Hvala ti @safran! Sto se tice hrena, da li trebam da izrendam korijen, ne znam nesto inace ne koristim hren u prehrani, pretpostavljam da ga mogu kupiti na pijaci. Jucer sam kuhala luk zajedno sa lukovicom i pila kao caj, imam osjecaj da mi je malo pomogao, danas kad se vratim s posla nastavicu opet s njim, a pokusacu i ovaj recept sa hrenom. Nije ni malo zgodan kasalj u trudnoci, ne znam, kad se zakasljem imam osjecaj da mi i temperatura u glavi poraste za nekoliko stepeni.safran wrote:Za kašalj - sirupa ima - trputac, jaglac - možeš koristiti. Ja sam u 9. mjesecu imala strašan kašalj i na kraju sam izrendala hren i pomiješala sa medom - to je djelovalo kao domestos na pluća.affidavit wrote: Zamolila bih vas zene, ako neko zna neki prirodni lijek protiv kaslja, ili eventualno sirup na biljnoj bazi koji se smije koristiti u trudnoci da mi preporuci. Ja sam negdje od ponedjeljka pocela sa kihanjem i procurio mi nos, ali bas procurio kao kad otvorena cesma, nakon toga se zapusio, i onda dva dana nisam nikako mogla disati na nos, samim tim ni spavati, jer se sav taj sekret slije u grlo i onda se pocnem gusiti. Koristila sam bijeli sljez, tako sto sam ga nakapavala u nos, slanu vodu i eto jedna nosnica je proradila, ali paralelno s tim se razvila infekcija u ustima. Kako mi paralelno raste i umnjak koji je napravio ranu u obrazu to se dodatno zakomlikovalo tako da sad mogu usta samo otvoriti do pola i ne mogu nist azvakati, samo fakticki piti. Elem, da ne kukam vise, po vrh svega i kasljem i to tako neki ruzni kazas, bas se krenem gusiti u tim epizodama, pa sam mislila ako neko zna neki prirodni lijek protiv kaslja da ga isprobam. Da, usta sam ispirala stomatidinom, zalfijom, sodom bikarbonom, ali jos uvijek ne prestaje, izgleda moram sacekati da prodje samo od sebe.
Ako nisi alergična na propolis - za ovu drugu boljku - uzmi pastile na bazi propolisa.
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
affidavit
#5476 Re: Trudnjače i porodilje online
-
bizet
#5477 Re: Trudnjače i porodilje online
nismo ostali u bolnici...uradio je pregled prstima i u nalazu stoji da je unutarnje usce zatvoreno...vanjsko se pocelo otvarati...da li je to ta ulozivost za vrh prsta...kod mog doktora je vrh prsta dok je kod doktora koji me primio u petak za prst...jel' to sad isto ?
za 15 dana kontrola pp ranije...dabroston pijem jos 14 dana a onda prelazim na gynapral...pise da je grlic sktacen ali ne i koliko tj. koliki je...nije me pregledao i ultrazvucno
nismo stigli porazgovarati o serklazi...njemu to nakon pregleda ocigledno nije opcija...vjerujem mu...ali bila je i prevelika guzva tako da i nismo mogli razmotriti ovu hirursku opciju
nisam nikako radila briseve u trudnoc, radila sam obicni cervikalni bris i bris na clamidiju u novembru i bili su uredni, ali kod nas se ne mogu uraditi brisevi na ureaplazmu i mikonesto..pozalila sam se da mi se bijelo pranje malo pojacalo i da povremeno pecka...dao mi je pored lactogyna kojeg sad pijem drugu kutijicu i vaginalete macmiror...s tim sto je mene strah da ih stavljam u smislu da sta ne zeznem...ali razmisljam bolje da ih stavljam kako slucajno ne bi doslo do pogorsanja stanja...ovako se moguce upale saniraju
recite mi vasa iskustva, ako je bilo slicnih
