savjet

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
korisnik1337

#1 savjet

Post by korisnik1337 »

jucer ubo sam se od hrđav ekser u dlan ruke
sta da radim ?
Kraljica_Suza

#2 Re: savjet

Post by Kraljica_Suza »

pretpostavljam da ti nije ostao u tijelu.
Nista, ocisti alkoholom, inficiraj i to je to..prodje vrlo brzo ;)
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#3 Re: savjet

Post by Pera Trta »

Obavezno se javi u najbližu ambulantu. Ozbiljno ti govorim, trebao si to odmah učiniti! Takve rane se navjerovatno lako inficiraju, a može se dobiti i tetanus. Što se prije javiš, to bolje,
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#4 Re: savjet

Post by Pera Trta »

Da pojasnim:
Hrđav ekser, ko zna gdje je bio i sigurno da na sebi ima raznih bakterija (ništa nije sterilno, a pogotovo ne hrđav ekser).
Ubodna rana u koju vazduh slabo dopire idealan je medij za razmnožavanje tzv. anaerobnih bakterija, u koje spada i bacil tetanusa, koga ima svuda u prirodi, uglavnom u zemlji.
Dlan je vrlo zafrkano mjesto za bilo kakve povrede. Veliki broj tetiva, nervnih spletova i krvnih sudova uvjetuje da ti naizgled bezazlena lokalna infekcija (sa neizbježnim otokom i gnojenjem) izazove velike probleme.
Zato bi ipak trebao potražiti stručniju pomoć a ne biti "sam svoj majstor".
korisnik1337

#5 Re: savjet

Post by korisnik1337 »

posto imam 17 god (3raz sr) ja kolko se sjecam u 7 su na davali vakcine protiv tetanusa) javio sam se maloprije kaze ako si primio tu vakcinu nemoras sada
Pera Trta

#6 Re: savjet

Post by Pera Trta »

korisnik1337 wrote:posto imam 17 god (3raz sr) ja kolko se sjecam u 7 su na davali vakcine protiv tetanusa) javio sam se maloprije kaze ako si primio tu vakcinu nemoras sada
Dobro su ti rekli. Ispravno. I dobro je da si se javio. Primićeš još jednu vakcinu protiv tetanusa u četvrtom razredu srednje. To znači da u narednih 10 godina nećeš morati nakon svake povrede primati vakcine, izuzev ne daj bože nekih obimnih povreda i zaprljanih rana.
melb26sa

#7 Re: savjet

Post by melb26sa »

Ako nemas u knjizici opecaceno da si primio vakcinu za tetanus idi i primi je - ide jedna prvi put, onda nakon mjesec dana pa treca za godinu dana nakon prve.
Post Reply