PROBLEM SA KOLJENOM

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ri0

#1 PROBLEM SA KOLJENOM

Post by ri0 »

Raja imam vec dugo vremena sa lijevim koljenom. Prije 7-8 godina dok sam trenirao kosarku pocela mi je iskakati casica koljena. Iskoci, sama se vrati, boli nekoliko dana i onda opet sve ok. Nosio sam longetu mjesec dana i nakon toga nisam smio 4 mjeseca trcati. U medjuvremenu sam prije par godina isao na fizikalne terapije sa ciljem jacanja misica koji drzi ligamente valjda, sada nakon svih godina poceo sam se malo vise baviti fizickom aktivnoscu (teretana, trcanje, plivanje itd. nista previse). Prosle sedmice nakon odradjenih pola sata trcanja na traci, koljeno mi je oteklo i boli me pomalo. Mogu se oslanjati na njega ali probada pomalo i kao sto rekoh oteknuto je. Ima li mi iko preporuciti dobrog doktora u Sarajevu? Doktor kod kojeg sam prije isao je bio Dr. Perinović iz Koševske bolnice. Koliko sam upoznat kod nas je najblizi doktor za koljeno Nemec u Puli!?!?

Hvala
Estariel

#2 Re: PROBLEM SA KOLJENOM

Post by Estariel »

Ako sam dobro shvatio ovo sto sam procitao imas malo veci problem. Nemoj me uzeti za rijec jel nisam toliko veliki strucnjak oko Sportskih Ozljeda ali radi se o staroj ozljedi koja nije do kraja izljecena. Sto se desava? pokusaj sjesti na stolicu, fiksirati koljeno i pokusati ga micati s rukama naprijed, nazad, u koliko koljeno pleše onda je problem križnih ligamenata. Koji davnom terapijom nisu dobro zategnuti.

Spominjao si da si isao na neke terapija na kojima si radio odredene viježbe, bilo bi lakse odgonetnuti da si napisao primjere tih viježbi... Jer samo jacanje misica i ligamenata nije jedno te isto, križni ligamenti su unutar koljena i njima je potreban dug i strpljiv oporavak.

Samo zatezanje ligamenta ili vracanje u prvobitnu fazu iziskuje jako puno vjezbanja, ali ne sa velikim opterecenjima nego sa minimalnim opterecenjima i optimalnim brojem ponavljanja svakodnevno. Jer kad jednom nategneš ligament ili ga slomiš on jednostavno popusti i potrebna je duga faza da se taj ligament stegne ili oporavi.

Nisam iz BiH tako da neznam tamo doktore koje bi ti preporucio, ali svakako vrijeme ti je da odes na slikanje i da vidiš detaljnije koji je problem.

Mozda otekline i bolovi ne dolaze radi stare ozljede nego radi sljedeceg problema a to je da se nekim ljudima hrskavica u koljenu pocinje "runiti"-kako bi ti to docarao ( naprimjer kad gumicom brises neki tekst koji je pisan olovkom, ili kad vidiš gubu nakon moto utrke) Tako se i hrskavici moze desiti, simptomi toga su nekakav svrbež u koljenu, cak i bolovi kod promjene vremena tipa dolazak kišnog vremena.
Kupalo

#3 Re: PROBLEM SA KOLJENOM

Post by Kupalo »

Imam isti problem, jedino trajno rješenje je operacija. Ako se imaš namjeru aktivno baviti sportom operacija, a rekrativno obavezno moraš nositi steznik.
Estariel

#4 Re: PROBLEM SA KOLJENOM

Post by Estariel »

MRI (magnetska rezonancija) pokazuje meka tkiva (ligamenti, menisci), koja su za bilo kakvu vrstu rendgena prozirni, odnosno nevidljivi. Artroskopija pokazuje stanje, ali dok je MRI "lezi na stol, par minuta uredjaj snima, nema radijacije, sve se vidi, nema posljedica", atroskopija je "anestezija, rezanje koze, guranje sonde u koljeno, pregledavanje sondom, sivanje reza, oporavak od anestezije, oziljci".

Vjerovatno ce biti nesto od ovoga. :D u koliko je nesto opasnije u koliko nije bit ce potrebno jos malo programa za vjezbe i jacanja koljena sto bi moglo rezultirati i poentirati.

