raspoloženja. Pitanje doziranja čaja je isto kao kod kave; svatko ima drukčiji “aršin” ali je isto tako sigurno da ne valja pretjerivati. Opće prihvatljiv princip je 2-3 šalice dnevno, prenda ima dijelova svijeta gdje se koristi dvostruka doza. Samo posebno osjetljive osobe mogu imati nesanice ako zeleni čaj piju navečer odnosno u jako koncentriranom obliku. Osvježavajuće djelovanje zelenog čaja prosječno je dulje od onoga na koji smo navikli kod kave, što se također pripisuje kombiniranom djelovanju djelatnih supstanci.[b] Iz toga se dade naslutiti da je za neke profesije (piloti, vozači) bolje koristiti čaj od kave. Ova činjenica se dakako već i komercijalno koristi; umjesto da se pije topli čaj za osvježenje, uzimaju se tablete zelenog čaja! I tako eto ; od “čarobne” formulacije do otkrića stvarnog ljekovitog djelovanja, prošla su stoljeća. [b]Svatko tko podcjenjuje djelovanje čajeva, a posebice zelenog – vara se!

Pijte zeleni čaj - zdrav je!

Pijte zeleni čaj - zdrav je!


Čaj je zasigurno najpopularniji bezalkoholni napitak na svijetu. Postoje tri kategorije čaja: zeleni (osušeni listići biljke Camellia sinensis), oolong čaj (kratko fermentirani a zatim preprženi listići) i crni čaj (fermentirani i osušeni listići). Istraživanja su pokazala da su sve tri vrste čajeva ljekovite, s tim što je najveća ljekovitost upravo zelenog čaja.

Kao ljekovite tvari u čaju naročito su važni flavonoidni spojevi (katehini, flavonoli, flavini), za koje je dokazano da su jaki prirodni antioksidansi koji djeluju antikancerogeno i antisklerotično. Poznato je da slobodni radikali iz okoliša mogu izazvati niz reakcija koje mogu prouzročiti oštećenja DNK i stanične membrane, što dovodi do raznih oboljenja, multiple skleroze i autoimunoloških bolesti. Dokazano je da su flavonoidni spojevi djelotvorniji protiv slobodnih radikala od vitamina C i vitamina E. Znanstvene studije (in vivo) pokazuju da nakon pijenja čaja dolazi do antioksidativne djelotvornosti u krvi. Najveća djelotvornost uočena je nakon pijenja zelenog čaja.

Epidemiološke studije u Japanu pokazuju da je smrtnost zbog raka želuca, pluća i jetre manja kod stanovnika Shizuoka, područja gdje se zeleni čaj proizvodi i pije u većim količinama, nego kod stanovnika koji piju manje zele­nog čaja. Pojedini sastojci čaja (kvercitin, kamferol i miricetin) sprečavaju razvoj r aka.

Za čaj je dokazano da ima antimikrobno i dezodorirajuće djelovanje. Epidemiološke studije u Japanu pokazuju da kod školske djece koja žive u područjima gdje se čaj uzgaja i više pije, ima manje slučajeva kvarenja zuba nego kod djece koja žive u drugim područjima. Naime, neki sastojci iz čaja štite zube od karijesa. Oni sprečavaju rast bakterija, koje uzrokuju kvarenje zuba i inhibiraju enzim u ustima koji razgrađuje preostali škrob na šećere. Time se smanjuje stvaranje kiseline u ustima i oštećenje zubne cakline.

Primijećeno je da čaj poboljšava svježinu daha; utvrđeno je da neki spojevi iz zelenog čaja imaju dezodorirajuće djelovanje čak jače od natrijevog bakrenog klorofilina koji se za to upotrebljava. Zato se prah ili ekstrakt zelenog čaja može upotrebljavati u proizvodima kozmetičke industrije, na primjer u zubnim pastama, vodama za ispiranje ustia, osvježivačima daha ili pak u žvakaćim gumama. Kinezi već 10 godina upotrebljavaju ekstrakt zelenog čaja u pastama za zube i šamponima.

