Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
julisiz es grant

#6676 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

kadinica wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:13. sedmica,čini nam se da osjetimo bebine pokrete
Ne želim kvariti doživljaj, ali mislim da je rano, pogotovo kod prve bebe.

Sretno drugo tromjesječje :thumbup:
Dooobro rano. Još se mjesec i po strpi, jaro :D
seyo_84

#6677 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Meni je doslo rjesenje za porodiljsku naknadu.Kojeg odprilike u mjesecu se djele pare i za koji mjesec je sljedeca?
kadinica

#6678 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Zavisi od Općine.

Prije je bilo do 10. u mjesecu, je li sad kasne?
kakavdanakneiskustvu

#6679 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kakavdanakneiskustvu »

kadinica wrote:

četvrta trudnoća je u pitanju
seyo_84

#6680 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

kadinica wrote:Zavisi od Općine.

Prije je bilo do 10. u mjesecu, je li sad kasne?
Ja sam cula da kasne. E sad ne znam koliko...
Alhemicarkaa

#6681 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Mjesec dana kasne :roll:
manekenka u penziji

#6682 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

kakavdanakneiskustvu wrote:
kadinica wrote:

MasAllah!
kakavdanakneiskustvu

#6683 Re: Trudnjače i porodilje online

kadinica wrote:

MasAllah![/quote]

bez djece do sad
manekenka u penziji

#6684 Re: Trudnjače i porodilje online

kadinica wrote: Ne želim kvariti doživljaj, ali mislim da je rano, pogotovo kod prve bebe.

MasAllah!

bez djece do sad[/quote]

Bit ce to dobro ako Bog da. Moja dajdzinca je tek četvrtu trudnoću uspjela iznjeti zbog problema koje i dan danas ima sa štitnom zlijezdom. Hvala Bogu pa ste uspjeli i četvrti put zatrudnjeti a uz to,najrizicnije, prvo tromjesečje je prošlo.
Ja evo pijem dabroston tri puta dnevno a uz to primam i inekcije. Imam toliko komplikacija da me je strah o njima i pisati. Nadam se najboljem. U srijedu imam pregled i molim Allaha da sve bude uredu.
kakavdanakneiskustvu

#6685 Re: Trudnjače i porodilje online

kadinica wrote:

MasAllah![/quote]

bez djece do sad[/quote]

Bit ce to dobro ako Bog da. Moja dajdzinca je tek četvrtu trudnoću uspjela iznjeti zbog problema koje i dan danas ima sa štitnom zlijezdom. Hvala Bogu pa ste uspjeli i četvrti put zatrudnjeti a uz to,najrizicnije, prvo tromjesečje je prošlo.
Ja evo pijem dabroston tri puta dnevno a uz to primam i inekcije. Imam toliko komplikacija da me je strah o njima i pisati. Nadam se najboljem. U srijedu imam pregled i molim Allaha da sve bude uredu.[/quote]

i supruga pije dabroston i prima injekcije clexan svaki dan,koje ti primaš?
manekenka u penziji

#6686 Re: Trudnjače i porodilje online

Utrogestan, svaki četvrti dan. U srijedu ćemo vidjeti sta dalje. Tad cu se javiti sa detaljnijim postom a bit cu ako Bog da u 8.sedmici. Želim vam oboma puno sreće i sabura u svemu, bit ce dobro ako Bog da.
kakavdanakneiskustvu

#6687 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Utrogestan, svaki četvrti dan. U srijedu ćemo vidjeti sta dalje. Tad cu se javiti sa detaljnijim postom a bit cu ako Bog da u 8.sedmici. Želim vam oboma puno sreće i sabura u svemu, bit ce dobro ako Bog da.

hvala.i tebi sve najbolje
bizet

#6688 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

@manekenka, bice to sve super smo se pridrzavaj uputa ljekara...posto su to lijekovi za ocuvanje trudnoce znaci da se moras paziti maximalno, a to znaci nemoj da ti padne na um dizati nesto teze od kilograma (ja nisam ni toliko) niti da se saginjes ili da se slucajno forsiras u bilo kom smislu, ni fizicki ali ni psihicki...samo polako i razmisljas da se trebas bas paziti, ali razlog je vise nego vrijedan zrtve
manekenka u penziji

#6689 Re: Trudnjače i porodilje online

Nisam znala za saginjanje, ja bas jučer vadila ves iz mašine i ružno sam cucnula, valjda nisam bebu ovim ugrozila. Doduše, teret ne dizem, muz mi pravo puno pomaže. Na poslu su mi registratori najtezi,tako da nije strasno. (Jos nisam uzela bolovanje, nadam se da neću morati)
Hvala puno na lijepim riječima.
Atena

#6690 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Atena »

pozdrav trudnicama i mamama,
zanima me da li je neko nakon poroda doživio da posteljicu nikako ne izbaci, zašto je do toga došlo i kakav su postupak vađenja primijenili doktori, sa anestezijom ili bez????
otherside

