Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#4676 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kakavdanakneiskustvu »

bizet wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: kad si bila u bolnici i radila te nalaze?,briseve,mojoj supruzi juče na mikrobiologiji rekli da nigdje u zenici ne može uraditi te nalaze,briseve,navodno nemaju markera,ne znaju kad će doći
i ne moze se uraditi nigdje drugdje nego u bolnici kod nas....bila sam sredinom proslog mjeseca i receno mi je da bi trebali doci oko prvog...cak mi rekao ciko da pitam kad budem dolazila po nalaz za clamidiju i cervikalni bris..bris na clamidiju i obicni cervikalni bris sam normalno uradila, valjda moze barem ova dva, zuhar je...samo za druga dva nije bilo markera...ako je bila juce i rekli joj da ne znaju kad ce doci onda ih nema....nema cak ni na clamidiju i obicni taj neki cervikalni bris???...malo je to bezobrazluk, zene svakodnevno rade te briseve, pogotovo kod nas u Zenici gdje stopa steriliteta raste, cini mi se, rapidno
oni te markere narucuju vjerujem redovno, pitanje je samo ko odlucuje koji su neophodniji iduci mjesec za nabaviti...imamo dobrih doktora, imamo nesto opreme koja bi trebala biti daleko bolja, ali sta je tu je i imamo skoro pa nehumanu politiku upravitelja zdravstvenih ustanova prema covjeku
par puta sam lezala u bolnici...kaze nemamo lijekove, neka vam neko kupi i donese injekcije i mi cemo vam ih dati i uredno ti propisu terapiju koja ti je neophodna...u prvi mah mi bilo tesko, a onda vidim da se mahom i doktori pate jer nemaju ni oni, svi, uslove za normalan rad...pa tako antibiotike i potrebne lijekove za bolesnike cuvaju za one hitne slucajeve, mahom ljudi koji nisu iz naseg grada i koji nemaju nikog da im kupi potrebnu terapiju ili nemaju sredstava...tesko je to gledati...cak sam prisutvovala sceni kad jedna doktrica vice da ce dati otkaz ako napokon ne kupe nove plahte, jer se krv sa aman koliko starih vise ne moze oprati...mislis da su je poslusali?...prestrasne su to stvari za jednu ustanovu kakava je bolnica, koja uvijek treba da je na prvom mjestu tu da pomogne

nema,tako joj rekli,ići ćemo u tuzlu kod balića,tamo ima
radenska

#4677 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

affidavit wrote:
radenska wrote:Zene drage boli me zub. Sestica, cini mi se da ce se ovvo pretvoriti u upalu zivca. Sta preporucujete, kojeg zubara u slucaju da postane neizdrzivo, cisto sumnjam da ce mi sad neko htjeti cistiti kanale onim iglama, :cry:
Ja imam svoju dr., u pitanju je dr. Alisa, radi na Grbavici, i na pocetku trudnoce sam bila kod nje cisto da potvrdim da je sve OK, rekla mi je da u prva tri mjeseca obicno ne rade nista sa anestezijom a kasnije moze. Hoces njen broj? Inace je super zena.
Hocu, da je zovnem i pitam sta cu s ovim, ne boli me jos nesto da ne mogu trpiti ali ne znam sta ce biti do veceras
affidavit

#4678 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

radenska wrote:
affidavit wrote:
radenska wrote:Zene drage boli me zub. Sestica, cini mi se da ce se ovvo pretvoriti u upalu zivca. Sta preporucujete, kojeg zubara u slucaju da postane neizdrzivo, cisto sumnjam da ce mi sad neko htjeti cistiti kanale onim iglama, :cry:
Ja imam svoju dr., u pitanju je dr. Alisa, radi na Grbavici, i na pocetku trudnoce sam bila kod nje cisto da potvrdim da je sve OK, rekla mi je da u prva tri mjeseca obicno ne rade nista sa anestezijom a kasnije moze. Hoces njen broj? Inace je super zena.
Hocu, da je zovnem i pitam sta cu s ovim, ne boli me jos nesto da ne mogu trpiti ali ne znam sta ce biti do veceras
061 216 649, nazovi slobodno i posavjetuje se, zena je skroz ok.
funeral blues

#4679 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

funeral blues wrote:Je li neka od vas koristila nistatin vaginalete tokom trudnoće? Meni ih dr. propisala, ali pročitah u uputstvu da se ne preporučuju u trudnoći, pa sam sad malo u dilemi :-? .
:?: Iko?
affidavit