S obzirom na dobru antioksidativnu sposobnost, ekstrakt zelenog čaja koristan je za usporavanje starenja kože. Preporučuje se uzimati ga u obliku napitka, kao i upotrebljavati ga u kozmetici u sastavu zaštitnih krema za njegu kože. Nadalje, danas se na tržištu nalaze zdravi napici koji sadrže ekstrakt zelenog ili crnog čaja, a preporučuje se dodavati te ekstrakte i drugim prehrambenim proizvodima ili dodacima hrani, koji se time mogu nazvati "zdravom hranom".

Valja upozoriti da ne treba pretjerivati i piti prevelike količine čaja, jer u nekim slučajevima to može dovesti do zdrav stvenih problema. Naime, neki spojevi iz čaja (polifenoli) mogu smanjiti apsorpciju željeza u probavnom traktu tako što vežu željezo u netopive komplekse koji naš organizam ne može probaviti.

Dokazano je da čaj može smanjiti apsorpciju željeza iz farmaceutskih preparata koje uzimamo, dok na preparate željeza vezane u hemoglobin iz mesa ne djeluje. Zato se preporučuje u takvim slučajevima uz čaj uzimati vitamin C ili mlijeko, što će smanjiti inhibitorno djelovanje na željezo. Isto tako ne preporučuje se farmaceutske preparate željeza piti s čajem, najbolje ih je piti s vodom, što inače vrijedi i za pijenje svih lijekova. Jedna epidemiološka studija pokazuje da nema tih negativnih pojava anemije ako se ne pije više od 3,5 šalica čaja na dan.

Nije na odmet napomenuti da pijenje zelenog čaja pomaže pušačima pri odvikavanju od pušenja!!!!!!kame
Posts: 975
Joined: 15/02/2002 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by kame » 18/08/2004 20:39

Pooll, sta mislis da postanes kuhar u mojoj rezidenciji kad postanem bogat i slavan?

Pocetna plata 2000 KM. Dogovoreno?

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 18/08/2004 23:19

kame wrote:Pooll, sta mislis da postanes kuhar u mojoj rezidenciji kad postanem bogat i slavan?

Pocetna plata 2000 KM. Dogovoreno?


Dogovoreno!!! :P

Hocu morati drzavni polagati? :D

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 19/08/2004 00:14

takodjer se zeleni caj moze piti sa kap mlijeka i medom... uz krisku friskog crnog hljeba tanko namazanim puterom.. sreca nema tu onih koji me smatraju poguzijom... :roll: :roll:

User avatar
Soul_Sista
Posts: 3752
Joined: 29/01/2003 00:00
Location: anybody seen my baby?

Post by Soul_Sista » 19/08/2004 00:21

:D :D :D

Pooooll, poguzijo!
Ja nesto ni nisam ljubitelj caja, vise sam kafa tip...ne mogu da se naucim piti cuj...nekako mi uvijek bljutav ukus ima.. :-? :D :-?

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 19/08/2004 01:10

Soul_Sista wrote::D :D :D

Pooooll, poguzijo!
Ja nesto ni nisam ljubitelj caja, vise sam kafa tip...ne mogu da se naucim piti cuj...nekako mi uvijek bljutav ukus ima.. :-? :D :-?


Pa kad ti ja napravim caj.. vidjeces.. a mogu ti i u paketu poslat :D :P

User avatar
Soul_Sista
Posts: 3752
Joined: 29/01/2003 00:00
Location: anybody seen my baby?

Post by Soul_Sista » 19/08/2004 01:13

Hajd..ali nemoj ako je preskupo :roll: ima te trave i ovde... :D :D :)

User avatar
morti
Posts: 1596
Joined: 23/03/2004 18:08
Location: Republika Peyton

Post by morti » 19/08/2004 01:15

ajmo svi zajedno očajavati... :D ...ne,bez zezancije...
jel ko probo onaj što osvježava duboko,praaaavo duboko...niš specijalno...još sam uvalio čiki koji radi poderanu marku... :D 8-)

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 19/08/2004 01:17

Soul_Sista wrote:Hajd..ali nemoj ako je preskupo :roll: ima te trave i ovde... :D :D :)


:lol: :lol:

trave? pa samo prati onaj moj recepat sa vrha

zoom66 wrote:turi joj i pitu u paketic....:D...preeporuka...8)...nisirpita...:D:D:D


:D :D :D

ja hocu da meni neko u paketu posalje onaj jedan aftomobil igracku :D

User avatar
Soul_Sista
Posts: 3752
Joined: 29/01/2003 00:00
Location: anybody seen my baby?

