Visok pritisak

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Ko to smat

#1 Visok pritisak

Post by Ko to smat »

Imam jednu molbu ako se ko razumije da mi objasni.Naime stari mi ima visok pritisak 170 lezo jednu noc u bolnici primio kaze 2 inekcije.E sad me zanima jeli to toliko opasno da je moro ostat lezat i da primi 2 inekcije.Juce kaze opet primio inekciju previsok pritisak.Hocu da mu pomognem ali kako.Dobio je lijekove ali me cudi da dobija inekcije da nije bas nesto opasno.Ima 74 odine nikad bolestan bio.
O'zone
Globalni moderator

#2 Re: Visok pritisak

Post by O'zone »

Obično osobe koje imaju visokkrvni pritisak se ne ostavljaju u bolnici (koliko ja znam). Moja majka ima često visok pritisak koji izlazi na 220/110do120 i obično je tada vodim u dom zdravlja ili hitnu gdje primi dvije do tri injekcije ali nikad je nisu zadržali sasvim je normalno da osobama sa viskom pritiskom daju injekcije jer je to najbrži način spuštanja pritiska u slučaju otezanja rizikuje se srčani ili moždani udar.
Možda ti otac ima neko dodatno oboljenje ili rizično stanje zbog kojeg ga je bolje bilo ostaviti na promatranju.

Bitno je da nastavi piti terapiju da se mani hrane koja diže pritisak,prekomjernog alkohola (ako pije) i najbitnije od svega nerviranja bilo koje vrste jer to diže pritisak za sekundu
otherside

#3 Re: Visok pritisak

Post by otherside »

Ko to smat wrote:Imam jednu molbu ako se ko razumije da mi objasni.Naime stari mi ima visok pritisak 170 lezo jednu noc u bolnici primio kaze 2 inekcije.E sad me zanima jeli to toliko opasno da je moro ostat lezat i da primi 2 inekcije.Juce kaze opet primio inekciju previsok pritisak.Hocu da mu pomognem ali kako.Dobio je lijekove ali me cudi da dobija inekcije da nije bas nesto opasno.Ima 74 odine nikad bolestan bio.
diuretik (lijek koji ubrzava mokrenje) se daje kod ljudi sa visokim pritiskom u svrhu snizavanja istog. svaka injekcija djeluje brze nego tablete pa se injekcije daju kada je potrebno brze djelovanje lijeka. takav je slucaj u uslovima hitne pomoci jer se tezi brzem i efikasnijem zbrinjavanju pacijenata.
ako ti otac nije ostao u bolnici, nije nista preozbiljno. medjutim, visok pritisak, tj. njegove posljedice su najcesci uzroci smrti i njegovo regulisanje lijekovima treba shvatiti ozbiljno.
terapija koja se preporuci je u vecini slucajeva dozivotna i uzima se svaki dan.
Radar71

#4 Re: Visok pritisak

Post by Radar71 »

Nije u skladu s nazivom teme ali sta je najbolje za nizak pritisak? Nije toliko strasno da idem doktoru, vec neki kucni lijek
otherside

#5 Re: Visok pritisak

Post by otherside »

Radar71 wrote:Nije u skladu s nazivom teme ali sta je najbolje za nizak pritisak? Nije toliko strasno da idem doktoru, vec neki kucni lijek
prirodni diuretici su luk (narocito bijeli), kupus, paradajz, krastavac, mrkva, leca, lubenica,...
poznanik

#6 Re: Visok pritisak

Post by poznanik »

otherside wrote:
Radar71 wrote:Nije u skladu s nazivom teme ali sta je najbolje za nizak pritisak? Nije toliko strasno da idem doktoru, vec neki kucni lijek
prirodni diuretici su luk (narocito bijeli), kupus, paradajz, krastavac, mrkva, leca, lubenica,...
Možda griješim, ali ja sam shvatio da @Radar boluje od niskog pritiska, ne od visokog, što znači da mu diuretici, koji snižavaju pritisak, ne odgovaraju :?
otherside

