Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
julisiz es grant

#6726 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Ali ako je nalaz "dobar", tj ako kombinovani skrining pokaže nizak rizik, pacijentica se ne upućuje na amniocentezu. Upravo to i jeste bit ovog skrininga, da se smanji a ne poveća broj AC. Tako da mi nema logike da je to razlog povećanog broja AC.
FMF certifikat je certifikat koji izdaje Fetal Medicine Foundation, ustanova čiji je osnivač i šef Kypros Nikolaides, čovjek koji je i izmislio mjerenje NT i druge UZ markere hromozomopatija, double i triple test. To je jedina referentna ustanova u svijetu koja može reći da li neko zna to raditi ili ne. Na formularu koji šalje na DIP sa pacijenticom koju je upuio na skrining, doktor mora upisati da li posjeduje certifikat te ustanove.
Nervozna

#6727 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Nervozna »

Sto se tice double testa na DIP-u,ja sam radila u utorak.Dan prije sam bila kod dr.,uradila pregled,on popunio formular sa informacijama i ja otisla po uputnicu za DIP.Prvo se treba javiti na odjel humane genetike na trecem spratu i traziti inzinjerku Ranku da provjeri ultrazvuk i formular koji je ginekolog popunio,kad ona odobri,ide se u laboratorij u prizemlju,das krv i cekas 5-7 dana rezultate.Uglavnom,ultrazvuk i taj test bi se trebali raditi u razmaku 3 dana.
Ja sam prvo dugo cekala prvo u prizemlju,da bi mi sestra rekla da odem prvo gore na humanu genetiku i trazim tu inzinjerku :)
kadinica

#6728 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

FMF certifikat je certifikat koji izdaje Fetal Medicine Foundation, ustanova čiji je osnivač i šef Kypros Nikolaides, čovjek koji je i izmislio mjerenje NT i druge UZ markere hromozomopatija, double i triple test. To je jedina referentna ustanova u svijetu koja može reći da li neko zna to raditi ili ne. Na formularu koji šalje na DIP sa pacijenticom koju je upuio na skrining, doktor mora upisati da li posjeduje certifikat te ustanove.
Prvi put čujem, nakon toliko ultrazvuka, ali dobro je znati. Postoji li neki spisak certificiranih ginekologa kod nas. Ovaj moj slovi za dobrog akušera i ultrasoničara, a baš bi htjela znati, iako mi sad ne igra nikakvu ulogu...
lili28

#6729 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by lili28 »

Dobro vece zenice :) Neznam jesam li na pravoj temi al ocajnicki trebam pomoc. Naime, inace imam trombofiliju i imala sam dva spontana u 10. i 12 tjednu trudnoce. Nedavno sam se preselila iz Hrvatske u Bih (Brcko) i muz i ja planiramo u skorije vijeme trudnocu, ali me zanima dal ima koja zenskica da je iz Brckog i dal se tu daje heparin u trudnoci (inekcije koje sprecavaju pobacaj) Eto mnogo bi mi moglo i dalo nade za dalje!
eellmiccaaaa

#6730 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by eellmiccaaaa »

Pozdrav :)
Imam jedno pitanje.. Naime, moja beba stara tek 10 dana ogrebala se po oku. Beonjaca joj je crvena s jedne strane, oko ne suzi i ne primjecujem da joj to puno smeta.. Samo kada otvori oci vidi se crvena ogrebotina. Zanima me da li je neko imao to iskustvo i sta treba da uradim. Hvala unaprijed :)
sarajevo_84

#6731 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

kadinica wrote:Na Dipu je besplatno, ali kažu da nalazi nisu baš pouzdani, nemam pojma zašto (ovo mi je doktor rekao, jer je porastao broj amniocenteza).

U privatnim ambulantama su pouzdani, ali triplle košta oko 200 KM, double mi nije ni preporučen, pa nisam pitala.
Ja sam radila u privatnoj Laboratoriji triple i koštao je 171 KM.
julisiz es grant

#6732 Re: Trudnjače i porodilje online

kadinica wrote:
Prvi put čujem, nakon toliko ultrazvuka, ali dobro je znati. Postoji li neki spisak certificiranih ginekologa kod nas. Ovaj moj slovi za dobrog akušera i ultrasoničara, a baš bi htjela znati, iako mi sad ne igra nikakvu ulogu...
Tri ginekologa (brojem: 3) iz BiH imaju taj certifikat, i nijedan nije iz Sarajeva. Ne znači to toliko, ima izvrsnih ultrasoničara, već znaš kako je kod nas, ako te niko ničim ne uslovljava da se dodatno educiraš, nećeš ni raditi to. Poraznija je činjenica da je svega 18 ljudi uopšte odslušalo kurs, što znači da je 18 ljudi bilo zainteresovano da nauči da pravilno mjeri NT, kao i ostale stvari oko skrininga u 1. trimestru. To sam spomenuo samo zato što u tom formularu sa DIP-a moraš navesti imaš li certifikat, što u našim uslovima ima samo akademski značaj.
otherside