Sve u svemu svaki savjet je suvišan dok se nevidi slika koljena.
fierce

#5 Re: PROBLEM SA KOLJENOM

Post by fierce »

prije dvije god pocela sam imai problema sa koljenom... nateklo bolilo i nisam mogla nista s njim raditi.. odem kod dokt.Masaka na Kosevu,divan doktor, propise mi lijekove,ortozu sa rupom za patelu i fizikalne... nista nije pomoglo, odem na magnetnu rezonancu,trajalo je 45 min.,i nije nimalo ugodan pregled... dijagnoza artroza, gubim hrskavicu u koljenu.... uradjena operacija, doktor Dizdar radio,svaka mu cast... nazalost nema trajnog rjesenja za ovu bolest.... Nemec uopste nije tako dobar kao sto pricaju i jako skup... preporucujem doktora Adnana Dizdara, izvrstan doktor...
istocnjak

#6 Re: PROBLEM SA KOLJENOM

Post by istocnjak »

ri0 wrote:Raja imam vec dugo vremena sa lijevim koljenom. Prije 7-8 godina dok sam trenirao kosarku pocela mi je iskakati casica koljena. Iskoci, sama se vrati, boli nekoliko dana i onda opet sve ok. Nosio sam longetu mjesec dana i nakon toga nisam smio 4 mjeseca trcati. U medjuvremenu sam prije par godina isao na fizikalne terapije sa ciljem jacanja misica koji drzi ligamente valjda, sada nakon svih godina poceo sam se malo vise baviti fizickom aktivnoscu (teretana, trcanje, plivanje itd. nista previse). Prosle sedmice nakon odradjenih pola sata trcanja na traci, koljeno mi je oteklo i boli me pomalo. Mogu se oslanjati na njega ali probada pomalo i kao sto rekoh oteknuto je. Ima li mi iko preporuciti dobrog doktora u Sarajevu? Doktor kod kojeg sam prije isao je bio Dr. Perinović iz Koševske bolnice. Koliko sam upoznat kod nas je najblizi doktor za koljeno Nemec u Puli!?!?

Hvala
Isto sam imao problem sa koljenom i taj problem moze da se vuce godinama ako se ne lijeci. Posavjetuj se sa doktorom a meni je pomogla voznja biciklom.

Vozio sam ispocetka bicikl na sasvim laganim prenosima po ravnom bez ikakvih opterecenja, ono samo okretao lagano pedale da bi mi vremenom ojacali ligamenti i sada nemam nikakvih problema.

Uglavnom nista bez savjetovanja sa doktorom jer se radi o ozbiljnoj povredi.
jeca50

#7 Re: PROBLEM SA KOLJENOM

Post by jeca50 »

fierce wrote:prije dvije god pocela sam imai problema sa koljenom... nateklo bolilo i nisam mogla nista s njim raditi.. odem kod dokt.Masaka na Kosevu,divan doktor, propise mi lijekove,ortozu sa rupom za patelu i fizikalne... nista nije pomoglo, odem na magnetnu rezonancu,trajalo je 45 min.,i nije nimalo ugodan pregled... dijagnoza artroza, gubim hrskavicu u koljenu.... uradjena operacija, doktor Dizdar radio,svaka mu cast... nazalost nema trajnog rjesenja za ovu bolest.... Nemec uopste nije tako dobar kao sto pricaju i jako skup... preporucujem doktora Adnana Dizdara, izvrstan doktor...

..i za artrozu i za hrskavicu ima pomoći.hrskavica se može obnavljati,treba koristiti biljne proizvode koji su vrlo kvalitetni.javi se direktno ako želiš znati više.
patriota.sila

#8 Re: PROBLEM SA KOLJENOM

Post by patriota.sila »

Naime moj otac (68 godina) takodjer ima problema sa koljenima, konkretno, apsolutno nema u njima nikako hrskavice (ima 100% trenje zglob od zglob). Koljena su mu cijelo vrijeme otecena i na promjene vremena ima jake bolove i isto tako ako pjesaci nekih pola kilometra.

Da ublazi bolove pije neke lijekove koji mu pomazu ali to je samo kratkotrajno rijesenje. Dugorocnije rijesenje bi bila operacija odnosno ugradnja umjetnog koljena, pa me zanima da li neko ima slicna iskustva s tim tj.s operativnim zahvatom kojim se ugradjuju umjetni zglobovi u koljena, koliko je rizicna operacija,koliko kosta, neki mozda preporuceni doktori, privatne klinike bilo gdje u BiH i slicno, bilo bi od velike pomoci! :sax:
Post Reply