Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
safran
#6951 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam, također, koristila kim ali tako što bih par zrna skuhala u vodi sa kojom sam kasnije pripremala adaptirano mlijeko. Pored toga i Espumisan kapi. Rekla bih da je pomagalo.
- krompir i riza
#6952 Re: Trudnjače i porodilje online
Čestitke novim mamama
Neka su vam živi i zdravi
Trudnicama želim što lakšu trudnoću i lagan porod
I poseban
Zoyi
A što se ovog ''doktora'' tiče, nije vrijedan pažnje..valjda će imati dovoljno obraza da bar više ne dolazi na temu, kad se već nije udostojio izviniti.
I poseban
A što se ovog ''doktora'' tiče, nije vrijedan pažnje..valjda će imati dovoljno obraza da bar više ne dolazi na temu, kad se već nije udostojio izviniti.
- max07
#6953 Re: Trudnjače i porodilje online
A ja shvatila da vam BioGaia ne pomazeinspiron wrote:Hvala max07![]()
Zasada smo probali infacol (infant colic) i jos neke 'americke' kojima je sastav isti kao infacolu sto smo saznali nakon nabavke infacola.... Sta nam tu navlaci osmijeh na lice je kada joj damo infacol (neki ga je genije napravio sa okusom narandze) koje face krene da pravi, sou program - kiselo - i cijukne 2-3 puta i to je to. Ali, po cijeli dan je 'koncert' pa i supruga zna zajedno u duetu ponekad zacijuce jer joj je zao (ili su hormoni ili oboje) a meni ih je zao obje zajedno jer ja na poslu i samo predvece prisustvujem 'derneku' kada se u potpunosti angazujem u smirivanju.
Mi zagrijavamo pelene old-school pamucne u mikrovalnoj i 'trbuh na trbuh' sistem ali taj bolni izraz i krik nas razvali. Posljednjih dana pravimo flasice sa jako jako razblazenim cajem od komoraca umjesto sa vodom ali ne ublazava se.
Mlijeko/formulu protiv grceva sam pronasao, sutra idemo redovno kod pedijatra pa cemo se konsultovati.
Uprkos svemu sto sam pobrojao, lijepi trenutci svakako preovladavaju i mene da se pita ja bih je kupao sest puta dnevno, koja je to gotiva - ma neopisivo![]()
![]()
![]()
...
Hvala na savjetima i keep in touch
BioGaiu mozes kupiti bilo gdje u zapadnoj Evropi, a i Waya vjerovatno isto tako. Jednostavno trazi za dojencad posto imaju i za stariju djecu i za odrasle.
Mi smo koristili formulu Novalac anti-colic na pocetku (kao dohranu) i malo je pomoglo. Pazite isto tako da vam mala ne guta puno zraka kad jede. Znaju to raditi kad su halapljivi, a to onda jos vise pogorsava stanje sa grcevima.
I potpisujem ovo za espumisan kapi - i one znaju pomoci barem trenutacno.
I jos nesto - bas je lijepo procitati ovako nesto! Vec sad si pravi tata
-
julisiz es grant
#6954 Re: Trudnjače i porodilje online
Odgovorio sam na ukupno dva pitanja koja sam dobio od tih "milion" (oba od manekenke u penziji)....toliko.Itakoto wrote:Vidi ti naseg doktora. Istinski sam se ponadao da ce tema dobiti na kvaliteti racunajuci da se je konacno nasao neko kompetentan i strucan da odgovori na milione pitanje nasih trudnica i porodilja. Ali jok, gospodin doktor nasao pisati o mnogo "vaznijim" stvarima danasnjice. Doktore, nije da se ne slazem s tobom sto se tice davanja mita u zdravstvenim ustanovama, ali mi ipak osta "knedla" u grlu citajuci tvoje generalizacije, bahatost i arogantnost u svakom postu. Pored toga, tema je "trudnice i porodilje" a ti nasao da optuzujes nekoga za davanje mita. Jaooooo, pa ko o cemu,... Posto sam 99.9999% uvjeren (nije generalizacija vec fakt) da ni tebi nije cist obraz, bilo bi pozeljno da si samoinicijativno otvorio novu temu gdje cemo otvoreno raspravljati o pomenutom problemu ovog drustva. Za ocekivati bi bilo da navedes i koji primjer iz svakodnevnice, po mogucnosti i imena ukoliko si hrabar, pa da svi zajedno "o'pletemo" s pricama o korupciji i mitu.
p.s. Doktore, oprosti sto te ne persirah. Moras znati da mi ne "leze" takve formalnosti prema osobama poput tebe.
Ja o dotičnoj znam ono što ja napisala na temi, ne poznajem je lično kao izgleda neki od vas. Dakle, sama kaže da dr u MUP-ovoj ambulanti je već u fucking trećem mjesecu trudnoće poslala u Vojnu jer nije imala "uslova" da je dalje vodi (ponovo pitam, koja od ukupno tri sprave za vođenje trudnoće joj je nedostajala: ultrazvuk, tlakomjer ili vaga?). I onda Salko Mašić indiciro carski. Druga trudnoća, Salko o'šo u zavjetrinu (pametno od njega), hajmo na GAK tražiti selameta.
Mislim to je ono što ja znam, jer samo to i piše...ko sam ja, vidovita Džemila, da znam više? Dotična je ovdje za mene samo jedan nick na forumu, kao i ja i svaki od nas.