#6733 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Dr Divanovic tvrdi da ima taj certifikat (meni rekao za vrijeme pregleda) i iz Sarajeva je.
julisiz es grant

#6734 Re: Trudnjače i porodilje online

otherside wrote:Dr Divanovic tvrdi da ima taj certifikat (meni rekao za vrijeme pregleda) i iz Sarajeva je.
Ode se na ovaj link

http://www.fetalmedicine.com/fmf/traini ... an/nuchal/

pa se skrola do dna stranice na slijedeći pasus:
Holders of the FMF Certificate in the measurement of nuchal translucency

Many thousands of sonographers have been awarded the FMF Certificate of competence in the measurement of NT. These sonographers have attended the internet based course on the 11-13 weeks scan and have submitted satisfactory images demonstrating their competence in the measurement of fetal NT. To view the list of these sonographers please click here.
pa se klikne na ovo "here" i odabere "Bosnia and Herzegovina" i vide se imena ljudi koji imaju certifikat.
otherside

#6735 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

bogme po ovome iz BiH taj certifikat nema nijedan ginekolog :D
u hrvatskoj ima troje, u srbiji vise njih.
manekenka u penziji

#6736 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

julisiz es grant wrote:
manekenka u penziji wrote:ma ja ga moram uraditi, kod mene je komplikovana trudnoća.
nemam ni snage da pišem o svemu što me snašlo.
bit će ako Bog da bolje
Ima ga smisla raditi ako sumnja na neku hromozomopatiju, npr ako imaš 35+godina, ako ti je u porodici neko imao slučaj neke od hromozomopatija, ili si već imala trudnoću sa tim, onda ima smisla. Sama "komplikovana trudnoća" (vjerovatno misliš na prijeteći pobačaj) neće se riješiti tom pretragom. Svejedno, uradi, neće škoditi.
pod komplikovanom trudnocom podrazumjevam blizanačku trudnoću, gdje se jedan plod ne razvija.
na zadnjem ultrazvuku su se malom plodu, koji kasni sa razvojem ''gasili''otkucaji srca.
prvi plod, koji je odmah otkriven ima blago kašnjenje u razvoju.
zumanjčana kesa, ukoliko sam dobro shvatila ginekologa, je diskretno izdužena a trebala bi biti zaobljena.
obzirom da je taj zaostatak bio veći predprošli pregled, i da sa zadnjim pregledom on stiže svoje dimenzije koje se poklapaju sa sedmicom razvoja, ja se nadam da će na idućem pregledu biti bolje.
postavlja se pitanje samo koliko će ovaj plod koji nije preživio uticati na razvoj prvog ploda.
doktor je zbog toga predložio double test.
Mis mekinjas

#6737 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

Ja sam tripple test radila sa 18+3, u Petrovoj bolnici u Zg. Rizik za Trisomiju 18 je bio 1<10000, niski rizik, korigirani AFP MoM (1,13) je u podrucju niskog rizika za ostecenje neuralne cijevi, rizik za trisomiju21 je manji od granicne vrijednosti. Tu inace i vode mi trudnocu jer sam dijabeticar, i mislim da na boljem mjestu na svijetu nisam mogla biti. Znam da puno zena iz BiH dolazi tu sa rizicnim trudnocama.

Meni profesori rekli i da si trebala na AC, nema straha. Kod nas u bolnici nema gresaka.
Puno je drukcije kad ste pacijent u bolnici na kojoj vas svi drze kao malo vode na dlanu jer su meni ovi navedeni problemi vise, skroz strani. Sad sam 30+1 trudna i sve je dobro.
manekenka u penziji

#6738 Re: Trudnjače i porodilje online

Samo neka tako i ostane
julisiz es grant

#6739 Re: Trudnjače i porodilje online

otherside wrote:bogme po ovome iz BiH taj certifikat nema nijedan ginekolog :D
Ne to "here", to je nešto drugo, nego ono prvo "here", pasus iznad :D
Nema veze, da pomognem, to troje su: Adem Balić, Fikret Operta, Dženita Kurtćehajić.
julisiz es grant

