Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Alhemicarkaa

#4276 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

LieToMe wrote:Hajmo sad brzo koja je od vas trudnjaca pokupovala SVE crvene vir uloske u Merkatoru na Socijalnom??? :x Odem juce da se namirim da mogu kofer da spakujem kad :shock: police prazne ccccccccccc e pa stvarno :lol:
:oops: Učestvovala sam u zločinu a nisam trudna :oops:

Arminaa, beba ima sve manje i manje mjesta da se kreće i lupa, možda je zato osjetiš manje.
radenska

#4277 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Arminaa wrote:Drage moje, ja sam 33 sedmica, sutra ako Bog da ulazim u 34-u, a brinem se zbog bebe. Ranije sam pisala da mi je usporen protok kroz pupcanik, pa sam na ginipralu i apaurinu zadnjih 10 dana. Ono sto me konkretno brine jeste beba i njeno kretanje. Osjetim ja nju, ali ne tako cesto kao prije i ne tako intenzivno, vise je to premjestanje sa jednog mjesta na drugi, bez udaranja, postala sam preopterecana sa tim, evo dvije noci ne spavam kontam da sta ne propustim. Dakle, javi se , ali urijetko, nisam bas sigurna za onih 10-ak javljanja kako bi trebalo. Kod Divketa imam zakazano u petak ujutro, da li da cekam ili odem ranije, ni sama ne znam. Kazu sve je Ok dok osjetis bebu, nije bitno kojeg intenziteta i koje vrste, sta vi mislite?
kazu da se beba umiri nakon 32 sedmice jer nema toliko mjesta. Ja je isto osjecam samo kad se premjesta. Sta znam, meni je to dovoljno, ne bih da panicim bezveze.

Moje zene jutros mi na sabahu napisa kaznu za prelaz kroz crveno ( a bila sam pjesak), uze podatke i 50 KM kazne. Jos mi je samo to trebalo da placam. Ne znam ni mora li se ili se mogu vaditi na zastaru prijave. :x
affidavit

#4278 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

radenska wrote:
Arminaa wrote:Drage moje, ja sam 33 sedmica, sutra ako Bog da ulazim u 34-u, a brinem se zbog bebe. Ranije sam pisala da mi je usporen protok kroz pupcanik, pa sam na ginipralu i apaurinu zadnjih 10 dana. Ono sto me konkretno brine jeste beba i njeno kretanje. Osjetim ja nju, ali ne tako cesto kao prije i ne tako intenzivno, vise je to premjestanje sa jednog mjesta na drugi, bez udaranja, postala sam preopterecana sa tim, evo dvije noci ne spavam kontam da sta ne propustim. Dakle, javi se , ali urijetko, nisam bas sigurna za onih 10-ak javljanja kako bi trebalo. Kod Divketa imam zakazano u petak ujutro, da li da cekam ili odem ranije, ni sama ne znam. Kazu sve je Ok dok osjetis bebu, nije bitno kojeg intenziteta i koje vrste, sta vi mislite?
kazu da se beba umiri nakon 32 sedmice jer nema toliko mjesta. Ja je isto osjecam samo kad se premjesta. Sta znam, meni je to dovoljno, ne bih da panicim bezveze.

Moje zene jutros mi na sabahu napisa kaznu za prelaz kroz crveno ( a bila sam pjesak), uze podatke i 50 KM kazne. Jos mi je samo to trebalo da placam. Ne znam ni mora li se ili se mogu vaditi na zastaru prijave. :x
Vjeruj mi ja bih više voljela da sam jutros platila 100 KM, nego što sam preživjela nekog lika u tramvaju. Još uvijek se tresem toliko me iznervirao. Dakle, tramvaj pun, ja sjedim pored vrata, ulazi gospodja sa djetetom od 10tak godina i neki lik (s vana izgleda sasvim normalno). On naravno odmah započne monolog kako je današnja omladina bezobrazna, za koga se on borio i sl. Ja se obratim gospodji i kažem joj da bih stvarno ustala, ali sam trudna a strašna je gužva, ako želi neka dječak sjedne meni u krilo ili neka stane ispred mene. Na to se lik upali, ja sam bezobrazna, neodgojena, na kraju završi psovakama mojih roditelja i njegovim konstatacijama kako bi me najradije našutao s neoge na nogu iz tramvaja. Sve što sam stigla reći jeste da se nisam obratila njemu nego gospođi, a žena cijelo vrijeme na sve to samo šuti. Ne znam da li m je iko ikada izgovorio ovakve stvari, samo što nisam počela plakati. Žena, dakle, šuti cijelo vrijeme, samo par puta klimne glavom da odobrava njegovu priču. Mislim se koji je problem s ovim ljudima?
LieToMe