-
Zoya
#6955 Re: Trudnjače i porodilje online
Mamicekrompir i riza wrote:Čestitke novim mamamaNeka su vam živi i zdravi
![]()
I posebanZoyi
![]()
-
bizet
#6956 Re: Trudnjače i porodilje online
sve najbolje novim mamicama, njihovim slatkim bebicama i naravno nasim trudnjacama
@grcevi, affidavit davno opisa do u detalje kako postupa sa svojom kcerkom, a isto sam i ja sa svojom...dakle nakon svakih, oprilike, 50 ml hrane, ili barem na pola obroka, sve i ako doji, podici da podrigne...ovo je nama bilo najbolje od svega
naravno pazljivo baratati sa djetetom da ne bi sve izbljuckalo
vjezbice i pelena preko stomaka, ne znam da li su ista pomogle, ali mi smo to radili, s tim sto nisam zagrijavala pelenu, samo sam je dodatno stavljala, jer ce svakako zagrijati pupu, sad ide zima, mozda se i moze grijati, mada mislim da to nema nikakvu ulogu
anti colic cuca, ona sto fol podsjeca na siku, nam je djelovala takodje, ali samo neko vrijeme, onda joj se jednostavno zgadila i vratili smo se na staru cucu na kojoj smo i sad
BioGaia kapi nismo nasli, ali nam je nedavno pedijatrica, zbog mekse stolice, ne grceva, propisala Waya kapi, koje smo nasli kod nas, i tad vidim da je to isti fol...e sad od kad se mogu davati ne znam, nisam ih koristila, stolica se popravila
mi smo koristili Espumisan kapi i one su nam pomagale djelimicno, moja je imala grceve ujutro i tad dobije caja sa Espumisan kapima, malo joj bude lakse, zapajki i to je to
mislim da je nabitnije da ne ulazi mnogo zraka, pa povesti racuna o redovitom podrigivanju i eto moze i ta cuca da posluzi, mi smo kupili nukovu sa onom plasticnom sirokom flasicom, mozda ima jos kakvih, ne bih znala
sve najbolje
@grcevi, affidavit davno opisa do u detalje kako postupa sa svojom kcerkom, a isto sam i ja sa svojom...dakle nakon svakih, oprilike, 50 ml hrane, ili barem na pola obroka, sve i ako doji, podici da podrigne...ovo je nama bilo najbolje od svega
naravno pazljivo baratati sa djetetom da ne bi sve izbljuckalo
vjezbice i pelena preko stomaka, ne znam da li su ista pomogle, ali mi smo to radili, s tim sto nisam zagrijavala pelenu, samo sam je dodatno stavljala, jer ce svakako zagrijati pupu, sad ide zima, mozda se i moze grijati, mada mislim da to nema nikakvu ulogu
anti colic cuca, ona sto fol podsjeca na siku, nam je djelovala takodje, ali samo neko vrijeme, onda joj se jednostavno zgadila i vratili smo se na staru cucu na kojoj smo i sad
BioGaia kapi nismo nasli, ali nam je nedavno pedijatrica, zbog mekse stolice, ne grceva, propisala Waya kapi, koje smo nasli kod nas, i tad vidim da je to isti fol...e sad od kad se mogu davati ne znam, nisam ih koristila, stolica se popravila
mi smo koristili Espumisan kapi i one su nam pomagale djelimicno, moja je imala grceve ujutro i tad dobije caja sa Espumisan kapima, malo joj bude lakse, zapajki i to je to
mislim da je nabitnije da ne ulazi mnogo zraka, pa povesti racuna o redovitom podrigivanju i eto moze i ta cuca da posluzi, mi smo kupili nukovu sa onom plasticnom sirokom flasicom, mozda ima jos kakvih, ne bih znala
sve najbolje
-
Itakoto
#6957 Re: Trudnjače i porodilje online
Zaboravi. Posto vidim da si uporan a i bukvalan, tebi objasniti da ova tema nije mjesto za prozivanja bi ocito bio sizifov posao. Uzivajjulisiz es grant wrote:Odgovorio sam na ukupno dva pitanja koja sam dobio od tih "milion" (oba od manekenke u penziji)....toliko.Itakoto wrote:Vidi ti naseg doktora. Istinski sam se ponadao da ce tema dobiti na kvaliteti racunajuci da se je konacno nasao neko kompetentan i strucan da odgovori na milione pitanje nasih trudnica i porodilja. Ali jok, gospodin doktor nasao pisati o mnogo "vaznijim" stvarima danasnjice. Doktore, nije da se ne slazem s tobom sto se tice davanja mita u zdravstvenim ustanovama, ali mi ipak osta "knedla" u grlu citajuci tvoje generalizacije, bahatost i arogantnost u svakom postu. Pored toga, tema je "trudnice i porodilje" a ti nasao da optuzujes nekoga za davanje mita. Jaooooo, pa ko o cemu,... Posto sam 99.9999% uvjeren (nije generalizacija vec fakt) da ni tebi nije cist obraz, bilo bi pozeljno da si samoinicijativno otvorio novu temu gdje cemo otvoreno raspravljati o pomenutom problemu ovog drustva. Za ocekivati bi bilo da navedes i koji primjer iz svakodnevnice, po mogucnosti i imena ukoliko si hrabar, pa da svi zajedno "o'pletemo" s pricama o korupciji i mitu.
p.s. Doktore, oprosti sto te ne persirah. Moras znati da mi ne "leze" takve formalnosti prema osobama poput tebe.