#7 Re: Visok pritisak

Post by otherside »

poznanik wrote:
otherside wrote:
Možda griješim, ali ja sam shvatio da @Radar boluje od niskog pritiska, ne od visokog, što znači da mu diuretici, koji snižavaju pritisak, ne odgovaraju :?
ajoj, do mene je :D
ako je mladja i zdrava osoba u pitanju, onda dosta tecnosti i slana supica svaki dan :)
nisu ni one grickalice tipa stapici, smoki, losi ali umjereno - ono kad osjetite da je pritisak "sletio" :wink:
Ujedam

#8 Re: Visok pritisak

Post by Ujedam »

Ko to smat wrote:Imam jednu molbu ako se ko razumije da mi objasni.Naime stari mi ima visok pritisak 170 lezo jednu noc u bolnici primio kaze 2 inekcije.E sad me zanima jeli to toliko opasno da je moro ostat lezat i da primi 2 inekcije.Juce kaze opet primio inekciju previsok pritisak.Hocu da mu pomognem ali kako.Dobio je lijekove ali me cudi da dobija inekcije da nije bas nesto opasno.Ima 74 odine nikad bolestan bio.
Primio je injekcije da bi mu se spustio pritisak. Normalno da je opasno. Otkad mu je visok pritisak, koliko dugo ima visok pritisak? Kakve tegobe ga muče? Ne možeš mu pomoći ti nikako, možeš ga savjetovati ukoliko pije alkohol, da smanji ili ne pije još bolje, da smanji pušenje, da se pravilno hrani, da redovno mjeri pritisak, da više šeta..
Čudna sorta

#9 Re: Visok pritisak

Post by Čudna sorta »

ako si kod kuće, a nemaš baš vremena za čekati da djeluje slana supa ili tečnost i sl., ako ti se nesvjesti, najbolje je podići noge 15-20 min., bar meni pomaže... neki praktikuju popiti slane vode, ja nisam nikada. čula sam da baš nije dobro ni kad se naglo podigne pritisak, tako da treba paziti šta uzimaš.
Mona.

#10 Re: Visok pritisak

Post by Mona. »

Evo kako pojedini nasi ljekari tretiraju osobe sa visokim pritiskom. Iako mi ovaj lik Mimo nije bas simpatican za gledanje, prica je zanimljiva. Sramota je sta se radi. Zena je imala samo 33 godine. http://www.youtube.com/watch?v=g1AHa4bc ... r_embedded
pin-up

#11 Re: Visok pritisak

Post by pin-up »

Moja mama već nekoliko godina ima dijagnosticiranu hipertenziju. Pored terapije što je uzimala, ranije joj se par puta desilo da završi u Hitnoj jer joj se naglo povisi pritisak (ona se uspaniči na 160/110). Tu je ona njih pitala šta otprilike smiksaju u injekciju :D , i rekli joj da stave diuretik (tipa lodix), pa nešto tipa lopril, i neki sedativ poput apaurina. Tako da ona kad osjeti da joj se pritisak baš povisio odmah popije lopril i lodix, a ove sedative izbjegava :-D I stvarno je funkcionisalo.
Srećom, te oscilacije joj se više ne dešavaju jer joj je dr. (V. Gerc) promijenio terapiju nakon što mu je ispričala za te nagle pojačane hipertenzije, i umjesto 2 loprila dnevno pije 3, ujutro, popodne i naveče... Od tad ima normalno stabilan pritisak.

Savjetujem da ti otac potraži nekog kompetentnog doktora za hipertenziju (i da ne konzumira neke tablete "napamet"), jer bi vjerovatno trebao imati propisanu redovnu terapiju (možda i dijeta), barem po ovome što si napisao - godine, više puta povišen pritisak...
Post Reply