Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Alhemicarkaa

#4076 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Gladna, što više bebu na sisu. Ali trudi se da budeš opuštena i ne razmišljaš imaš li mlijeka. Pokušaj o tome misliti kao o druženju sa bebom, pa ako ima mlijeka, ima, ako nema - doći će :). Ako prilaziš sa strahom i zebnjom bebu ima li mlijeka, taj strah prelazi i na bebu i postaje nervozna. Trebaće ti puno strpljenja, a u međuvremenu, ako bebi daješ AD, pokušaj to na kašikicu - da bi izbjegla eventualni štrajk dojenja. Takvo hranjenje je vrlo zahtjevno, ali se isplati na kraju. Ovo ti sve govorim iz vlastitog iskustva, mene nijedna moguća situacija sa dojenjem nije zaobišla, šta god se moglo desiti - meni se desilo, i nekad mi se čini da sam doktorirala dojenje (ne znam je li za plač ili smijeh).
Od hrane: sutlija, keške, sve na bazi ječma i tufahije.
Ali ono u što se ja kunem je sok od drenjka - sasvim slučajno otkrila, kad je bila sezona drenjaka mama napravila sok, mlijeko mi počelo samo curiti na drugoj sisi dok dojim (a to mi se dešavalo samo u početku dojenja. Meni niko nije vjerovao, dok nisam otišla kod majke (mamine mame) i ona me pita hoćeš li još jednu čašu drenjka, a njena sestra kaže hoće, uzmi, to je dobro za mlijeko. Pošto nije sezona drenjaka, imaš kupiti gotovi sok u Mercatoru, proizvođač beladona, stoji među sirupima. Košta oko 7 KM.
E sad, naučno je dokazano, a i puno ljudi mi je potvrdilo - sjeme piskavice, ja sam pila i meni nije pomogao, ali eto možeš i to pokušati, ima ga u badem butiku. Pravi se tako da staviš čajnu kašiku sjemena u dec do 2 vode, i kuha par minuta. Čim se malo prohladi procjedi i popij, a sjemenke pojedi (možeš sa medom, ili stavi u sutliju :D ). Oprez - od svega ovog se nenormalno deblja :lol:

Najvažnije je da se opustiš - znam da je to teško, ja sam danima plakala što nema mlijeka, ali kad sam se opustila (pomaže i ovaj sprej) mlijeko je nadošlo.
Sretno i čestitam na sinu - uživaj maksimalno.
CherryLips

#4077 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Sto me sad naloziste za ove gacoline :) al bas ovih puno djidja treba za ponijeti,ja mislila 1-2 spavacice,al vidim treba vise...jos ja njih inace uopste ne nosim,pa mi bukvalno zao kupovati,za sad imam 2 i jos mi jedna uopste nije na raskopcavanje,ne znam ni bih li je onda nosila gore... :roll: ove druge stvarcice sam uzela,i tecnost za dezinfekciju ruku,sapun,jos mi znaci treba tih snikersa i soka :) mislim da ce kod mene aBd biti prirodni porod,na zadnjem pregledu se bebac vec okrenuo,blizi se,blizi :-D :)
otherside

#4078 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

CherryLips wrote:Sto me sad naloziste za ove gacoline :) al bas ovih puno djidja treba za ponijeti,ja mislila 1-2 spavacice,al vidim treba vise...jos ja njih inace uopste ne nosim,pa mi bukvalno zao kupovati,za sad imam 2 i jos mi jedna uopste nije na raskopcavanje,ne znam ni bih li je onda nosila gore... :roll: ove druge stvarcice sam uzela,i tecnost za dezinfekciju ruku,sapun,jos mi znaci treba tih snikersa i soka :) mislim da ce kod mene aBd biti prirodni porod,na zadnjem pregledu se bebac vec okrenuo,blizi se,blizi :-D :)
Cherry, ranije sam vec pisala. ja nikako ne volim spavacice. nikad ih nisam nosila i vjerovatno i necu.
kupila sam tri kad sam krenula na prvi porod i svaku uprljala u roku od dva dana. da ne spominjem onaj odvratni osjecaj kad se spavacica zavrne oko mene ili podigne do usiju :D
helem, ja sam ti i prvi i drugi put u bolnicu ponijela 3 pidzame ali samo donji dio i nekoliko potkosulja sa sirokim bretelama (preporucujem ti marku BOA, imas kupiti u amku, vrlo povoljne a pamuk divan).
ovo mi je bila puno prakticnija varijanta. prvo, navikla sam na pidzame, drugo, pidzama mi je dodatno fiksirala cijelu aparaturu u donjem trapu :D trece, kad ides u toalet, pidzamu samo spustis a spavacice moras nekako pridrzavati.
ne znam, vjerovatno se mnogi nece sloziti sa mnom ali to je moje iskustvo.
potkosulje su mi i dan danas prakticne za dojenje jer samo spustim bretelu, otkopcam grudnjak i voila! :D
na kraju, nekako sam se komotnije osjecala u ovoj kombinaciji :)
radenska

