PSIHIJATAR

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

modesti

#26 Re: PSIHIJATAR

Post by modesti »

Stvar je što je kod psihoza bitno promijenjena hemija u mozgu. Dakle, lijekovi koje bi trebao uzimati trebaju tu hemiju da podese na normalan rad. Moguće je da ti ti lijekovi ne odgovaraju, ne mora uvijek iz prve da ti se nađe lijek koji tebi lično odgovara ali sam sigurna da je još veća glupost ne uzimati lijekove kod shizofrenije. Ne samo da sebi možeš jako naškoditi već i drugima oko tebe, mene nekorištenje lijekova tamo gdje se mora podsjeća na pijanu osobu koja sjedne u auto i zgazi trudnu ženu uz jedno "ups, desilo se".
Ako ti ne odgovara sadašnja terapija, javi se nadležnom ljekaru koji te vodi i obavijesti ga o toj promjeni. Ako ti ne odgovara odnos ljekar-pacijent, promijeni ljekara, imaš i privatnika pa bujrum. Ali ne piti psihofarmake i proglašavati ih spidom ili čime već, je krajnje neozbiljno i opasno. Ako leksilijum uzimaš pod kontrolom ljekara, vjerovatno neće doći do apstinencijskog sindroma ali ako ih sam kupiš pa piješ "kad se iznerviraš", šta očekuješ?

Vrlo, vrlo ozbiljan je tvoj savjet da ljudi razmisle da li će "slušati ljekara ili uzeti "gudru" sa ulice, kad je inako isto sranje". Ima ovdje i djece koja ovo čitaju, znaš. :x
BajrinNajmladji

#27 Re: PSIHIJATAR

Post by BajrinNajmladji »

modesti wrote:....Ako ti ne odgovara odnos ljekar-pacijent, promijeni ljekara, imaš i privatnika pa bujrum....
Bio sam na pregledu u ordinaciji kod NN psihijatrice, kad zazvoni telefon. Očigledno razgovara sa kolegom psihijatrom o majci neke pacijentice:
-Ma, pusti je, vidiš li da je i ona ''šizika'',.....

Dakle, za nju sam i ja ''šizika'' jer imam psihozu, kao i pacijentica i po svoj prilici, majka te pacijentice.

Promijenio sam psihijatricu, tj., na kontrole odlazim kod druge psihijatrice.

Pitam se, ko je toliko zgriješio, kada ju je savjetovao da se odluči da postane ljekar, pa onda i psihijatrica?
modesti

#28 Re: PSIHIJATAR

Post by modesti »

Na žalost, ima svakakvih u svim strukama. Ja bih da sam na tvom mjestu uložila pismenu žalbu na rad iste, predala je na protokol, a uporedo isto pismo poslala u Ministarstvo. Ne znam.

Sram je bilo. Neki valjda toliko oguglaju da misle da rade sa drvećem a ne ljudima. Nedopustivo.

@Bajrin najmlađi, nadam se da si sada zadovoljan tretmanom.
BajrinNajmladji

#29 Re: PSIHIJATAR

Jesam sa doktoricom, ali sa ustanovom nisam.

Nema okupacione terapije. Moram svaki put donositi stari nalaz, uputnicu iako imam svoj karton u ustanovi,...Komplikuju i sa najavom, zakazivanjem kontrolnog pregleda,...U čekaonici se susreću oni što vade nalaze za ljekarski za vozački, za posao,....Doduše, mene ne tangira to što će me neko prepoznati i vidjeti pred vratima psihijatrijske ordinacije...Navikao sam živjeti sa stigmom, ali ima ljudi kojima to nešto znači, ....Sva ova kritika ide na konto nekoga drugog, a ne na konto psihijatrice,...
zemo_online

#30 Re: PSIHIJATAR

Post by zemo_online »

koja je razlika izmedju psihijatra i psihologa i psihoterapeuta?
hvala za odgovor.
felichi

#31 Re: PSIHIJATAR

Post by felichi »

neka neko spoji tarika i mirelu22!!!!

a razlika psihijatra i psihologa? ovaj prvi daje i propisuje lijekove lopatom
lala_sa