#6740 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:
julisiz es grant wrote:
manekenka u penziji wrote:ma ja ga moram uraditi, kod mene je komplikovana trudnoća.
nemam ni snage da pišem o svemu što me snašlo.
bit će ako Bog da bolje
Ima ga smisla raditi ako sumnja na neku hromozomopatiju, npr ako imaš 35+godina, ako ti je u porodici neko imao slučaj neke od hromozomopatija, ili si već imala trudnoću sa tim, onda ima smisla. Sama "komplikovana trudnoća" (vjerovatno misliš na prijeteći pobačaj) neće se riješiti tom pretragom. Svejedno, uradi, neće škoditi.
pod komplikovanom trudnocom podrazumjevam blizanačku trudnoću, gdje se jedan plod ne razvija.
na zadnjem ultrazvuku su se malom plodu, koji kasni sa razvojem ''gasili''otkucaji srca.
prvi plod, koji je odmah otkriven ima blago kašnjenje u razvoju.
zumanjčana kesa, ukoliko sam dobro shvatila ginekologa, je diskretno izdužena a trebala bi biti zaobljena.
obzirom da je taj zaostatak bio veći predprošli pregled, i da sa zadnjim pregledom on stiže svoje dimenzije koje se poklapaju sa sedmicom razvoja, ja se nadam da će na idućem pregledu biti bolje.
postavlja se pitanje samo koliko će ovaj plod koji nije preživio uticati na razvoj prvog ploda.
doktor je zbog toga predložio double test.
Odumiranje jednog blizanca u ranoj trudnoći mnogo je češće nego iznošenje oba do kraja. Najčešće nema posljedica po drugog blizanca, ali je tu najvažnije (kao u svakoj blizanačkoj trudnoći) utvrditi horionicitet (tj. ima li svaki svoju posteljicu ili dijele zajedničku), što je tvoj doktor, siguran sam, već uradio.
manekenka u penziji

#6741 Re: Trudnjače i porodilje online

Ne dijele istu, ovaj maleni, kojeg sam izgubila, nije imao ni dovoljno plodne vode. Hvala ti na odgovoru, bas si me umirio, a to mi puno znaci u ovim momentima od pregleda do pregleda.
kadinica

#6742 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Dobro je imati ginekologa online :bih:

Meni je treća trudnoća, dvije prethodne uredne, školske, išla na vježbe u prvoj, prirodni i brzi porodi, pročitala sve što se može pročitati, pa opet mislim da nisam šta propustila.

Što se tiče ginekologa, mi nažalost tražimo samo mrvice. Kod urednih trudnoća to i nije problem, ali kod malo težih slučajeva ja bi se zapitala. Rijetko ko se bavi patologijom trudnoće i bolesnim trudnicama, tako da je njima samo da se uzdaju u dragog Boga, a ako u njega ne vjeruju, onda bilo šta drugo, najbolje u sebe.

Ja znam slučajeve tri prijevremena poroda (sva tri van BiH, vrlo rano rođene bebice, sve tri bez posljedica). Nisam sigurna da bi isti rezulat bio da su rođene kod nas. Jednostavno je fascinantno slušati kakvu su brigu imale majka i beba, prije, u toku i nakon poroda. Sve tri majke su mi bliske, ne poznaju se međusobno i priče sam s njima proživljavala i poredila sa našim uslovima u zdravstvu.
julisiz es grant

#6743 Re: Trudnjače i porodilje online

kadinica wrote:Dobro je imati ginekologa online :bih:

Meni je treća trudnoća, dvije prethodne uredne, školske, išla na vježbe u prvoj, prirodni i brzi porodi, pročitala sve što se može pročitati, pa opet mislim da nisam šta propustila.

Što se tiče ginekologa, mi nažalost tražimo samo mrvice. Kod urednih trudnoća to i nije problem, ali kod malo težih slučajeva ja bi se zapitala. Rijetko ko se bavi patologijom trudnoće i bolesnim trudnicama, tako da je njima samo da se uzdaju u dragog Boga, a ako u njega ne vjeruju, onda bilo šta drugo, najbolje u sebe.

Ja znam slučajeve tri prijevremena poroda (sva tri van BiH, vrlo rano rođene bebice, sve tri bez posljedica). Nisam sigurna da bi isti rezulat bio da su rođene kod nas. Jednostavno je fascinantno slušati kakvu su brigu imale majka i beba, prije, u toku i nakon poroda. Sve tri majke su mi bliske, ne poznaju se međusobno i priče sam s njima proživljavala i poredila sa našim uslovima u zdravstvu.
Ja znam mnogo slučajeva prijevremenog poroda, svi u BiH. Kod prijevremenog poroda, koji se još uvijek nigdje na svijetu ne može spriječiti ni zaustaviti ako je krenuo, važnija je neonatalna skrb, dakle adekvatno zbrinjavanje novorođenčeta. Pedijatrijska klinika KCUS ima sve uslove za to. Nedavno mi se porodila žena u 29. nedjelji, i sa bebom je sve u redu.
otherside

