Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
manekenka u penziji

#6851 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

affidavit wrote:
dama_u_crnom wrote:Zna li neko gdje se moze kupiti skafander za bebu? Nigdje ne mogu naci. I kolika im je cijena? Hvala :)
Nekada skoro sam vidjela u Tiffanyju, ne znam da li ih još uvijek imaju.

imaju, ja jucer vidjela :D
bambinas

#6852 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bambinas »

İma u tiffany na ilidzi danas vidjela, ima u azelu na carsiji ali manji izbor...
Smile :)

#6853 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Smile :) »

dama_u_crnom wrote:Pitanje za majke koje doje bebu, sta uraditi ako beba ogladni vani kada je izvedete u setnju. I kada ste prvi put izvele svoju bebu? :D
Podojiti! :)) Mi imamo 5 mj. dojenačkog staža. Isključivo dojena. :) Ako je lijepo vrijeme u parku, ili u autu isl. Imaju se kupiti i marame za dojenje (babysaurus). Mi smo je odmah navbavili. Mada se nekako potrefi najčešće da je u autu podojim pa i ne koristsim često. Samo se opusti. Ide to lakše nego što misliš! :)) I rijetko kada ćeš biti toliko vani da ćeš je morati vani hraniti. Pogotovo sada kad ide hladnije vrijeme. A mi smo pvi put izašli vani kad nam je bilo 25 dana. Onih 40 dana se više odnosi na majku nego dijete. Da se majka oporavi.
vanad

#6854 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

ja svoju djecu izvodim od njihove druge sedmice pa do dan danas svakodnevno. Jedino nas bolest (gluho bilo) sprijeci da izadjemo. Prosle godine je moj mladji znao po dva sata spavati vani na -5. Samo je naravno vazno da je beba prikladno obucena za vremenske uslove. I da, da sam u Bosni kod moje mame, drzala bi me garantovano zakljucanu u kuci :D , ali posto nisam, znala sam djecu obuci i u kolicima na balkonu pustiti da spavaju. Sta cu, u kuci spavali po pola sata a ovako po dva.
JanuaryJones

#6855 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Znate li dobru šnajdericu u SA da šije trudničku odjeću, bluze, haljine ... malo svečanije?

Sent from my iPad using Tapatalk
radenska

#6856 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

To ce te izaci kao da kupis ili skuplje :D imas na facebook - u par stranica gdje prodaju bas trudnicku odjecu i haljine h&m, i cijene su pristupacne. ISto tako imas prodavnicu preko puta cheersa, nisu trudnicke ali ima lijepih dezena i vecih brojeva, ja sam tu kupovala.
dama_u_crnom

#6857 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dama_u_crnom »

Da li vi svoje bebe puno utoplite cak i kad je ovako vruce. :/ Ja svoju bebu od mjesec dana uvijek fino utoplim, body, gegice, carape uvijek.. ali se bojim da joj nije prevruce.. A opet ako je ostavim u recimo samo body-u bojim se da joj ne bude hladno ?
Zoya

#6858 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

Ako je tebi vruce vruce je i tvojoj bebici. Oblaci je prema sebi i upamti da je temperatura tijela djeteta za stepen veca od nas odraslih. Ne utopljavaj previse. Ja ne kontam recimo da neko oblaci carape djetetu kad ga stavi na spavanje :-)
JanuaryJones

#6859 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

radenska wrote:To ce te izaci kao da kupis ili skuplje :D imas na facebook - u par stranica gdje prodaju bas trudnicku odjecu i haljine h&m, i cijene su pristupacne. ISto tako imas prodavnicu preko puta cheersa, nisu trudnicke ali ima lijepih dezena i vecih brojeva, ja sam tu kupovala.
Skuplje ili ne, džaba kad nema izbora. Obišla sam sve radnje po gradu, i one koje imaju trudničku odjeću i one što nemaju. Bambini mondo je bezobrazno skup. Za košuljicu, malo svečaniju traže 90 KM, majica bez rukava 40 KM...mislim stvarno? Gledala i u OVS, Lindexu, Azelu, Tiffaniju...bilo kakve svečanije tunike, haljine u koje bih ja sa svojih 179 cm i trudničkim trbuhom mogla stati...čak i Ulla Popken je dolazio u obzir. Ništa.