#4680 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

funeral blues wrote:
funeral blues wrote:Je li neka od vas koristila nistatin vaginalete tokom trudnoće? Meni ih dr. propisala, ali pročitah u uputstvu da se ne preporučuju u trudnoći, pa sam sad malo u dilemi :-? .
:?: Iko?
Stvarno nisam iz te struke da ti mogu tačno bilo sta reci, ali imas ovaj forum: http://forum.roda.hr/threads/40498-Nyst ... u-trudnoci, ili konsultuj jos nekog doktora. Ne znam, da li ti je dr. ovo propisala zbog gljivicne infekcije ili je neki drugi problem u pitanju? U svakom slucaju, ako nisi bas sigurna glede nekih poteza svoje dr., mogu ti zene s ovog foruma preporuciti neke dr. oko cijih odluka neces imati dvojbe. Veoma je vazno da ti truidnocu vodi neko ko je provjereno kompetentan.
funeral blues

#4681 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by funeral blues »

Hvala ti.
Dr. Rakić je odlična, zaista nemam zamjerke ali mi eto bilo malo čudno kad pročitah to u uputstvu, pa reko' da vidim ima li neko slična iskustva prije nego odem drugom doktoru. Nema nikakve infekcije, niti bakterija, sve je ok, sem što je nalaz urina pokazao malo više sluzi nego obično. Pročitah na drugim forumima da je dosta žena koristilo isti tokom cijele trudnoće, pa me malo popustila jutrošnja paranoja :D .
affidavit

#4682 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

funeral blues wrote:Hvala ti.
Dr. Rakić je odlična, zaista nemam zamjerke ali mi eto bilo malo čudno kad pročitah to u uputstvu, pa reko' da vidim ima li neko slična iskustva prije nego odem drugom doktoru. Nema nikakve infekcije, niti bakterija, sve je ok, sem što je nalaz urina pokazao malo više sluzi nego obično. Pročitah na drugim forumima da je dosta žena koristilo isti tokom cijele trudnoće, pa me malo popustila jutrošnja paranoja :D .
I ja vjerujem da vecina dr. ne bi valjda dala tek tako nesto trudnici, ali znas kako kazu najbolje se prvo sam o sebi pobrinuti. Nemalo je situacija da nasi doktori tako daju ljudima nesto odfljoke, ne znam, ja nekako iz iskustva znam da se o svemu moram prvo malo informisati. Mozda je to pogresno, jer se covjek dodatno optereti, ali tako je...
relevantan

#4683 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

Šta ste se danas uspavale? :-D
ciki4

#4684 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

Evo jedne naspavane :-D Obišla ovih dana internistu i kardiologa, složili se da bi bolja opcija bio cr ili prirodan porod s vakumom :shock: ali ga nisu indicirali. Sutra konačna odluka s ginekologom pa pripreme :-?
Kad se rade brisevi, vrijeme koagulacije i ostala čuda pred porod?
LieToMe

#4685 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

I ja sam se naspavala, fajnli :D samo me smori smrcavica, sreca nemam temperaturu. Ja bris radim prekosutra a bicu tacno 37+6. Radila sam i ranije bris, prije nekih mjesec i po i sve je bilo ok. Ovo je sad valjda jer se pravo pimaklo :D
Uspjela sam sve oprati i opeglati, pune 3 masine pelena, dekica, bodija... :shock: a izgleda tako malo kad je poslozeno.
radenska

#4686 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Moze li se nosljka za bebu pricvrsiti u auto, mislim ima li neki nosac ili nesto. Mi gledali ova gracco i piere cardin i nosiljka se uopce ne moze pricvrstiti u automobil. Znaci po ovom uopce ne mogu ja sama negdje s bebom ici vec neko mora da drzi tu nosiljku sa mnom :shock:
A ova su kolica otprilike od 500-600 KM
LieToMe

#4687 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

radenska wrote:Moze li se nosljka za bebu pricvrsiti u auto, mislim ima li neki nosac ili nesto. Mi gledali ova gracco i piere cardin i nosiljka se uopce ne moze pricvrstiti u automobil. Znaci po ovom uopce ne mogu ja sama negdje s bebom ici vec neko mora da drzi tu nosiljku sa mnom :shock:
A ova su kolica otprilike od 500-600 KM
Mi smo kupili camova kolica 3u1 koja naravno dodju sa nosiljkom koja se montira na kolica i nasa se moze pojasevima pricvrstiti. Ja svakako ne planiram u pocetku plaho hodati sa bebom a ima i as za te povremene izlete (vakcina, odlasci roditeljima, u goste...) Mozda da probas malo proguglat po drugim forumima?
relevantan

#4688 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

ciki4 wrote:Evo jedne naspavane :-D Obišla ovih dana internistu i kardiologa, složili se da bi bolja opcija bio cr ili prirodan porod s vakumom :shock: ali ga nisu indicirali. Sutra konačna odluka s ginekologom pa pripreme :-?

