Zeludac(problemi vezani za njega)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
idealnolosa

#26 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by idealnolosa »

Mis mekinjas wrote: Controloc, ko god ga može podnijeti svaka mu čast,
sTO?Ja ga pijem vec 2 dana.Juce me zeludac nije bolio,danas pomalo
idealnolosa

#27 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by idealnolosa »

Koji su simptomi Heliko bakterije?Koji gastritisa?Cira?
idealnolosa

#28 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by idealnolosa »

thousands of voices wrote:Verem trava je, pripremljena kao caj, odlicna za zelucane probleme.
dokazano na bliskoj osobi 8)
Kako se tacno priprema?
neva_eva

#29 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by neva_eva »

Da podijelim iskustvo sa sondom :D . Ozirom da sam i ja imala problema sa zelucem..zapravo imam ih jos uvijek ali ne tako cesto kao prije.Imala sam uzasne bolove u zelucu..kao da mi neko noz zabode i tako godinama...sve mi govorili ..ma nije to nista..to je malo nervoza zeluca i tako iz godine u godinu..a mene bolilo. Radila sam gastroskopiju..cini mi se pet ili sest puta...lagala bih kad bi rekla da nije neugodno jer zaista jeste..ali nije uopste strasno..mene su isprepadali kad sam isla prvi put, mislila sam da cu umrijeti :shock: ...ali zaista nije toliko strasno. Trojnu terapiju sam pila cak tri puta...moram napomenuti da mi je zeludac bio..kako i sam doktor kaze "havarija"! Ali dobro je sad se stanje prilicno popravilo..i da, imala sam i helicobakt.pylori ...pa sam je valjda izlijecila jer je test koji sam radila prosle sedmice bio negativan..a test se ne moze vise raditi na DIP-u zbog nedostatka reagensa... niti na Ilidzi, isla sam na oba mjesta..pa su mi rekli da moram privatno u apoteci..sto me kostalo nekih 14/15 KM...i eto sad samo po poterbi pijem controloc...nadam se da sam bar malo utjesila sve one koji se plase gastroskopije :)
idealnolosa

#30 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by idealnolosa »

Ja se plasim.Hvala :)
Usput sutra idem kod gastrologa na DIP pa poslije konstatacije s njim on ce da odluci ima li potrebe za sondu,i valjda ce naslutiti sta mi je.Javim sutra
malaplavooka

#31 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by malaplavooka »

idealnolosa wrote:Koji su simptomi Heliko bakterije?Koji gastritisa?Cira?

Za bakteriju su ti simptomi sljedeći: podrigivanje, nadutost,bol u gornjem dijelu želuca koja se simetrično širi prema rebrima u uznapredovalom slučaju može doći i do povraćanja, proliva, bolova između plećki i u prsima koji podsjeća na srčane probleme, hladan znoj i sl.
male_okice

#32 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by male_okice »

ja sam imala dosta problema sa zeludcem, prosla 100 stvari; uglavnom mene je mucila kiselina i kao grcevi u stomaku koji bi boljeli uzasno. Odem doktoru i vadila prvo nalaze krvi i stolice-nekim novim testovima koji otkrivaju da li ima krvi u stolici-jer je to valjda pokazatelj da je cir. Eh posto je to bilo sve uredu i negativno na krv onda sam radila ultrazvuk cjelokupnog abodomena koji je isto bio uredan. Uporedo ovome svemu pila sam terapiju Sabax kapsule svako jutro 1 prije jela prije kafe svega i po potrebi rupurut koji je kao gastal, i takodjer imala sam poseban rezim ishrane-dosta lagana hrana ujutru zitarice, malo voca popodne lagana vecera tipa supe jogurta malo i sl. Eh sabax mi je stvarno pomogao ali nije skroz rjesio problem...posto smo radili sve te gore navedene stvari dr mi je rekao da pokusam da mijenjam rezim ishrane-znaci vise laganih obroka dnevno umjesto 1-2 obilnija tako da sam pokusala to a i takodjer sam krenula na fitnes (to mi je predlozio jer vise kretanja i rada sa misicima potice lakse varenje hrane). Eh isto sto sam primjetila jeste da me stomak krene boliti kad se puno iznerviram ili nasikiram-odnosno stress bilo koje vrste. Nisam isla na sondu jer i je rekao neka nam to bude neka zadnja opcija jer je neugodno iskustvo, sad je poslije par mjeseci stanje hvala bogu bolje, ali i dalje se trudim manje hrane ali cesce jesti i sto se manje nervirati onda mi je bolje.
thousands of voices