Meni je odjeću u ovom gradu teško naći i kad nisam trudna a kamoli sad. Užas. Zato sam i pitala za šnajdera, jer mi hitno treba za svečanost jednu...u međuvremenu sam našla jednu sinoć.

dama_u_crnom

#6860 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dama_u_crnom »

Zoya wrote:Ako je tebi vruce vruce je i tvojoj bebici. Oblaci je prema sebi i upamti da je temperatura tijela djeteta za stepen veca od nas odraslih. Ne utopljavaj previse. Ja ne kontam recimo da neko oblaci carape djetetu kad ga stavi na spavanje :-)
Mene je iskreno najvise zbunila patronazna sestra koja kada je dolazila bebi obukla dvoje debelih carapa i debele carape na ruke umjesto laganih rukavica :?
radenska

#6861 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ma ima mnogo nestrucnih patronaznih. Danas sam TArika vodila vani (9mj) obukla mu bodi, pamucnu majicu, trenerku i pamucnu duksericu. NA noge deblje carape. PO meni je ipak malo hladnije bebama jer one miruju u kolicima. Jucer recimo samo bodi majicu i prsluk. TAko kombinujem ovih dana. I onaj sesiric, smeta mu sunce, odmah skilji :lol: na mamu :D
safran

#6862 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

dama_u_crnom wrote:
Zoya wrote:Ako je tebi vruce vruce je i tvojoj bebici. Oblaci je prema sebi i upamti da je temperatura tijela djeteta za stepen veca od nas odraslih. Ne utopljavaj previse. Ja ne kontam recimo da neko oblaci carape djetetu kad ga stavi na spavanje :-)
Mene je iskreno najvise zbunila patronazna sestra koja kada je dolazila bebi obukla dvoje debelih carapa i debele carape na ruke umjesto laganih rukavica :?
Ako se ne varam ovdje je riječ o bebi nešto starijoj od mjesec dana. Do uspostavljanja termoregulacije (u drugom mjesecu života) ipak treba malo više utopliti bebu. To ne znači da joj u stanu sa centralnim grijanjem treba obući skafander, šal i kapu ali stopala i ruke ipak treba držati zagrijanim. Najbrže se hlade stopala i šakice pa ako su mu hladna stopala a ti dodaj jedan sloj, ako su topla samo u gegicama onda je u redu.
Kod nas je to pretrpavanje djece nacionalni sport pa ćete usred ljeta vidjeti bebu ušuškanu kao usred zime a i pregrijavanje je jednako opasno kao i hlađenje. Mene su također prvih sedmica izluđivale patronažne sestre a i pedijatri kad sam rodila prvu bebu. Rodio se krajem jula kad su noćne temperature bile oko 35 C. On se meškoljio dok nije izvukao obje ruke iz povoja. Došla jedna pedijatrica i naredila da se ponovo zamota. U drugoj smjeni došla druga i skrenula mi pažnju da ga ne utopljavam kad dođemo kući jer im vraćaju dehidrirane bebe. Kući, došla jedna patronažna i rekla "što ga ne obučete?" obukla mu čarapice, rukavice, široki povoj, plišane gegice, nabila mu kapu na glavu i pokrila ga dekicom. Druga je došla nakon par dana "nemojte ga pretopljavati". Ja sam na kraju objesila termometar iznad krevetića i ravnala se po njemu. Iznad 25 C skidanje jednog sloja, ispod 25 oblačenje još jednog i bilo je OK.
Zoya

#6863 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

dama_u_crnom wrote:
K'o da ti je moja mama bila u posjetu :lol: Ma pusti patraznu, sama nauci sta tvojoj bebi odgovara i samo svoj pos'o. Bolje ces savjete ovdje procitati nego sto ce ti ih patronozna dati ;-) Nikad vise od tri stvari nemoj djetetu oblaciti, dakle bodi, dzemper, jaknica. Imam osjecaj da rukice u rukavicama vise ozebu.
sarajevo_84

#6864 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

Ima li neka mama da je nedavno rodila na carski na Jezeru?

Kakva je situacija sa medicinskim osobljem (sestrama), pomažu li porodiljama, eto ukratko da me informišete...? :roll:
cocochanel

#6865 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by cocochanel »

sarajevo_84 wrote:Ima li neka mama da je nedavno rodila na carski na Jezeru?

Kakva je situacija sa medicinskim osobljem (sestrama), pomažu li porodiljama, eto ukratko da me informišete...? :roll:
ne pomazu..na intenzivnoj je ok (sestre koje su se prirodno poradjale su possebno nadrndane:)), ali poslije na odjelu s bebama pomoci nema..urade ono sto moraju, antibiotici, infuzije..ali dodati bebu, spustiti..ono sto je poprilicno tesko poslije carskog-toga nema, kao ni pomoci kod dojenja..osim sto te stisnu za bradavicu ako zatrazis pomoc...heh..ali prezivi se..nije strasno:)
manekenka u penziji

