Pozdrav svima. Prošle sedmice mi je dijagnosticiran pilonidalni sinus nakon pregleda u ambulanti zbog bolova u trtici koji su me mučili tri dana. Noć prije pregleda mi je cista puknula i nakon što sam istisnuo gnoj i očistio bol je popustio skroz i sada se super osjećam. Imam tu rupicu u sredini iznad trtice i evo vec 5 dan niti se pojavila nova cista, niti me boli, ali eto bez obzira sto izgleda bezazleno, ispod kože je već druga priča. Ovo mi je prvi put da se susrećem sa ovim, pa se nadam da je još u ranoj fazi.
S obzirom da znam šta me čeka, volio bih znati gdje bi bilo bolje zahvat obaviti, na Koševu ili u Općoj bolnici kod provjerenog hirurga ili je moguće privatno u klinici (može i van Sarajeva), jer želim da se obavi stručno naravno i sa anestezijom obavezno, općom ili totalnom (preferirao bih totalnu).
Čitao sam da je u modernoj medicini moguće lasersko liječenje pilonidalnog sinusa, koje je kao bolje u odnosu na ostale metode, nema rezanja tkiva, brži je oporavak i brže se vratiš svakodnevnim aktivnostima, što meni odgovara jer ja bolovanje mogu uzeti otprilike 20 dana, mjesec max. Trenutno sam zaposlen u hotelu na recepciji i bez obzira na odlične uslove koje imam, volio bih što prije se vratiti na posao i svakodnevnim aktivnostima. Hvala vam svima unaprijed na preporuci...
Pilonidalni sinus
Moderator: anex
-
julisiz es grant
#2 Re: Pilonidalni sinus
Meni je bratu prije 6 godina radio dr Nermin Mahmutović u Općoj bolnici. Nije bilo nikakvih probleme i sinus se nije vratio. Rađena je metoda sa ušivanjem, tj. zatvorena, za razliku od otvorene, gdje se odsiječe veliki komad tkiva tako da se ne može ušiti, pa je i zarastanje mnogo sporije. Ali izbor metode ne zavisi toliko od doktora koliko od objektivnog stanja, jer ne znaš šta je sinus unutra napravio, pošto spolja vidiš samo rupicu a unutra mogu biti kanali i kanali, a sve treba izrezati. S moje strane preporuke.Filadendron96 wrote:Pozdrav svima. Prošle sedmice mi je dijagnosticiran pilonidalni sinus nakon pregleda u ambulanti zbog bolova u trtici koji su me mučili tri dana. Noć prije pregleda mi je cista puknula i nakon što sam istisnuo gnoj i očistio bol je popustio skroz i sada se super osjećam. Imam tu rupicu u sredini iznad trtice i evo vec 5 dan niti se pojavila nova cista, niti me boli, ali eto bez obzira sto izgleda bezazleno, ispod kože je već druga priča. Ovo mi je prvi put da se susrećem sa ovim, pa se nadam da je još u ranoj fazi.
S obzirom da znam šta me čeka, volio bih znati gdje bi bilo bolje zahvat obaviti, na Koševu ili u Općoj bolnici kod provjerenog hirurga ili je moguće privatno u klinici (može i van Sarajeva), jer želim da se obavi stručno naravno i sa anestezijom obavezno, općom ili totalnom (preferirao bih totalnu).
Čitao sam da je u modernoj medicini moguće lasersko liječenje pilonidalnog sinusa, koje je kao bolje u odnosu na ostale metode, nema rezanja tkiva, brži je oporavak i brže se vratiš svakodnevnim aktivnostima, što meni odgovara jer ja bolovanje mogu uzeti otprilike 20 dana, mjesec max. Trenutno sam zaposlen u hotelu na recepciji i bez obzira na odlične uslove koje imam, volio bih što prije se vratiti na posao i svakodnevnim aktivnostima. Hvala vam svima unaprijed na preporuci...
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#3 Re: Pilonidalni sinus
Ja sam sa tim kuburio od 2013 do 2015-te, operisan u martu 2015-te, rana mi zarasla tek krajem 2017 konačno, rađena otvorena metoda.
Rađena je na Koševu, zaboravio sam prezime doktora, specijalizirao je taj dio pod koji Pilonidalni sinus spada. Otvorena je kritična za zarasti jer ako radiš posao koji zahtjeva dosta fizičkog kretanja (tebi bi i ustajanje i sjedanje pravilo problem).
Doduše, meni je tada predstavio tako da u slučaju otvorene rane, šansa za povratak sinusa je ispod 15%, pa sam zbog toga to i odabrao.
Btw, izvučeno mi je klupko dlake dugo nepunih 2m, oko 195cm je bilo, po riječima doktora da sam ostavio još nekih 5-6 mjeseci, počelo bi se motati oko kičme i tu bi postojala dobra šansa da ostanem paralizovan.
Rađena je na Koševu, zaboravio sam prezime doktora, specijalizirao je taj dio pod koji Pilonidalni sinus spada. Otvorena je kritična za zarasti jer ako radiš posao koji zahtjeva dosta fizičkog kretanja (tebi bi i ustajanje i sjedanje pravilo problem).
Doduše, meni je tada predstavio tako da u slučaju otvorene rane, šansa za povratak sinusa je ispod 15%, pa sam zbog toga to i odabrao.
Btw, izvučeno mi je klupko dlake dugo nepunih 2m, oko 195cm je bilo, po riječima doktora da sam ostavio još nekih 5-6 mjeseci, počelo bi se motati oko kičme i tu bi postojala dobra šansa da ostanem paralizovan.
- Altsa
-
ridni
#5 Re: Pilonidalni sinus
Ja sam imao pilonidalnu cistu nekih dvije godine. Otisao sam na hidzamu i lik mi je uradio hidzamu blizu ciste, uz sve to poceo sam da se bavim trcanjem i ubacio sam tjelesne vjezbe. Izbjegavao sam lezanje na leđima a pogotovo zavaljivanje u stolici za racunarom i nemam vise problema. Na nekom forumu sam procitao iskustva ljudi koji su radili operaciju i skoro pa svima se vracala cista... Trcanje, sklekovi, trbusnjaci, cucnjevi su jako bitni, covjek sam sebe izlijeci!liaar wrote: ↑30/10/2019 16:31 Ja sam sa tim kuburio od 2013 do 2015-te, operisan u martu 2015-te, rana mi zarasla tek krajem 2017 konačno, rađena otvorena metoda.