Koliko sam shvatila tebi su nalaz na H.Pylori radili brzim testom krvi, tj. na testeru. Pouzdaniji je direktno iz krvi, a još pouzdaniji su testovi stolice, na dah i bris želuca (ovo se radi na gastroskopiji).
Fazon je što se testovi iz krvi rade na antitijela koja organizam pravi kada se počne boriti sa bakterijom i njihova koncentracija može biti neznatna u trenutku uzimanja uzorka. Najpouzdaniji testovi su oni koji vrše mikrobiološku analizu. To što nisi imala antitijela u krvi ne znači da nemaš bakteriju. Nadam se da je uistinu nemaš.
U svakom slučaju može biti ameba, neka druga bakterija i sl. Moraš uraditi podrobniju analizu. Koje god da je stanje moraš terapiju odraditi do kraja. Problemi sa želucem znači slabiji metabolizam, a to znači slaba apsorpcija hranjivih materija što na kraju vodi ka raznim oboljenjima. Nemoj sebi dopustiti da prekasno reaguješ, jer neki problemi imaju velike posljedice (evo hernia daje simpotme srčanog udara, a sami simptomi nastaju zbog nestabilnosti dijafragme i pomicanja pluća i srca što nije dobro). Lično sam prekasno čekala i sluznica želuca mi je bila 90% nagrižena bakterijom i kiselinom da sam morala onda da jedem supice i doslovno izbjegavala bilo šta što izaziva lučenje kiseline kako bih obnavljala sluznicu. Posudi pare za pregled, pa ih vrati kasnije (ako je do finansija). Bolje da imaš dug nego gore stanje, čiji tretman će također zahtijevati više novca.
Gastroskopija se radi na prazan stomak i svugdje je privatno rade tako kasno. Meni je pomoglo to što sam ujutro dobila infuziju (imala sam strašan napad boli taj dan), pa sam uspjela biti sita do popodne. Meni je želudac bio tako narušen da je u njemu bilo hrane koja je tu bila duže vrijeme, ali su uspjeli napraviti pregled.