#6866 Re: Trudnjače i porodilje online

JanuaryJones wrote:
radenska wrote:To ce te izaci kao da kupis ili skuplje :D imas na facebook - u par stranica gdje prodaju bas trudnicku odjecu i haljine h&m, i cijene su pristupacne. ISto tako imas prodavnicu preko puta cheersa, nisu trudnicke ali ima lijepih dezena i vecih brojeva, ja sam tu kupovala.
Skuplje ili ne, džaba kad nema izbora. Obišla sam sve radnje po gradu, i one koje imaju trudničku odjeću i one što nemaju. Bambini mondo je bezobrazno skup. Za košuljicu, malo svečaniju traže 90 KM, majica bez rukava 40 KM...mislim stvarno? Gledala i u OVS, Lindexu, Azelu, Tiffaniju...bilo kakve svečanije tunike, haljine u koje bih ja sa svojih 179 cm i trudničkim trbuhom mogla stati...čak i Ulla Popken je dolazio u obzir. Ništa.

Meni je odjeću u ovom gradu teško naći i kad nisam trudna a kamoli sad. Užas. Zato sam i pitala za šnajdera, jer mi hitno treba za svečanost jednu...u međuvremenu sam našla jednu sinoć.

Kad ste već kod odjece, da vam javim da sam kupila na pijaci predivne dvoje hlače za trudnjace po 15 KM. Ima jedna teta štand, pa da znate, ako koga interesuje dok ih jos ima.
Atena

#6867 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Atena »

JanuaryJones wrote:Znate li dobru šnajdericu u SA da šije trudničku odjeću, bluze, haljine ... malo svečanije?

helanke i neka fina tunika je zakon za trudnice, udobno i lijepo, ja sam u tome provela trudnoću. osim toga svoje farmerke sam prekroila: osjekla struk i našila rastezljivi materijal, a može ti to uraditi bilo koji šnajder za siću
julisiz es grant

#6868 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Otkud znaš da će biti carski? Jeste li to već uletili lovu doktoru?
Alhemicarkaa

#6869 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

julisiz es grant wrote:

Otkud znaš da će biti carski? Jeste li to već uletili lovu doktoru?
:roll: nekat treba znati ćutati, to bi kao doktor i uz to ginekolog trebao znati.
JanuaryJones

#6870 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Atena wrote:
JanuaryJones wrote:Znate li dobru šnajdericu u SA da šije trudničku odjeću, bluze, haljine ... malo svečanije?

helanke i neka fina tunika je zakon za trudnice, udobno i lijepo, ja sam u tome provela trudnoću. osim toga svoje farmerke sam prekroila: osjekla struk i našila rastezljivi materijal, a može ti to uraditi bilo koji šnajder za siću
Pa ne mogu baš u helankama i tunici među odijela i večernje toalete :D Treba mi svečanija varijanta ;) ostalo se manje više snalazim ;)

Smile :)

#6871 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Smile :) »

JanuaryJones wrote:
Atena wrote:

Pa ne mogu baš u helankama i tunici među odijela i večernje toalete :D Treba mi svečanija varijanta ;) ostalo se manje više snalazim ;)

http://www.hm.com/hr/product/22306?article=22306-A
http://www.hm.com/hr/product/18808?article=18808-A

Ili neku drugu varijantu odavde. Meni je njihovo trudničko super i ja dok sam bila trudna nisam žalila ni marke :)

Naruči preko fb :)
Magarece_godine

#6872 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Magarece_godine »

Dokle je došao ovaj novi Zakon o porodiljskim naknadama u Federaciji ?
manekenka u penziji

#6873 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

Magarece_godine wrote:Dokle je došao ovaj novi Zakon o porodiljskim naknadama u Federaciji ?
I mene to zanima, a nikako ne mogu da istrazim, nigdje nikakav info. Da mi kolegica s posla to nije spomenula, ne bih ni znala da se zakon mijenja.

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
Magarece_godine

#6874 Re: Odg: Trudnjače i porodilje online

Post by Magarece_godine »

manekenka u penziji wrote:
Magarece_godine wrote:Dokle je došao ovaj novi Zakon o porodiljskim naknadama u Federaciji ?
I mene to zanima, a nikako ne mogu da istrazim, nigdje nikakav info. Da mi kolegica s posla to nije spomenula, ne bih ni znala da se zakon mijenja.

O tome se govorilo prije mjesec - dva . Evo link http://** No links **.ba/hronika/sve-nezaposlene- ... rto-dijete

Ja sam malo guglo, federalni parlament je usvajao izmjene porodičnog zakona, ali ne ovo o čemu se govori u tekstu.
manekenka u penziji

#6875 Re: Trudnjače i porodilje online

Ne mogu da otvorim link, ali nema veze, jasno mi je sve iz posta, nema izmjena a ni napretka.

Post Reply