Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#6626 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Meščini tebi prvi porod - kakve sve budemo u bolnici bijeli luk najmanji problem :D Nego, ako te muči kašalj i ne možeš da dišeš - probaj sa izrendanim hrenom u medu - kao domestos čisti disajne puteve. I ne boj se da će ti ubrzati porod - ja sam se gadno prehladila negdje u 38-39 sedmici - kašalj da bog sačuva, mislila sam da ću kašljem ubrzati porod, pa sam onda uzela hren - prestala kašljati i porodila se u 42. sedmici. Jedva!
Sretno!
kakavdanakneiskustvu

#6627 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kakavdanakneiskustvu »

12. sedmica
Kama Preksutra

#6628 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Kama Preksutra »

mašala
bizet

#6629 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

danas patronaza bila...5030gr i 58cm, sutra punimo 2 mjeseca :D
bljuckanje nam je mora, doktorica kaze da je mnogo hranim medjutim ona je od prosle sedmice sama sebi pocela dozirati obroke...smijesi se kao velika i poceli su pomalo zvuci koji predstavljaju gugutanje
grcevi je stisnu ujutro, a dermatitis nam se vratio, u manjoj mjeri, sad vise po usima a manje po obrvicama, ali opet je tu

mene neka depresija puca, ne znam do kad bi to bilo normalno ali osjecam se hendikepirano...nikako da se vratim u zivot...aj misa mu valjda cu se ubrzo sabrati, jer ovako nikakvog hajra od mene

@kakavdanak, polako ali sigurno do cilja...sretno :thumbup:
Atena

#6630 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Atena »

nije prvi porod al ježim se od bijelog luka :run: , probat ću sa hrenom i medom, bolja opcija
JanuaryJones

#6631 Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

bizet wrote:danas patronaza bila...5030gr i 58cm, sutra punimo 2 mjeseca :D
bljuckanje nam je mora, doktorica kaze da je mnogo hranim medjutim ona je od prosle sedmice sama sebi pocela dozirati obroke...smijesi se kao velika i poceli su pomalo zvuci koji predstavljaju gugutanje
grcevi je stisnu ujutro, a dermatitis nam se vratio, u manjoj mjeri, sad vise po usima a manje po obrvicama, ali opet je tu

mene neka depresija puca, ne znam do kad bi to bilo normalno ali osjecam se hendikepirano...nikako da se vratim u zivot...aj misa mu valjda cu se ubrzo sabrati, jer ovako nikakvog hajra od mene

Mašala, kuc kuc u drvo. Izlazite li u šetnjice, družite li se van kruga familije?

Sent from my iPad using Tapatalk
ciki4

#6632 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

[quote="bizet"]danas patronaza bila...5030gr i 58cm, sutra punimo 2 mjeseca :D

Masallah,super za 2 mj.! Mojoj prijateljici je beba puno bljuckala bez obzira koliko da pojede, sve dok nije promijenila hranu. Je li i tvoja na ad?
Što se tvog "stanja" tiče, normalno je neko vrijeme dok se hormoni ne vrate u prijašnje stanje. Mene je drmalo oko 3 mj., a inače sam sklona blagim depresijama :-) Sad sam već super (8 mj. nakon poroda). Samo što više u prirodu dok je još lijepo vrijeme
bizet

#6633 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

skoro svaki dan smo vani...moramo iskoristiti jos ovo finih dana, a i meni godi izaci van....predugo sam bila zatvorena u kuci i malo sam ispala iz tokova...sa ljudima se ne druzimo tipa da svaki dan neko je uz nas...pipkaju je i gnjavili bi je i unosili se u facu i puhali u nju, posebno NO bezobzirnim pusacima i ja to ne mogu da podnesem, zato sam se distancirala od svih, sem par mladjih koji i sami imaju djecu i znaju sta znaci dirkati malu bebu i puhati joj u lice

ne mogu joj mijenjati hapu, procedura dok je uvedes a nema garancije ni da ce druga biti bolja
krevetic je ukoso kako bi glavica bila na visem, dizem je da podrigne u pola hranjenja i na kraju, pazljivo njom baratam, ona sad jede onoliko koliko zeli, nekad je to 70ml a nekad 120ml pa vidjecu kako ce dalje
ona i pored bljucanja uredno dobija na kilazi, hvala Bogu, pa vjerujem da ne trebam brinuti.....bili smo kod pedijatra zbog ovog, pratim je, ako se sta bude mijenjalo ici cemo opet
kakavdanakneiskustvu

#6634 Re: Trudnjače i porodilje online

bizet wrote:danas patronaza bila...5030gr i 58cm, sutra punimo 2 mjeseca :D

hvala
kakavdanakneiskustvu

#6635 Re: Trudnjače i porodilje online

12. sedmica,to je treći mjesec trudnoće pretpostavljam,kad se ulazi u 4. mjesec otprilike?
affidavit

