Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#6401 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kakavdanakneiskustvu »

sabanss wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:Zna li ko smiju li se primati inekcije clexane od 40 mg kad nema onih od 20 mg?
Pitaj doktora. Clexan spada u grupu rizicnih lijekova zato sto doza koja ne odgovara moze dovesti do velikog rizika od nekontrolisanog krvarenja, podljeva i slicno. Imam u porodici bolesnika koji je primao clexan.

Sad onako laicki... Pola doze od 40 bi bilo upravo 20?

Normalno da cemo pitati doktora,trebali bi dobiti dvije kutije clexane od 40 mg pa zato ovdje pitam,hvala
sposa0408

#6402 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sposa0408 »

Imam jedno pitanje . Trenutno sam 15 sedmica i razmisljam da uradim triple test. Neznam da li je vama doktor preporucio i na osnovu cega je preporucio. U ponedeljak imam zakazan pregled i mislim da ga pitam. Kakvi su rezultati tog testa? Ima li neko od vas ko je radio triple test (i eventualno amniocentezu), kakva su iskustva i postupci poslije? Izvinjavam se ako ima puno pitanja, a mozda je neko vec pisao o ovome. Hvala vam
kadinica

#6403 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Pisali smo ranije.

Ja ga nisam radila.

Može se raditi na DIP-u sa uputnicom, kažu da nalaz nije baš pouzdan i da je povećan broj amniocenteza, zbog loših rezultata.

Privatno se radi na Ilidži košta oko 200 KM.

Uglavnom, preporučuje se u situacijama kad je majka starija od 35 godina, ako ima genetskih bolesti u porodici (Down) ili neki drugi sindrom. Pokazuje samo vjerovatnoću za bolest, samo amnio je pouzdan i siguran nalaz, ali ima svoje nedostatke. Neki ginekolozi ga traže kod svake trudnice, bez obzira na indikaciju.

Dok ovo sve obaviš, već si u stadiju trudnoće kad se prekid ne može uraditi, pa mi nije jasno čemu sav taj stres...ovako sam ja razmišljala.
affidavit

#6404 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

sposa0408 wrote:Imam jedno pitanje . Trenutno sam 15 sedmica i razmisljam da uradim triple test. Neznam da li je vama doktor preporucio i na osnovu cega je preporucio. U ponedeljak imam zakazan pregled i mislim da ga pitam. Kakvi su rezultati tog testa? Ima li neko od vas ko je radio triple test (i eventualno amniocentezu), kakva su iskustva i postupci poslije? Izvinjavam se ako ima puno pitanja, a mozda je neko vec pisao o ovome. Hvala vam
Ja sam ga radila po preporuci dr. Divanovica. Radila sam u BH laboratoriju i kostao je mislim 170 KM (nisam bas sigurna pa me ne drzi za rijec), doduse ceka se desetak dana.
Kao sto @kadinica rece sve ti je to nepotreban stres, jer njegov rezultat nije nikakva dijagnoza vec samo procjena radjena po principu vjerovatnoce. Amnicinteza je nesto pouzdanija. Ako ces ti biti mirnija uradi ga. S ovom pamecu, a da sam ponovo trudna ne bih sebi priustila tu gnjavazu.
radenska

#6405 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

affidavit wrote:
sposa0408 wrote:Imam jedno pitanje . Trenutno sam 15 sedmica i razmisljam da uradim triple test. Neznam da li je vama doktor preporucio i na osnovu cega je preporucio. U ponedeljak imam zakazan pregled i mislim da ga pitam. Kakvi su rezultati tog testa? Ima li neko od vas ko je radio triple test (i eventualno amniocentezu), kakva su iskustva i postupci poslije? Izvinjavam se ako ima puno pitanja, a mozda je neko vec pisao o ovome. Hvala vam
Ja sam ga radila po preporuci dr. Divanovica. Radila sam u BH laboratoriju i kostao je mislim 170 KM (nisam bas sigurna pa me ne drzi za rijec), doduse ceka se desetak dana.
Kao sto @kadinica rece sve ti je to nepotreban stres, jer njegov rezultat nije nikakva dijagnoza vec samo procjena radjena po principu vjerovatnoce. Amnicinteza je nesto pouzdanija. Ako ces ti biti mirnija uradi ga. S ovom pamecu, a da sam ponovo trudna ne bih sebi priustila tu gnjavazu.
takodjer, i ja sam radila, bas sinoc nadjoh racun i nalaz. Double je bio sasvim dovoljan. Sa mnom je lezala zena u bolnici kojoj su rekli da uradi amniocitezu (33 godine joj je) i rekli da ima izrazen rizik na down sindrom jer je valjda u porodici neko to imao, doslovno je istraumirali da bi na kraju dr. godinjak rekao da nema potrebe i da ti testovi nikad nisu potpuno pouzdani. Rodila je zdravu djevojcicu.
Ja sam radila double i triple, triple potpuno bespotrebno, jer kad su izasli rezultati onda sam se bojala da nisam u tih preostalih 5%
radenska

