Hvala ti puno na informacijama. Jutros sam bila kod moje dr. u domu zdravlja, i nakon čuđenja zašto mi uopšte treba ta uputnica kada sam već kod privatnog ginekologa (mislim nisam znala da je tolika rijetkost činjenica da nekome trudnoću vodi dr. u privatnoj praksi) i pitanje ZAŠTO ovo radiš, i šta je PAPP A, dala mi je dvije uputnice za biohemimijski laboratorij na DIP-u, na jednu je stavila B HCG, a na drugu PAPP A.Arminaa wrote:I ja sam radila taj test. Meni je uputnica bila naslovljena na DIP-laboratorija. Dan ranije sam bila kod Divanovica, uradila UZV, zatim je on popunio onaj formular za biokemijski probir i odmah sutradan otisla na DIP da mi izvade krv (to je potrebno uraditi sto prije jer UZV treba biti svjez, tad su uzimali knjizice do 9 sati). Iz laboratorije ce te poslati na 2. ili treci sprat, ne sjecam se vise, da ti inzinjer dadne zeleno svjetlo za vadjenje krvi- ona samo pogleda onaj formular sto ga je popunio ginekolog i to je to, vratis se u prizemlje u laboratoriju i izvadis krv. Jos nesto, kao trudnica imas prednost, prodji sa ledja onih soba za vadjenje krvi i udji u 5-icu da ne cekasaffidavit wrote:Posljedni put kada sam bila na kontroli kod dr. Divanovica, dogovorili smo za tri sedmice da cemo raditi UZV probira na kromozomopatije. Ovdje pise da da moram ponijeti uputnicu za biokemijski probir PAPP A i slobodni B HCG. Eh, posto sutra idem kod svoje dr. porodicne medicine, trazicu ovu uputnicu. Da li trebam traziti uputnicu za DIP ili za Jezero? Kako sam ja ahvatila doktora, on ce da uradi ultrazvuk, a nakon toga sa tim nalazom trebam otici (ne znam da li na DIP ili Jezero) da bi mi uzeli uzorak krvi za hormone?![]()
Nalaz bude za 10-ak dana otprilike.
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
affidavit
#4001 Re: Trudnjače i porodilje online
- Alhemicarkaa
#4002 Re: Trudnjače i porodilje online
Sreća pa to nisu meni rekle, tako se meni jedna ženturača svezala što sam se par puta poljubila sa svojim mužem i držali se za ruke u busu (međugradskom) i dodala kako je za 20 godina braka njen muž nikad nije poljubiosafran wrote:Ti ko ova jedna moja prijateljica - trudna sve u 16 i to nakon puno truda - prvo je jedan dan u autobusu morala da trpi dvije ženturače (ovaj izraz sa razlogom koristim) kako naglas komentarišu gledajući u nju "ove današnje mlade ne znaju noge prekrižiti a onda belaj", "jadni njeni roditelji - sad će njima na teret", "eeee, danas djeca djecu rađaju" i sl. A ona je samo sitna i mladolika - bilo joj skoro 30 godina. Drugi put se uspjela izboriti za mjesto u autobusu i tu je jedna druga napadne što joj ne ustane.Alhemicarkaa wrote:Eh, da, znam da sam htjela ovo reči, pa zaboravim, majke vam gdje ste vi nailazili na te baby i stomak friendly situacije? Sjećam se, ja 9-ti mjesec, stomak mi se spustio (pa nije bio do zuba), stojim u banci u redu, niko ni habera da me pusti. Ali to nije sve, prilazi mi momak i pita može li preko reda, reko možeš, ali ti me vodiš na porod ako se ovdje od pritiska na nogama počnem porađati. Trebala sam snimiti tu facu
![]()
-
safran
#4003 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma šuti - ne znam je li gore to ili moja bruka. Upoznala ženu prošle godine na bazenu. Mom bebanu bilo cca. 5-6 mjeseci a ona se bori sa vrlo živahnim bebanom od 14-15 mjeseci. Ona dovela stariju kćer na plivanje, ja dovela sina. I tako čekamo i pričamo - ja sjedim (ah, ta divna vremena) a ona ganja bebana. I ja primjetim da je žena trudna - naime, na sasvim normalnoj konstituciji pravi trudnički stomak cca. 7 mjesec - lijepo oblikovan i zategnut - dakle, nema greške. I ja jednom primijetim kako je vrlo hrabra jer će, eto, kod njih uskoro biti vrlo veselo. Žena objesi nos i kaže "ma niiiiisaaaam truuuuuuudnaaaaaaa, smršala sam sve do zadnjeg grama ali je stomak ostao". Kad nisam u zemlju propala - izvinjavaj se ti poslije Nailovoj materi. A još sam uvijek pažljiva da ništa ne komentarišem dok ono baš nije evidentna trudnoća i ne zapitkujem prijateljice koje su u braku a nemaju djece. Ako neka hoće da se povjeri, posavjetuje, priupita - tu sam, ja ne čačkam - nikad ne znaš koga gdje boli. E sad sam se zarekla da ništa ne vidim dok mi se pod nos ne gurne.