#6636 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

bizet wrote:skoro svaki dan smo vani...moramo iskoristiti jos ovo finih dana, a i meni godi izaci van....predugo sam bila zatvorena u kuci i malo sam ispala iz tokova...sa ljudima se ne druzimo tipa da svaki dan neko je uz nas...pipkaju je i gnjavili bi je i unosili se u facu i puhali u nju, posebno NO bezobzirnim pusacima i ja to ne mogu da podnesem, zato sam se distancirala od svih, sem par mladjih koji i sami imaju djecu i znaju sta znaci dirkati malu bebu i puhati joj u lice

ne mogu joj mijenjati hapu, procedura dok je uvedes a nema garancije ni da ce druga biti bolja
krevetic je ukoso kako bi glavica bila na visem, dizem je da podrigne u pola hranjenja i na kraju, pazljivo njom baratam, ona sad jede onoliko koliko zeli, nekad je to 70ml a nekad 120ml pa vidjecu kako ce dalje
ona i pored bljucanja uredno dobija na kilazi, hvala Bogu, pa vjerujem da ne trebam brinuti.....bili smo kod pedijatra zbog ovog, pratim je, ako se sta bude mijenjalo ici cemo opet
Moja beba će uskoro napuniti četvrti mjesec i još uvijek bljucka, nekad manje, nekad više ali bljuckanje je tu. Promjena hrane također nije djelovala, ali ona uredno napreduje tako da se više ne brinem puno zbog toga. Ono što meni pomogne kod bljuckanja je položaj pri hranjenju, držati je više u uspravnom nego u polegnutom položaju u toku hranjenja, zatim je nakon hranjenja desetak minuta nastavim držati u istom položaju, pokušam je stimulisati da podrigne, ako ne može onda gledam da je nakon hranjenja ne stimulišem previše da se pomjera tj. da ne maše nogama i rukama jer to radi kada joj tepam ili pokažem neke igračke. Eh, kada provedem ovu proceduru uredno onda zna nikako ne bljucnuti do sljedećeg hranjenja. Ako joj bljuckanje postane intenzivnije probaj je onda hraniti češće manjim obrocima.
Meni se nekako čini da je ovo držanje bebe tokom hranjenja ključno, ali moja beba ima skoro 6 kg i duga je 70 cm, a ja imam 47 kg tako da mi je sve teže držati je uspravno, :-D ali još uvijek to nekako uspijem izvesti sa jastucima, kada je beba mirna tokom hranjenja.
LeeLooSA

#6637 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LeeLooSA »

Najprostiji način obračunavanja u kom ste mesecu trudnoće je da pratite prema nedeljama:

1-4 nedelja = 1. mesec
5-8 nedelja = 2. mesec
9-13 nedelja = 3. mesec
14-17 nedelja = 4. mesec
18-22 nedelja = 5. mesec
23-27 nedelja = 6. mesec
28-31 nedelja = 7. mesec
32-35 nedelja = 8. mesec
36-40 nedelja = 9. mesec
Mis mekinjas

#6638 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mis mekinjas »

kakavdanakneiskustvu wrote:12. sedmica,to je treći mjesec trudnoće pretpostavljam,kad se ulazi u 4. mjesec otprilike?
Danas sam trudna 27+5.

Ja sebi računam ovako:
27x7+5=194/30=6,46 mjeseci. Mislim da je ovo najtačnije. :)
Zoya

#6639 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

Mis mekinjas wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:12. sedmica,to je treći mjesec trudnoće pretpostavljam,kad se ulazi u 4. mjesec otprilike?
Danas sam trudna 27+5.

Ja sebi računam ovako:
27x7+5=194/30=6,46 mjeseci. Mislim da je ovo najtačnije. :)
Eki nje, trudna :) Cestitam od srca!
relevantan

#6640 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

To za bljuckanje nemojte da se brinete :) kod beba je želudac dugačiji nego kod odraslih, one uzimaju hrane više nego što im treba i onda taj višak izbace u vidu bljucknja. Bitno je da beba ne povraća hranu, ono da vidite da je sve izbacila. Obično halapljive bebe (kao što je moj bucko :D ) više bljuckaju jer više i jedu.....tako da ne brinite ništa, to valjda samo prođe kada beba počne sjediti, oko 6 mjeseca.
Artemida84

#6641 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Artemida84 »

Drage moje, mozda nije pitanje za ovdje ali vi ste mi upucene najvise pa da vas pitam, gdje cu kupiti jednobojne svecanije bodije za curicu (kragnica, puf rukavi ili nesto slucno) i trakice za kosu? Treba mi za poklon a da ne lutam pa molim vas za pomoc. Nadam se da nisam off :D :D :D . Unaprijed hvala :trepp: :trepp: :trepp: :trepp: :trepp: :trepp: :stidljiva: :stidljiva: :stidljiva:
Sunculish

