Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
krompir i riza

#4251 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Taman su. :D I život mi spašavaju, zaista :thumbup: A zaspim čim vidim dno od zdjelice s kokicama, jedino me nova tura malo razbudi, potamanim i to i opet :zzzz:
Rekla sam krompiru da ako ima šta bitno ispričati, nek' zapisuje u kakvu svesku pa ću iščitati kad dođem k sebi :lol:
safran

#4252 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

krompir i riza wrote:
Rekla sam krompiru da ako ima šta bitno ispričati, nek' zapisuje u kakvu svesku pa ću iščitati kad dođem k sebi :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Arminaa

#4253 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

krompir i riza wrote:Ja imam osjećaj da svi znaju sve šta treba, ne treba, samo ja k'o tele :cry: Sve živo moram pitati, šta ovo, kako ono...
Da znate da sve zapisujem kako šta spomenete, da imam za kasnije :D
Ne mozes biti veca neznalica od mene, ja samo upijam od ovih nasih iskusnih trudnica i porodilja. Mozes zamisliti kad sam se prije nekoliko dana pojavila sa spiskom od 6 stranica za moje i bebine potrebe kod prijateljice koja se nedavno porodila :shock:
Nakon njenog pocetnog šoka, uslijedio je smijeh (mislim da ce me godinama zezati zbog tog spiska :P ), da bi na kraju spisak smanjili na manje od jedne stranice, e tu sam se ja sokirala :-). I ja sve zivo pitam, da me samo vidis kad odem na vjezbe, zeno draga ja sam ti prava katastrofa :roll:
Tjesi me jedino sto svi kazu, nemoj se previse opterecivati, sve je to prirodno i dodje samo od sebe, nebitno jel prvo ili trece dijete :D
radenska

#4254 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Jeste, lahko je ovima sto su se na ljeto porodile, kuda da ja idem ako zapada kao prosle godine :lol: :lol: A veze vise nemam sta mi treba ili ne, samo molim Boga da se prirodno porodim i da imam mlijeka i da bebac htjedne dojiti :D
Alhemicarkaa

#4255 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Vi što ne znate ništa, samo se opustite i čitajte. Ja nikad nisam djete držala u rukama, kad neko dođe sa bebom, a ja ga gledala ko kristalnu figuru koju dotakneš a ono se slomi. A koliko mi je trebalo da skontam šta je benkica, šta su gegice, šta bodići :-) A kad su mi je dali, uzela sam je u ruke kao da sam čitav život samo bebe nosala. I prevrtala i oblačila, svi ostali paf koliko sam kukala kako ništa ne znam.

Postoje tri stvari koje će vam govoriti u trudnoći i koje će vas nervirati:

1. Porod boli, ali se odmah zaboravi (jao kako sam ja to mrzila, mislila sam da me neko zajebava sa takvim glupim utjehama za malu djecu)

2. Sve dođe prirodno.

3. Naspavaj se dok možeš.

Prve dvije su živa istina, odmah, ali iste sekunde se zaboravi bol.
A za treću slobodno pošaljite u pm, naročito kad ste u 8. i 9. mjesecu, jedva se krećete i okrećete, sve vas žulja, i sve vam smeta, a piškiti idete svako sad.
radenska

#4256 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Kako je meni sega kad trudne zene kazu da ne mogu spavati. Ja bih mogla komotno spavati 24 sata da se ne okrenem, i to od pocetka trudnoce a sad sam u osmom mjesecu. KAd se probudim ujutro kuk mi otpade od bolova jer se nisam ni pomjerila cijelu noc :D
Treba li novorodjencetu (zimskoj bebi) neka jaknica ili skafander. Jel se to odmah kupuje. U cemu da iznesem bebu rodjenu u januaru :lol:
putujucidzindas

#4257 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

Neki dan me uhvatila huja generalno na to kako kod nas nijenda škola ni blizu ne dotakne ono što bi te rebalo naučiti. Ja sam išla na vježbe za trudnice, 2 mjeseca konstantno. Mislila sam da sam nešto naučila, a tek sam sad shvatila da nisam imala pojma o osnovnim stvarima. Sve dok ne dobiješ to malo biće u ruke i ne dođeš kući, nemaš pojma šta te snašlo :D
Na primjer -što se tiče dojenja, niko mi nikad nije spomenuo skok u razvoju, kako znati da li beba dovoljno jede, šta raditi ako ne jede dovoljno i ne napreduje.
Generalno, treba se potruditi što više sama da se informišeš, o bilo kojoj stvari oko bebe.
Ja sam na vježbama naučila šta ne smijem jesti, kako disati pri porodu, šta od Aventa i Hippa postoji. Mislim da je to sve..
vanad

#4258 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

Meni je tata odmah na pocetku trudnoce nabio suhvu da se djetetu nista ne kupuje dok se ne rodi jer to donosi nesrecu. A meni prva beba...Zene drage, toliko sam se ja prepala da mi ne bude nekog baksuzluka da sam kupila samo ono osnovno i to tik pred porodjaj. Ja sam bila izgubljena kad sam se porodila. Bila sa mnom mama, ona jos gore isprepadana.
E sa drugom bebom je vec bilo drugacije, nisam se dala isprovocirati tako da sam sve lijepo pripremila i otjerala sve od kuce. 8-)
putujucidzindas