- otherside
#4004 Re: Trudnjače i porodilje online
ove godine na moru, ja u 6.mjesecu, sjedim na plazi i pricam sa starijom zenom koju sam tu i upoznala.
i tako mi nesto o djeci, bla bla bla...kaze ona meni ono standardno, uzivajte, brzo odrastu i tako to...i u jednom momentu ce ona onako, s osmjehom: i nemojte dugo cekati na drugo
ja pogledah u svoj stomak, pa u nju, pa jos par puta tako...i na kraju joj zabezeknuto kazem da sam vec trudna i to u 6.mjesecu.
a ona ce: ma nekim zenama ostane malo stomacica poslije poroda
Safran, ova bi se trebala druziti sa tom tvojom sa bazena, nikome ne bi bilo neugodno
ima li ista gluplje od mog pitanja upucenog casnoj sestri koja je drzala djevojcicu za ruku:
je li ovo vasa kcerka?
bila je specificna situacija a ja sam bila preumorna ali ipak
- krompir i riza
#4005 Re: Trudnjače i porodilje online
Nek' si me vala nasmijala jutros, bila sam k'o ništa

- otherside
#4006 Re: Trudnjače i porodilje online
nemoj siriti daljekrompir i riza wrote:Nek' si me vala nasmijala jutros, bila sam k'o ništa![]()
-
Arminaa
#4008 Re: Trudnjače i porodilje online
Radenska, gdje si kupila taj pojas?radenska wrote:Napokon sam kupila pojasdobra je ovo stvar, a sve sam govorila da mi ne treba. Kako je ovo slatko kako odmice trudnoca, kad se beba sve vise javlja, neobicno mi kad se ne javi popodne pa odmah lupkam da vidim sto spava
![]()
![]()
![]()
A ti lie svakako miruj, i jesi se ushodala, nikad nisi kuciJa sam trideseta sedmica i grlic je 30 mm, i opet je rekao da glumim kokos
al nemam jaja
![]()
![]()
I meni je danas Divanovic predlozio da uzmem pojas i jos me poslao na mirovanje uz gynipral i apaurin
- ciki4
#4009 Re: Trudnjače i porodilje online
Jel se taj protok vidi na običnom uzv-u ili se radi posebno? Meni nikad nisu spomenuli spomenuli kakav je protok, inače imam problema s cirkulacijomArminaa wrote:Radenska, gdje si kupila taj pojas?radenska wrote:Napokon sam kupila pojasdobra je ovo stvar, a sve sam govorila da mi ne treba. Kako je ovo slatko kako odmice trudnoca, kad se beba sve vise javlja, neobicno mi kad se ne javi popodne pa odmah lupkam da vidim sto spava
![]()
![]()
![]()
A ti lie svakako miruj, i jesi se ushodala, nikad nisi kuciJa sam trideseta sedmica i grlic je 30 mm, i opet je rekao da glumim kokos
al nemam jaja
![]()
![]()
I meni je danas Divanovic predlozio da uzmem pojas i jos me poslao na mirovanje uz gynipral i apaurin. Usporen mi je protok kroz pupcanu vrpcu, pa bebac ne dobija dovoljno hrane, jos su se javile i kontrakcije, a tek sam 31+1. Nada se da ce se mirovanjem ubrzati protok, a gynipral bi isto trebao poboljsati cirkulaciju.
radenska, ja se isto topim kad se beba uzvrti, kažu da već od 32 sedmice manje, nema prostora
- otherside
#4010 Re: Trudnjače i porodilje online
radi se u sklopu uzv pregleda a zove se doppler.
kad dr radi doppler pregled krvotoka cuje se sustanje, tj. jedan karakteristican sum slican udaranju valova o obalu samo brze
. jesi li cula to nekad tokom pregleda?
kad dr radi doppler pregled krvotoka cuje se sustanje, tj. jedan karakteristican sum slican udaranju valova o obalu samo brze
- ciki4
#4011 Re: Trudnjače i porodilje online
Nisam nikad, a vodi me Maja Š., oni bi valjda t otrebali raditi bar ponekad budući da svaki put radi 3dotherside wrote:radi se u sklopu uzv pregleda a zove se doppler.
kad dr radi doppler pregled krvotoka cuje se sustanje, tj. jedan karakteristican sum slican udaranju valova o obalu samo brze. jesi li cula to nekad tokom pregleda?
