Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
okto

#5701 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by okto »

otherside wrote:prijateljica je nedavno otpustena a beba ostala na neonatologiji jos 20-ak dan.
majke mogu izdajati mlijeko i hraniti svoje dijete 100% osim ako se ne radi o bebi sa kompromitovanim stanjem svijesti, nerazvijenim aktom gutanja i sl.

da li je ocuvala laktaciju izdajanjem ili su joj dali pilulu?
duboka_misao

#5702 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

prijateljici je beba lezala na pedijatriji, a ona je isla tri puta dnevno gore da je doji .
otherside

#5703 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

okto wrote:
otherside wrote:prijateljica je nedavno otpustena a beba ostala na neonatologiji jos 20-ak dan.
majke mogu izdajati mlijeko i hraniti svoje dijete 100% osim ako se ne radi o bebi sa kompromitovanim stanjem svijesti, nerazvijenim aktom gutanja i sl.

da li je ocuvala laktaciju izdajanjem ili su joj dali pilulu?
odrzavala je laktaciju izdajanjem 2x dnevno ali je odustala kad je beba izasla iz bolnice i presla na AD.
vanad

#5704 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

imam dvije drugarice, porodile se 33-34 sedmica. Djeca oko mjesec i po do dva na pedijatriji. Uspjele su odrzati laktaciju, svaka tri sata su izdavale i nosile jednom dnevno mlijeko. Djeca su vrlo brzo dorasla vrsnjake.
max07

#5705 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

okto wrote:Ima li ovdje neko iskustvo s intezivnom neonatologijom u sarajevu?

Beba, rođena sekcijom teska 1090 gr, smjestena na intezivnu neonatologiju, majka dobro, i bice prebacena danas s intezivne na odjel, sesti sprat. Po prvim procjenama majka ce biti otpustena za tri -četiri dana ali beba ostaje, najmanje 5-6 sedmica, kako rekose...

Sta dalje? Kako se bebe na neonatologiji hrane? Uspostavlja li majka laktaciju? Kakve su sanse za smjestaj na klinici dok je beba na neonatologiji?
moja bliska prijateljica je prije nekih 8 mjeseci rodila kcerkicu u 34.sedmici. beba je bila teska oko 2.300 gr. i ostala je na neonatologiji nekih 20 dana (pustili su je kuci kad je napunila 2.800 gr, a to je trajalo posto je nakon porodjaja izgubila citavih 500 gr). moja prijateljica je ostala u bolnici oko 15 dana (imala i sama tesku sekciju) i ispocetka je izdajala mlijeko a poslije, kad je beba ojacala, mogla je vec i sama dojiti. kad je dosla kuci nastavila je s dojenjem i dojila je svo vrijeme dok bebica nije napunila 7 mjeseci.

nadam se da ce bebica brzo navuci kile i biti pustena kuci. sretno :)
okto

#5706 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by okto »

Beba nepromijenjeno, samostalno dise, hrane je na sondu. Četvrti dan nakon sekcije, nema mlijeka. Nju danas otpustaju i tek ce danas popodne prvi put vidjeti dijete. Nadamo se laktaciji, jos uvijek.
otherside

#5707 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

okto wrote:Beba nepromijenjeno, samostalno dise, hrane je na sondu. Četvrti dan nakon sekcije, nema mlijeka. Nju danas otpustaju i tek ce danas popodne prvi put vidjeti dijete. Nadamo se laktaciji, jos uvijek.
ja sam oba poroda isla na sekciju i mlijeko je krenulo tek 5,6 dan nakon sekcije. tako da je to vise-manje uobicajeno.
mami drzimo fige, sigurno ce taj susret biti bolan ali i vrlo emotivan u pozitivnom smislu.
obavezno uzmite izdajalicu, to ce joj biti neophodno - preporucujem medelinu od rucnih izdajalica.
bebici nek' je sretno i da se sto prije nadje u svom domu i majcinom zagrljaju :)
zodi36

#5708 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zodi36 »

znam da nije ovo tema,ali mislim da bi mi zene mogle najprije pomoci i odgovoriti.imam jednog prijatelja svabu i jako je fin covjek,svojih 36 godina i supruga njegova takodje ima mozda 34 godine(malo gojaznija).jako su fini ljudi i gostoprimljivi i bas smo se ono sto se kaze spajdasili.imaju ekstra brak,dobra primanja ali nemogu dobiti bebu.pitam onako cisto informativno jeli postoji neki nacin za to,ono oni pokusavaju ali nece nikako to malo divno stvorenje da se zacme.ima li slucajno negdje u bosni ,neki da nekazem ljekar ali onaj neki nad ljekar pa da i to probaji ili je to cista ubleha.hvala unaprijed
okto

#5709 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by okto »

zodi36 wrote:znam da nije ovo tema,ali mislim da bi mi zene mogle najprije pomoci i odgovoriti.imam jednog prijatelja svabu i jako je fin covjek,svojih 36 godina i supruga njegova takodje ima mozda 34 godine(malo gojaznija).jako su fini ljudi i gostoprimljivi i bas smo se ono sto se kaze spajdasili.imaju ekstra brak,dobra primanja ali nemogu dobiti bebu.pitam onako cisto informativno jeli postoji neki nacin za to,ono oni pokusavaju ali nece nikako to malo divno stvorenje da se zacme.ima li slucajno negdje u bosni ,neki da nekazem ljekar ali onaj neki nad ljekar pa da i to probaji ili je to cista ubleha.hvala unaprijed

http://www.bahceci.ba/bos/index.asp?ID=1
Alhemicarkaa

#5710 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

U Euromedicalu radi odličan doktor, zove se Murat. Izvanredan doktor i čovjek. Inače se radi o turskoj klinici. www.euromedical.ba Znam par koji su nakon 7 godina pokušavanja ostali trudni uz pomoć ovog doktora. Ako se odluče za njega, moguće je ostvariti i popust pa javi mi se na pp da dam smjernice kako ostvariti popust.
affidavit