#4079 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

A hajde recite vi meni kad su vam se bebe okrenule, ovaj moj se okrenuo ima dvije hefte, a danas ulazim tek u 32. sedmicu. Valjda se je stanje grlica malo popravilo kako glumim kokos. :D
otherside

#4080 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

prva se nikad nije ni okrenula, uvijek sjedila na guzi :D ( i sad zafrkava i sve radi suprotno), zato sam i zavrsila na carskom. druga se okrenula kako treba i prije 30-te sedmice.
CherryLips

#4081 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Joj otherside,ti mi dodjes ko neki guru za porodilje :D Ja par puta nekad davno probala spavati u spavacici,kad me udavile nisu :-) :-D Koji amko drzi te pamucne stvari,ja u ove sto ulazim inace,imaju samo hranu,jel to onaj na mojmilu?
@radenska,i meni je dr kad sam bila na proslom pregledu ,bice da je to bila 33 sedmica, vidjela da se bebac okrenuo,al to ti je sve individualno,kod nekog se okrene prilicno rano,kod nekog pred sam porod,a kod nekog nikako :-D
otherside

#4082 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

CherryLips wrote:Joj otherside,ti mi dodjes ko neki guru za porodilje :D Ja par puta nekad davno probala spavati u spavacici,kad me udavile nisu :-) :-D Koji amko drzi te pamucne stvari,ja u ove sto ulazim inace,imaju samo hranu,jel to onaj na mojmilu?
@radenska,i meni je dr kad sam bila na proslom pregledu ,bice da je to bila 33 sedmica, vidjela da se bebac okrenuo,al to ti je sve individualno,kod nekog se okrene prilicno rano,kod nekog pred sam porod,a kod nekog nikako :-D
:lol: jeste, mojmilo.
jer je ona pregnensi guruuuuu, ko nije trudan dobije po turu :lol:
Veliko Stopalo

#4083 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Veliko Stopalo »

i kazhe ne zavidi bebama... :D
krompir i riza

#4084 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Hajd ovdje ću, da ne spamam bebama temu, ubiće me mame :)
otherside je napisao/la:
pa cestitam rizolino, da bude hairli i sve skolski i da nam bebana fino raste uz obavezno skakanje po maminom mjehuru :D
pa zeno, sram te bilo, mora krompir da te prijavljuje ovdje.
nego, deder, sad se fino tuspasi i predaj izvjestaj.
koliko, gdje, sta, i ostalo :D :kiss:
Hvala pregnensi guru :kiss: Pričao mi je da je jučer visio ovdje, to on ba samo da se pohvali malo :D .

9. sedmica, beba sluša, krompir sluša :D ja samo povraćam i spavam i nimalo ne uživam u trudnoći da budem iskrena :| Čekam da prođe i ova faza, da se odmorim malo. Osjećam se gore nego što izgledam a ne izgledam nimalo lijepo :D
vanad

#4085 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

@radenska - prva beba se okrenula u 31. sedmici, druga u 39. sedmici...zamalo me nisu na carski ali isplatilo se pricekati. Drugi porodjaj trajao 1:45.
krompir i riza

#4086 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

vanad wrote: Drugi porodjaj trajao 1:45.
Kako ovoliko? :cry:
safran

#4087 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

:lol:
otherside wrote:
CherryLips wrote:Joj otherside,ti mi dodjes ko neki guru za porodilje :D Ja par puta nekad davno probala spavati u spavacici,kad me udavile nisu :-) :-D Koji amko drzi te pamucne stvari,ja u ove sto ulazim inace,imaju samo hranu,jel to onaj na mojmilu?
:lol: jeste, mojmilo.
jer je ona pregnensi guruuuuu, ko nije trudan dobije po turu :lol:
jesi li ti samo sanjala onaj alkohol ? :lol: :lol: :lol: :lol:
MedenoSrce

#4088 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by MedenoSrce »

Ma jel to riza trudna? :?

