problem s koljenom?
Moderator: anex
-
r_faruk
#1 problem s koljenom?
.....ovako stoje stvari...............danas dosao sa pregledao i u nalazu mi pise:
"Klinicki i rtg nalaz pokaže znake ušiljene eminencije interkondilaris sa početnim znacima degenerativnog procesa.
Dg: Gonarthrosis dex
Th: Uključiti se u program fizikalne terapije,
kontrola po završenom fizikalnom tretmanu"
Ima li neko sa medicine da mi ovo objasni..............nisam stigao doktora pitati jer sam procitao tek kad sam izasao iz ambulante, u svakom slučaju pitat ću ga na kontroli, ali eto.................interesuje me..............
"Klinicki i rtg nalaz pokaže znake ušiljene eminencije interkondilaris sa početnim znacima degenerativnog procesa.
Ima li neko sa medicine da mi ovo objasni..............nisam stigao doktora pitati jer sam procitao tek kad sam izasao iz ambulante, u svakom slučaju pitat ću ga na kontroli, ali eto.................interesuje me..............
-
melb26sa
http://www.sport-forma.com/index.php?op ... 1&Itemid=2
vidi pod broj 3. Toliko sam ja uspjela progooglati
Sretno!
M
BTW nisam medicinar ali znam se snaci kad zatreba
vidi pod broj 3. Toliko sam ja uspjela progooglati
Sretno!
M
BTW nisam medicinar ali znam se snaci kad zatreba
- van Basten
drug , ukratko patnja... koljeno si ishabao...degenerativno jeste stručna riječ, al mislim da se koristi i izvan medicine, pa bi mogli znati šta znači... nešto kao propadanje (istrošenost) tkiva... ako nisi star preko 60 godina, onda si ga ishabao na neki drugi način (sport, nezgoda...?). Stvar je hronična, teško zaustavljiva, al se može olakšati... da sad ne spominjem mogućnost zamjene jer ne znam može li se to kod nas, i ako može kada rade... to ti baš ne mogu napamet reći.
Uglavnom, očekuj rapidno povećanje osjećaja za metereologiju kod tebe
Uglavnom, očekuj rapidno povećanje osjećaja za metereologiju kod tebe
-
debela
ne mora biti patnja
ali moras prihvatiti zivot sa ostecenim koljenom i voditi racuna o njemu. odraditi fizikalnu, koristiti dodatke prehrani - glukozamin, kalcijum, ojacati kvadriceps kako bi rasteretio pritisak i tezinu tijela na koljenu, po potrebi nositi steznik za koljeno, redovne kontrole i tako. moze se zivjeti i sa tim.
-
Šandor
van Basten, zamjena koljenog zgloba? Moguća je kod nas. Al to bi napravilo invalida od čovjeka. Ne znam da li to njemu treba. Javljam se jer o zamjeni govoriš kao da se radi o čupanju nokta. Ugradnja vještačkog zgloba dovodi do invalidnosti ako se dobro sjećam (vještački zglob ne može imati funkciju kao onaj s kojim si rođen
).
-
LafoMamone
I ja imam probleme sa koljenom, ali je dijagnoza drugacija. U svakom slucaju operacija je ono sto vecina doktora predlaze. Medjutim to je sluzbena verzija. Privatno sam razgovarao sa nekolicinom specijalista i kazu da je operacija zadnja opcija. Ako neces biti previse fizicki aktivan, onda je najbolje da ne ides na operaciju. Idi na terapije i u fitness. Moras raditi na jacanju noznih misica, jer je to jedini nacin da sprijecis dalja ostecenja.
A prognoza vremena ce ti sigurno biti jedna od jacih strana
.
A prognoza vremena ce ti sigurno biti jedna od jacih strana
- van Basten
fino rekoh - ne bih o operaciji pričao napamet (misleći na to da nije bezazlena stvar pa da se ne daju takvi savjeti paušalno) i da ne znam kada rade, tj koje su indikacije za to.
Pod patnja sam mislio upravo na ono što debela reče... znači povećana pažnja prema njemu i uopšte povećan oprez
Pod patnja sam mislio upravo na ono što debela reče... znači povećana pažnja prema njemu i uopšte povećan oprez
-
melb26sa
Cek, jesi ti ovo trazio na engleskom ili nasem? Link koji sam postavila sve objasnjava na b/h/s jeziku a moze se vjerovatno naci i na engleskom.r_faruk wrote:ma trazio sam i ja ali naso na slovenackom.................da je bar bilo ne angleskom, u svakom slucaju hvala..............
-
DTL
#10 Re: problem s koljenom?
Klinički i Rtg nalaz otkrivaju da se radi o početnim degenerativnim promjenama, na hrskavici, i odgovaraju nalazu svakog prosječnog muškarca u dobi od 25 na gore, u zavisnosti od toga koliki je stepen fizičke aktivnosti. Profesionalni sportisti mogu imati promjene već sa 22, ostali uglavnom od 28 pa na gore.r_faruk wrote: "Klinicki i rtg nalaz pokaže znake ušiljene eminencije interkondilaris sa početnim znacima degenerativnog procesa.
