Zekat..pitanje

Rasprave o vjerskim temama.

Moderator: Bloo

Post Reply
Vjecita_zavrzlama

#251 Re: Zekat..pitanje

Post by Vjecita_zavrzlama »

Sid the sloth wrote: 11/03/2025 12:37
Vjecita_zavrzlama wrote: 11/03/2025 12:27
Sid the sloth wrote: 11/03/2025 12:11

Nije zar da je toliko tesko skontati da Zekat opet ide u tih 8 kategorija, samo ima neko ko to prikuplja i bolje od nas zna rasporediti u tih 8 kategorija? Nije nuklearna fizika, jednostavno je za shvatiti.

Za ovo boldirano, znaci svako za sebe treba tumaciti sve u islamu? Ne treba mu nikakva zajednica, ulema itd? Ili da malo sjecka, pa nesto tumaci sam a za nesto ipak nije sposoban pa mu treba ulema? Cak i onaj maloumni ali ako on smatra da ima zdrav razum, kako ces ti njemu dokazati da nema, isto ovako kako ja tebi ne mogu dokazati da nisi u pravu? On smatra da je razuman a ti znas da nije, ti smatras da znas bolje od uleme a ja mislim da ne znas? Ko je u pravu? To da imas zdrav razum mozda ti mislis ali ne mora znaciti da je tako ;-)

Nego da ne duljimo bespotrebnu raspravu, ko za sebe misli da je ulema i pametniji od trenutne uleme ima slobodu da radi kako hoce, cak i ako tu svoju pamet temelji na broju postova na forumu :D
Na kraju ce se saznati da li je bio u pravu ;)
Ko je dao IZ pravo da oni sebe proglase jedinim legitimnim za prikupljanje zekata?

Posebno s obzirom da su sve osim transparentni, ne pada mi na pamet da im slijepo vjerujem..pa nismo u srednjem vijeku
Ko im je dao pravo da klanjaju namaze, vjerujes li im tu? Ko im je dao pravo na sve ostalo?
Napravi svoj paradzemat i radi sta ti je volja, ne razumijem taj polovicni pristup - malo cu ih pratiti pa malo necu. A necu obicno onda kad se radi o novcu. Ako mislis da si nesto bolji od njih zbog toga, vjeruj da nisi.
Radit cu upravo kao i do sad, i kako mi mama nena pranena-zekat ide bogobojaznim siromasima
nivla

#252 Re: Zekat..pitanje

Post by nivla »

ne brijati bradu nije farz nego sunet, druga je stvar sto selefije i sljedbenici abdulvehaba zele to svesti na farz kao sto ljakic to zeli uraditi sa obrezivanjem zena koje nema uopste utemeljenje u islamu vec arapskim obicajima pravdajuci to cinjenicom da smanji zenama seksualnu zelju dok se u praksi obrezivanjem dovodi da zena u seksu ne moze ni uzivati jer ne osjeti podrazaj zbog odstranjenog klitorisa, ni obrezivanje muskaraca nije farz nego sunet zato se i zove sunecenje a ne farzovanje

sto se zekata tice istina je da nema vise halifata i da su dolaskom austrougarske muslimani sa prostora bih dobili islamsku zajednicu koja bi trebala, ali ne mora, biti vrhovni autoritet u tumacenjima i fetvama za svoje clanove, pa i u tome kako se uredjuje zekat, istina je da su pretjerali u tome da je samo njima ispravno uplatiti isti, ali isto tako je istina da nema mehanizma kojim bi natjerali nekog da samo njima plati pa im je i ostalo na praznoj prici da samo njima mora, nakon uvodjenja fetve u vezi sa zekatom usudili su se i porediti da ce biti pravedni kao halifa omer
najveci problem im je apsolutna netransparentnost i navodjenje da oni nesto finansiraju a onda im druge humanitarne organizacije kupuju drva za dzamije kod kojih su dzemati mali umjesto da im se od uplacenog zekata proslijedi
ne zaboravimo i da je vecina hodza na minimalcu pa su im i penzije minimalne jer dobijaju plate u koverti, kradu od drzave i svih njenih gradjana ne uplacujuci pune plate, istina nije ako bukvalno tumacis haram ali sustinski jeste

to sto neko nije clan islamske zajednice u bih ne znaci da nije musliman, ali ovdje se dosta njenih clanova ponasa u smislu da od iste prihvataju ono sto im se svidja a ne prihvataju ono sto im se ne svidja
Idemedosumom

#253 Re: Zekat..pitanje

Post by Idemedosumom »