Koja si sedmica, ili koliko je još ostalo do kmeeeeeee kmeeeeeeeee? :) :)

Inače kada počinju ovi detaljni pregledi? kardiolog, internista.....i ti brisevi????...čega brisevi? :-?
ciki4

#4689 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ciki4 »

relevantan wrote:
ciki4 wrote:Evo jedne naspavane :-D Obišla ovih dana internistu i kardiologa, složili se da bi bolja opcija bio cr ili prirodan porod s vakumom :shock: ali ga nisu indicirali. Sutra konačna odluka s ginekologom pa pripreme :-?

Koja si sedmica, ili koliko je još ostalo do kmeeeeeee kmeeeeeeeee? :) :)

Inače kada počinju ovi detaljni pregledi? kardiolog, internista.....i ti brisevi????...čega brisevi? :-?
Sutra ako Bog da punih 35 sedmica, a kardiologu i internisti ja moram zbog prolapsa srčanog zasliska, vjerujem da ¨zdrave¨trudnice samo pred sam eventualni cr idu internisti. Briseve kao što je Lie napisala u 38, valjda :-?

Lie i mene je ta šmrcavica držala 10-tak dana,narandžama se ubijala i prošlo, bitno je da nemaš temperaturu. Tebi se baš primaklo :) A to mi je dobra ideja, prati i slagati pred sami porod, da vrijeme brže prođe. Vjerujem da ću predkraj biti luda :-)

radenska, mi smo dobili korpu, koja je ujedno i as u prvih 6 mj.ne može se pričvrstiti ali i ne planiram je puno vozikati osim ovo-vakcina, rodbina(uža :D ) isl. Kolica kupujemo tek nekad na proljeće.
Čini mi se da si ti poredila radnje i cijene baby stvarčica pa me zanima koju si posteljinu odabrala? Meni se najkvalitetnije i naljepše :D čine one u radnji kod azela na socijalnom. Jest da su skupe, ali svaka je ekstra. Kod njih kontam i madrac-zima-ljeto + antialergijski, ma sve u jednom
safran

#4690 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Ma ne kontam kako se AS tj. korpa ne može pričvrstiti pojasevima. Mi smo imali pravo primitivnu, bazičnu, kupljenu prije više od 7 godina i imala sa strane dva utora u koji se uloži jedan dio pojasa i sa prednje strane se prebaci drugi dio pojasa - beba gleda prema natrag i sve fiksirano. Ove modernije moraju imati neki fazon za pričvršćavanje - pa prodaju ih kao 3 u 1.

A ove posteljine, ogradice i zafrkancije - fakat vam ne trebaju na početku. Ostavite nešto i rodbini da mogu sa obrazom doći - ionako će vas svi pitati "šta vam treba" - neka nešto i zatreba. Inače ćete završiti sa hrpom premale robice ili - ova mi ja fejvorit - prekrasnom, skupo plaćenom jaknicom, koja će vašem čedu tamam pasati u julu mjesecu.
vanad

#4691 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

zene, ako mislite iti jednom provozati dijete u autu kupite pravu as a ne drzati korpu u krilu :shock:
radenska

#4692 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ja sam danas kupila kolica, krevetac i sve sto dodje s ttim :D, jednostavno nisam mogla odoljeti :-D
Kolica smo platili 260 KM, i predivna su, preteska (kaze moj muz gdje ces bosanca nego u bukvu :D), madrac smo uzeli taj neki najskuplji, pola vuna, pola pamuk ( da je veci ja bih rado spavala na njemu) i on je 95 KM.
Postaljinu smo isto platili 90 KM ( to sa ovom ogradicom) ali se isplati jer je ta na raskopcavanje i mozes izvaditi jorgan ako je toplo, onda ostane kao tanka dekica.
Sve su nam dovezli kuci i na sve imas 5 % popusta, to ako malo zanovijetas.
I da, kupili smo jednu bas deblju deku za vani ili za krevetac, svejedno ali smo je platili 60 KM (nikad je ja ne bih kupila, svekrva rekla da ce ona platiti :D)
Eto ako vas jos sta zanima pitajte. Bili smo i u tom nekom Malisi na otoci, u Zeki, isto na otoci, u adaxu na koreji i dole mi je kod azela najbolji izbor ubjedljivo.
radenska

#4693 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

CIki ja i ti smo najblize s terminom :D Ja danas punih 34 sedmice :D

Nego ko ima iskustva s ovim odjelcetima za bebu (ono kao gegice) koliko toga treba i gdje je najpovoljnije kupovati.
Imam 20 benkica i nijedne gegice :lol:

I jos sam kupila veliki carsaf (pamucni), odnijela kod krojaca i ona mi lijepo napravila 4 komada za krevetic za 10 KM, mislim da ce mi to biti dovoljno.
otherside

#4694 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

safran wrote: Inače ćete završiti sa hrpom premale robice ili - ova mi ja fejvorit - prekrasnom, skupo plaćenom jaknicom, koja će vašem čedu tamam pasati u julu mjesecu.
jah...kad se sjetim naseg odusevljenja nekim divnim jaknicama, haljinicama, dzemperima...koji su, bas kao sto rece safranica, stasali za nosati u julu ili avgustu a zimsko/jesenje stvari.
sreca, dodje nam drugi kandidat za te divne, nikad obucene fensi shmensi artikle :D
otherside

#4695 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

radenska wrote:CIki ja i ti smo najblize s terminom :D Ja danas punih 34 sedmice :D

Nego ko ima iskustva s ovim odjelcetima za bebu (ono kao gegice) koliko toga treba i gdje je najpovoljnije kupovati.
Imam 20 benkica i nijedne gegice :lol:

I jos sam kupila veliki carsaf (pamucni), odnijela kod krojaca i ona mi lijepo napravila 4 komada za krevetic za 10 KM, mislim da ce mi to biti dovoljno.
ja poznajem izraze bodi i gegice. sta su benkice :?
bodi je ono cudo s kratkim rukavima i bez nogavica, nosi se direktno na tijelo.
gegice su (za mene) kao pidzama iz jednog dijela + stopala :D oblaci se preko bodija.
e ako se slazemo oko gegica, mislim da je minumum 4-5 (optimum 7-8) ali ne gine ti pranje svaki dan.
evo mojoj bebari je 2,5 mjeseca i danas se tako fino istovarila da su u jednom danu 3 bodija i 3 gegica zavrsile na pranju.
radenska

#4696 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

mojoj mami su benkice i bodi isto, ona gegice zove spiloznice ili zeke :D nidje veze

A slazemo se u potpunosti :D, a ja mislila jedno 2-3 kupiti, valjda ce neko i donijeti :D SKupi mi malo po prodavnicama, haman ko za odrasle odjeca :D
Alhemicarkaa

#4697 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Benkice su zaostavština iz vremena naših mama kad bodija nije bilo. To je ono na preklop pa se veže, glupo i nepraktično.
Žene drage, kupite As kako Bog zapovijeda, manite se kolica i tih fensišmensi stvari. Bebi je svejedno u kojim kolicima se vozi, a uglavnom ne voli da se vozi, naročito u periodu kad počinje biti svjesna svijeta oko sebe i sve bi da vidi, a još nije prosjedila. Eno, ja sam kupila gracova kolica od 200 KM, i sad sam opet kupila obična kišobran kolica od 45 KM. Teška su 2 kg i već mislim kako rahat mogu sa jednim.
Ali definitivno nije svejedno u kojoj AS, ja tu nisam žalila ni marke, kupila sam najsigurniju, uopće nisam gledala cijenu (a na kraju me ispalo isto kao da sam kupila gracovo ili piere cardin 2 u 1. Kolica platila 200, AS 330, ali po sigurnosti i udobnosti od ove nema bolje. Da vas napomenem da su piere cardin netestirane AS, ja njihove ocjene nisam uspjela naći ni na jednom sajtu.
radenska

#4698 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Mi smo uzeli gracco, sta znam, nismo ih nesto previse ni platili, u ondosi na ta sto kazes od 2300 KM :-) . Nego recite mi u cemu se beba iznosi iz porodilista, u nosiljci ili u onoj drugoj platnenoj nosiljci.
Alhemicarkaa

#4699 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Šta sam bona platila 2300? AS bila 330, kolica 200, sveukupno 530. Bar sam ja takvu matematiku učila u školi :D
Vidi, i lošije ocjenjena AS, koja je dobro montirana, je bolja od dobro ocjenjene ako je loše montirana.
Ukoliko beba ide u auto uvijek mora biti u AS. Tako ti je i zakonom regulisano, a i da nije.
radenska

#4700 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ma bona ne kazem da si ti platila, nego kazem sto smo muz i ja gledali po prodavnicama, neka kolica 2300 KM :D pa sam se cudila sigurnu heftu :D :lol:

Hocu da kazem da su ta fensismensi po meni ona od 2300 KM, bilesi sa swarovski kristalima, ne znam ni kako se pisu :lol:
Post Reply