ne znam jesam li napisala da sam na najstrozijem mirovanju...pitala sam za kupanje kaze smijete stojeci na brzinu dacse okupate...nije mi bas bio ugodan pregled...voljela bih da je pogledao i ultrazvukom i izmjerio cerviks da vidimo za koliko je skracen...od petka spavam po 3-4h dnevno, a inace spavam lose od kako sam saznaly za trudnocu...uzasno bih se voljela naspavati, ali mepecka dole i to mi ometa mir...i izgubila sam apetit od petka...jela sam 3 puta dnevno samo zato sto znam da moram, a i radi tableta
pusa i sve najbolje
za 15 dana kontrola pp ranije...dabroston pijem jos 14 dana a onda prelazim na gynapral...pise da je grlic sktacen ali ne i koliko tj. koliki je...nije me pregledao i ultrazvucno
nismo stigli porazgovarati o serklazi...njemu to nakon pregleda ocigledno nije opcija...vjerujem mu...ali bila je i prevelika guzva tako da i nismo mogli razmotriti ovu hirursku opciju
nisam nikako radila briseve u trudnoc, radila sam obicni cervikalni bris i bris na clamidiju u novembru i bili su uredni, ali kod nas se ne mogu uraditi brisevi na ureaplazmu i mikonesto..pozalila sam se da mi se bijelo pranje malo pojacalo i da povremeno pecka...dao mi je pored lactogyna kojeg sad pijem drugu kutijicu i vaginalete macmiror...s tim sto je mene strah da ih stavljam u smislu da sta ne zeznem...ali razmisljam bolje da ih stavljam kako slucajno ne bi doslo do pogorsanja stanja...ovako se moguce upale saniraju
recite mi vasa iskustva, ako je bilo slicnih
ne znam jesam li napisala da sam na najstrozijem mirovanju...pitala sam za kupanje kaze smijete stojeci na brzinu dacse okupate...nije mi bas bio ugodan pregled...voljela bih da je pogledao i ultrazvukom i izmjerio cerviks da vidimo za koliko je skracen...od petka spavam po 3-4h dnevno, a inace spavam lose od kako sam saznaly za trudnocu...uzasno bih se voljela naspavati, ali mepecka dole i to mi ometa mir...i izgubila sam apetit od petka...jela sam 3 puta dnevno samo zato sto znam da moram, a i radi tableta
pusa i sve najbolje
-
safran
#5478 Re: Trudnjače i porodilje online
Hren sam kupila na pijaci - ostružeš ga kao mrkvu i usitniš - ja sam koristila onaj mali kuhinjski mlin za luk i mrkvu. Rendanje ne preporučujem jer izrazito iritira sluznicu oka, nosa i ždrijela.
-
affidavit
#5479 Re: Trudnjače i porodilje online
@safran, hvala, danas idem po hren.
@bizet, ni ja se stvarno ne razumijem u terminologiju, ali ako u bolnici smatraju da ne treba ugraditi serklaz, onda vjerovatno oni znaju o cemu pricaju, nemoj se sekirati, odmaraj i radi sve sto su ti preporucili. Ocigledno da sama duzina cerviksa ne utice na tu odluku, neki ginekolozi u 24. sedmici primjete da je kod trudnice cerviks skracen tj. da je manji od 35 mm, (a u toj sedmici ne bi trebao biti manji od 35 mm), ali opipavanjem cerviksa isto tako utvrde da nema potrebe za serklazom, i zene bez problema do kraja iznesu trudnocu. Tako, probaj da se ne opterecujes s tim, miruj, sve ce to biti ok.
@bizet, ni ja se stvarno ne razumijem u terminologiju, ali ako u bolnici smatraju da ne treba ugraditi serklaz, onda vjerovatno oni znaju o cemu pricaju, nemoj se sekirati, odmaraj i radi sve sto su ti preporucili. Ocigledno da sama duzina cerviksa ne utice na tu odluku, neki ginekolozi u 24. sedmici primjete da je kod trudnice cerviks skracen tj. da je manji od 35 mm, (a u toj sedmici ne bi trebao biti manji od 35 mm), ali opipavanjem cerviksa isto tako utvrde da nema potrebe za serklazom, i zene bez problema do kraja iznesu trudnocu. Tako, probaj da se ne opterecujes s tim, miruj, sve ce to biti ok.