- otherside
#4012 Re: Trudnjače i porodilje online
i ja mislim da je maja to radila
meni je divanovic provjeravao protok u pupcanoj arteriji i krv.sudovima mozga i srca bebe na svakoj kontroli poslije 20. sedmice.
u svakom slucaju, sad znas kako se to zove pa priupitaj
maja je odgovoran ginekolog, sigurna sam da sve radi po protokolu
meni je divanovic provjeravao protok u pupcanoj arteriji i krv.sudovima mozga i srca bebe na svakoj kontroli poslije 20. sedmice.
u svakom slucaju, sad znas kako se to zove pa priupitaj
maja je odgovoran ginekolog, sigurna sam da sve radi po protokolu
-
radenska
#4013 Re: Trudnjače i porodilje online
Kupila mi sestra u onoj prodavnici, jel bjese neretva u Kralja Tomislava, preko puta prodavnice Bonbon, ali pojma nemam koliko je kostao
Moja bebica je sad hvala Bogu aktivnija nego ikad, samo bih ja voljela da je vidim i na 3D ultrazvuku, moracu pitati ovu na jezeru.
Ja sam bila 3 puta kod Divanovica, i svaki put na nalazu pise sa koliko je pupcana vrpca prokrvljena zila, i da li je protok dobar. To nijednom nisam cula kod ove na Jezeru.
Ja sam bila 3 puta kod Divanovica, i svaki put na nalazu pise sa koliko je pupcana vrpca prokrvljena zila, i da li je protok dobar. To nijednom nisam cula kod ove na Jezeru.
-
belaj_cura
#4014 Re: Trudnjače i porodilje online
otherside wrote:radi se u sklopu uzv pregleda a zove se doppler.
kad dr radi doppler pregled krvotoka cuje se sustanje, tj. jedan karakteristican sum slican udaranju valova o obalu samo brze![]()
- ciki4
#4015 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala otherside na pojašnjenju, pitaću na slijedećem pregledu
Je li mi bolje kupiti ¨običnu ¨komodu s ladicama pa posebno za presvlačenje prostirku, spužvu ili šta već
ili je ipak ona s daskom i kadicom bolja? Nekako mi se sve čine premalene i neiskoristive nakon par mj., a bogme su im i cijene paprene. Vidjela sam nekoliko komoda lijepih s velikim ladicama, ali kontam na čem ću onda presvlačiti bebanu? Kupati je u onoj kadici ionako nisam planirala...
Je li mi bolje kupiti ¨običnu ¨komodu s ladicama pa posebno za presvlačenje prostirku, spužvu ili šta već
-
Arminaa
#4016 Re: Trudnjače i porodilje online
Imas istu dilemu kao i jaciki4 wrote:Hvala otherside na pojašnjenju, pitaću na slijedećem pregledu![]()
Je li mi bolje kupiti ¨običnu ¨komodu s ladicama pa posebno za presvlačenje prostirku, spužvu ili šta većili je ipak ona s daskom i kadicom bolja? Nekako mi se sve čine premalene i neiskoristive nakon par mj., a bogme su im i cijene paprene. Vidjela sam nekoliko komoda lijepih s velikim ladicama, ali kontam na čem ću onda presvlačiti bebanu? Kupati je u onoj kadici ionako nisam planirala...
- ciki4
#4017 Re: Trudnjače i porodilje online
Neću ti rećiArminaa wrote:Imas istu dilemu kao i jaciki4 wrote:Hvala otherside na pojašnjenju, pitaću na slijedećem pregledu![]()
Je li mi bolje kupiti ¨običnu ¨komodu s ladicama pa posebno za presvlačenje prostirku, spužvu ili šta većili je ipak ona s daskom i kadicom bolja? Nekako mi se sve čine premalene i neiskoristive nakon par mj., a bogme su im i cijene paprene. Vidjela sam nekoliko komoda lijepih s velikim ladicama, ali kontam na čem ću onda presvlačiti bebanu? Kupati je u onoj kadici ionako nisam planirala...
. Mislim da cu ipak kupiti obicnu komodu sa ladicama, pa bebu mogu presvlaciti na njoj u prvo vrijeme, a poslije na krevetu, zasto ne. Gdje si ti gledala te komode, ja sam trazila, ali nisam nasla nista sto bi mi odgovaralo?
Ma i ja kontam, taman kad bi je presvlačila na krevetu mom od početka, šta fali
- ciki4
#4018 Re: Trudnjače i porodilje online
http://www.ekupi.ba/Kadica-na-postolju- ... 98473.aspx
Kontala sam možda ovo čudo kupiti uz komodu, al mi i to glupo, zauzima prostor (kojeg nemam
, a i dođe mi isto para
Kontala sam možda ovo čudo kupiti uz komodu, al mi i to glupo, zauzima prostor (kojeg nemam
-
Arminaa
#4019 Re: Trudnjače i porodilje online
E odoh sad u JYSK da vidim te komode
.... šalim se naravno.