Ja o dotičnoj znam ono što ja napisala na temi, ne poznajem je lično kao izgleda neki od vas. Dakle, sama kaže da dr u MUP-ovoj ambulanti je već u fucking trećem mjesecu trudnoće poslala u Vojnu jer nije imala "uslova" da je dalje vodi (ponovo pitam, koja od ukupno tri sprave za vođenje trudnoće joj je nedostajala: ultrazvuk, tlakomjer ili vaga?). I onda Salko Mašić indiciro carski. Druga trudnoća, Salko o'šo u zavjetrinu (pametno od njega), hajmo na GAK tražiti selameta.
Mislim to je ono što ja znam, jer samo to i piše...ko sam ja, vidovita Džemila, da znam više? Dotična je ovdje za mene samo jedan nick na forumu, kao i ja i svaki od nas.
-
affidavit
#6958 Re: Trudnjače i porodilje online
@sarajevo_84, @kadinice, od srca sve najbolje, nek su vam bebice žive i zdrave, uživajte i mazite se.
Moja bebica pregurala prvu upalu grla, morali smo ispiti antibiotike (i ona i ja)
ali smo sad bolje.
Joj znam da smo jednom već apsolvirali ovu priču vezanu za koverte i slične stvari, ali stvarno ne mogu da se ne upalim kada ta priča krene. Pisal sam još prije mog poroda koji se desio prije skoro šest mjeseci da planiram otići na Jezero i poroditi se po standardno proceduri, što sam i uradila, ali iskreno dosta se gorkih utisaka ponese. Da ne dramim i ne plašim žene koje trebaju tek da se porode, ako nema nikakvih problema i žena je psihički spremna na porod sve to prođe dosta dobro jer ste samo jedan dan gore i kasnije uživate sa svojom bebom.
Ja nisam imala sreću da sve ide glatko, porod počeo u 34. sedmici, ja nisam vodilia trudnoću ni kod jednog dr. sa Jezera, muž nikome nije odnio kovertu, niko nije zvao za mene i slične stvari i pisala sam već kako je porod izgledao. Sama cijelu noć, babice nigdje, jednom prošla tu nešto da uzme, na moje pitanje me pomnožila sa nulom. Srećom pred zoru došla je žena koja je vodila trudnoću kod doktora koji radi gore pa je on došao i odmah me porodio jer sam se već sama skoro porodila. Eh, sad kad sam ispričala rodici koja je doktorica kako je to izgledalo žena mi je hladno rekla - "Pa, ne ide se ni frizeru tek tako a kamo li na porod, trebala si misliti na svoje bebu i uraditi sve što se mora".
@kadinica vam je dobro opisala kako izgleda situacija gore. Dva dana sam bila na patologiji, a ukupno petnaest u porodilištu, i tamo mi je nekoliko žena reklo da je tu zato što čekaju porod, vode ih doktori koji gore rade. Čuješ čak komentare sestara dok odeš na ctg kako su određene žene koje su tu "žene određenog doktora" tj. on im vodi trudnoću, i gle čuda te žene uglavnom završe na sekcijama. @sarajevo_84 ne želim ni u jednom trenutku dovoditi u pitanje razloge zbog kojih si morala na sekciju ili te uvrijediti na bilo koji način.
Ljudi, stvari o kojima piše dr. fakat postoje, za koverte i ostale stvari naravno krivi smo mi kao narod koji misli da ništa ne može regularno da se završi. Činjenica je također da dosta žena bira porod carskim rezom iako nema opravdane razloge, nije ni njih da osuđujem, ali takve stvari postoje. Meni je svekrva, kada je nazvala da čestita, odmah rekla- "Ne brini za porod, hvala Bogu danas se može, pa većina žena traži carski rez".
Uvijek je bilo ljudi koji će svoj posao raditi savjesno i profesionalno bez bilo kakvih koverti, ali da ima svakakvih stvari ne samo na GAK-u nego u cijelom zdravstvu, ima.
Eto, izvinite ako ste morali da ponovo pročitate moju žalopojku vezanu za porod, ali tu smo zato da bismo dijelili i dobra i loša iskustva.
Vezano za kapi BioGai, ja sam koristila ove:
http://www.biogaia.com/product/biogaia- ... s-drops-27
Ranije sam pisala da mojoj bebi nisu pomogle da grčevi u potpunosti nestanu, ali su znatno smanjile perio dnevnog plakanja.
Moja bebica pregurala prvu upalu grla, morali smo ispiti antibiotike (i ona i ja)
Joj znam da smo jednom već apsolvirali ovu priču vezanu za koverte i slične stvari, ali stvarno ne mogu da se ne upalim kada ta priča krene. Pisal sam još prije mog poroda koji se desio prije skoro šest mjeseci da planiram otići na Jezero i poroditi se po standardno proceduri, što sam i uradila, ali iskreno dosta se gorkih utisaka ponese. Da ne dramim i ne plašim žene koje trebaju tek da se porode, ako nema nikakvih problema i žena je psihički spremna na porod sve to prođe dosta dobro jer ste samo jedan dan gore i kasnije uživate sa svojom bebom.
Ja nisam imala sreću da sve ide glatko, porod počeo u 34. sedmici, ja nisam vodilia trudnoću ni kod jednog dr. sa Jezera, muž nikome nije odnio kovertu, niko nije zvao za mene i slične stvari i pisala sam već kako je porod izgledao. Sama cijelu noć, babice nigdje, jednom prošla tu nešto da uzme, na moje pitanje me pomnožila sa nulom. Srećom pred zoru došla je žena koja je vodila trudnoću kod doktora koji radi gore pa je on došao i odmah me porodio jer sam se već sama skoro porodila. Eh, sad kad sam ispričala rodici koja je doktorica kako je to izgledalo žena mi je hladno rekla - "Pa, ne ide se ni frizeru tek tako a kamo li na porod, trebala si misliti na svoje bebu i uraditi sve što se mora".