#6744 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

julisiz es grant wrote:
Nema veze, da pomognem, to troje su: Adem Balić, Fikret Operta, Dženita Kurtćehajić.
jedno znam i reci cu samo fakin' ambilivbl :D
JanuaryJones

#6745 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Da čujem iskustvo iskusnijih oko 'kupovine za bebu'. Meni i majka i svekrva popiše mozak kako 'ne valja' kupovat unaprijed i vrlo ružan stav imaju oko toga, da se uopšte ne raduju stvarima koje smo kupili i ne žele da čuju za ikakvu kupovinu. Mene to opterećuje jer će bebica aBd doći u zimskom periodu, oko praznika kad vjerujem meni neće ni biti do kupovine i izlaska (a i neću imati vremena). Kako ste se nosile s tim, koliko ste kupile unaprijed?

Sent from my iPad using Tapatalk
julisiz es grant

#6746 Re: Trudnjače i porodilje online

otherside wrote:
julisiz es grant wrote:
jedno znam i reci cu samo fakin' ambilivbl :D
Pretpostavljam i koje, i ja sam tu skeptičan :D
Sunculish

#6747 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

JanuaryJones wrote:Da čujem iskustvo iskusnijih oko 'kupovine za bebu'. Meni i majka i svekrva popiše mozak kako 'ne valja' kupovat unaprijed i vrlo ružan stav imaju oko toga, da se uopšte ne raduju stvarima koje smo kupili i ne žele da čuju za ikakvu kupovinu. Mene to opterećuje jer će bebica aBd doći u zimskom periodu, oko praznika kad vjerujem meni neće ni biti do kupovine i izlaska (a i neću imati vremena). Kako ste se nosile s tim, koliko ste kupile unaprijed?
Takva je i moja mama po tom pitanju dok mi se svekrva uopšte nije miješala. Kupovala ne kupovala, njoj svejedno..
Mi smo počeli kupovati stvari za bebu već od mog petog mjeseca trudnoće. Torbu za bolnicu sam već u sedmom mjesecu polako počela da spremam tako da, ako nisi i sama sujevjerna, no sikiriki. Kad rodiš sigurno nećeš puno hodati, tako da :thumbup: a vjerovatno ćeš i dobiti dosta toga.
salle_eh1986

#6748 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by salle_eh1986 »

JanuaryJones wrote:Da čujem iskustvo iskusnijih oko 'kupovine za bebu'. Meni i majka i svekrva popiše mozak kako 'ne valja' kupovat unaprijed i vrlo ružan stav imaju oko toga, da se uopšte ne raduju stvarima koje smo kupili i ne žele da čuju za ikakvu kupovinu. Mene to opterećuje jer će bebica aBd doći u zimskom periodu, oko praznika kad vjerujem meni neće ni biti do kupovine i izlaska (a i neću imati vremena). Kako ste se nosile s tim, koliko ste kupile unaprijed?

Sent from my iPad using Tapatalk
ja ti kazem da uzivas u kupovini za svoju bebu i da nikog ne slusas,ja sam trudna sedmi mjesec i uzivam u kupovini za svoju djevojcicu :) juce krevetac a redovno kupujem preslatke haljinice za bebe.Meni je trudnoca visokog rizika od samog pocetka ali ja samo pozitivno razmisljam i uzivam sa svoim muzem u skoroj prinovi to je bar moje misljenje.Uzivaj draga moja ovo je prekrasan osjecaj i treba uzivati maksimalno :-D
manekenka u penziji

#6749 Re: Trudnjače i porodilje online

Ja sam pocela da gledam stvarcice za bebe krišom, a u ranoj sam trudnoći. Jučer sam kupila kumovoj curici skafander za zimu samo kako bih gledala sta bih to mogla jednog dana svojoj bebici uzeti. Radi sve sto te opušta i uzivaj.
bizet

#6750 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

CherryLips wrote:I kod mene je ista situacija nedavno bila sa prvom menstruacijom,nikad mi u zivotu obilnije krvarenje nije bilo,haman sam se prepala bila,jos smo bili van zemlje,fakat sam mislila da nesto nije u redu...znaci,prolazi kroz sve,sto ti kazes,kad ustanem poplava nastane,cak i okretanje u krevetu je izazivalo grozne odljeve...uzas,ali eto proslo,samo se nadam da ve sljedeca biti normalnija..

da znas da si me smirila, inace sam mislila da se desava nesto strasno....jos uvijek to ide pravo puno, ponekad pomislim da smo fakat cudo prirode, jos zanimljivije je da, sem drugog dana kad sam bila van sebe valjda zbog straha, ja se osjecam bolje, tacnije opet sam ona stara :izet: :D
Post Reply