Upala mišića...Šta da radim ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

LepaProtinaKći

#1 Upala mišića...Šta da radim ?

Post by LepaProtinaKći »

imam jaku upalu misica na nogama,ne mogu ni hodat a stvarno ne znam sta da uradim ? :sad:
Divljanerka

#2 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by Divljanerka »

Ako nisi alergican/alergicna na paracetamol (moze kao zamjena analgin) kombinuj ga sa sumecim kalcijumom, magnezijumom i B-complexom :wink:
illuminated

#3 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by illuminated »

LepaProtinaKći wrote:imam jaku upalu misica na nogama,ne mogu ni hodat a stvarno ne znam sta da uradim ? :sad:
aspirina malo uzmi...popij proteinski shake...
cini mi se i da limun pomaze...
AC_grom_DC

#4 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by AC_grom_DC »

Ne znam kako si dobila tu upalu?
ako si je dobila igrajući neki sport onda ti mogu reći da tu pomaže samo jako strpljenje, tj. računanje na to da će upala potrajati i do sedam dana.
u tom slučaju je za tebe najbolje da miruješ što više možeš odnosno da opterećuješ noge što je manje moguće.

A ako je upala nastala iz nekog drugog razloga, dakle ne kao posljedica bavljenja sportom, onda požuri do doktora.
Divljanerka

#5 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by Divljanerka »

Koktel koji sam napisala je provjeren i medicinski dokazan.

Analgin i paracetamol ce ubrzati cirkulaciju, time povecati protok krvi kroz misice i pomoci u odstranjenju nakupljene mlijecne kiseline. Magnezijum i kalcijum treba uzeti zbog regulacije elektrolita, a B-complex, povoljno djeluje na nervne niti.
Sve osim paractamola/analgina/aspirina mozes naci u obicnoj samoposluzi.
Eto i strucno objasnjenje :)

P.S.-proteinski shake nece smanjiti upalu
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by Chmoljo »

upala se upalom izbija. :roll: ako je od rekreacije, idi što prije na tu rekreaciju opet, čim se zagriješ upale prestaju. bude malo bolno u početku, ali je najefikasnije i najbolje za tijelo.

pusti hemiju i mirovanje :roll:
2407

#7 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by 2407 »

Proci ce, znam da je zajebano nije mi se jednom desilo. Ako je bas jaka upala miruj par dana i proci ce.
Mozes pred spavanje popiti jedan aspirin ili andol i to je to.
2407

#8 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by 2407 »

Chmoljo wrote:upala se upalom izbija. :roll: ako je od rekreacije, idi što prije na tu rekreaciju opet, čim se zagriješ upale prestaju. bude malo bolno u početku, ali je najefikasnije i najbolje za tijelo.

Nije bas tako. Kod lakse upale jest, ali kod tezih ne treba porevise forsirati jer onda dolazi do povreda.
sitna.buranija

#9 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by sitna.buranija »

Magnezij, C-vitamin i andoli.
Chmoljo

#10 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by Chmoljo »

2407 wrote:
Nije bas tako. Kod lakse upale jest, ali kod tezih ne treba porevise forsirati jer onda dolazi do povreda.
ne treba preforsirati, ali neće joj/mu se ništa desiti ako ode u malo dužu šetnju.

dok sam bio mlađi bavio sam se sportom (10-ak godina) i vjeruj mi da je u tom periodu bilo takvih treninga da mi se znalo plakati pri silasku niz stepenice. najugodnije je bilo kada se mišiće zagriju, onda se upala, 'em bolje podnosi, 'em brže prolazi.

ako je nešto drugo u pitanju onda ok, ali ako je od rekreacije... :roll:
Divljanerka

#11 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by Divljanerka »

Chmoljo wrote:upala se upalom izbija. :roll: ako je od rekreacije, idi što prije na tu rekreaciju opet, čim se zagriješ upale prestaju. bude malo bolno u početku, ali je najefikasnije i najbolje za tijelo.

Za kretanje se slazem, ali zasto ne ubrzati proces ozdravljenja?!
Sigurno nisam napisala napamet, ipak je to moja struka :mrgreen:
Chmoljo

#12 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by Chmoljo »

Divljanerka wrote:
ma ne sporim, znam i ja za gutanje andola i prije samog napora, da se upravo ublaže upale... ali eto, ja iz ličnog iskustva volim što manje stranih tijela unositi u sebe :wink: :mrgreen:
Loulou

#13 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by Loulou »

To je moja taktika :lol:
sorei

#14 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by sorei »

Chmoljo wrote:
Divljanerka wrote:
ma ne sporim, znam i ja za gutanje andola i prije samog napora, da se upravo ublaže upale... ali eto, ja iz ličnog iskustva volim što manje stranih tijela unositi u sebe :wink: :mrgreen:

prosle sedmice sam imala strasnu uplalu i mislila da na narednom treningu necu moci nogu pomjeriti..kad jok :shock:
jutro nakon narednog treninga kao da nista nije bilo :-D

nisam za tablete..tako da, klin se klinom izbija :wink:
Last edited by sorei on 20/12/2010 21:14, edited 1 time in total.
2407