#32 Re: PSIHIJATAR

Post by lala_sa »

psihijatar je zavrsio medicinu, te moze propisivati lijekove. psiholog je zavrsio... psihologiju :)...Psihijatar se bavi mentalnim oboljenjima, dok se psiholog bavi normalnim ljudima sa odredjenim problemima (izuzetak je klinicki psiholog)... psihoterapeut je specijalizirani psihijatar ili psiholog.. Obicno se zavrsi neka psihoterapija odredjene skole, npr. bihevioristicka, gestalt, psihoanaliza... po mom skromnom misljenju, ukoliko se radi o osobi koja nema dijagnozu nekog oboljenja, psiholog je bolji izbor, cisto iz razloga sto ce pokusati sanirati uzrok problema, dok su psihijatri skloniji propisivanju lijekova koji saniraju samo posljedice... Jest da je zadnja recenica subjektivna, u korist moje struke :)
modesti

#33 Re: PSIHIJATAR

Post by modesti »

BajrinNajmladji wrote:Jesam sa doktoricom, ali sa ustanovom nisam.

Nema okupacione terapije. Moram svaki put donositi stari nalaz, uputnicu iako imam svoj karton u ustanovi,...Komplikuju i sa najavom, zakazivanjem kontrolnog pregleda,...U čekaonici se susreću oni što vade nalaze za ljekarski za vozački, za posao,....Doduše, mene ne tangira to što će me neko prepoznati i vidjeti pred vratima psihijatrijske ordinacije...Navikao sam živjeti sa stigmom, ali ima ljudi kojima to nešto znači, ....Sva ova kritika ide na konto nekoga drugog, a ne na konto psihijatrice,...
Da, razumijem te potpuno. Kompletan sistem zdravstva je katastrofa, ne štite se prava pacijenta (na generalnom nivou). Na žalost, nešto ne vidim da će se u budućnosti išta promijeniti. Nakon rata, dok sam bila student, postojala je tzv. Kuća nade, u kojoj su živjele osobe sa psihotičkim poremećajima (shizofrenija, prije svega). To je bio vid tercijarne prevencije, stručnjaci su bili stalno tu (dežure), ljudi su uživali, uzimali svoje medikamente redovno, organizovale su se i kućne posjete, redovne okupacione terapije... nešto odlično! Ali je onda našoj Vladi postalo jako skupo da izdvaja sredstva za takav oblik socijalizacije pa je preko noći ukinula kuću nade. Ljudi su pušteni naulice, neko vrijeme nakon toga sam ih viđala u akutnim psihotičkim fazama. Neki su otišli u Jagomir, neki nigdje. Žalosno, žalosno.
BajrinNajmladji

#34 Re: PSIHIJATAR

@modesti,
Veliki broj, zapravo najveći broj korisnika ovog doma su psihotičari. I ja namjeravam ići tu, ali kada ne budem sposoban da se staram o sebi. Išao sam, gledao, pričao sa korisnicima, jadno, ali najbolje što imamo. Barem neću biti na teretu nekome.
http://www.kjudom.com/indexbh.htm
modesti

#35 Re: PSIHIJATAR

Post by modesti »

BajrinNajmladji wrote:@modesti,
Veliki broj, zapravo najveći broj korisnika ovog doma su psihotičari. I ja namjeravam ići tu, ali kada ne budem sposoban da se staram o sebi. Išao sam, gledao, pričao sa korisnicima, jadno, ali najbolje što imamo. Barem neću biti na teretu nekome.
Samo uzimaj redovnu terapiju, kako ti je doktor prepisao i nadam se da ćeš odlično funkcionisati i da ti bilo kakav dom neće ni trebati.

Nisam znala za ovaj dom, ne izgleda loše, barem na slikama.
M.O.S-

#36 Re: PSIHIJATAR

Post by M.O.S- »

druze da se nisi skinuo s droga , ozbiljno pitam???
BajrinNajmladji

#37 Re: PSIHIJATAR

modesti wrote: Nisam znala za ovaj dom, ne izgleda loše, barem na slikama.
Kao što se poslijeratna psihijatrija promijenila i ima za slogan ''Psihijatrija u zajednici'' (Što kraće u bolnici i to u bolnici bez žice), tako se, valjda, i liječenje alkoholičara promijenilo. Ovo je predratni dom/bolnica za liječenje alkoholičara, odmah do Jagomira.