@kadinica vam je dobro opisala kako izgleda situacija gore. Dva dana sam bila na patologiji, a ukupno petnaest u porodilištu, i tamo mi je nekoliko žena reklo da je tu zato što čekaju porod, vode ih doktori koji gore rade. Čuješ čak komentare sestara dok odeš na ctg kako su određene žene koje su tu "žene određenog doktora" tj. on im vodi trudnoću, i gle čuda te žene uglavnom završe na sekcijama. @sarajevo_84 ne želim ni u jednom trenutku dovoditi u pitanje razloge zbog kojih si morala na sekciju ili te uvrijediti na bilo koji način.
Ljudi, stvari o kojima piše dr. fakat postoje, za koverte i ostale stvari naravno krivi smo mi kao narod koji misli da ništa ne može regularno da se završi. Činjenica je također da dosta žena bira porod carskim rezom iako nema opravdane razloge, nije ni njih da osuđujem, ali takve stvari postoje. Meni je svekrva, kada je nazvala da čestita, odmah rekla- "Ne brini za porod, hvala Bogu danas se može, pa većina žena traži carski rez".
Uvijek je bilo ljudi koji će svoj posao raditi savjesno i profesionalno bez bilo kakvih koverti, ali da ima svakakvih stvari ne samo na GAK-u nego u cijelom zdravstvu, ima.
Eto, izvinite ako ste morali da ponovo pročitate moju žalopojku vezanu za porod, ali tu smo zato da bismo dijelili i dobra i loša iskustva.
Vezano za kapi BioGai, ja sam koristila ove:
http://www.biogaia.com/product/biogaia- ... s-drops-27
Ranije sam pisala da mojoj bebi nisu pomogle da grčevi u potpunosti nestanu, ali su znatno smanjile perio dnevnog plakanja.
- inspiron
#6959 Re: Trudnjače i porodilje online
Dobro jutrobizet wrote: @grcevi, affidavit davno opisa do u detalje kako postupa sa svojom kcerkom, a isto sam i ja sa svojom...dakle nakon svakih, oprilike, 50 ml hrane, ili barem na pola obroka, sve i ako doji, podici da podrigne...ovo je nama bilo najbolje od svega
BioGaia kapi nismo nasli, ali nam je nedavno pedijatrica, zbog mekse stolice, ne grceva, propisala Waya kapi, koje smo nasli kod nas, i tad vidim da je to isti fol...e sad od kad se mogu davati ne znam, nisam ih koristila, stolica se popravila![]()
sve najbolje
Culi smo da bi bilo dobro prekidati na pola hranjenja i podrigivati, to je neko pravilo i za dojilje ako se ne varam da izmedju dvije khm-khm
Nasa beba jedva ostane budna do kraja hranjenja i skoro svaki put moram da je skakljim po ledjima da se probudi prilikom podrigivanja na sta ponekad cekam i do 20 minuta nakon jela.
Nekada zna i poceti da stuca sto je meni slatko ali njoj punog stomacica vjerovatno nije ugodna aktivnost.
Sto se tice ulaska zraka, nabavili smo ovu od 120ml: http://www.drbrownsbaby.com/bottles-acc ... s/standard i maximalno pazimo da nema prolaska zraka na uglovima usana dok jede i mislim da tu dobro radimo.
Wayu i espumisan cu da narucim, pa nek stignu pa cemo oprezno raspolagati i pratiti kako reaguje, sta se i kako razvija....
Hvala svima
-
affidavit
#6960 Re: Trudnjače i porodilje online
Uh, razumijem u potpunosti taj problem oko prekidanja hranjenja, moja beba dok je bila mala i jos dojila htjela je da nastavi nakon prekidanja na pola i podrigivanja, ali kasnije nikako nije htjela da nastavi jesti kada je prekinem na pola da podrigne, tako da sam morala da prestanem s tim.inspiron wrote:Dobro jutrobizet wrote: @grcevi, affidavit davno opisa do u detalje kako postupa sa svojom kcerkom, a isto sam i ja sa svojom...dakle nakon svakih, oprilike, 50 ml hrane, ili barem na pola obroka, sve i ako doji, podici da podrigne...ovo je nama bilo najbolje od svega
BioGaia kapi nismo nasli, ali nam je nedavno pedijatrica, zbog mekse stolice, ne grceva, propisala Waya kapi, koje smo nasli kod nas, i tad vidim da je to isti fol...e sad od kad se mogu davati ne znam, nisam ih koristila, stolica se popravila![]()
sve najbolje...
Culi smo da bi bilo dobro prekidati na pola hranjenja i podrigivati, to je neko pravilo i za dojilje ako se ne varam da izmedju dvije khm-khm, beba treba da podrigne.
Nasa beba jedva ostane budna do kraja hranjenja i skoro svaki put moram da je skakljim po ledjima da se probudi prilikom podrigivanja na sta ponekad cekam i do 20 minuta nakon jela.
Nekada zna i poceti da stuca sto je meni slatko ali njoj punog stomacica vjerovatno nije ugodna aktivnost.