#6406 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ima li sta od ovih prodiljskih naknada, meni stigla za maj i vise ne vidjeh postara :-)
bizet

#6407 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

moj doktor nije podrzao rad tripple testa, kaze da nije pouzdan i da se vise i ne praktikuje raditi
mi u porodici imamo osobu sa downovim sindromom i doktorova reakcija je bila odmah amniocenteza, ali ja nisam zeljela da je radim, djelovala mi je prerizicno, uradila sam double test cisto da sebe umirim...rodila zivu zdravu djevojcicu, hvala Bogu

mi smo dobili 350gr za sedmicu, u subotu bili na kontroli i vagali 2920gr :)
ali sad imamo problem oko novog ritma hranjenja
do cetvrtka je bilo svakih sat i po prvo dojenje pa onda flasica i ona je pila oko 60ml...kad smo shvatili da joj je 60ml malo, jer iskapi i trazi jos, povecali smo na 90ml...ali od tad se sve nekako poremetilo...ona pojede vise ali onda bljuca i za pola sata zijeva da je gladna...niti je sopati niti je gledati kako zijeva itrazi hranu...a ja se bojim da nece napredovati :(
...nekako nam se sa povecanjem doze bas sve poremetilo
pedijatrica kaze da je hranimo na svaka 3h sa povecanom dozom pa koliko pojede, ali kad ona izbljuca pa trazi ponovo da jede kako cu ja cekati toliko da je ponovo nahranim, nekako mi nerealno

poceli su i grcevi pa nas i to zeza, bas mi je tesko ovako malenu gledati kako se pati...espumusan nam patronaza nije preporucila, kazu jos je mala...caj od komoraca nece...jedino sto radim da joj malo olaksam je masaza stomacica
CherryLips

#6408 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

radenska wrote:Ima li sta od ovih prodiljskih naknada, meni stigla za maj i vise ne vidjeh postara :-)
Meni uredno stizu pocetkom mjeseca,sto me i iznenadi svaki put...
niko_niko_kao_ja

#6409 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

bizet wrote:moj doktor nije podrzao rad tripple testa, kaze da nije pouzdan i da se vise i ne praktikuje raditi
mi u porodici imamo osobu sa downovim sindromom i doktorova reakcija je bila odmah amniocenteza, ali ja nisam zeljela da je radim, djelovala mi je prerizicno, uradila sam double test cisto da sebe umirim...rodila zivu zdravu djevojcicu, hvala Bogu

do cetvrtka je bilo svakih sat i po prvo dojenje pa onda flasica i ona je pila oko 60ml...kad smo shvatili da joj je 60ml malo, jer iskapi i trazi jos, povecali smo na 90ml...ali od tad se sve nekako poremetilo...ona pojede vise ali onda bljuca i za pola sata zijeva da je gladna...niti je sopati niti je gledati kako zijeva itrazi hranu...a ja se bojim da nece napredovati :(
pedijatrica kaze da je hranimo na svaka 3h sa povecanom dozom pa koliko pojede, ali kad ona izbljuca pa trazi ponovo da jede kako cu ja cekati toliko da je ponovo nahranim, nekako mi nerealno

poceli su i grcevi pa nas i to zeza, bas mi je tesko ovako malenu gledati kako se pati...espumusan nam patronaza nije preporucila, kazu jos je mala...caj od komoraca nece...jedino sto radim da joj malo olaksam je masaza stomacica
a ti nju kad pocne zijevati da je gladna stavi da doji. :wink:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6410 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PipiDugaDevetka »

Kad sam već navratio na ovaj podforum, samo da čestitam SVIM novim mamama!
seyo_84

#6411 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by seyo_84 »

Vidim ima novih mamica,a i trudnica :)Trudnicama zelim da sto lakse iznesu trudnocu do kraja,a mamicama da uzivaju u svojim bebicama :)
Nije me bilo dugo,jer sam okupirana svojim djecakom,opsjednut je siskom,jedva sam ga navikla na dudu,da i mama malo odmori :) Hvala Bogu imam dovoljno mlijeka,i ne treba mi dohrana,ali mali nece da se odvoji od mene :) Sisa mu koristi i kao jastuk,najsladje spava na njoj i jos mene uhvati rucicama da nebih gdje pobjegla :)
Imamo malo i grcica,ali daju se pretrpiti,nisu strasni,hvala Bogu :)
Danas imamo 21 dan :) Pusa svim mamicama i buducim mamicama od mene i mog momcine :)
sarajevo_84

#6412 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

Ja sam radila triple između 15. i 17. sedmice, to je obično vađenje krvi.
To se obično preporučuje ako je trudnica starija od 30 godina. Ja sam mlađa od 30 godina, moj doktor nije insistirao na tome da uradim, pitao me, ja sam pristala, zbog moje prethodne trudnoće, koja je završila smrću bebe u 38. sedmici.

