POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Moderator: anex
-
serum
#1 POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Bio sam prije 1h kod jednog privatnog zubara.Ostao mi je korijen od zuba (mislim 4 ili 5-ica gornja).
Dao mi je injekciju, te je zaista sve utrnulo.Onda kreće sa nekim polugama gdje odvaja ostatak zuba kako kaže od kosti.
Ništa ne boli, ali traje minimalno 20minuta.Od silnog krckanja zuba, krvi, nastupa strah (iako ponavljam ništa me neboli) te sam na trenutak ostao bez zraka, osjećaj vrtoglavice,blijedoće, nemira = STRAH.
Odmah su me umili vode za piće, i doktor nije htio nastaviti-što mi je u jednu ruku drago, jer kako kaže ima još tog odvajanja polugom, pa tek onda čupanje.
Molim Vas, gdje da odem da mi to neko brzinski izvadi, bez ovolikog maltretiranja.
Molim tačnu adresu ili broj telefona, i zaista gdje to brzo rade, baš dobre preporuke.......
Dao mi je injekciju, te je zaista sve utrnulo.Onda kreće sa nekim polugama gdje odvaja ostatak zuba kako kaže od kosti.
Ništa ne boli, ali traje minimalno 20minuta.Od silnog krckanja zuba, krvi, nastupa strah (iako ponavljam ništa me neboli) te sam na trenutak ostao bez zraka, osjećaj vrtoglavice,blijedoće, nemira = STRAH.
Odmah su me umili vode za piće, i doktor nije htio nastaviti-što mi je u jednu ruku drago, jer kako kaže ima još tog odvajanja polugom, pa tek onda čupanje.
Molim Vas, gdje da odem da mi to neko brzinski izvadi, bez ovolikog maltretiranja.
Molim tačnu adresu ili broj telefona, i zaista gdje to brzo rade, baš dobre preporuke.......
Last edited by serum on 06/02/2012 14:57, edited 1 time in total.
- chuchumbamayumbe
#2 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA
Ja sam radio kod dr. Dine Begića, na Grbavici kod Armana (Zoo hobby).
I meni je radio sa polugama, namučio se, više od pola sata mu je trebalo, ali druge nije bilo.
Ne znam da li će ti iko drugi moći izvaditi zub na neki drugi način (osim hirurškim putem).
Poluga je standardan način, osim ako se ne može izvaditi kliještima (to je najlakše).
Međutim, kod tebe očito nije mogao raditi kliještima, nego je krenuo na polugu.
Ne znam, sretno ti, ali ne gine ti opet, ili poluga, ili nož.

I meni je radio sa polugama, namučio se, više od pola sata mu je trebalo, ali druge nije bilo.
Ne znam da li će ti iko drugi moći izvaditi zub na neki drugi način (osim hirurškim putem).
Poluga je standardan način, osim ako se ne može izvaditi kliještima (to je najlakše).
Međutim, kod tebe očito nije mogao raditi kliještima, nego je krenuo na polugu.
Ne znam, sretno ti, ali ne gine ti opet, ili poluga, ili nož.
-
serum
#3 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA
Kako se radi to kod oralnog hirurga? Boli li to?
Koliko traje?Nisam nikad čuo da se i kod njih može vaditi zub.
Koliko traje?Nisam nikad čuo da se i kod njih može vaditi zub.
- chuchumbamayumbe
#4 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA
To ti ne znam, fakat.
Meni nedostaju 2 zuba.
Jedan sa izvadio prije desetak godina, klješta, bio je u jednom komadu i nije se osipao.
Ovaj drugi sam izvadio prošle godine, bio baš odron, lomio se, karijes ga načeo, upale nekakve, kesica...
I morao ga je prepoloviti onim borerom, pa onda vadi jednu polovicu polugom, pa druga mnogo lakše izađe klještima.
Jbga, taj strah kod tebe mi je razumljiv, i meni je tako krckalo, a malo je i boljelo, džaba anestezija, ali je vrijedilo.
pokušaj da zažmiriš, pogled prema gore, pusti doktora da radi što mora da uradi. Možda da popiješ jedan-dva Štoka prije polaska, da se ohrabriš?!

Meni nedostaju 2 zuba.
Jedan sa izvadio prije desetak godina, klješta, bio je u jednom komadu i nije se osipao.
Ovaj drugi sam izvadio prošle godine, bio baš odron, lomio se, karijes ga načeo, upale nekakve, kesica...
I morao ga je prepoloviti onim borerom, pa onda vadi jednu polovicu polugom, pa druga mnogo lakše izađe klještima.
Jbga, taj strah kod tebe mi je razumljiv, i meni je tako krckalo, a malo je i boljelo, džaba anestezija, ali je vrijedilo.
pokušaj da zažmiriš, pogled prema gore, pusti doktora da radi što mora da uradi. Možda da popiješ jedan-dva Štoka prije polaska, da se ohrabriš?!
-
serum
#5 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Jeli se dešava ikome da mo ovako "pozli", odnosno bude mu loše?
Kontam da zviznem jedan apaurin, pa na stolicu.
Kontam da zviznem jedan apaurin, pa na stolicu.
- chuchumbamayumbe
#6 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Jesi li ga, da prostiš, izvadio!?
-
T8
#7 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Oralni hirurzi to urade bezbolno. Ja sam kod dr Prohica umnjak vadio kod kojeg su se korijeni rasirili pa ih je busilicom demontirao www.drprohic.ba
- azurna_obala
#8 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Oralni hirurg Benjamin Bejtović u Aerodromskom naselju. Ne znam da li radi i ovo, ali nazovi i pitaj, doktor je odličan.
061 890 430
061 890 430
- karanana
#9 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
pa valjda ga je izvadio do danas. nije valjda da hoda 3 dana sa poluslomljenim/poluizvadjenim zubom.
-
serum
#10 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
hehehe
Jesam izvadio sam, odmah slijedeći dan.
Hvala na prijedlozima.
Hvala na prijedlozima.
- chuchumbamayumbe
#11 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Gdje, šta, kako prođe?!serum wrote:hehehe
Hvala na prijedlozima.
-
serum
#12 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Kod istog dr.na Ilidži.
Zvekno apaurin 5mg, sačeko 20min i sjeo.
Trajalo je 20min ali ništa nije boljelo.
Samo jedva kući odoh.....uljuljo me apaurin......
Zvekno apaurin 5mg, sačeko 20min i sjeo.
Trajalo je 20min ali ništa nije boljelo.
Samo jedva kući odoh.....uljuljo me apaurin......
- chuchumbamayumbe
#13 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
SVAKA ČAST!