Iz meni nepoznatih razloga, promijenili su namjenu, pa se nezgrapno zove:
''Dom za socijalno-zdravsteno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba-Sarajevo''.

Sevap je donirati novčana sredstva Upravi Doma jer liječe i nepokretne osobe u terminalnim fazama najtežih bolesti. Ko je u mogućnosti, naravno.
suspect_zero

#38 Re: PSIHIJATAR

Post by suspect_zero »

Ne znam da li si se njima obraćao.......možda nekada nekome zatreba

KANTONALNA JAVNA USTANOVA PORODIČNO SAVJETOVALIŠTE
SARAJEVO

ADRESA: AVDAGE ŠAHINAGIĆA br. 14

Stručni tim savjetovališta:
(specijalisti traumatske psihologije, profesor pedagogije i psihologije, dipl.socijalni radnici, dipl.psiholog, a po potrebi uz asistenciju vanjskih stručnih saradnika: pedijatra, neuropsihijatra za djecu i odrasle, kliničkog psihologa, defektologa i drugih), pruža pojedincima i članovima njihovih porodica usluge savjetovanja i drugih oblika prevencije u zaštiti mentalnog zdravlja, pomaže:

• djeci: u odrastanju i razvijanju pravilnih životnih stavova i pozitivnih navika važnih za formiranje cjelovite ličnosti;
• mladima: u njihovom sazrijevanju i razumijevanju vremena u kojem žive, ciljeva kojima teže i odnosa koje trebaju da uspostave sa drugima;
• porodici: u očuvanju integriteta i prevazilaženju eventualnih teškoća u komunikaciji među svojim članovima ili s drugim ljudima;
• osobama: koje žive u bliskim partnerskim odnosima a koje žele unaprijediti, onima u sukobu sa svojom okolinom, kao i osobama koje nastoje skladnije ispuniti ulogu bračnog druga ili roditelja u porodici;
• profesionalcima: u oblasti obrazovanja i vaspitanja, socijalne i zdravstvene zaštite, te ostalim zainteresiranim za unapređivanje stručnih znanja i vještina u području psihosocijalne zaštite.

Ako imate potrebe za:

• boljim razumijevanjem sopstvene ličnosti i osobnih želja, ali i drugih ljudi i njihovih želja;
• potpunijim informiranjem o razvojnim i obrazovnim potrebama djece;
• boljim međugeneracijskim razumijevanjem;
• pospješenje razvitka bračnih i porodičnih odnosa;
• prevazilaženje kriznih situacija, nezadovoljstva i svađa;
• oslobađanjem od osjećajnih napetosti i nezadovoljstva;
• harmonizacijom odnosa sa svojom bližom i širom društvenom zajednicom;
USLUGE SU BESPLATNE. UPUTNICE NISU POTREBNE. DISKRECIJA.
TAARIK

#39 Re: PSIHIJATAR

Post by TAARIK »

modesti wrote:Dragi Taarik, ja te ništa ne skontah. Ni šta si htio reći ni da li zaista tražiš psihijatra ili samo metaforički, da li misliš da je psihijatar šejtanski posao ili šta. Mene lično bi zanimalo na šta si mislio, pa ako ti ne bi bilo mrsko da ponovo napišeš post koji bi bio razumljiv.
Dragi ,,modesti "danas je zivot veliko trziste sa malim kapitalom a kvalitetne robe nigdje nac , tako i tog psihijattra , psihologa ,vjerskog autoriteta
Mislim da grijesi postoje kao i sejtani a psihijatrima i receptima i lijekovima rekoh zdravo zdravo samo pred spavanje za laku noc a to ce ubrzo da gori u sporetu mom
bez_ideje

#40 Re: PSIHIJATAR

Post by bez_ideje »

Ne potcjenjujte psihijatre,tablete i recepte,gradom hodaju tempirane bombe koje drze samo dnevne doze tableta,nije to nimalo zahvalan poziv...
Ako ne vjerujes da ti psihijatar moze pomoci,nece ti ni pomoci!
Svaki iole savjestan psihijatar,ukoliko vidi da tvoj "problem" nije nesto sto se nuzno mora tretirati lijekovima i agresivnim metodama, poslat ce te psihologu ili psihoterapeutu!
Ma.Le.Na