Cijena triple testa je 171 KM (barem sam ja toliko platila) i radi se u privatnim laboratorijima.
Taj test se odnosi na Down sindrom, Trisomiju 18, i neural defekte.

Neki doktori, posebno ako ideš privatno, insistiraju da na Triple testu, bez obzira koliko ti je godina.

Sve u svemu, posavjetuj se sa doktorom, ako insistira, svakao da ne trebaš odbiti.
sarajevo_84

#6413 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

Trudnice,
imate li šta efikasno kod krvarenja desni?
Svaki put kad perem zube, prokrvare. :roll:
Alhemicarkaa

#6414 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Gengigel i slana voda. Mada nema ništa dovoljno efikasno... Ja sam se bila pomirila sa tim.
bizet

#6415 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

sarajevo_84 wrote:Trudnice,
meni je pomagalo ispiranje kamilicom...takodje ako tamanis slatkise suzdrzi se, primjetno manje krvarenje dok sam apstinirala od slatkog i ispirala kamilicom...inace perem zube sensodyn pastom, ali ona nije imala, cini mi se,nikakvog efekta u trudnoci na krvarenja iz desni...takodje uzmi soft cetkicu za zube i ako malo grubljim pokretima peres zube povuci rucnu i uzivaj peruci ih meksim pritiskom i malo duze...nisam prala zube poslije svakog obroka...probala jesam, ali sam za dva dana si unistila desne pretjeranim pranjem i postale su jos osjetljivije...ujutro i uvece je meni izgledalo dovoljno, sta ce zubar reci kad odem ne znam :)
MedenoSrce

#6416 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by MedenoSrce »

3% hidrogen, ispiranje ujutro i navecer
konac svaki dan i interdentalne cetkice
duboka_misao

#6417 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Hidrogen 3% jedan cep na pola case vode i muckati u ustima dva tri puta dnevno. Hehe sto smo sve strucnjaci kod krvarenja desni
sposa0408

#6418 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sposa0408 »

Hvala vam drage moje na savjetu... Rekao mi je doktor da nije lose uraditi triple test, da bi bili mirni. Beba izgleda dobro, razvija se i do sada je sve ok . U petak idem vaditi krv, a rezultati su gotovi za nekih 10tak dana. Radit cu na DIP-u.
sarajevo_84

#6419 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

sposa0408 wrote:Hvala vam drage moje na savjetu... Rekao mi je doktor da nije lose uraditi triple test, da bi bili mirni. Beba izgleda dobro, razvija se i do sada je sve ok . U petak idem vaditi krv, a rezultati su gotovi za nekih 10tak dana. Radit cu na DIP-u.
Zar se još uvijek može uraditi na DIP-u? :shock:

Provjeri dobro, mislim da više ne rade gore, navodno ne isplati im se.
affidavit

#6420 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

bizet wrote:moj doktor nije podrzao rad tripple testa, kaze da nije pouzdan i da se vise i ne praktikuje raditi

I ja sam u početku imala isti problem oko ritma hranjenja, moja beba je jela svaka dva sata, nekada bi tražila i ranije, i bukvalno se sve svodilo na hranjenje, dok je podojim pa dok pojede flašicu, znala je bukvalno zaspati pola sata i tražila bi ponovo da jede. I meni je pedijatrica savjetovala da joj pokušam proširiti intervale hranjenja, da obroci budu veći a da je hranim rjeđe. Djelimično smo to i uspjeli. Znam za taj strah da dijete ne počne gubiti kilažu, jako mi je dobro poznat, ali vidjećes vremenom ćete se opustiti i nećeš brojeti svaki ml koji popije. Moja bebe ima oko 4500 gr, pa i sad nekada pojede obrok od 90 ml, nemoj da te to brine, a jede svaka tri sata u noći je pustim da se sama probudi. U prvim sedmicama je i moja beba dobijala po 300 gr, i meni su odmah pedijatri rekli da je to puno. Shvatićeš vremenom da beba ima svoj neki ritam jedenja, biće dana kad će jesti više, a isto tako i manje. Neće uvijek ni dobijati isto, ali sve je to ok dok beba dobija kilažu.
Što se tiče grčeva, meni su rekli da espumisan možemo odmah uključiti, a moja beba je bila nedonošče. Također probaj sa BioGaia kapima, one se mogu davati bebama od rođenja. Ja sam protiv grčeva probala gomilu stvari, ništa ih nije uspjelo u potpunosti ukloniti. Nadam se da ćeš imati više sreće, ali i ako ne nestanu u potpunosti naviknućeš i na to, samo polako.
Ni moja beba nije htjela piti komorač, ali probaj da je prevariš i daš joj čaj dok spava, onako u snu bebe mehanički sisaju, pa valjda nisu u stanju da odreaguju na ukus. :)
sposa0408