Ako jesi od srca zelim skolsku trudnocu i lagan porod :kiss:
safran

#4089 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

krompir i riza wrote:
vanad wrote: Drugi porodjaj trajao 1:45.
Kako ovoliko? :cry:
Valjda: SAMO ovoliko ? :shock:
Veliko Stopalo

#4090 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Veliko Stopalo »

ja konto rizza frajer. :D :-)
otherside

#4091 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

@rizo-imas ovdje super savjeta: kad si gladan-nisi svoj, kad si gadan-deblji sloj :D
ma sve ce to brzo proci, svakako taj prvi trimestar slabo ko uziva...
najbolji je drugi trimestar: vec se vidi da si trudna a ne debela :D , stomak te jos uvijek ne usporava niti smeta pri spavanju (ili seksu :D ), hormoni te ucine ljepsom nego sto realno jesi :D , radujes se jer si pregurala prvu polovinu i tako to...
sjoooo...jesam se nafurala na ovu novu guru funkciju :lol:
a ovi muski vazda dodju da se pohvale...za onih 5-10 minuta svog ucesca u projektu...mislim stvarno :roll:
Last edited by otherside on 28/11/2012 14:24, edited 1 time in total.
krompir i riza

#4092 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

MedenoSrce wrote:Ma jel to riza trudna? :?

Ako jesi od srca zelim skolsku trudnocu i lagan porod :kiss:
O, hvala medeno :kiss:

@safran: ja sve kontam to par minuta i gotovo :cry:
otherside

#4093 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

safran wrote: jesi li ti samo sanjala onaj alkohol ? :lol: :lol: :lol: :lol:
uh jesam....nazalost :D
Veliko Stopalo

#4094 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Veliko Stopalo »

a do kad se u trudnochi, ono... :) :wink:
krompir i riza

#4095 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

otherside wrote:@rizo-imas ovdje super savjeta: kad si gladan-nisi svoj, kad si gadan-deblji sloj :D
ma sve ce to brzo proci, svakako taj prvi trimestar slabo ko uziva...
najbolji je drugi trimestar: vec se vidi da si trudna a ne debela :D , stomak te jos uvijek ne usporava niti smeta pri spavanju (ili seksu :D ), hormoni te ucine ljepsom nego sto realno jesi :D , radujes se jer si pregurala prvu polovinu i tako to...
sjoooo...jesam se nafurala na ovu novu guru funkciju :lol:
a ovi muski vazda dodju da se pohvale...za onih 5-10 minuta svog ucesca u projektu...mislim stvarno :roll:
Hoću ovo podebljano :D
Neka te ba, ja pojma o životu nemam, moram nekoga smarati a tebe mi nekako najlakše :lol:
otherside

#4096 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

krompir i riza wrote:
@safran: ja sve kontam to par minuta i gotovo :cry:
:shock: dje je onaj smajo sto se udara po glavi? :D
uh rizo, nemoj da bi propustala casove, pojma nemas, trebas ici na dopunsku nastavu :oops: :D
otherside

#4097 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

hoce li meni neko reci ciji je cojek ovaj nogati sto ovako neofirno skuplja informacije? :D
krompir i riza

#4098 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Hajd bježi :cry:
safran

#4099 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Hihihihi, šalim se ba .....znaš kako prođu novi kolačići. Vidiš da je ovdje vesela ekipa. Pa kad pročitaš otherside ko ne bi bio trudan, opet. Sad ti je ionako majka priroda naredila duboki san - već sam napisala kompiru - kokice tebi, njemu film - ti ionako nećeš dalje od uvodne špice dobaciti budna ..... zajdničkim snagama do drugog trimestra a onda ide ono što je otherside napisala.
krompir i riza

#4100 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Uh, kokice su super :thumbup: Toga mogu pojesti tonu :D
Post Reply