Chloe wrote: 11/03/2025 12:41 :oops1: sveeeeeeeeeeeeeee :D

Sretan? :)
Kratka digresija. Jako cesto se moze uociti neka spona izmedju forumasa koji propagiraju da se zekat daje iskljucivo IZ, i onih koji su nekako prekriticni prema trenutnoj vlasti a premehki prema bivsoj. Coincidence? I think not :P
dr_Evil

#254 Re: Zekat..pitanje

Post by dr_Evil »

nivla wrote: 11/03/2025 12:43 ne brijati bradu nije farz nego sunet, druga je stvar sto selefije i sljedbenici abdulvehaba zele to svesti na farz kao sto ljakic to zeli uraditi sa obrezivanjem zena koje nema uopste utemeljenje u islamu vec arapskim obicajima pravdajuci to cinjenicom da smanji zenama seksualnu zelju dok se u praksi obrezivanjem dovodi da zena u seksu ne moze ni uzivati jer ne osjeti podrazaj zbog odstranjenog klitorisa, ni obrezivanje muskaraca nije farz nego sunet zato se i zove sunecenje a ne farzovanje
Sve na stranu, njihove obicaje, tradicije, ali...

Zar ima ista bolje nego kad odradjujes dobar posao, a vidis na njoj. I onda neki sebi to oduzme :S
Vjecita_zavrzlama

#255 Re: Zekat..pitanje

dr_Evil wrote: 11/03/2025 12:55
nivla wrote: 11/03/2025 12:43 ne brijati bradu nije farz nego sunet, druga je stvar sto selefije i sljedbenici abdulvehaba zele to svesti na farz kao sto ljakic to zeli uraditi sa obrezivanjem zena koje nema uopste utemeljenje u islamu vec arapskim obicajima pravdajuci to cinjenicom da smanji zenama seksualnu zelju dok se u praksi obrezivanjem dovodi da zena u seksu ne moze ni uzivati jer ne osjeti podrazaj zbog odstranjenog klitorisa, ni obrezivanje muskaraca nije farz nego sunet zato se i zove sunecenje a ne farzovanje

Zar ima ista bolje nego kad odradjujes dobar posao, a vidis na njoj. I onda neki sebi to oduzme :S
Ali,cto znaci i rizik da trazi dalje ako nisi dobar.Zato pametne glave kroz vjeru to izmislise
dr_Evil

#256 Re: Zekat..pitanje

Post by dr_Evil »

Vjecita_zavrzlama wrote: 11/03/2025 12:57
dr_Evil wrote: 11/03/2025 12:55

Ali,cto znaci i rizik da trazi dalje ako nisi dobar.Zato pametne glave kroz vjeru to izmislise
Ma jasno je meni to, ali opet nije ceif. Sta drugo reci.
Chloe
Photo mod

#257 Re: Zekat..pitanje

Post by Chloe »

Idemedosumom wrote: 11/03/2025 12:51

Kratka digresija. Jako cesto se moze uociti neka spona izmedju forumasa koji propagiraju da se zekat daje iskljucivo IZ, i onima koji su nekako prekriticni prema trenutnoj vlasti a premehki prema bivsoj. Coincidence? I think not :P
:lol: .... Nevjerovatna nezrelost. :)
Idemedosumom

#258 Re: Zekat..pitanje

Post by Idemedosumom »

Chloe wrote: 11/03/2025 13:04
Idemedosumom wrote: 11/03/2025 12:51

Kratka digresija. Jako cesto se moze uociti neka spona izmedju forumasa koji propagiraju da se zekat daje iskljucivo IZ, i onima koji su nekako prekriticni prema trenutnoj vlasti a premehki prema bivsoj. Coincidence? I think not :P
:lol: .... Nevjerovatna nezrelost. :)
Jelde?
Tvrtko II Kotromanić

#259 Re: Zekat..pitanje

Post by Tvrtko II Kotromanić »

hajmo ljudi dragi malo lopticu spustiti, ramazan je :)
Sid the sloth

#260 Re: Zekat..pitanje

Post by Sid the sloth »

Vjecita_zavrzlama wrote: 11/03/2025 12:42
Vjecita_zavrzlama wrote: 11/03/2025 12:27

Ko je dao IZ pravo da oni sebe proglase jedinim legitimnim za prikupljanje zekata?