#6421 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sposa0408 »

sarajevo_84 wrote:
sposa0408 wrote:Hvala vam drage moje na savjetu... Rekao mi je doktor da nije lose uraditi triple test, da bi bili mirni. Beba izgleda dobro, razvija se i do sada je sve ok . U petak idem vaditi krv, a rezultati su gotovi za nekih 10tak dana. Radit cu na DIP-u.
Zar se još uvijek može uraditi na DIP-u? :shock:

Provjeri dobro, mislim da više ne rade gore, navodno ne isplati im se.
Nisam to cula... Moj doktor koji me vodi na GAK-u kaze da rade, a ko zna, mozda nije ni on dobro upucen. Provjerit cu sve u petak.
radenska

#6422 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Eh ovako ja moram malo da se izjadam pa mozda neka od vas bude imala komentar.
Naime moj djecak je rodjen sa skoro 5 kg, 55 dug, a sada na polovini sedmog mjeseca ima 11 kg i dug je oko 80 cm.
Ja visoka 180 a muz 197. Ja rodjena sa 5200 gr.

Sad iznesem dijete malo pred zgradu kad jedna hanuma ( inace ima dvoje djecice) sva u cudu pita : ZASTO SI TOLIKO UGOJILA TO DIJETE, RAZVALICES MU ZELUDAC, OGROMAN JE, VIDI MU OBRAZA. :shock: Ja ostala u cudu, da mi nije dijete bilo u rukama tacno bih je za kosu pocupala.

Djecak je stvarno presladak, zdrav, veseo, spava po cijelu noc ( od 10 do ujutro 8-9) ne place, nije kenjkav, poceo sjediti ima dva mjeseca. Al hajde da je samo to, nego kaaze jos sto ga nisi okretala na stranu da spava da mu se lijepo formira glava, vidi kako mu je okrugla. :shock: Na ovom sam mislila vec da je bijem ozbiljno :D

Ali hajde necu da se grijesim za ramazan pa sam joj po pitanju ovog drugog rekla da mi je ruzno vidjeti kad su kod djece obje strane glave potpuno spljostene od silnog okretanja na stranu i nedopustanja djetetu da ponekad lezi na potiljku.
:zoka:
Lounge Act

#6423 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:15, edited 1 time in total.
Alhemicarkaa

#6424 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

radenska, tvoj mali će biti visoka beba, mašala. Kad se gleda prema dobi 11 kg zvuči puno, ali on je dugačak 80 cm. Moja kad je imala 12 kg bila je 82 cm, ali je imala 15 mjeseci.
Ja sam oguglala na te komentare, bitno je da on motorički nema smetnji, da ga debljina u tome ne koči, a slađe su pufnaste bebe :-D
Moja je isto napredna, ali je i visoka (ne kao tvoj, ali dobro), svi me pitaju je li ima 2 godine :-) I ona je krupnija od dosta dvogodišnjaka, a ima 16 mjeseci 8-)
Jednom sam srela prijateljicu kad je mojoj bilo oko 9 mjeseci. Njena ćerka je godinu dana starija od moje i ona je spušta na zemlju i ja u strahu kontam šta radi, srušiće se djete, kad ona stoji. Trebalo mi je malo da shvatim da to što je sitnija od moje 9-mjesečne bebe ne znači da nije starija :lol:
vanad

#6425 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Za prvo, gospodja je vrlo nekulturna i zaista joj ne prilici da ista komentarise. Za drugo, svaka beba je totalno drugacija. Evo moje dvoje, od istih roditelja...mali sad sa godinu imao 9.2 kg a to mu sestra imala sa pola godine. A po visini je on duzi 3 cm. I sta to sad znaci...ona malena, debela, on visok, mrsav....ni jedno, ni drugo...obadvoje idealni, samo drugacije gradjeni...
Trebala si ti zenu poslati na ono mjesto, Ramazan ne Ramazan.
A sto se glave, a i kila tice, tu je pedijatar koji prati dijete i upozorio bi te da nesto nije u redu...
Post Reply