#4279 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Alhemicarkaa wrote:
LieToMe wrote:Hajmo sad brzo koja je od vas trudnjaca pokupovala SVE crvene vir uloske u Merkatoru na Socijalnom??? :x Odem juce da se namirim da mogu kofer da spakujem kad :shock: police prazne ccccccccccc e pa stvarno :lol:
:oops: Učestvovala sam u zločinu a nisam trudna :oops:

Arminaa, beba ima sve manje i manje mjesta da se kreće i lupa, možda je zato osjetiš manje.
Znaci ti si ta :lol:

Armina i moja bebica se slabije udara, vse su to neka protezanja s vremena na vrijeme. Meni je najbitnije da je sjetim ujutru kad se probudim i navece prije spavanja. Nekad po danu ako sam u nekim obavezama propustim koji pokret mada je to postalo tesko jer joj je sad tjesno pa dobro pomjeri sve unutra kad zvizne rukicom ili nogicom :D
radenska

#4280 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

E moja ti ja sam se zbog takvih scena prestala voziti tramvajem. Od pocetka trudnoce ako negdje moram da idem iskljucivo se vozim komercijalom, narod je po mom misljenju daleko kulturniji i razumniji. Ako nije bilo slobodnog mjesta, cak su se i starije gospodje ustajale da sjednem.
A ako moram do ilidze insistiram da ne sjedem i kazem da idem samo dvije stanice. Ne mogu da se maltretiram zbog glupana, radije cu stajati.
Pokusala sam uci u trolu prije 15ak dana i kad sam vidjela da neki cica ispred mene gura stap pred moje noge da bi usao prije mene odmah sam se okrenula i odustala od voznje. Pa to je sve bagra.
otherside

#4281 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

znas koji je problem?
svi su nezadovoljni svojim zivotom, politickom situacijom, brakom, djecom...uzgojem krompira u zimbabveu...i onda udju u tramvaj/trolejbus/autobus/kombi i samo traze zrtvu koja ce zaplatiti za sve ovo naprijed navedeno.
da nisi naletila ti, bio bi neko drugi...uostalom, sutra ce on opet osinuti po nekom studentu, trudnici, djevojci koja zvace zvaku...mogucnosti su neogranicene...
zato, uzivaj u onome sto je ispred tebe (i bukvalno :D ) i nemoj se nervirati.
ti si za razliku od njega sretna i zadovoljna i nek' ti to bude na umu. takvi poput nega su za zaljenje :roll:
LieToMe

#4282 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

affidavit wrote:
radenska wrote:

Vjeruj mi ja bih više voljela da sam jutros platila 100 KM, nego što sam preživjela nekog lika u tramvaju. Još uvijek se tresem toliko me iznervirao. Dakle, tramvaj pun, ja sjedim pored vrata, ulazi gospodja sa djetetom od 10tak godina i neki lik (s vana izgleda sasvim normalno). On naravno odmah započne monolog kako je današnja omladina bezobrazna, za koga se on borio i sl. Ja se obratim gospodji i kažem joj da bih stvarno ustala, ali sam trudna a strašna je gužva, ako želi neka dječak sjedne meni u krilo ili neka stane ispred mene. Na to se lik upali, ja sam bezobrazna, neodgojena, na kraju završi psovakama mojih roditelja i njegovim konstatacijama kako bi me najradije našutao s neoge na nogu iz tramvaja. Sve što sam stigla reći jeste da se nisam obratila njemu nego gospođi, a žena cijelo vrijeme na sve to samo šuti. Ne znam da li m je iko ikada izgovorio ovakve stvari, samo što nisam počela plakati. Žena, dakle, šuti cijelo vrijeme, samo par puta klimne glavom da odobrava njegovu priču. Mislim se koji je problem s ovim ljudima?
Hocete vi da hodate na sabahu po ovakvom vremenu :lol: sto ne lezite na jajima ko ja :D
Affidavit ne obracaj paznju na to i ne nerviraj se. Znam da je tesko ali sebi si na prvom mjestu zbog bebe, tako da na jedno uho uslo na drugo izaslo. Ja za ovih 8 mjeseci dozivjela samo jednu lijepu gestu i to u liftu na ciglanama kad sam svekrvi krenula. Kad bih ti rekla da se narucim kod svoje doktorice po uputnicu, znaci narucim u tacno odredjeno vrijeme i onda dodjem i cekam i cekam u prostoriji punoj bolesnih. Zadnji put sam cekala 40 minuta jer penzioneri dodju da razmjene recepte i da se ispricaju. Moj suprug koluta ocima a ja samo kuliram, necu jos i oko toga da se nerviram.
affidavit