#41 Re: PSIHIJATAR

Post by Ma.Le.Na »

vec pisah na jednoj temi al ne dobih odgovor
pa da probam ovdje
da li su vam poznati ikakvi lijekovi za lijecenje depresije i ankcioznosti kao poremecaja ali kod osobe koja ima dijabetes tip 1..
M.O.S-

#42 Re: PSIHIJATAR

Post by M.O.S- »

Ma.Le.Na wrote:vec pisah na jednoj temi al ne dobih odgovor
pa da probam ovdje
da li su vam poznati ikakvi lijekovi za lijecenje depresije i ankcioznosti kao poremecaja ali kod osobe koja ima dijabetes tip 1..

modesti

#43 Re: PSIHIJATAR

Post by modesti »

Ma.Le.Na wrote:vec pisah na jednoj temi al ne dobih odgovor
pa da probam ovdje

Ne znam zašto ne odeš do nekog psihijara i njemu ne postaviš to pitanje? Smiješno je da prije svega sam/a postavljaš dijagnozu a onda i da na svoju ruku uzimaš terapiju. Za to ljudi studiraju barem 8 godina, nisu blesavi.

TAARIK, ja i dalje ne razumijem u potupnosti šta si htio reći. Ako sam te dobro razumjela, psihički poremećaj svrstavaš u šejtanska posla :? na žalost, ima dosta ljudi koji tako pokušavaju da riješe svoje probleme (pa im ne bude bolje) :cry: jedino ako i sa upalom pluća misliš da nije bakterija u pitanju već ideš da se izljeva strava ili već šta se radi. A ako za psihozu izbjegavaš lijekove, tc, tc, tc, ne znam šta da ti kažem. Krajnje sebično gledanje na problem. :roll:
kjafiraginica

#44 Re: PSIHIJATAR

Post by kjafiraginica »

TAARIK wrote::bih: Molim vas za savjet -gdje naći psihijatra
Recimo ovako- Dosta bolesnika sa oboljenjem psihe smatraju da su izazvane sejtanskim ili dzavolskim napadom -to su religiozne osobe ok
sad taj bolesnik ode psihijatru i zali mi se na svoje stanje govori mu da cuje glasove ima kosmarne snove ,prebacivanje misli ,napade ljutnje itd zavisno od slucaja-otvara svoju dusu al kome 90/ čovjeku koji ne vjeruje da Bog postoji, da postoje ta nevidljiva stvorenja i sta da sad jadan bolesnik da radi -postoji samo nada se da ce mu ti lijekovi pomoci koje mu on propise -i ko mu garantuje da ce mu ikad pomoc , mozda trenutno dok djeluje-UTJEHU, ISTINU I SPOKOJ nece naci
Al traziti Savrsenog ljekara je nesto sto svaki (religijozni) bolesik u ovom stanju trazi ,ljekara koji zna propisat lijekove ,ustanovit dijagnozu ,ali uz strucno znanje s vjerske strane pruzati mu sve vrste savjeta ,potpore. Da li to postoji sada i gdje i kada ce bit
Dokle ce neuki narod ici onima koji zazaduju za 2 minute -10 -20 km bez ikakve garancije pomoci
Psiha covjekova je sirok pojam al da se on ne prozima u vjerska pitanja ili obratno da se ne veze za medicinu to mogu smatrati samo bezumnici.......................