Zbog nedostatka prostora meni bi vise odgovarala npr ta sa 4 ladice jer je uža, a ako nista ne nadjem, mislila sam otici na auto pijacu, pa od onih ljudi koji prodaju namjestaj naruciti komodu po mjerama. jatu komodu moram staviti u nasu spavacu sobu, jedva sam uspjela ugurati i krevetac
Zbog nedostatka prostora meni bi vise odgovarala npr ta sa 4 ladice jer je uža, a ako nista ne nadjem, mislila sam otici na auto pijacu, pa od onih ljudi koji prodaju namjestaj naruciti komodu po mjerama. jatu komodu moram staviti u nasu spavacu sobu, jedva sam uspjela ugurati i krevetac
- ciki4
#4020 Re: Trudnjače i porodilje online
I kod nas će u spavaću sve
mi krevetac naručili po mjeri, čekamo ga da bude gotov, a kako ću sve ugurati nemam pojma. Vjerovatno ću i ja tu užu uzeti. Vidjela sam i u onoj radnji kod azela na socijalnom ladičar, al je baš uzak, jedan je ostao, taj izloženi, navodno je zbog toga 150 KM. Isto je bijeli s roza detaljima 
- Alhemicarkaa
#4021 Re: Trudnjače i porodilje online
Kadica u toj komodi je najveća glupost! Em je kadica premala, em skineš bebu na onoj daski, pa je digneš i držiš dok neko digne dasku, pa okupaš bebu, pa opet drži bebu tako mokru dok neko spusti dasku. Ovepameti to nikad ne bi kupila, ali ja sam doduše dobila.
- Alhemicarkaa
#4022 Re: Trudnjače i porodilje online
Neke moje poznanice su se liječile od sterilnosti kod njih i imaju samo riječi hvale. Nikad nisam čula nijedno negativno iskustvo, ali ličnog nemam.
- max07
#4023 Re: Trudnjače i porodilje online
ciki, mi smo uzeli komodu sa onom spuzvom/plastikom/sta vec za presvlacenje, i iskreno, malog sam samo jednom ili dva puta na pocetku presvukla na njojciki4 wrote:Hvala otherside na pojašnjenju, pitaću na slijedećem pregledu![]()
sada uzimam one podloge od dm-a i presvlacim ga gdje stignem i gdje se zateknemo
mi smo u biti sada skoro cijelo vrijeme u dnevnoj sobi jer nam je spavaca malo hladnija (sjeverna strana) pa mi je sigurnije i lakse u dnevnoj, a lakse je i za pripremanje dohrane, grijanja mog mlijeka, da mi je mali na oku itd.
vidjeces vec kad se bebac rodi, sve se nekako samo uspostavi bez obzira na to kako si planirala i namještala.
ja iskreno ne bih uzimala onu plastiku kao prematalicu da sam ove pameti, a i kadicu sam izvadila iz komode i sad se kupamo u njoj na stolu u trpezariji
zato koristimo sve ladice komode
- otherside
#4024 Re: Trudnjače i porodilje online
vidis, ja imam skroz drugo iskustvo.
narucili smo komodu koja ima duboku ladicu i donji dio za odjecu i sl. sa pregradama prema dimenzijama podloge za presvlacenje (to je ona malo glomaznija, sa spuzvastim punjenjem, kupljena u amku) kod stolara.
od prvog dana je koristimo i vrlo je prakticna.
u toj dubokoj ladici drzim pelene, kreme, stapice za usi i ostale dzidze koje mi trebaju prilikom presvlacenja i kupanja a ispod su bodici, benkice, gegice i ostala odjeca.
ove komode su spasitelji za ledja jer presvlacenje djeteta na krevetu duze vremena je garant za neku ledjobolju.
onda bih radje koristila trpezarijski sto, taman mu je visina ok
narucili smo komodu koja ima duboku ladicu i donji dio za odjecu i sl. sa pregradama prema dimenzijama podloge za presvlacenje (to je ona malo glomaznija, sa spuzvastim punjenjem, kupljena u amku) kod stolara.
u toj dubokoj ladici drzim pelene, kreme, stapice za usi i ostale dzidze koje mi trebaju prilikom presvlacenja i kupanja a ispod su bodici, benkice, gegice i ostala odjeca.
ove komode su spasitelji za ledja jer presvlacenje djeteta na krevetu duze vremena je garant za neku ledjobolju.
- max07
#4025 Re: Trudnjače i porodilje online
ma jooj, to je izgleda tako individualnootherside wrote:vidis, ja imam skroz drugo iskustvo.
a ledjobolja mi je zagarantovana
nego, otherside, ti imas malo vise iskustva od mene...