#6642 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Svečaniji bodi sa kragnicom, obični dugi rukav i ptica od cirkona na grudima sam kupila u BBI centru, onih par radnji na II ili III spratu. Ako imaš vremenai ako si iz Sa, pogledaj i na pijaci kvadrant, barem su jeftinije a ima i svega.
Ja sam svojoj curi kupila dvije trakice na čarsiji, prelijepe, sa nekim mašnicama. Isto mislim da ih ima na pijaci, sigurno ih ima i u onim radnjama što prodaju H&M, ne mogu se sad sjetiti imena radnje ali jedna je u Robotu na Socijalnom, druga je u Skenderiji a treća je u Mercatoru na Ilidži. Mislim da je nešto na T...
Artemida84

#6643 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Artemida84 »

Sunculish wrote:Svečaniji bodi sa kragnicom, obični dugi rukav i ptica od cirkona na grudima sam kupila u BBI centru, onih par radnji na II ili III spratu. Ako imaš vremenai ako si iz Sa, pogledaj i na pijaci kvadrant, barem su jeftinije a ima i svega.
Ja sam svojoj curi kupila dvije trakice na čarsiji, prelijepe, sa nekim mašnicama. Isto mislim da ih ima na pijaci, sigurno ih ima i u onim radnjama što prodaju H&M, ne mogu se sad sjetiti imena radnje ali jedna je u Robotu na Socijalnom, druga je u Skenderiji a treća je u Mercatoru na Ilidži. Mislim da je nešto na T...
Super, prvo onda idem u BBI, gore gdje Iana i to? A znas li mi reci gdje na čarsiji - neka odredjena radnja ili ... A na Tiffany mislis, tu sam gledala ali nije bilo, iako im nije stigla nova kolekcija pa mozda bude. Hvala ti mnogo :kiss: :kiss:
JanuaryJones

#6644 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Artemida84 wrote:Drage moje, mozda nije pitanje za ovdje ali vi ste mi upucene najvise pa da vas pitam, gdje cu kupiti jednobojne svecanije bodije za curicu (kragnica, puf rukavi ili nesto slucno) i trakice za kosu? Treba mi za poklon a da ne lutam pa molim vas za pomoc. Nadam se da nisam off :D :D :D . Unaprijed hvala :trepp: :trepp: :trepp: :trepp: :trepp: :trepp: :stidljiva: :stidljiva: :stidljiva:
Pogledaj u Lindexu, oni znaju imati preslatkih minijaturnih stvari za princeze ;)

Sunculish

#6645 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sunculish »

Da, ja sam taj bodi kupila u Iani. Druga super radnja u BBI centru u kojoj su sad sniženja je tačno preko puta Iane, a trakice na čaršiji su koštale 5KM, slatke su skroz. To je tačno ispod aščinice Hadžibajrić, prva i jedina radnja bebi opreme u tom nizu. Na čaršiji ih ima nekoliko pa vidi.
Na Ilidži u Mercatoru sam vidjela, prije cca 15 dana, na II spratu u radnji pored Tiffanija trakice raznih boja, nisu loše, i ako se dobro sjećam, koštaju 3KM.
Artemida84

#6646 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Artemida84 »

Ma draga ti si super, sad znam gdje da idem :D . Hvala ti jos jednom :kiss: :kiss:
blondina

#6647 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by blondina »

Pozdrav za trudnjače i porodilje,potreban mi je vaš savjet.U dilemi sam :-)
Naime,kasni mi menestruacija već tri dana,i šta da radim da li da uzmem onaj test za trudnoću u apoteci i ako je neka od vas to koristila,koji je naj pouzdaniji.
Unaprijed zahvalna :)
safran

#6648 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

blondina wrote:Pozdrav za trudnjače i porodilje,potreban mi je vaš savjet.U dilemi sam :-)
Naime,kasni mi menestruacija već tri dana,i šta da radim da li da uzmem onaj test za trudnoću u apoteci i ako je neka od vas to koristila,koji je naj pouzdaniji.
Unaprijed zahvalna :)
ma kreni sa najjeftinijim - ako si trudna biće pozitivan. ako bude negativan a ti još u dilemi onda sačekaj još malo pa radije idi ginekologu.
amina_bl

#6649 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by amina_bl »

Da li se u Sarajevu igdje radi NIFTY test?
JanuaryJones

#6650 Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

amina_bl wrote:Da li se u Sarajevu igdje radi NIFTY test?
U Mostaru ima, reče mi moj ginekolog. I košta oko 750-850 eura.

EDIT: na ovom linku imaju adrese i u BL i u SA: http://www.niftytest.si/bs/gdje-se-mogu-testirat/

Post Reply