#4259 Re: Trudnjače i porodilje online

radenska wrote: Treba li novorodjencetu (zimskoj bebi) neka jaknica ili skafander. Jel se to odmah kupuje. U cemu da iznesem bebu rodjenu u januaru :lol:
Mi smo izasli u aprilu, ali tada je bio onaj snijeg. Izasli smo u bodiju dugih rukava, onom jednodjelnom odjelcetu, pamucnoj jaknici, ušuškani u autosjedalicu sa 2 deblje dekice. Mislim da jaknica generalno nije praktična, jer kad nosiš malu bebu, stalno se podiže. Pošto ćete vi u prve šetnje ići po finoj zimi, možda ne bi bilo loše imati skafander, ali veći broj, ne ni 56 ni 62... To sačekaj, pa kupi poslije.
Alhemicarkaa

#4260 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

putujucidzindas wrote:Neki dan me uhvatila huja generalno na to kako kod nas nijenda škola ni blizu ne dotakne ono što bi te rebalo naučiti. Ja sam išla na vježbe za trudnice, 2 mjeseca konstantno. Mislila sam da sam nešto naučila, a tek sam sad shvatila da nisam imala pojma o osnovnim stvarima. Sve dok ne dobiješ to malo biće u ruke i ne dođeš kući, nemaš pojma šta te snašlo :D
Na primjer -što se tiče dojenja, niko mi nikad nije spomenuo skok u razvoju, kako znati da li beba dovoljno jede, šta raditi ako ne jede dovoljno i ne napreduje.
Generalno, treba se potruditi što više sama da se informišeš, o bilo kojoj stvari oko bebe.
Ja sam na vježbama naučila šta ne smijem jesti, kako disati pri porodu, šta od Aventa i Hippa postoji. Mislim da je to sve..
Pa iskreno, i ne mogu te naučiti, dok ne uzmeš u ruke.
Ja sam naučila složiti pelenu za široki povoj :mrgreen: . A za disanje, ako ni zbog čeg, vježbe vrijede zbog ovog. Da si se porodila prirodno uvjerila bi se. Ja se pri porođaju nisam čula, niko nije vjerovao da je vrijeme, jer sam napone predisala i puno me manje bolilo. I vjerujem da sam se lako porodila zahvaljujući upravo vježbama disanja (dobro i to što je beba bila nisko i pravilno okrenuta). Još da sam mogla skontati ono progutaj vazduh pri tiskanju, nijednog konca ne bi imala. Ali dobro, biće popravni nadam se.
Alhemicarkaa

#4261 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

radenska wrote:Kako je meni sega kad trudne zene kazu da ne mogu spavati. Ja bih mogla komotno spavati 24 sata da se ne okrenem, i to od pocetka trudnoce a sad sam u osmom mjesecu. KAd se probudim ujutro kuk mi otpade od bolova jer se nisam ni pomjerila cijelu noc :D
Blago tebi. Mene su takvi hormoni pucali da to nije bilo normalno. Jedno vrijeme sam samo razmišljala šta ako se desi nešto mom mužu, kako ću sama sa djetetom. Onda sam se pitala šta ako se desi meni, pa sam u po noći budila muža i govorila mu da djete mora voditi mojima ako mi se nešto desi. :-) A strah za bebu je uvijek bio prisutan, ali je bio tako jak da se nisam usudila razmišljati o tome. I tako provedeš noć u nekakvim glupim mislima, svako malo u wc, malo gledaš kako postavljaju policu u emisiji naš dom i kako ona hrani gliste u vrt i bašta, i sretneš ujutro komšiju i on ti kaže naspavaj se dok možeš. :x
CherryLips

#4262 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Cijelo poslijepodne imam neka probadanja (bolna) u donjem stomaku....iskusne porodilje,trebam li brinuti ili su ovo pocele pripreme??
putujucidzindas

#4263 Re: Trudnjače i porodilje online

Alhemicarkaa wrote:
Pa iskreno, i ne mogu te naučiti, dok ne uzmeš u ruke.
Ja sam naučila složiti pelenu za široki povoj :mrgreen: . A za disanje, ako ni zbog čeg, vježbe vrijede zbog ovog. Da si se porodila prirodno uvjerila bi se. Ja se pri porođaju nisam čula, niko nije vjerovao da je vrijeme, jer sam napone predisala i puno me manje bolilo. I vjerujem da sam se lako porodila zahvaljujući upravo vježbama disanja (dobro i to što je beba bila nisko i pravilno okrenuta). Još da sam mogla skontati ono progutaj vazduh pri tiskanju, nijednog konca ne bi imala. Ali dobro, biće popravni nadam se.
Za ovaj dio - disanje- se slažem. Vjerujem da je neuporedivo lakše kad znaš šta trebaš raditi u kojem momentu.
Ali je generalno potrebno otići na vježbe par puta da to naučiš. Mene moje porodilje ubijedile da treba ići stalno i ja svaki put odem i razočaram se što sam opet prošla kroz disanje i relaksaciju. i da, široki povoj :lol:
I mislim da, koliko dugo čas traje, može se dosta kvalitetnije ispuniti i reći mnogo više stvari, o kojim mi raspredamo po forumu.
radenska