- otherside
#5480 Re: Trudnjače i porodilje online
@bizet - sta mislis da odes nekom privatnom ginekologu na uz pregled, cisto tvog mira radi?
nekome ko ce imati malo vise vremena da ti objasni situaciju i sta ti je ciniti po tom pitanju.
nekome ko ce imati malo vise vremena da ti objasni situaciju i sta ti je ciniti po tom pitanju.
-
bizet
#5481 Re: Trudnjače i porodilje online
ovdje u Zenici mi to ne izgleda kao opcija...mene vodi isti ginekolog vec 8 godina i najbolje je upoznat sa mojim stanjem...naravno ne poznajem ni dio ginekologa u svom gradu, ali koliko sam uspjela skuziti moj ginekolog se stalno usavrsava i nije neki strogo po nekom starom sistemu koji ppdrazumijeva tvrdoglavostotherside wrote:@bizet - sta mislis da odes nekom privatnom ginekologu na uz pregled, cisto tvog mira radi?
kad sam isla u Tuzlu ja sam se prvo javila svom ginekologu i rekla mu sta planiram na sto je on rekao da podtzava i da ce rado suradjivati sa Balicima...cak mi dao da uradimsbe nalaza koji seinace rade i nose na prve preglede...tako reci olaksao mi da ne miram kod njih raditi na rate i vise puta ici u Tuzlu...razlog zbog kojeg sam ja odlucila ici njima je da se upoznaju samojim slucajem i ako ne ostanem.trudna u nekom normalnom roku da mi rade umjetnu oplodnju, jer su oni navodno najbolji unasoj drzavi na tom polju
takodje kod prijevremenog poroda sam moj doktor je trazio da me prebace na kliniku u Sarajevo da se tamo porodim jer su bolji inkubatori i bilo je vece sanse za prezivljavanjem bebe....zbog ovog sam mu strasno zahvalna jer je porod bi jako komplikovan i rizican....3 doktora su me poradjala i cijelo vrojeme sutimski suradjivali...jasamsr fizicki oporavila prilicno brzo...nakon toga sam radila pretrage i moj doktor je zakljucio da su uzrok bakterije i neka infekcoja.....naravno da nisam bila zadovoljna ovakvim nekonkretnim odgovprom....dao mi je sumamed da popijemi naravno to sam ispostovala....nakonpola godine samse spremila i otisla sa svim nalazima nakliniku kod doktorice Dizdarevic da cujem sta
mi ona ima reci, nadajuci se ne znam ni ja cemu....ona je sve papire dezaljno ispregledala i rekla isto sto i moj
doktor....nemoze se znati sigurno, ali sve sto vam je rekao i uradiovas doktor uradio je ispravno
ako biivoljela cuti trece misljenje to je misljenje saklinike u Sarajevu....na nadu nesrecu ovdje su nasimdoktorima ogranicene mogucnosti jer su.im losi uslovi rada, losa politika bolnice i nebriga za pacijente
ali sa ovakvom dijagnozom ja ne smijem sebi dozvoliti da putujem do Sarajeva....pa sa guzvama na ulazu treba mi sat vremena voznje u jednom pravcu
iskreno vjerujem svom doktoru...vidjecemo za 2 sedmice kako stvari stoje....u slzcaju promijena mislim da bi se dalo poslatinalaze na kliniku da cujem jos jedno misljenje...mozda nije idealno rjesenja aliako dpdje do toga iskoristicu rodicu koja je na pedijatriji da pita nekog svog kolegu ginekologa
mislim da za serklazunije kasno ako se stanje promijeni....citam cijelo vrojeme na .hr forumu o skracenju cerviksa i otvaranju prije vremena....pa cini mi se pola zena je otvoreno za vrsak prsta ili 1prst jos od drugog trimestra...pa sam se kao malo smirila...moram se malo i opustiti i pokusati mozak na pasu uz muziku i knjigu
iskreno vjerujem svom doktoru....nije neki iskompleksirani covjek i djeluje sigurno u svojim odlukama...polako...vremenomcemo uz Boziju pomoc, njegovu strucnost i moju volju i sabur izgurati do 9-tog mjeseca
jedino me buni razlaz oko vrsak prsta i cijeli...s tim sto je doktor koji me primio u petak imao kratke prste....mozda je zbog tog razlika, a moj doktor ima duge tanke...ama danas odmaram mozak koliko mogu
pusa i sve najbolje
ps kucamlezeci sa moba...znambrdo kucanih gresaka...ja ih stvarno ne mogu ispravljati...primite izvinjenje
-
Milla 25
#5482 Re: Trudnjače i porodilje online
Eh ovako..Bila sam u radnom odnosu skoro cijelu trudnoću,imala sam prekid od 3 mjeseca,sada imam ugovor na neodređeno..Termin poroda mi je u aprilu..zanima me da li ću imati pravo na porodiljnu naknadu?