#33 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by thousands of voices »

idealnolosa wrote:
thousands of voices wrote:Verem trava je, pripremljena kao caj, odlicna za zelucane probleme.
dokazano na bliskoj osobi 8)
Kako se tacno priprema?
Kao i svaki drugi čaj, preliti prstohvat ključalom vodom i piti mlako u gutljajima tokom dana.
idealnolosa

#34 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by idealnolosa »

Jutros isla na Dip.Sonda nije potrebna :thumbup: .Dao mi da radim nalaze ct,ultrazvuk abdomena i imunologija za testiranje na bakteriju.Dao mi jos jedne tablete pored Controloca.E sad,valja iscekat taj ultrazvuk,kaze mi doktorica opste prakse da se tek za februar narucuje
male_okice

#35 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by male_okice »

idealnolosa wrote:Jutros isla na Dip.Sonda nije potrebna :thumbup: .Dao mi da radim nalaze ct,ultrazvuk abdomena i imunologija za testiranje na bakteriju.Dao mi jos jedne tablete pored Controloca.E sad,valja iscekat taj ultrazvuk,kaze mi doktorica opste prakse da se tek za februar narucuje
ne znam da li imas novca ali uradi to privatno, ja sam isto trebala uraditi UZ abdomena u februaru dobila uputnicu od doktora, a dobila termin za april, i ja odem u privatnu kliniku platila 40 KM, otisla opet svom doktoru sa tim nalazom u roku 7 dana.
KenCo

#36 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by KenCo »

imao sam mucninu nakon skoro svakog obroka godinu dana. bez obzira sta i koliko jeo, dolazi do mucnine, hrana kao da stoji u stomaku. imao sam tek 20 godina.
trebao ici na gastroskopiju, medjutim na savjet doktorice pocinjem piti caj Kunicu. vec nakon prve case osjetio sam olaksanje,pio caj par mjeseci i nikad vise nisam imao problema sa tim.
Last edited by KenCo on 06/10/2011 12:41, edited 1 time in total.
radet

#37 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by radet »

Sonda je zakon i jedino ona da pravu dijagnozu. Dok uradiš sve te pretrage gdje su te poslali, izgubit ćeš puuno živaca, vremena, a doći će te pofino para. Pregled sondom traje par minuta i jedini je mjerodavan ako su u pitanju želudčani problemi i problemi na 12-opalačnom crijevu.
idealnolosa

#38 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by idealnolosa »

Sad sam provjerila.Trebam da uradim RTG,Ultazvuk abdomena i test za bakteriju.Sta je RTG
male_okice

#39 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by male_okice »

idealnolosa wrote:Sad sam provjerila.Trebam da uradim RTG,Ultazvuk abdomena i test za bakteriju.Sta je RTG
http://www.zanovidan.hr/rentgenska-snimanja-rtg-snimke/
Dr.Mr.Fr.

#40 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Dr.Mr.Fr. »

dosta ljudi ima stomacne probleme na nervnoj bazi, tipa Iritabilni kolon (Colon irritabile)
Česti funkcionalni poremećaj. Etiologija nejasna. Porodična naklonost i emocionalni faktori igraju ulogu. Uloga drugih faktora (premor, neregularna i loša ishrana, nesanica, duge vožnje, pušenje i alkohol, konzerve, dizenterijska infekcija). Deficit laktaze.