#4283 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Vjeruj mi da bih i ja najradije putovala na posao komercijalom, ali mi ne odgovara. Nekako nije mi jednostavno kada mi se neko nagovori takvih stvari, ne znam se svađati i izbjegavam takve situacije, ali tužno je kada čovjek shvati kakvih sve ljudi ima.
mimiE

#4284 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mimiE »

da vam se i ja poslije dugo vremena pridružim..radenska ja sam prvu bebicu rodila prije dvije godine u decembru,padao je snijeg da bukvalno nismo mogli izaći iz porodilišta do auta-bebica je bila u bodiju dugih rukava,gegice plišane i umotana u dekicu malo deblju..muž je izašao 2 minute prije i ugrijao auto da nije hladno.vjeruj to je dovoljno,mali je to zamotuljak skafander bi bio previše..
a što se tiče javnog prevoza,ovo mi je druga trudnoća 32. sedmica i do sad sam jednom doživjela da mi ustane dedo od 70tak godina-sjedi ti sine,ja ionako izlazim na sljedećoj stanici :lol: i to je sve..kod doktora redovno upiru prsto u mene-ova današnja omladina,vidi ovu djevojku što sjedi..a djevojka ima stomak do zuba :-) ja na to i ne gledam..
otherside

#4285 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

Vlatko Vuković wrote:Imaš samo jedan problem - apsolutno nije istina da UN otpušta trudnice, naprotiv, imaju dodatne benefite i za vrijeme trudnoće i nakon poroda.
ti repliciras na prvi post ovog topic-a koji je @Pipi napisao u februaru 2011. :-)
memostrasni

#4286 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by memostrasni »

affidavit wrote:Vjeruj mi da bih i ja najradije putovala na posao komercijalom, ali mi ne odgovara. Nekako nije mi jednostavno kada mi se neko nagovori takvih stvari, ne znam se svađati i izbjegavam takve situacije, ali tužno je kada čovjek shvati kakvih sve ljudi ima.
ni komercijala ti nije opcija vjeruj mi...ja sam u 32. sedmici trudnoce i visoka sam i naravno da mi se vidi stomak cak i ispod kaputa...ali ljudi uredno okrecu glavu od mene kao da me ne vide kada udem u komercijalu...na ulazu u bus hoce da se guraju, pa ja cekam da svi udu da me ko ne bi udario u stomak....rijetko mi ko ustane, obicno su tio zene u svojim 50-tim i momci...ostalo, ma kao da ne postojis...pretuzno....
CherryLips

#4287 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ja zagrlim stomak rukama i valjda taj neki odbrambeni stav utice na ljude,redovno se svi malo odmaknu da udjem u bus,druga sredstva javnog prevoza i ne koristim...
affidavit

#4288 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

A izgleda da je dobro sve dok nam ne počnu prijetiti da će da nas izbace iz tramvaja, s noge na nogu, da citiram dotičnog gospodina, samo zato što smo u drugom stanju. Tužno, ali istinito.
radenska

#4289 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Do kada vazi ona cestitka iz baby centra, da li je to popust na cijeli asortiman 15% ili na odredjene artikle. Ja sam je dobila na Jezeru, moram li je iskoristiti u onoj prodavnici na Jezeru ili negdje drugo :D
Arminaa

#4290 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

radenska wrote:Do kada vazi ona cestitka iz baby centra, da li je to popust na cijeli asortiman 15% ili na odredjene artikle. Ja sam je dobila na Jezeru, moram li je iskoristiti u onoj prodavnici na Jezeru ili negdje drugo :D
Kako si dobila tu cestitku, meni bi dobro dosla za neke stvarcice poput steznika? :D :D
LieToMe

#4291 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

radenska wrote:Do kada vazi ona cestitka iz baby centra, da li je to popust na cijeli asortiman 15% ili na odredjene artikle. Ja sam je dobila na Jezeru, moram li je iskoristiti u onoj prodavnici na Jezeru ili negdje drugo :D
Mi smo dobili od prijateljice u oktobru a iskoristili je prije par dana. Mozes ili gore ili u prodavnici u BBI-ju (ja nisam nogom krocila na Jezero pa ne znam kakve su tete gore ove u BBI-ju su super a i sefica radnje je extra). Popust imas na citav asortiman Cam-a (kolica, krevetici, ljulje, stolice za hranjenje, kadice), avent (cucle,flasice i ostale djidje) i anitu (steznici, grudnjaci, gacice). U principu popust na sve sto ti treba.
nas cijeli svijet

#4292 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nas cijeli svijet »