Sto se tice ulaska zraka, nabavili smo ovu od 120ml: http://www.drbrownsbaby.com/bottles-acc ... s/standard i maximalno pazimo da nema prolaska zraka na uglovima usana dok jede i mislim da tu dobro radimo.
Wayu i espumisan cu da narucim, pa nek stignu pa cemo oprezno raspolagati i pratiti kako reaguje, sta se i kako razvija....
Hvala svima
Glede gutanja zraka, nama su pomogle flašice Dr.Brown's. Mi smo kupili staklene. Evo i link:
http://www.drbrownsbaby.com/bottles-acc ... tles/glass.
Ja sam pokušala stvarno sa gomilom stvari, ali kako sam gore pisala, sve to je samo ublažilo grčeve, sad smo u fazi kad su već iza nas, dakle, prošli sami od sebe.
Moj lijek za smirivanje je bio umotavanje u pamučnu pelenu, pelenu savijem na trokut i onda bebu zamotam kao štrudlicu i privijem je na grudi. Nakon nekog vremena uvijek je prestajala plakati, pa probajte i to.
Sretno!
-
bizet
#6961 Re: Trudnjače i porodilje online
dobar dan inspiron 
Wayu i Espumisan se normalno mogu kupiti u apoteci.
nema veze sto beba zaspi u toku hranjenja, svakako je dici da podrigne, istina nekim bebama treba duze pa je blago masiranje preko ledja pozeljno
stucanje je normalna pojava, moja i danas zna stucati i to po 10-tak minuta
ja svoju i danas dizem u pola hranjenja da podrigne, vise mi pojede kad izadje zrak pa ne propustam priliku
http://benoni.olx.co.za/nuk-anti-colic- ... -470220012
ovo je cuca koju smo mi koristili i bila nam je bolja od obicne jer bukvalno napuni bebina usta kako god da je uhvati, oblikom a i mekocom stvarno podsjeca na dojku i manje zraka moze uci u toku hranjenja...treba paziti kod hranjenja da nema zraka u cuci, fino nageti da je vrh uvijek pun
Wayu i Espumisan se normalno mogu kupiti u apoteci.
nema veze sto beba zaspi u toku hranjenja, svakako je dici da podrigne, istina nekim bebama treba duze pa je blago masiranje preko ledja pozeljno
stucanje je normalna pojava, moja i danas zna stucati i to po 10-tak minuta
ja svoju i danas dizem u pola hranjenja da podrigne, vise mi pojede kad izadje zrak pa ne propustam priliku
http://benoni.olx.co.za/nuk-anti-colic- ... -470220012
ovo je cuca koju smo mi koristili i bila nam je bolja od obicne jer bukvalno napuni bebina usta kako god da je uhvati, oblikom a i mekocom stvarno podsjeca na dojku i manje zraka moze uci u toku hranjenja...treba paziti kod hranjenja da nema zraka u cuci, fino nageti da je vrh uvijek pun
-
blondina
#6962 Re: Trudnjače i porodilje online
Ako može mala pomoć od trudnica koje su radile doubl test.Ja sam u 12. nedjelji i dobila sam od svog ljekara preporuku da radim doubl test na DIP-u.Pa me zanima da li se smije jesti i piti prije tog testa.Unaprijed zahvalna
- manekenka u penziji
#6963 Re: Trudnjače i porodilje online
mozes i piti i jesti.
bitno je da uradiš uzv dan prije ili na dan vađenja krvi.
crl ne smije biti ispod 36 mm inace ce te vratiti.
neka ti ginekolog popuni sve papire, zajedno sa uputnicom, popni se na 3 sprat, odjel hormoni.
tamo će jedna teta pregledati sve što je ginić popunio i dati odobrenje da vadiš krv.
siđi dole u prizemlje na šalter 1, ne stavljaj knjižicu među ostale već reci da si trudnica kada izađu da kupe knjižice i da su ti obećali prednost na 3.spratu.
onda ideš na vrata pet i daš krv.
gledaj da si dole najkasnije do 9h inaće si zakasnila. (rade od pola 8 )
neka ti ginekolog popuni sve papire, zajedno sa uputnicom, popni se na 3 sprat, odjel hormoni.
tamo će jedna teta pregledati sve što je ginić popunio i dati odobrenje da vadiš krv.
siđi dole u prizemlje na šalter 1, ne stavljaj knjižicu među ostale već reci da si trudnica kada izađu da kupe knjižice i da su ti obećali prednost na 3.spratu.
-
blondina
#6964 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala draga puno,danas sam radila UZ i crl je 51,sto znaci da me nece vratiti.A sutra ranom zorom idem to pokusat odradit.manekenka u penziji wrote:mozes i piti i jesti.
- manekenka u penziji
#6965 Re: Trudnjače i porodilje online
lapsus sam napravila, ne smije biti ispod 38
svakako to ne utiče na tebe. sretno i zelim ti rezultate 1:10000
svakako to ne utiče na tebe. sretno i zelim ti rezultate 1:10000
- krompir i riza
#6966 Re: Trudnjače i porodilje online
Rastemo, masallah, već velika curaZoya wrote:Mamicekrompir i riza wrote:Čestitke novim mamamaNeka su vam živi i zdravi
![]()
I posebanZoyi
![]()
A što se ovog ''doktora'' tiče, nije vrijedan pažnje..valjda će imati dovoljno obraza da bar više ne dolazi na temu, kad se već nije udostojio izviniti.Pa gdje si ti meni? Je li rastete? Cestitam tebi i krompiru na djevojcici. Je li lijepa na mamu? Kad procitam skroz pogresno zvuci jer nije samo mama lijepa nego je i tata
- krompir i riza
#6967 Re: Trudnjače i porodilje online
Btw, ne razumijem zašto su neki toliko isfrustrirani i toliko im smeta ako žena odluči da želi roditi carskim rezom a ne prirodno.. njeno tijelo, njen život. Zar je poenta da se što više napati, da bi joj se priznalo
Ja sam morala roditi carskim, nakon višesatne patnje pokušaja rađanja prirodno. Bolovi koje ni najvećem neprijatelju ne bih poželjela. I opet mi je žao što je moralo ići operativno, jer CR nije mačji kašalj kao što neki misle. Sve bolove koje izbjegneš tokom poroda, kasnije definitivno ''odradiš'', da ne pričam o dugom oporavku gdje si sedmicama vezan za krevet i onemogućen da uživaš sa svojom bebom kako želiš.