Prvo - pohvale za to sto si odlucio traziti strucnu pomoc. Toliko ljudi se godinama pati, a ne zele ni pomisliti na "tu bruku i sramotu", "Nisu ludi" isl.
Smatram da ima profesionalaca koji bi ti mogli pomoci sa strucne strane. Tretman pocinje razgovorom sa neurpsihijatrom a nakon toga se obicno nastavlja u dva vida - farmakoterapija (terapija lijekovima) i psihoterapija 8savjetovanje, terapijski razgovori). Ta dva vida pomoci se ispreplicu i nadopunjavaju, ali se ne mijesaju previse jedan u drugi. U skladu su, paralelni su, prilagodjavaju se, ali se ne kombinuju u bukvalnom smislu. Kad vec krenes na tretman svaki vid podrske je dobrodosao, te ti savjetujem da, ukoliko smatras to vaznim, nadjes i dobrog vjerskog strucnjaka koji ce sa tobom razgovarati i o toj dimenziji. To ce biti treci proces u tvom izlijecenju - paralelan, ali ne pomijesan sa ova prva dva i mislim da mozes na taj nacim postici kompromis. Jednako tako bi mogao da ukljucis terapiju jahanjem, radnookupacionu terapiju, bilo sta sto bi te ispunjavalo...

Nadam se da ces prihvatiti ovo...

Zelim ti uspjesan rad na sebi...
kjafiraginica

#45 Re: PSIHIJATAR

Post by kjafiraginica »

TAARIK wrote::bih: Molim vas za savjet -gdje naći psihijatra
Recimo ovako- Dosta bolesnika sa oboljenjem psihe smatraju da su izazvane sejtanskim ili dzavolskim napadom -to su religiozne osobe ok
sad taj bolesnik ode psihijatru i zali mi se na svoje stanje govori mu da cuje glasove ima kosmarne snove ,prebacivanje misli ,napade ljutnje itd zavisno od slucaja-otvara svoju dusu al kome 90/ čovjeku koji ne vjeruje da Bog postoji, da postoje ta nevidljiva stvorenja i sta da sad jadan bolesnik da radi -postoji samo nada se da ce mu ti lijekovi pomoci koje mu on propise -i ko mu garantuje da ce mu ikad pomoc , mozda trenutno dok djeluje-UTJEHU, ISTINU I SPOKOJ nece naci
Al traziti Savrsenog ljekara je nesto sto svaki (religijozni) bolesik u ovom stanju trazi ,ljekara koji zna propisat lijekove ,ustanovit dijagnozu ,ali uz strucno znanje s vjerske strane pruzati mu sve vrste savjeta ,potpore. Da li to postoji sada i gdje i kada ce bit
Dokle ce neuki narod ici onima koji zazaduju za 2 minute -10 -20 km bez ikakve garancije pomoci
Psiha covjekova je sirok pojam al da se on ne prozima u vjerska pitanja ili obratno da se ne veze za medicinu to mogu smatrati samo bezumnici.......................

Prvo - pohvale za to sto si odlucio traziti strucnu pomoc. Toliko ljudi se godinama pati, a ne zele ni pomisliti na "tu bruku i sramotu", "Nisu ludi" isl.
Smatram da ima profesionalaca koji bi ti mogli pomoci sa strucne strane. Tretman pocinje razgovorom sa neurpsihijatrom a nakon toga se obicno nastavlja u dva vida - farmakoterapija (terapija lijekovima) i psihoterapija 8savjetovanje, terapijski razgovori). Ta dva vida pomoci se ispreplicu i nadopunjavaju, ali se ne mijesaju previse jedan u drugi. U skladu su, paralelni su, prilagodjavaju se, ali se ne kombinuju u bukvalnom smislu. Kad vec krenes na tretman svaki vid podrske je dobrodosao, te ti savjetujem da, ukoliko smatras to vaznim, nadjes i dobrog vjerskog strucnjaka koji ce sa tobom razgovarati i o toj dimenziji. To ce biti treci proces u tvom izlijecenju - paralelan, ali ne pomijesan sa ova prva dva i mislim da mozes na taj nacim postici kompromis. Jednako tako bi mogao da ukljucis terapiju jahanjem, radnookupacionu terapiju, bilo sta sto bi te ispunjavalo...

Nadam se da ces prihvatiti ovo...