Drage zene pomagajte kod upale dojki..sta ste radile osim kupusa..koliko cesto vam je beba trazila da doji prvih dana,moja nema sanse da doji konsantno pola sata kao sto kaze patronazna sestra..doji malo pa zaspi,nema sanse da je mogu probuditi i nazor ugurati sisu :) ali jeste da se cesce budi i trazi da jede...
otherside

#4293 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

nas cijeli svijet wrote:Drage zene pomagajte kod upale dojki..sta ste radile osim kupusa..koliko cesto vam je beba trazila da doji prvih dana,moja nema sanse da doji konsantno pola sata kao sto kaze patronazna sestra..doji malo pa zaspi,nema sanse da je mogu probuditi i nazor ugurati sisu :) ali jeste da se cesce budi i trazi da jede...
syntocinon sprej :-D
spricni 5 minuta prije dojenja u jednu nozdrvu i mlijeko curi bez problema, mozes i izdajalicom izvuci pa dati bebi.
nema sanse sa ovim sprejom da dobijes mastitis.
ovo ti je sprej koji spasava zivot, vjeruj mi :-D
ps. kupila u apoteci dina na cvili (evo je opet :D ), meni su rekli da ga ima kupiti samo u toj apoteci :roll:
kosta oko 15-ak km.
nas cijeli svijet

#4294 Re: Trudnjače i porodilje online

Ma curi mlijeko na sve strane,nije nam to problem..beba jos nijednom nije dojila a da se nije zagrcnula jer ne moze da nasvoji mlijeko,a sta cu kada sam mali nemam jos snage :( ali grudi bole da se ne moze podnijeti..kada se kod vas dojenje ustabililo,da je beba znala kada joj je dosta i moze 2-3 sata do sledeceg dojenja izdrzati..
otherside

#4295 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

nas cijeli svijet wrote:Ma curi mlijeko na sve strane,nije nam to problem..beba jos nijednom nije dojila a da se nije zagrcnula jer ne moze da nasvoji mlijeko,a sta cu kada sam mali nemam jos snage :( ali grudi bole da se ne moze podnijeti..kada se kod vas dojenje ustabililo,da je beba znala kada joj je dosta i moze 2-3 sata do sledeceg dojenja izdrzati..
e onda izdajalica i izvuci taj visak pa ga mozes bebi opet dati na flasicu ili spricom.
nas cijeli svijet

#4296 Re: Trudnjače i porodilje online

Probamo i to :) samo da se ne naviknemo na flasicu :-)
otherside

#4297 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

nas cijeli svijet wrote:Probamo i to :) samo da se ne naviknemo na flasicu :-)
ma nece tako brzo, pogotovo sto forsiras dojenje.
moja je 5 dana provedenih u bolnici samo jela iz flasice. ja nisam imala mlijeka i nisam je dojila.
cim je krenula produkcija bez problema se presaltala na siku :)
radenska

#4298 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Dobila cestitku kad sam lezala u bolnici na Jezeru, u sustini je dobije koliko sam vidjela i svaka zena koja gore lezi barem dan ili dva prije poroda. Nemoj zuriti sa cestitkom, ja cu vidjeti sta ima u baby centru (iskreno ono mi je basnoslovno skupa prodavnica, vidjela sam kolica 2000 KM :shock: ) pa ako nista ne iskoristim poklonim ti je :D
Alhemicarkaa

#4299 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

naš cjeli svjet imala sam sličan problem. Bebu pokušavaj na sve moguće načine držati budnom, pa ako je to minut duže, minut. Koliko je bebi? Meni se to ustabililo negdje sa dva mjeseca, možda malo manje.
Nemoj previše izdajati sa izdajalicom, samo pomalo, da popusti napetost. Jer što više izdajaš, više se mlijeka stvara i onda ćeš konstantno biti u istom problemu. Meni je patronažna savjetovala smanjivanje unosa tekućina, mada ne znam koliko je to moguće, ja sam konstantno bila žedna. Pokušaj i masirati grudi i stavljati vrele pelene, što možeš vrelije izdržati. Sretno.
Miss D

#4300 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Miss D »

Drage sadasnje i buduce mame,
mislim da biste mi vi najbolje mogle pomoci, nego da pitam na bilo kojoj drugoj temi... :)

Prijatelji su nedavno dobili bebu, curica od nekoliko sedmica, i treba mi pomoc sta da im kupim?
Nemam nikakvih isustava sa kupovinom stvari za bebe.

Sta je najbolje kupiti? I je li se kupuje poklon i za mamu ili je dovoljno nesto za bebu?
Ako odjecu, sta je najpotrebnije i u kojoj velicini (citala sam ovdje da se stvari jako brzo prerastu...) i gdje u Sarajevu vi kupujete te stvari?
Ako ne odjecu, onda sta? :)

Hvala vam :kiss:
Post Reply