Ako neka žena želi izabrati jedno ili drugo, ima potpuno pravo na to i ne vidim zašto bi se iko petljao u njenu odluku. Muškarci su mi tu najmanje pozvani da išta komentarišu, kad znamo bi ih bar pola tražilo epiduralnu dok kaki.
Ja sam morala roditi carskim, nakon višesatne patnje pokušaja rađanja prirodno. Bolovi koje ni najvećem neprijatelju ne bih poželjela. I opet mi je žao što je moralo ići operativno, jer CR nije mačji kašalj kao što neki misle. Sve bolove koje izbjegneš tokom poroda, kasnije definitivno ''odradiš'', da ne pričam o dugom oporavku gdje si sedmicama vezan za krevet i onemogućen da uživaš sa svojom bebom kako želiš.
Ako neka žena želi izabrati jedno ili drugo, ima potpuno pravo na to i ne vidim zašto bi se iko petljao u njenu odluku. Muškarci su mi tu najmanje pozvani da išta komentarišu, kad znamo bi ih bar pola tražilo epiduralnu dok kaki.
-
Itakoto
#6968 Re: Trudnjače i porodilje online
manekenka u penziji wrote:neka ti ginekolog popuni sve papire, zajedno sa uputnicom, popni se na 3 sprat, odjel hormoni.
Koja procedura i birokratija, covjece. Prisjetih se crtanog filma o Asteriksu, kada ga salju od jednih do drugih vrata radi jednog jedinog obrasca... Ali mnogima je izgleda bitnije napadati trudnice sto su "izabrale" carski rez vec se pobrinuti da se poboljsaju i pojednostave interni procesi u zdravstvenim ustanovama, pa makar se radilo i o sitnicima poput vadjenja obicnog double testa.
- manekenka u penziji
#6969 Re: Trudnjače i porodilje online
Joj, a da tek vidiš sestre na zaprimanju knjižica, moraš ih moliti da ti uvaze prednost. Katastrofa, ja umalo jednoj ne slozih prijavu, ali to je već prica za neke druge teme.
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
-
safran
#6970 Re: Trudnjače i porodilje online
krompir i riza wrote: Muškarci su mi tu najmanje pozvani da išta komentarišu, kad znamo bi ih bar pola tražilo epiduralnu dok kaki.
-
julisiz es grant
#6971 Re: Trudnjače i porodilje online
Uvedimo zabranu za muškarce da se bave porodiljstvomsafran wrote:krompir i riza wrote: Muškarci su mi tu najmanje pozvani da išta komentarišu, kad znamo bi ih bar pola tražilo epiduralnu dok kaki.
- ciki4
#6972 Re: Trudnjače i porodilje online
krompir i riza wrote:Btw, ne razumijem zašto su neki toliko isfrustrirani i toliko im smeta ako žena odluči da želi roditi carskim rezom a ne prirodno.. njeno tijelo, njen život. Zar je poenta da se što više napati, da bi joj se priznalo![]()
Imala indikaciju za carski, a i da nisam, trazila bi sigurno, odnosno podkovertila, kao što sam i ovako
Što ne mogu moralisanje i pridike po forumu
Čestitke kadinici i sarajevo84, da su bebice zive i zdrave!
-
julisiz es grant
#6973 Re: Trudnjače i porodilje online
Ne radi se o moralisanju nego o kršenju zakona....a podmićivanje bilo koga i bilo zbog čega to jeste. Ovdje raspredamo na milion tema nadugo i naširoko o korupciji u zdravstvu, ali kada se radi o našoj guzici, uvijek nekako možemo načiniti izuzetak. Zato ne govorite za ljekare na GAK-u da su krasni, divni, stručni, kada sami priznajete da su-korumpirano smeće. Godinjaci, Katice, Imširije 1 i 2, Abadžićke (nekada), Murtezići, Nikulini... pa sve do specijalizanata, koji se laktaju po hodnicima, hvataju neimformisane žene da im oni "vode" trudnoće (izvjesni Rama s Kosova). Eto vam i par imena kad već hoćete.
-
radenska
#6974 Re: Trudnjače i porodilje online
Niko ne spori da su korumpirani. Moj muz se je jednom prevario pa pocastio doktoricu da me eto kao pripazi jer je trudnoca bas bila rizicna, boravak u bolnici itd., a ista me se je samo po tome poslije sjecala kad sam dolazila na pregled. Iducu trudnocu aBd nikom nista necu dati. To im je posao, a postali su kao gladni psi, pokupise koliko god covjek da im da. Od doktorica, babica, sestara i do dvije doticne koje su spremale bebu na izlazu pa se zamalo potukle zbog koverte. (moja mama insistirala na postivanju obicaja da se daruje osoba koja sprema bebu iz porodilista). Koliko su krivi doktori kriv je i narod.