Objektivno nadeno - posle hrane manje intenzivne kontrakcije i povećanje intralumenskog pritiska u pojedinim segmentima debelog creva.
Terapija:

Psiholog, psihijatar, eventualno hipnoza. Anksiolitička, prokinetička (Reglan, Cisap) i spazmolitička terapija, ukloniti pušenje, alkohol, stresove, dijeta bez začina, variva, konzervi, odmor, eventualno pankreasni enzimi (Digestal).
:mrgreen:
idealnolosa

#41 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by idealnolosa »

Rtg-90,uz-50,hilari bakterija-25
Preglesi koji meni trebaju.A sama sonda 100.Onda je bolje uraditi sondu samo me strah
male_okice

#42 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by male_okice »

idealnolosa wrote:Rtg-90,uz-50,hilari bakterija-25
Preglesi koji meni trebaju.A sama sonda 100.Onda je bolje uraditi sondu samo me strah
pa zar nemas zdravstveno? Pusti strah kraju reci sebi: moram to uciniti to je radi mene i bice mi bolje, zamisli to kao odlazak zubaru, znas da ti se ne svidja ali moras tako da, evo mozes procitati i iskustvo osobe gore koja kaze da ne boli, isto moj svekar je isao na tu sondu i nije ga bolilo nista samo kaze imas osjecaj da te zulja u grlu. Ici ce to, zapamti da je cilj (ozdravljenje) opravdava sredstvo :-D
LaCici

#43 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by LaCici »

I za gastroskopiju se na DIP-u ceka i po 2 mjeseca, naravno ako nemas stelu. Ako budes radila privatno onda definitivno idi kod dr Gornjakovica. Meni je on skidao polip sa zeluca i super je doktor.
Last edited by LaCici on 06/10/2011 14:59, edited 1 time in total.
idealnolosa

#44 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by idealnolosa »

Znam,sve se ceka po 2-3 mjeseca zato sam mislila privatno.E sad kontala sam da uradim ova 3 nalaza koja mi je doktor rekao.Ili eventualno da li je rtg vrijedniji od uz abdomena?UZ abdomena sam radila prosle godine sve bilo ok.Da uradim rtg i prisustvo bakterije?
Pijem Controloc picu ga 28 dana i dobila sam jos Reglan
LaCici

#45 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by LaCici »

Ja bih na tvom mjestu uradila ono sto ti je dr rekla. Pa ako ne bude bolje onda idi na gastroskopiju da vidis sta je. I pusti se tih lijekova, to je sve jako i cista hemija, probaj ti sa biljkama.
idealnolosa

#46 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by idealnolosa »

I ja sam mislila da uradim to sto je doktorica rekla(pardon bio je doktor na dipu :D I to kako mlad i lijep,mmmmmmm).
Pijem tablete,kupila sam Kantarion caj i onaj sa V koji je bio preporucen na ovoj temi,vec sam popila 3-4 solje.I jednog i drugog.Bol me umanjio ali nadutost je ostala,kao da sam 4 mjesec trudnoce.Uzas
idealnolosa

#47 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by idealnolosa »

LaCici wrote:definitivno idi kod dr Gornjakovica. Meni je on skidao polip sa zeluca i super je doktor.
Gdje on radi?
LaCici

#48 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by LaCici »

Samo nemoj pretjerivati, ne valja ni previse caja piti, dovoljno ti je ujutro i navece. I ne znam da li pijes dosta kafe. Ako pijes probaj smanjiti, meni je pomoglo.
LaCici

#49 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by LaCici »

idealnolosa wrote:
LaCici wrote:definitivno idi kod dr Gornjakovica. Meni je on skidao polip sa zeluca i super je doktor.
Gdje on radi?
On ti je u poliklinici Sunce. Konsultacije su 25 KM a gastroskopija je 110 KM. Ako nista mozes otici samo na konsultacije da cujes i njegovo misljenje, jer ga svi hvale kao velikog strucnjaka.
male_okice

#50 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by male_okice »

LaCici wrote:Ja bih na tvom mjestu uradila ono sto ti je dr rekla. Pa ako ne bude bolje onda idi na gastroskopiju da vidis sta je. I pusti se tih lijekova, to je sve jako i cista hemija, probaj ti sa biljkama.
stvarno se ne slazem sa tobom: ja sam muku mucila sa stomakom preko 3 mjeseca probala svakakve cajeve i svasta nesto i dok nisam otisla doktoru i progutala tu hemiju odnosno propisane lijekove od njega nije me proslo. Nisam ni ja pobornik hemije i svih mogucih lijekova ali covjek treba biti svjestan da nama lijekovi itekako pomognu-naravno da imaju nus pojave ali sve ima danas nus pojave tako da neka ona radi ono sto joj doktor kaze i neka pije ono sto joj on propise.
Post Reply