#15 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by 2407 »

Chmoljo wrote:
2407 wrote:
ne treba preforsirati, ali neće joj/mu se ništa desiti ako ode u malo dužu šetnju.

dok sam bio mlađi bavio sam se sportom (10-ak godina) i vjeruj mi da je u tom periodu bilo takvih treninga da mi se znalo plakati pri silasku niz stepenice. najugodnije je bilo kada se mišiće zagriju, onda se upala, 'em bolje podnosi, 'em brže prolazi.

ako je nešto drugo u pitanju onda ok, ali ako je od rekreacije... :roll:
Setnja OK, ali trening istog ili slabijeg intenziteta nikako.
SundanceKid

#16 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by SundanceKid »

Sa upalom misica ne treba mirovati. Mirovanje hoce u konacnici rijesiti stvar, i to je neki "skolski" nacin da se lijeci upala, ali u 99% slucajeva se ne radi o tako jakim upalama da sad treba lezat 5 dana i cekat da to prodje. Takodje, ovi kokteli, hemije i folovi, sve je to lijepo, ali za sportase na profesionalnom nivou. Nama su u klubu propisivali obican Andol uz caj za nekakve teze upale. I stvarno nema potrebe za vise od toga.

Najbolje ti je da se malo mrdnes, odes na bazen, malo napravis kretanje i kontrakciju misica, i ubrzaces proces oporavka sigurno.
Chmoljo

#17 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by Chmoljo »

2407 wrote:
Setnja OK, ali trening istog ili slabijeg intenziteta nikako.
ama povreda može nastati i ako si potpuno svjež i odmoran, ali nezagrijan napraviš neku glupost (skočiš naglo, trzanje) i eto ti povrede, istegnuća nekog...

što da ne i jači trening ako će se prethodno temeljito zagrijati i odraditi kvalitetan "streching"...
roki

#18 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by roki »

LepaProtinaKći wrote:imam jaku upalu misica na nogama,ne mogu ni hodat a stvarno ne znam sta da uradim ? :sad:
Možeš li niz stepenice? :D
Chmoljo je dao najbolji savjet,upala se upalom izbija.Odradi trening samo slabije intenziteta,onako relaksirajući.Ubrzat ćeš oporavak,odnosno skratiti vrijeme trajanja upale barem za 2-3 dana.
Hemera

#19 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by Hemera »

Namaži se voltaren gelom-..
Control panel

#20 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by Control panel »

pomaze i masaza

ali aspirin je zakon. ublazava bol dok sama upala ne prodje.
green man

#21 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by green man »

Nista andoli, voltareni, aspirini i sl. stvari, nego ti lagano na istu aktivnost kojom si je i zaradila i udri :D
i jedan savjet za ubuduce- dobro se istegni prije i poslije svake sportske aktivnosti i nece biti potrebe za ovakvim temama ;-)
roki

#22 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by roki »

green man wrote:Nista andoli, voltareni, aspirini i sl. stvari, nego ti lagano na istu aktivnost kojom si je i zaradila i udri :D
i jedan savjet za ubuduce- dobro se istegni prije i poslije svake sportske aktivnosti i nece biti potrebe za ovakvim temama ;-)
Što naprosto nije istina :D
ja2

#23 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by ja2 »

Ako je upala od bavljenja sportom ili tezeg fizickog napora olaksaces si ako se dobro istegnes i zagrijes misice opet fizickom aktivnostcu. Najgore ti je lezati i mirovati kada imas upalu. Znaci samo kretanje. Mozes uzeti i aspirin C, ili paracetamol i malo magnezija on je dobar protiv grcenja misica. Inace vec za dan dva upala ce se povuci.
ja2

#24 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by ja2 »

AC_grom_DC wrote:Ne znam kako si dobila tu upalu?
ako si je dobila igrajući neki sport onda ti mogu reći da tu pomaže samo jako strpljenje, tj. računanje na to da će upala potrajati i do sedam dana.
u tom slučaju je za tebe najbolje da miruješ što više možeš odnosno da opterećuješ noge što je manje moguće.

A ako je upala nastala iz nekog drugog razloga, dakle ne kao posljedica bavljenja sportom, onda požuri do doktora.
Nije ni cudo sto tebi upala traje i po sedam dana :))))
Pod upalom se mora kretati sto vise. Ali ako je doslo do istegnuca misica ili neceg slicnog to je za doktora.
LepaProtinaKći

#25 Re: Upala mišića...Šta da radim ?

Post by LepaProtinaKći »

ehh to mi je bas pomoglo :D thx.

Pa inace treniram sidco i hip hop dance,stvarno je naporan..Nisam dugo trenirala,pa sam onda naglo preopteretila misice .. poslije jos jednog treninga,ne boli vise ! ;-)
Post Reply