-
bizet
#6975 Re: Trudnjače i porodilje online
opcija koju bi ja ostavila zenama je prirodan porod sa epiduralnom ili bez, kao i carski sa spinalnom ili bez, ostalo neka odlucuje doktor na osnovu indikacija...nije mi normalno da zena zdrava prava odlucuje hoce li carki, tj. da se zdravim zenama sa porodom koji ide bez komplikacija ostavlja ova mogucnost
carski je nuzno zlo i super pa postoji, ali to je operacija...treba zene pripremiti za prirodan porod i poraditi na dovodjenju straha od istog pod normalne granice, bez da gube razum i trce pod noz
ja sam cak bila vise za carski po misljenju ne samo svog doktora, nego i drugih, lezala mjesecima u krevetu, atrofirala, proradila zuc...njihov prijedlog je bio carski i uklanjanje zuci o jednom uspavljivanju...nisam smjela, nisam ni htjela, meni je carski strasniji od prirodnog poroda...doduse razmisljala sam kako cu oko bebe kad cu imati dvije rane, jednu podno stomaka, a drugu sa strane, dakle dupli oporavak, mozda me to najvise odbilo...nije ni bitno, prodjoh super na prirodnom porodu, bolje nego sam mogla zamisliti...zene ja sam uzivala
moc psihe je jedna velika pokretacka sila za sve, tako je meni bilo na porodu...sedmicu prije procitah da je moguce da od straha dodje do hmm zastoja ovaranja, da zbog tog mnoge zene zavrse na hitnom carskom, te da je pozitivno razmisljanje od velike pomoci u suprotnom, tj. da se brze i lakse otvaras
takodje procitah da je najbolje ne citati toliko prica o porodima pred porod
i odlucih da cu se poroditi brzo i lako i zatvorih to poglavlje za dalja istrazivanja
tako je i bilo...porod kakav sam imala mogu pozeljeti svakoj...u nekim trenutncima pomislim da nisam normalna kad kazem da sam uzivala u svakom fazi svoga poroda, ali jesam, ja sam iskreno uzivala u svakom bolu koji je prosao kroz moje tijelo...sebi sam govorila budi sretna i raduj se jer ces ubrzo upoznati svoje dijete koje si toliko dugo zeljela...dok su trudovi jos uvijek u razmacima za dubokog disanja ponavljala sam gradivo u sebi kako trebam disati, osluskivala sam tijelo i promjene koje su slijedile...ako sam se nasla da ne znam sta dalje treba da slijedi i sta da ocekujem, ovo je jako bitno znati - sta ocekivati i sta je normalno, zvala sam babicu da je pitam i trazila savjet kako dalje
jedino sto je stvarno tesko izdrzati jeste ne gurati dok ne dodje vrijeme za to, sve ostalo, bolovi i disanja su maciji kasalj, a i to se izdrzi uz pomoc babice...meni je bilo bitno da joj kazem kad krene bol i da viknem da moram gurati, a ona meni ni slucajno nemoj jos da bi gurala, disi i ja se tako strpim i predisem, koliko sam mogla naravno
od pucanja vodenjaka i bolova koji su bili malo jaci od menstrualnih do kraja poroda 3h...i stalno sam sebi ponavljala da je to sve prirodno, da se nemam cega plasiti, da jednostavno uzivam jer je to poseban trenutak
tata na porodu...imala sam zelju da muz prisustvuje, nisu dozvolili, tacnije izvlacili su se sve dok porod nije krenuo, a onda mi muz nije pao na pamet
...sto se tice mene sljedeci put to necu ni traziti, iz jednog razloga, poznavajuci sebe ja bi se raspilavila i sigurno ne bi tako dobro odradila porod kako jesam, opet mozda grijesim...vjerovatno zavisi od osobe do osobe...meni je godilo sto je babica bila strozija, doktor je bio super, extra profesionalan, mada me prije samog poroda smirila rodica koja mi je za istog doktora rekla da je odlican i da ga zene koje je porodio hvale...mogu im se samo pridruziti, covjek zna svoj posao...ne znam jesam li ga spomenula, ali kad vec prozivamo, dr. Jasmin Hodzic iz Zenice...nije bilo mita, cak sam htjela da ih muz nagradi kad sam ga nazvala nakon poroda, ali on se spetljao pa su doktor i babica ostali bez mustuluka, niti sam ih poznavala pa da mogu reci da su me na osnovu tog pripazili...nadam se da im znaci to sto su svoj posao odradili vrhunski i za svaku pohvalu
prije poroda meni muzeva dajdjinca kaze nasigurnija jesi u njihovim rukama, to im je posao i neka ga rade...meni to bilo dovoljno da se opustim...babicu sam svasta nesto zapitkivala, u pocetku nije bila rada odgovarati, mozda sam je iznenadila zeljom za kooperacijom, ali sam sebi rekla da je ona moja vodilja i da bolje od mene zna sta i kako treba da se desi, potpuno sam joj vjerovala i apsolutno sam je slusala, nisam se gubila niti vristala niti panicila ili histerisala...u jednom momentu sam je zamolila da je uhvatim za ruku, a ona mi rece nece ti to nista pomoci, kazem ja njoj hoce, molim vas dajte mi svoju ruku...i zena mi dade ruku da se za nju cuvam...kasnije cujem da ih porodilje znaju udarati i sutati u behutu, pa sam se nasmijala, ko zna sta je u prvi mah pomislila babica da cu joj uraditi