Post by Soul_Sista » 19/08/2004 01:17

cek onda :D :D ako je maijuana caj...toga mi posalji :D :D ja ti dam drugu adresu :D :D :lol:

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 19/08/2004 01:18

morti wrote:ajmo svi zajedno očajavati... :D ...ne,bez zezancije...
jel ko probo onaj što osvježava duboko,praaaavo duboko...niš specijalno...još sam uvalio čiki koji radi poderanu marku... :D 8-)


moj osvjezava duboko i siroko... ufff... :D

User avatar
Soul_Sista
Posts: 3752
Joined: 29/01/2003 00:00
Location: anybody seen my baby?

Post by Soul_Sista » 19/08/2004 01:19

Pooll, ja sam mislila da ti citas knjige :? ali nema frke, siknem ti jedan aftomobil igracku :D :D

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 19/08/2004 01:19

zoom66 wrote:ima pooll para...:D...marijuana chaj je naime u pitanju...:D:D:D...zar ti moram sve crtati moja ti?...:D:D:D...jarane, daj mi malo da se spucam, sekiracije ti...:D:D:D


uff... to je previse dragocijeno da se pravi caj... to se radije mota.. evo tebi u paketu.. tj malom paketu.. tj paketicu :( :P

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 19/08/2004 01:20

Soul_Sista wrote:Pooll, ja sam mislila da ti citas knjige :? ali nema frke, siknem ti jedan aftomobil igracku :D :D


kakve knjize.. ne volem ja knjizevnost :D :D :D

:lol: 8-)

User avatar
pitt
Posts: 27121
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

Post by pitt » 19/08/2004 01:22

Samo ilustrovano stivo :D

User avatar
Soul_Sista
Posts: 3752
Joined: 29/01/2003 00:00
Location: anybody seen my baby?

Post by Soul_Sista » 19/08/2004 01:24

Nema veze ako cita ili ne cita :D medzu nama vlada telepatija :D :D i da si mi poslao te maje :zzzz: :D

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 19/08/2004 01:24

pitt wrote:Samo ilustrovano stivo :D


i to ako nisu komplikovane slike...

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 19/08/2004 01:28

Soul_Sista wrote:Nema veze ako cita ili ne cita :D medzu nama vlada telepatija :D :D i da si mi poslao te maje :zzzz: :D


vazi.. sisterko... :D

User avatar
pitt
Posts: 27121
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

Post by pitt » 19/08/2004 02:06

Kama Sutra i ostale slikovnice sa tavana :D

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 19/08/2004 02:07

jos kad radis u stampariji... :D :D :D

User avatar
pitt
Posts: 27121
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

Post by pitt » 19/08/2004 02:08

Onda mozes i domacu radinost pokrenuti :D

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 19/08/2004 02:11

uf. moro bi se onda odreci podforuma religija. :D

_______

A modeli? Uvijek je to kona raza... :D

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 19/08/2004 02:17

zoom66 wrote:ne odrici se nicega pa ni religije...:D:D:D


:D :P

_______

A sad malo o caju... ma kakav caj.. odoh ja zapaliti :D

User avatar
Soul_Sista
Posts: 3752
Joined: 29/01/2003 00:00
Location: anybody seen my baby?

Post by Soul_Sista » 19/08/2004 02:28

:D Pooll, zar nisi napisao da zeleni caj djeluje protiv pusenja :? :? :D :D 8-)

User avatar
Pooll
Posts: 5056
Joined: 01/08/2003 00:00
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Pooll » 19/08/2004 02:33

Soul_Sista wrote::D Pooll, zar nisi napisao da zeleni caj djeluje protiv pusenja :? :? :D :D 8-)


A znaci procitala si? :roll: :D

Pa djeluje.. al na mene izgleda slabo :P

Post Reply