Taj koji ti je pisao dijagnozu, nije baš jak sa klasifikacijom, jer je trebao ubaciti i riječ incipens (odnosno početna).
S tim možeš živjeti do smrti, bez da ikad dodješ po nož. Tvoj nalaz ima ogroman broj ljudi. Fizikalna terapija, te puterice, osnovni su vid ove teške terapije.
Uživaj
- dark side of the moon
#11 Re: problem s koljenom?
ugh...bolji se kopaju...r_faruk wrote:.....ovako stoje stvari...............danas dosao sa pregledao i u nalazu mi pise:
ma salim se...nije to nista...dobit ces neke tablete za jacanje "nekog" tkiva...i mast protiv bolova ali umrijet neces
-
r_faruk
...........ovaj, jos jedna stvar me ohrabrila.......doktor me pitao da li mi smeta bol.................i ja mu kazem ne smeta, kao sto i ne smeta, i ja mu kazem da igram lopte regularno......................bez ikakvih problema, na sta mi on kaze da slobodno igram lopte, najvise me isprepadalo ovo "degenerativno",
melb26sa, sve ok, link je u redu............................
....mama mi ima operisan kuk, tacnije ugradjenu protezu, imala je operaciju prije tri mjeseca, i jos hoda sa stakom, operacija joj je bila kopmlikovana............, tako da znam sta nosi operacija.....................sve u svemu hvala vam, posebno DTL..............
PS: imam 20 godina.....................
melb26sa, sve ok, link je u redu............................
....mama mi ima operisan kuk, tacnije ugradjenu protezu, imala je operaciju prije tri mjeseca, i jos hoda sa stakom, operacija joj je bila kopmlikovana............, tako da znam sta nosi operacija.....................sve u svemu hvala vam, posebno DTL..............
-
Ontario_layde
Nego ja i ti bi bili odlican tandem ja imam ostecen nerv na ruci,za vremenske prognoze sam od tada maherr_faruk wrote:"očekuj rapidno povećanje osjećaja za metereologiju kod tebe"
................a zna me boliti kad ce kisa..................., za*ebo sam i Esada Kirlica,
- van Basten
pa što nam sinoć ne javiste da vas boli, da pripremimo kišobrane i kabanice jutros? 
-
DTL
Pa prijatelju, sa 20 godina ja sam se ubijao od ku**a, a ti razmišljaš o koljenu.r_faruk wrote: ....mama mi ima operisan kuk, tacnije ugradjenu protezu, imala je operaciju prije tri mjeseca, i jos hoda sa stakom, operacija joj je bila kopmlikovana............, tako da znam sta nosi operacija.....................sve u svemu hvala vam, posebno DTL..............![]()
Vjeruj mi nije sve u sportu, ima nešto i u trebama. A za to ti koljeno nije presudno važan faktor, mada može uticati na tehniku...
Ma samo uživaj i ne razmišljaj.
Majka je nešto drugo, kod žena su promjene obično teže, i počinju prije nego kod muškaraca.
Ne sekiraj se.
Pozdrav
- van Basten
Sad se vidi ko ne ustaje rano...r_faruk wrote:ma nije bila jaka kisa..................ja nisam nosio kisobran pa kontam ne treba nikom![]()
-
vryzas
greska u koracimadebela wrote:ne mora biti patnjaali moras prihvatiti zivot sa ostecenim koljenom i voditi racuna o njemu. odraditi fizikalnu, koristiti dodatke prehrani - glukozamin, kalcijum, ojacati kvadriceps kako bi rasteretio pritisak i tezinu tijela na koljenu, po potrebi nositi steznik za koljeno, redovne kontrole i tako. moze se zivjeti i sa tim.
-
ibrik
ma jarane nista se ne sikiraj...ja imam 24 godine, a probleme s koljenima imam vec par godina...meteorolosku sluzbu vazda preduhitrim u prognozama, ali inace normalno obavljam sve aktivnosti...ako osjetis bolove uzmi tzv.Konjski gel(nije zaj.... fakat se tako zove) ili kremu Dijana i namazi i sve ce biti ok...
-
a.basko
@ r_faruk
govorim iz vlastitog iskustva.....
- sve dok imas jak kvadriceps nema frke,
- ne nosi nikakve steznike za koljena, osim u trenucima opterecenja,
- poslije sporta pomogne hladjenje (bilo to ledom ili onim gelom),
- operacija, zadnja solucija, ali cak i da moras nije smak svijeta!!!
....posto se za tebe moze reci da si "sportas" , mislim da je sve u granicama normale
govorim iz vlastitog iskustva.....
- sve dok imas jak kvadriceps nema frke,
- ne nosi nikakve steznike za koljena, osim u trenucima opterecenja,
- poslije sporta pomogne hladjenje (bilo to ledom ili onim gelom),
- operacija, zadnja solucija, ali cak i da moras nije smak svijeta!!!
....posto se za tebe moze reci da si "sportas" , mislim da je sve u granicama normale