nakon poroda sestra nam kaze sto vise na noge to bolje...i to sam poslusala bez rijeci...pa sam ustajala do wc svako malo radi tusiranja i da prosetam, a setala sam se i po sobi kad nema bebe, treci dan sam sjedila, sad koliko je ovo pametno ne znam, ali jesam, a i zena pored mene je koja je rodila prirodno sina od 4800gr
ma eto, meni je taj dan najljepsi dan u zivotu, a tih 3 sata su nasladje iscekivanje koje sam dozivjela i iskreno sam uzivala u svakom bolu koji je prosao kroz moje tijelo
prirodni vs carski - moj glas ide prirodnom uvijek, carski samo u slucaju nuzde kad je zivot u pitanju
carski je nuzno zlo i super pa postoji, ali to je operacija...treba zene pripremiti za prirodan porod i poraditi na dovodjenju straha od istog pod normalne granice, bez da gube razum i trce pod noz
ja sam cak bila vise za carski po misljenju ne samo svog doktora, nego i drugih, lezala mjesecima u krevetu, atrofirala, proradila zuc...njihov prijedlog je bio carski i uklanjanje zuci o jednom uspavljivanju...nisam smjela, nisam ni htjela, meni je carski strasniji od prirodnog poroda...doduse razmisljala sam kako cu oko bebe kad cu imati dvije rane, jednu podno stomaka, a drugu sa strane, dakle dupli oporavak, mozda me to najvise odbilo...nije ni bitno, prodjoh super na prirodnom porodu, bolje nego sam mogla zamisliti...zene ja sam uzivala
moc psihe je jedna velika pokretacka sila za sve, tako je meni bilo na porodu...sedmicu prije procitah da je moguce da od straha dodje do hmm zastoja ovaranja, da zbog tog mnoge zene zavrse na hitnom carskom, te da je pozitivno razmisljanje od velike pomoci u suprotnom, tj. da se brze i lakse otvaras
takodje procitah da je najbolje ne citati toliko prica o porodima pred porod
tako je i bilo...porod kakav sam imala mogu pozeljeti svakoj...u nekim trenutncima pomislim da nisam normalna kad kazem da sam uzivala u svakom fazi svoga poroda, ali jesam, ja sam iskreno uzivala u svakom bolu koji je prosao kroz moje tijelo...sebi sam govorila budi sretna i raduj se jer ces ubrzo upoznati svoje dijete koje si toliko dugo zeljela...dok su trudovi jos uvijek u razmacima za dubokog disanja ponavljala sam gradivo u sebi kako trebam disati, osluskivala sam tijelo i promjene koje su slijedile...ako sam se nasla da ne znam sta dalje treba da slijedi i sta da ocekujem, ovo je jako bitno znati - sta ocekivati i sta je normalno, zvala sam babicu da je pitam i trazila savjet kako dalje
jedino sto je stvarno tesko izdrzati jeste ne gurati dok ne dodje vrijeme za to, sve ostalo, bolovi i disanja su maciji kasalj, a i to se izdrzi uz pomoc babice...meni je bilo bitno da joj kazem kad krene bol i da viknem da moram gurati, a ona meni ni slucajno nemoj jos da bi gurala, disi i ja se tako strpim i predisem, koliko sam mogla naravno
od pucanja vodenjaka i bolova koji su bili malo jaci od menstrualnih do kraja poroda 3h...i stalno sam sebi ponavljala da je to sve prirodno, da se nemam cega plasiti, da jednostavno uzivam jer je to poseban trenutak
tata na porodu...imala sam zelju da muz prisustvuje, nisu dozvolili, tacnije izvlacili su se sve dok porod nije krenuo, a onda mi muz nije pao na pamet
prije poroda meni muzeva dajdjinca kaze nasigurnija jesi u njihovim rukama, to im je posao i neka ga rade...meni to bilo dovoljno da se opustim...babicu sam svasta nesto zapitkivala, u pocetku nije bila rada odgovarati, mozda sam je iznenadila zeljom za kooperacijom, ali sam sebi rekla da je ona moja vodilja i da bolje od mene zna sta i kako treba da se desi, potpuno sam joj vjerovala i apsolutno sam je slusala, nisam se gubila niti vristala niti panicila ili histerisala...u jednom momentu sam je zamolila da je uhvatim za ruku, a ona mi rece nece ti to nista pomoci, kazem ja njoj hoce, molim vas dajte mi svoju ruku...i zena mi dade ruku da se za nju cuvam...kasnije cujem da ih porodilje znaju udarati i sutati u behutu, pa sam se nasmijala, ko zna sta je u prvi mah pomislila babica da cu joj uraditi
nakon poroda sestra nam kaze sto vise na noge to bolje...i to sam poslusala bez rijeci...pa sam ustajala do wc svako malo radi tusiranja i da prosetam, a setala sam se i po sobi kad nema bebe, treci dan sam sjedila, sad koliko je ovo pametno ne znam, ali jesam, a i zena pored mene je koja je rodila prirodno sina od 4800gr
ma eto, meni je taj dan najljepsi dan u zivotu, a tih 3 sata su nasladje iscekivanje koje sam dozivjela i iskreno sam uzivala u svakom bolu koji je prosao kroz moje tijelo
prirodni vs carski - moj glas ide prirodnom uvijek, carski samo u slucaju nuzde kad je zivot u pitanju