Što se tiče pripreme dobićeš uputstva od ljekara koji će vršiti postupak.Mama Mu wrote:Citam i pratim ovu temu odavno i dosao je vakat da se i ja aktivno ukljucim![]()
Trudna sam 17 nedjelja i preporucena mi je amniocinteza (ovo mi je druga trudnoca i 37 mi je godina), pa me zanimaju vasa iskustva, drage mame. Koja je procedura? Da li postoje neki obavezni nalazi koje treba pripremiti prije samog postupka amniocinteze?
Obzirom da je i doktor aktivan na ovoj temi, molim ga za misljenje,
Mjerenja nuhalnog nabora i ostalih parametara radjenih u 12. nedjelji su ok. Nema zabiljezenih slucaja Downovog sindroma u porodici.
Jedini razlog zbog kojeg mi moja doktorica preporucuje amniocintezu su godine.
Sta vi mislite, doktore?
Ja sam drugo dijete rodila sa skoro 39 godina. Očekujući da će mi biti preporučena amniocenteza u 12. sedmici (pri mjerenju NT) sam se konsultovala sa dr. tražeći alternativu. Ponuđen mi je double test (test prvog trimestra) koji predstavlja procjenu rizika i na tome sam se zaustavila. Amniocenteza mi se nije radila iz više razloga. Najvažnije od svega je što rezultate dobijaš u poodmaklom stadiju trudnoće kada si već uveliko formirala emocionalnu vezu sa plodom. Ja nisam bila ni psihički ni emocionalno u stanju razmišljati o mogućnost svjesnog prekida trudnoće. Ali zato sam do trećeg trimestra nosala starije dijete, radila u bašti, pljevila, okopavala i naravno išla na posao do pred porod - uzdajući se u prirodnu selekciju i nadajući se najboljem.
Činjenica je da rizik od hromosomopatija raste sa starošću majke ali je isto tako činjenica da dobar ultrasoničar sa dobrim ultrazvučnim aparatom može puno toga izdiferencirati i na osnovu morfoloških karaktera (statičkih i dinamičkih). Ja sam bila samo kod dr. Šlaković i znam da je ona jedna od takvih (na osnovu komentara njenih kolega - ne mog laičkog mišljenja).
Eto, nadam se da ti moje iskustvo barem nije odmoglo u donošenju odluke.