#6691 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Atena wrote:pozdrav trudnicama i mamama,
zanima me da li je neko nakon poroda doživio da posteljicu nikako ne izbaci, zašto je do toga došlo i kakav su postupak vađenja primijenili doktori, sa anestezijom ili bez????
ne vjerujem da se ikome ko se porodio u medicinskoj ustanovi desilo da ne izbaci posteljicu. cak se za zadnju fazu poroda kaze da je "radjanje posteljice". ono sto se moze desiti jeste da u materici ostane komadic, tj. dio placente. posljedica je produzeno krvarenje jer materica ne moze da se kontrahira i ukoliko se na vrijeme ne reaguje, ishod moze biti fatalan a nerijetko se moze komplikovati i infekcijom.
neki ginekolozi tu reviziju materice rade manualno a moguce da se u nekim slucajeva koriste i odgovarajuci instrumenti.
nisam bas sigurna da li je potrebno uvodjenje u opcu anesteziju osim u mozda nekih drasticnim slucajevima.
lokalna anestezija je u svakom slucaju pozeljna.
kakavdanakneiskustvu

#6692 Re: Trudnjače i porodilje online

pregled kod doktora,15. sedmica,mi mislili da je 14.
manekenka u penziji

#6693 Re: Trudnjače i porodilje online

Ma ja kako sam skontala oni prvu sedmicu računaju od prvog dana zadnje menstruacije. Meni to nema logike, jer u toj sedmici i ne radiš na začeću...
kakavdanakneiskustvu

#6694 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Ma ja kako sam skontala oni prvu sedmicu računaju od prvog dana zadnje menstruacije. Meni to nema logike, jer u toj sedmici i ne radiš na začeću...

tako pred nama izračuna doktor,termin oko 22.3.
Artemida84

#6695 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Artemida84 »

Drage moje, moze li mi netko preporuciti ortopeda u Sarajevu koji radi privatno? Treba mi za bebu od 4 mjeseca. Unaprijed hvala :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:
julisiz es grant

#6696 Re: Trudnjače i porodilje online

otherside wrote:
ne vjerujem da se ikome ko se porodio u medicinskoj ustanovi desilo da ne izbaci posteljicu. cak se za zadnju fazu poroda kaze da je "radjanje posteljice". ono sto se moze desiti jeste da u materici ostane komadic, tj. dio placente. posljedica je produzeno krvarenje jer materica ne moze da se kontrahira i ukoliko se na vrijeme ne reaguje, ishod moze biti fatalan a nerijetko se moze komplikovati i infekcijom.
neki ginekolozi tu reviziju materice rade manualno a moguce da se u nekim slucajeva koriste i odgovarajuci instrumenti.
nisam bas sigurna da li je potrebno uvodjenje u opcu anesteziju osim u mozda nekih drasticnim slucajevima.
Itekako se desi da cijela posteljica zaostane, tj neće da se porodi nikakvim vanjskim hvatom (srećom rijetko), pa se mora ručno izvaditi (uraditi tzv. manualnu lizu), što za vještog porodničara i nije neki problem (izuzev u srećom zaista rijetkim slučajevima kada posteljica proraste u mišićni sloj materice).
julisiz es grant

#6697 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Ma ja kako sam skontala oni prvu sedmicu računaju od prvog dana zadnje menstruacije. Meni to nema logike, jer u toj sedmici i ne radiš na začeću...
Možda tebi nema logike, ali se tako računa, i to ne samo "glupi" bosanski ginekolozi, nego svi u svijetu ( to je tzv.gestacijska dob).
manekenka u penziji

#6698 Re: Trudnjače i porodilje online

julisiz es grant wrote:
Možda tebi nema logike, ali se tako računa, i to ne samo "glupi" bosanski ginekolozi, nego svi u svijetu ( to je tzv.gestacijska dob).
:shock:

što ne mogu supe na viljušku
seyo_84

#6699 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Artemida84 wrote:Drage moje, moze li mi netko preporuciti ortopeda u Sarajevu koji radi privatno? Treba mi za bebu od 4 mjeseca. Unaprijed hvala :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:
Mi smo isli u privatnu kliniku Gavrankapetanovic i prezadovoljni smo :)
Atena

#6700 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Atena »

julisiz es grant wrote:
otherside wrote:
Itekako se desi da cijela posteljica zaostane, tj neće da se porodi nikakvim vanjskim hvatom (srećom rijetko), pa se mora ručno izvaditi (uraditi tzv. manualnu lizu), što za vještog porodničara i nije neki problem (izuzev u srećom zaista rijetkim slučajevima kada posteljica proraste u mišićni sloj materice).
meni se na porodu u domu zdravlja (prije 10 dana) desilo upravo to, ni nakon pola sata nije izbačena kompletna posteljica, maternica prestala sa kontrakcijama na veliko (dok je doktor izašao da ispuši), nakon toga su mi bez anestezije (uz pola doze apaurina!!!) ručno pokušavali da odvoje posteljicu. međutim, samo su je iskidali i uspjeli izvaditi par dijelova. nakon toga su me hitnom prebacili u urgentni centar da bi me uspavali i odstranili je kako treba. doktorica je rekla sa sam imala više sreće nego oni u domu zdravlja pameti, ne znam baš sve moguće posljedice još. ne da mi se pretraživati, još uvijek se oporavljam. moram naglasit da je porod mačiji kašalj u odnosu na bolove koje sam doživjela dok su mi to radili. ogorčena sam i ljuta. porod i bebica su mi u sjeni ovog masakriranja
Post Reply