-
Benjo34
#14 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Nisam mogao naci neku "svježiju temu" pa da ne zabacam neku temu koja nema veze sa mojim pitanjem.
Prije 7 dana sam vadio šesticu, od nje nije bilo nista, godinama je to bio "mrtav" zub. Vađenje je proslo lagano, 2 minute maximalno, zubar je razbio na 3 dijela, i izvadio.. 3 Dana poslije nastaje "problem", zub tj rana počinje da krvari, i tako 4 dana, krvari, stvori se kao ugrušak koji otpadne sam, nakon par sati mirovanja opet krv krene. Nemam nikakvih bolova, nit je oteklo, jel neko imao slična iskustva?
Prije 7 dana sam vadio šesticu, od nje nije bilo nista, godinama je to bio "mrtav" zub. Vađenje je proslo lagano, 2 minute maximalno, zubar je razbio na 3 dijela, i izvadio.. 3 Dana poslije nastaje "problem", zub tj rana počinje da krvari, i tako 4 dana, krvari, stvori se kao ugrušak koji otpadne sam, nakon par sati mirovanja opet krv krene. Nemam nikakvih bolova, nit je oteklo, jel neko imao slična iskustva?
- Sanjarko
#15 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Doktoru opet *Benjo* ako mislis da treba. Ne trebas tu stranu da opterecujes, znaci izbjegavati jesti na tu stranu oko 4-5 dana, vruce isto tako, pijenje na slamku itd. Ima clanaka po internetu s upustvima kako, sta itd.
Ja se nesjecam a imao sam komplikaciju isto kao i OP.
Ja se nesjecam a imao sam komplikaciju isto kao i OP.
-
Benjo34
#16 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Bio sam ponovo kod zubara, stavila mi je nekakav lijek u ranu, i "palila" ranu nečim, tako da vec evo 4 sata ne krvarim
-
DearJohn
#17 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Ja sam radio kod specijaliste (inače po preporuci moje standardne zubarke) reviziju dva punjenja korijena što sam imo od prije više godina, gdje je ona vidjela da se razvila infekcija (fakat se vidjelo na slici) a budući da prvobitno punjenje korijena tih zuba nije bilo dobro urađeno ali evo, dvije i po sedmice poslije, me jos uvijek muče ta dva prednja zuba tako da svako veče prije spavanja popijem ili jedan paracetamol ili jedan ibuprofen. Išo sam ponovo kod specijaliste (ne bih da imenujem ali jedna od boljih klinika je u pitanju) što mi je radila, uzela je ponovo rendgen slike pokazala mi i kaže da sve izgleda u redu, da se vidi da je manje ali da ima još malo infekcije oko zuba ali da ona misli da to ide kako treba (fakat djeluje žena stručno). Ali meni je osjećaj isti, nije sad neka strašna bol ali pecka me ponekad pri vrhu ta dva zuba i imam osjećaj nelagode i neke nategnutosti oko tih zuba i nekad ko da mi neko ta dva zuba klještima stišće. Pa sad kako to a ona mi kaže da je sve u redu nisam pametan. Pomeno sam joj da ako ovako nastavi nek ih vadi jer neću da pijem svako veče aspirin ali ona neće ni da čuje, kaže biće to u redu i da ništa ne može moje zube zamijeniti. Pa sad ne kontam ni sam, šta i kako, jel imo iko sličnih doživljaja? Dok mi nisu pipnuli i radili reviziju ta dva zuba što navodno nisu dobro bila urađena od početka nisam skoro pa imo problema s njima...
-
Lukomirka
#18 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Evo, ako neko ima volju i želju da odgovori. Nemam svog odabranog zubara, a ni novčića da idem privatno. Kakva je procedura da sada preko socijalnog dođem do zubara? Hvala unaprijed svima na odgovoru.
-
irconbih
#19 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Odeš na Stomatološki fakultet, na kartoteku. Otvore ti karton, pošalju te u prijemnu ambulantnu na prvi pregled i onda te oni šalju dalje na klinike po potrebi.
-
Lukomirka
#20 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
Hvala ti puno irconbih!!!
-
Lukomirka
#21 Re: POMOĆ HITNO - VAĐENJE ZUBA-Korijena
I samo da se nadovežem na prethodni post - ako još nekoga interesuje. Na Stomatološkom su u štrajku do daljnjeg, osim ako nije hitan slučaj.