#5711 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Da li je neko imao problema sa bubrezima u trudnoći? Već nekoliko dana osjećam bol u predjelu desnog bubrega koja se širi prema kičmi, doduše, sama sam zaključila da je riječ o desnom bubregu. Kada ležim na lijevom boku bude mi odmah bolje. Zna proći i cijeli jedan dan da me ne zaboli, ali se opet vrati. Bol nije neizdrživa, ali me strah da se ne pojača, jer znam da bubrezi znaju gadno boljeti. Da, urin mi se čini normalan, sekreta ima kao i inače, idem često u wc, ali tako je od početka trudnoće.
bizet

#5712 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

@affidavit, tvoja trudnoca je vec velika koliko se sjecam, mislim da su takvi bolovi normalni, posebno ako prestanu kad se prebacis na drugu stranu...mozda i nije bubreg...nazovi doktora i pitaj ga za misljenje...moje nestrucno je da mozda trebas smanjiti aktivnosti i dopustiti sebi vise odmora i opustanja... :kiss:
affidavit

#5713 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

bizet wrote:@affidavit, tvoja trudnoca je vec velika koliko se sjecam, mislim da su takvi bolovi normalni, posebno ako prestanu kad se prebacis na drugu stranu...mozda i nije bubreg...nazovi doktora i pitaj ga za misljenje...moje nestrucno je da mozda trebas smanjiti aktivnosti i dopustiti sebi vise odmora i opustanja... :kiss:
31. sedmica. :-D Joj, samo me strah da me ne zabole bubrezi, jednom mi se desilo i ne bih nikad nikom poželjela takvu bol, pogotovo ne nekome u trudnoći. :roll:
Alhemicarkaa

#5714 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Koliko se sjećam i mene je u tome periodu tako nešto bolilo, pa su mi rekli da je normalno, bebi fali prostora i pritiska druge organe. Ako je povremena bol, i nije jaka, a drugih simptoma nemaš ne bi trebalo biti razloga za brigu.
sarajevo_84

#5715 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

Koga preporučujete od doktora za vođenje trudnoće na Jezeru???

Help, please!
:roll:
Alhemicarkaa

#5716 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

sarajevo_84 jesi to trudna? :-D
Ja ne znam koga bih ti preporučila, nisam nikad gore bila.
Arminaa

#5717 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

sarajevo_84 wrote:Koga preporučujete od doktora za vođenje trudnoće na Jezeru???

Help, please!
:roll:
Jako je nezahvalno preporuciti doktora, sto jednoj odgovara, drugoj ne, npr. Nikulin je jako hvaljen doktor od strane forumasica, ali ja imam lose iskustvo sa njim. Forumasice spominju i dr. Dekovica i Murtezica, sigurno ce se javiti jos neko na ovoj temi, pa ce ti biti lakse odluciti.
Mozda da potrazis dr. Katicu, mislim da je on doktor koji bi te mogao oduseviti pristupom i strucnoscu.
kadinica

#5718 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Nikulin+koverta :lol:
Arminaa

#5719 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

kadinica wrote:Nikulin+koverta :lol:
Znam ja to, ali prosli put kad sam to napisala (unazad 2-3 strane) demantovala me je njegova pacijentica. Ja znam da on uzima i sakom i kapom, te da ga 100, 200 KM jako uvrijedi. Mozda ne bi uzeo od svog najrodjenijeg, ali se ne bih kladila u to i eventualno kome duguje neku veliku uslugu, ali to mora biti nesto stvarno veliko. Pa on sa patologije otpusta bolesne zene ne bi li mu dale pare ili kad mu treba krevet za njegove pacijentice koje su mu masno platile.
Ali eto, sigurno ce se naci opet neko da me demantuje, ali ta koja kaze da mu nije dala pare, a on korektan prema njoj, spada u jednu od dvije gore navedene kategorije :D
otherside

#5720 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

kadinice, sama si to zaiskala :D
a mozda mu neprijatno kad ljudi guraju - ono, uzmi, uzmi, haj' bolan slobodno...
i on uzme :roll:
Arminaa

#5721 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

otherside wrote:kadinice, sama si to zaiskala :D
a mozda mu neprijatno kad ljudi guraju - ono, uzmi, uzmi, haj' bolan slobodno...
Sigurno je to, boji se da ne ispadne nekulturan ako odbije :D :D :D
otherside

#5722 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Arminaa wrote:
otherside wrote:kadinice, sama si to zaiskala :D
Sigurno je to, boji se da ne ispadne nekulturan ako odbije :D :D :D
nesto nisam upratila, izvini, jesi li platila nikulinu ili ti je neko pricao da je dao lovu?
Arminaa

#5723 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

Nisam ja platila, jest moja cimerica, ali mu malo bilo, pa je nije pripazio.
kadinica

#5724 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kadinica »

Trebala je reklamaciju uputiti...

Sorry, neću više ovo spominjati.
sarajevo_84

#5725 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

Alhemicarkaa wrote:sarajevo_84 jesi to trudna? :-D
Ja ne znam koga bih ti preporučila, nisam nikad gore bila.
:D
Valjda ću se nekako već odlučiti za doktora. I ja sam čula za dr. Katicu da je jako stručan i fin, pa ću vidjeti.
Al sam htjela čuti još neka mišljenja, pošto nikad nisam bila na Jezeru.
:-)
Post Reply