Posebno s obzirom da su sve osim transparentni, ne pada mi na pamet da im slijepo vjerujem..pa nismo u srednjem vijeku
Ko im je dao pravo da klanjaju namaze, vjerujes li im tu? Ko im je dao pravo na sve ostalo?
Napravi svoj paradzemat i radi sta ti je volja, ne razumijem taj polovicni pristup - malo cu ih pratiti pa malo necu. A necu obicno onda kad se radi o novcu. Ako mislis da si nesto bolji od njih zbog toga, vjeruj da nisi.
Radit cu upravo kao i do sad, i kako mi mama nena pranena-zekat ide bogobojaznim siromasima
Mogla je tebi nana i imam biti pa da klanjas za njom, ali ...
Vjecita_zavrzlama

#261 Re: Zekat..pitanje

Sid the sloth wrote: 11/03/2025 14:41

Ko li je bio njoj imam pa opet nije primao ni zekat ni vitre?
Sid the sloth

#262 Re: Zekat..pitanje

Post by Sid the sloth »

Vjecita_zavrzlama wrote: 11/03/2025 14:53
Sid the sloth wrote: 11/03/2025 14:41

Ko li je bio njoj imam pa opet nije primao ni zekat ni vitre?
Vjerovatno neki koji nije bio u vremenu ovakog institucionalnog "setupa" na nivou IZ, a cisto sumnjam da se i tad nije mogao dati Zekat njima.
iClass

#263 Re: Zekat..pitanje

Post by iClass »

Meni nije nikada problem podržati lokalni džemat, imama, mektebsku nastavu itd.

Ali kako sam primjetio IZ je postala previše birokratska, previše nekakvih zaposlenih ljudi, izmišljenih pozicija, odjela itd. Ne bi ni to bio problem da se rezultati vide na narodu, međutim kladionice, alkohol, blud, ostavljanje namaza itd. samo raste.

Imam osjećaj da su više selefije na tom putu odradile neko IZ iako vidim da sada neki imami radi dobar posao po tom pitanju (opet u svojoj režiji).
Idemedosumom

#264 Re: Zekat..pitanje

Post by Idemedosumom »

Članarina, hodžarina, ono što se ubaci u džamijsko sanduče, druge vanredne donacije- su jedno. I treba dati, podržati.

Zekat nije namijenjen za te svrhe.
Idemedosumom

#265 Re: Zekat..pitanje

Post by Idemedosumom »

Pogledah onaj financijski izvjestaj bejt-ul-mal iz 2020 g. Od ukupno ca. 14.000.000 KM uplacenih na ime zekata i sadekat-ul-fitra, 1 milion je otisao ugrozenima, povratnicima, bolesnim itd. Dakle, tek nesto vise od 7%, ostatak za raznorazne oblike administracije.

U pamet, ljudi.
iClass

#266 Re: Zekat..pitanje

Post by iClass »

Počele su hutbe o zekatu, danas prva :lol:

Elem, ne razumijem finansije IZ. Ja sam platio članarinu u lokalni džemat (60KM). Šta je u to uključeno? Je li iz toga ide plata imamu? Je li iz toga ide komunalije i sl. za džamiju?

Šta je sada hodžarina pored članstva itd.?
Idemedosumom

#267 Re: Zekat..pitanje

Post by Idemedosumom »

Čim imam kaže, da će se pročitati hutba reis-a ili zamjenika mu, džematlije masovno zakolutaju očima. Još malo, pa će narod počet s napuštanjem džamije u po hutbe.
Vjecita_zavrzlama

#268 Re: Zekat..pitanje

Idemedosumom wrote: 14/03/2025 19:49 Čim imam kaže, da će se pročitati hutba reis-a ili zamjenika mu, džematlije masovno zakolutaju očima. Još malo, pa će narod počet s napuštanjem džamije u po hutbe.
Eno na instagram su poceli pravit parodije na racun toga neki influenseri :D morat ce Iz da se promjeni ili ubrzo narod ima da promjeni naglo plocu :D
iClass

#269 Re: Zekat..pitanje

Post by iClass »

Vjecita_zavrzlama wrote: 17/03/2025 01:17
Idemedosumom wrote: 14/03/2025 19:49 Čim imam kaže, da će se pročitati hutba reis-a ili zamjenika mu, džematlije masovno zakolutaju očima. Još malo, pa će narod počet s napuštanjem džamije u po hutbe.
Eno na instagram su poceli pravit parodije na racun toga neki influenseri :D morat ce Iz da se promjeni ili ubrzo narod ima da promjeni naglo plocu :D
Šalji link da vidim
Idemedosumom

#270 Re: Zekat..pitanje

Post by Idemedosumom »

Da se ne zaboravi :violina: :josipalisac:

basicm

#271 Re: Zekat..pitanje

Post by basicm »

Idemedosumom wrote: 12/03/2025 15:36 Pogledah onaj financijski izvjestaj bejt-ul-mal iz 2020 g. Od ukupno ca. 14.000.000 KM uplacenih na ime zekata i sadekat-ul-fitra, 1 milion je otisao ugrozenima, povratnicima, bolesnim itd. Dakle, tek nesto vise od 7%, ostatak za raznorazne oblike administracije.

U pamet, ljudi.
Dovoljno za pamet. Ostalo su klupska navijanja.
Post Reply