- otherside
-
Milla 25
#5484 Re: Trudnjače i porodilje online
nešto mi govore da neću jer nemam 6 mj neprekidnog radnog staža a meni je to čista glupost jer sam skoro cijelu trudnoću radila i sad da nemam pravo na tootherside wrote:naravno
- otherside
#5485 Re: Trudnjače i porodilje online
imas pravo na naknadu i kad si nezaposlena, pitanje je samo koliko novca ces dobiti.
najbolje da se raspitas u opcini.
najbolje da se raspitas u opcini.
-
Lounge Act
#5486 Re: Trudnjače i porodilje online
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:32, edited 1 time in total.
-
radenska
#5487 Re: Trudnjače i porodilje online
Kako ono ide, cini mi se 6 mjeseci prije poroda treba biti uvezan staz. Ako nema 6 mjeseci onda se prima polovina od standardne naknade.
Nego bebici se izasula jedna strana lica, neke skroz sitne bubuljice, hrapav obraz kad predjem prstom preko, uho i negdje te negdje kao lisajevi po glavici. Sta bi moglo biti. Da ga vodim doktoru ili da mazem necim.
Nego bebici se izasula jedna strana lica, neke skroz sitne bubuljice, hrapav obraz kad predjem prstom preko, uho i negdje te negdje kao lisajevi po glavici. Sta bi moglo biti. Da ga vodim doktoru ili da mazem necim.
-
Milla 25
#5488 Re: Trudnjače i porodilje online
To mi djeluje makar malo ohrabrujuceradenska wrote:Kako ono ide, cini mi se 6 mjeseci prije poroda treba biti uvezan staz. Ako nema 6 mjeseci onda se prima polovina od standardne naknade.
- CherryLips
#5489 Re: Trudnjače i porodilje online
Mom bebanu takvo bilo cijelo lice,stvar je spasila Bepanten kremaradenska wrote:Kako ono ide, cini mi se 6 mjeseci prije poroda treba biti uvezan staz. Ako nema 6 mjeseci onda se prima polovina od standardne naknade.
-
Lounge Act
#5490 Re: Trudnjače i porodilje online
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:32, edited 1 time in total.
-
villdana
#5491 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma to samo prolazi bez ikakve kreme ali eto moze se namazati bepantenom ili sl. samo nemojte nista jace. Nema potrebe. Meni jedna pedijatrica prepisala neke kortikosteroide, pitala drugu kaze - ni slucajno, samo ce proci. Tako je i bilo.CherryLips wrote:Mom bebanu takvo bilo cijelo lice,stvar je spasila Bepanten kremaradenska wrote:Kako ono ide, cini mi se 6 mjeseci prije poroda treba biti uvezan staz. Ako nema 6 mjeseci onda se prima polovina od standardne naknade.