Zelim ti uspjesan rad na sebi...
kjafiraginica

#46 Re: PSIHIJATAR

Post by kjafiraginica »

suspect_zero wrote:Ne znam da li si se njima obraćao.......možda nekada nekome zatreba

KANTONALNA JAVNA USTANOVA PORODIČNO SAVJETOVALIŠTE
SARAJEVO

ADRESA: AVDAGE ŠAHINAGIĆA br. 14

Stručni tim savjetovališta:
(specijalisti traumatske psihologije, profesor pedagogije i psihologije, dipl.socijalni radnici, dipl.psiholog, a po potrebi uz asistenciju vanjskih stručnih saradnika: pedijatra, neuropsihijatra za djecu i odrasle, kliničkog psihologa, defektologa i drugih), pruža pojedincima i članovima njihovih porodica usluge savjetovanja i drugih oblika prevencije u zaštiti mentalnog zdravlja, pomaže:

• djeci: u odrastanju i razvijanju pravilnih životnih stavova i pozitivnih navika važnih za formiranje cjelovite ličnosti;
• mladima: u njihovom sazrijevanju i razumijevanju vremena u kojem žive, ciljeva kojima teže i odnosa koje trebaju da uspostave sa drugima;
• porodici: u očuvanju integriteta i prevazilaženju eventualnih teškoća u komunikaciji među svojim članovima ili s drugim ljudima;
• osobama: koje žive u bliskim partnerskim odnosima a koje žele unaprijediti, onima u sukobu sa svojom okolinom, kao i osobama koje nastoje skladnije ispuniti ulogu bračnog druga ili roditelja u porodici;
• profesionalcima: u oblasti obrazovanja i vaspitanja, socijalne i zdravstvene zaštite, te ostalim zainteresiranim za unapređivanje stručnih znanja i vještina u području psihosocijalne zaštite.

Ako imate potrebe za:

• boljim razumijevanjem sopstvene ličnosti i osobnih želja, ali i drugih ljudi i njihovih želja;
• potpunijim informiranjem o razvojnim i obrazovnim potrebama djece;
• boljim međugeneracijskim razumijevanjem;
• pospješenje razvitka bračnih i porodičnih odnosa;
• prevazilaženje kriznih situacija, nezadovoljstva i svađa;
• oslobađanjem od osjećajnih napetosti i nezadovoljstva;
• harmonizacijom odnosa sa svojom bližom i širom društvenom zajednicom;
USLUGE SU BESPLATNE. UPUTNICE NISU POTREBNE. DISKRECIJA.

oprezno sa njima...
InstruktorRonjenja

#47 Re: PSIHIJATAR

Post by InstruktorRonjenja »

:idea:
uma123

#48 Re: PSIHIJATAR

Post by uma123 »

Draga Modesti,

mozes li preporuciti nekog psihologa u sarajevu? Hvala.

modesti wrote:Našem narodu obavezno treba osnovna edukacija šta radi psihijatar, šta psiholog a šta psihoterapeut. Dozvolite da dam kratko objašnjenje:

1. PSIHIJATAR: završio Medicinu, specijalizirao Neuropsihijatriju. Bavi se prvenstveno težim psihičkim poremećajima (npr. psihoze: velika depresivna psihoza, SCH). Pošto je ljekar, prepisuje lijekove.

2. PSIHOLOG: kao dipl.psiholog smije samo vršiti savjetovanja. Dakle, imaš neki životni problem,odeš kod psihologa da ti pomogne da riješiš problem. Daje psihološke testove iz raznih oblasti (ličnost, inteligencija, sposobnosti, mentalno-zdravstveno stanje itd.)

3. PSIHOTERAPEUT: može biti i psihijatar i psiholog sa dodatnom edukacijom od nekoliko godina (u zavisnosti od vrste psihoterapije). Komunikacijom sa klijentom pokušava da pomogne klijentu da otkloni probleme u oblasti mentalnog zdravlja (anksioznost, depresija, opsesivno-kompulzivni poremećaj, neki poremećaji ličnosti, fobije, ovisnosti...).

Ovo je vrlo šturi opis poslova ali prije nego što krenete u komentarisanje, morate znati osnovnu razliku.

Hipnoterapija je jedna od psihoterapija ali ja ne znam nijednog certifikovanog psihoterapeuta u BiH kojem bi otišla. Ako ima neko, voljela bih da znam ko je. Ima ih nekoliko koji su završili 7-dnevni kurs iz hipnoze i mislim da je suvišno objašnjavati koliko je opasno tako nešto. Na kraju krajeva, nećete otići kod mesara da vam izvadi slijepo crijevo.
Post Reply