#4264 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

A ja glupacva jos nikad ne odoh na te vjezbe Jel imaju u kumrovcu
CherryLips

#4265 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Imaju ali zene vecinom dolaze u skerlicevu,bas iz daljih dijelova grada
Alhemicarkaa

#4266 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

cherry, koliko su jaki bolovi? Mene je u zadnjih par mjeseci non stop nešto boluckalo, probadalo, žuljalo, trnilo. Ako te baš nastavi probdati odi ljekaru. Javlja li se beba?
CherryLips

#4267 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Ma onako srednje jacine,al nekad bas probode momacki...sve do sada super,jedino sam danas malo vise hodala,ako to ima kakve veze,kad sam se vratila nekako je pocelo...beba se javlja,samo mi sega do sada nista nije bolilo a sad odjednom svako malo...kontam da nisu one lazne kontrakcije?? nemam pojma ni kako izgledaju.. :roll:
safran

#4268 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

CherryLips wrote:Cijelo poslijepodne imam neka probadanja (bolna) u donjem stomaku....iskusne porodilje,trebam li brinuti ili su ovo pocele pripreme??
Ako osjetiš bebu, ne krvariš i nema plodne vode onda je štimanje u pitanju - ti ono skoro pa 36?
Alhemicarkaa

#4269 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Mene je od hodanja bolila stidna kost, pa možda ti je to. Kontrakcije ti niko ne može opisati, vjeruj mi da se pitam bi li ih ja opet prepoznala :D Ali eto, najsličnije je menstrualnom bolu, samo jače. Kad ti je termin?
safran

#4270 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

radenska wrote:Kako je meni sega kad trudne zene kazu da ne mogu spavati. Ja bih mogla komotno spavati 24 sata da se ne okrenem, i to od pocetka trudnoce a sad sam u osmom mjesecu. KAd se probudim ujutro kuk mi otpade od bolova jer se nisam ni pomjerila cijelu noc :D
Treba li novorodjencetu (zimskoj bebi) neka jaknica ili skafander. Jel se to odmah kupuje. U cemu da iznesem bebu rodjenu u januaru :lol:
I ja sam spavala dugo i nezaboravno. Ma ne treba ti ni jaknica ni skafander - da ti pravo kažem, ne znam ni kako bih im to navukla. Nego lijepo, jedan bodi, deblje gegice, kapica, dekica i vreća za spavanje - fino ušuškaš do auta i pravac kući. MI smo u martu izašli u plišanim gegama ušuškani u dekicu u autosjedalici.
CherryLips

#4271 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

termin je 26. Sutra punih 37 hefti,ulazimo u 38...
safran

#4272 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

CherryLips wrote:termin je 26. Sutra punih 37 hefti,ulazimo u 38...
Ooooo, nice :-D
Dakle, kod nekog vako, kod nekog onako. Meni prvi put bolovi krenuli kao uvertira u menstruaciju. Moja prijateljica rodila djevojčicu - premenstrualni bolovi, rodila blizance - nekakav čudan, oštar bol u leđima. Tvoj posao je da pratiš bebine pokrete i ideš na kontrole. Sve dok bebu osjetiš sve ostalo je normala.
CherryLips

#4273 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

ok....uhhhhh.. :-)
LieToMe

#4274 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Hajmo sad brzo koja je od vas trudnjaca pokupovala SVE crvene vir uloske u Merkatoru na Socijalnom??? :x Odem juce da se namirim da mogu kofer da spakujem kad :shock: police prazne ccccccccccc e pa stvarno :lol:
Arminaa

#4275 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Arminaa »

Drage moje, ja sam 33 sedmica, sutra ako Bog da ulazim u 34-u, a brinem se zbog bebe. Ranije sam pisala da mi je usporen protok kroz pupcanik, pa sam na ginipralu i apaurinu zadnjih 10 dana. Ono sto me konkretno brine jeste beba i njeno kretanje. Osjetim ja nju, ali ne tako cesto kao prije i ne tako intenzivno, vise je to premjestanje sa jednog mjesta na drugi, bez udaranja, postala sam preopterecana sa tim, evo dvije noci ne spavam kontam da sta ne propustim. Dakle, javi se , ali urijetko, nisam bas sigurna za onih 10-ak javljanja kako bi trebalo. Kod Divketa imam zakazano u petak ujutro, da li da cekam ili odem ranije, ni sama ne znam. Kazu sve je Ok dok osjetis bebu, nije bitno kojeg intenziteta i koje vrste, sta vi mislite?
Post Reply