-
radenska
#5492 Re: Trudnjače i porodilje online
E hvala , cistim kamilicom valjda ce proci, NEgo ne odgovoriste mi na onoj temi o bebama gdje cu naci dobru torbu za bebine stvarcice, da je onako sa mnogo dzepova. Ona niveina mi se ne svidja sto su je prodavali u dm 
-
duboka_misao
#5493 Re: Trudnjače i porodilje online
radenska wrote:E hvala , cistim kamilicom valjda ce proci, NEgo ne odgovoriste mi na onoj temi o bebama gdje cu naci dobru torbu za bebine stvarcice, da je onako sa mnogo dzepova. Ona niveina mi se ne svidja sto su je prodavali u dm
imas njihove DM torbe obicno bude crna i bordo, ja imam crnu unutra dobijes kremice neke i podlogu za presvlacenje,nepropusna je pogledaj po drugim dm prodavnicama, to na djecijem licu zaljevaj svojim mljekom a na glavi je moguce da je pocela tjemenica ?
- otherside
#5494 Re: Trudnjače i porodilje online
@radenska - torbe mozes pogledati na bimaco-grupa.com, imaju pristojan izbor i besplatnu dostavu.
to na licu mazi svojim, izdojenim mlijekom, proci ce za dan-dva.
na glavi je vjerovatno tjemenjaca, kao sto ti @dm rece, peri glavicu mustela samponom za novorodjencad.
to na licu mazi svojim, izdojenim mlijekom, proci ce za dan-dva.
na glavi je vjerovatno tjemenjaca, kao sto ti @dm rece, peri glavicu mustela samponom za novorodjencad.
- krompir i riza
#5495 Re: Trudnjače i porodilje online
Je li neka od vas išla na depilaciju šećernom pastom u trudnoći? Može li naškoditi šta?
- otherside
#5496 Re: Trudnjače i porodilje online
hihihihi, navucice ti se beba na slatkokrompir i riza wrote:Je li neka od vas išla na depilaciju šećernom pastom u trudnoći? Može li naškoditi šta?
ok, mozda je i ozbiljno pitanje
ja ne bih bikini podrucje zbog kandide koja voli vlazno, mracno i slatko a ostalo osini slobodno
- krompir i riza
#5497 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam ozbiljna žena i postavljam samo ozbiljna pitanja
.
Ma šta znam, čitala sam da se slobodno smije ali da ipak pitam za iskustva. Dosad sam bila sam svoj majstor, veet trake, vosak i to, ali ne mogu više od stomaka da se saginjem, pa kontam otići.
Kažu doduše, da u trudnoći više boli, ali taman da se navikavam na bol lagano
.
Fala guru mama
Ma šta znam, čitala sam da se slobodno smije ali da ipak pitam za iskustva. Dosad sam bila sam svoj majstor, veet trake, vosak i to, ali ne mogu više od stomaka da se saginjem, pa kontam otići.
Kažu doduše, da u trudnoći više boli, ali taman da se navikavam na bol lagano
Fala guru mama
-
duboka_misao
#5498 Re: Trudnjače i porodilje online
mashala zar je vec dotle doslo, nesto mi brzo prodjekrompir i riza wrote:i ne mogu više od stomaka da se saginjem,
-
affidavit
#5499 Re: Trudnjače i porodilje online
Da, stvarno, kako se vi depilirate u trudnoći, joj ja sam se prošle sedmice pred odlazak ginekologu pravo napatila. I ja sam te stvari uvijek radila u svojoj režiji, ali šta ću kad više ne mogu, hajde noge, to se može, ali bikini područje šta s njim? Stvarno, gdje ste vi to radile pred porod, i šta kada se porađaš prirodno, moraš nekoliko sedmica biti u pripravnostikrompir i riza wrote:Je li neka od vas išla na depilaciju šećernom pastom u trudnoći? Može li naškoditi šta?
- krompir i riza
#5500 Re: Trudnjače i porodilje online
25. sedmicaduboka_misao wrote:mashala zar je vec dotle doslo, nesto mi brzo prodjekrompir i riza wrote:i ne mogu više od stomaka da se saginjem,
affidavit, sestro u muci
Meni je azurna dala broj cure koja to radi s prirodnom šećernom pastom, pa ću vjerovatno kod nje to probati. Noge nisu toliki problem, ali bikini područje je baš zahmetli