očna mrena (katarakta)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

suad_s

#1 očna mrena (katarakta)

Post by suad_s »

Pregledom oftamologa koji je uslijedio zbog zamagljenja vida na oba oka dijagnosticirana mi je očna mrena (katarakta), te je preporučena posjeta specijalisti koji bi utvrdio potrebu i termin operacije mrene (imam 35 godina tako da se može reći kako se ista javila dosta rano, odnosno da se ne radi o tzv. staračkoj mreni). Inače, ovo zamućenje vida je izraženije na dnevnom svjetlu dok u drugim svjetlosnim uvjetima (npr. tokom noći) ne predstavlja poseban problem. Isti tako, zamagljenje vida trenutno ne predstavlja poseban problem niti prilikom rada na računaru, što je posebno bitno jer je moj posao upravo vezan za njegovo cjelodnevno korištenje.

O samoj operaciji mrene ne znam mnogo, ali sam na internetu pronašao informacije o osnovnim operativnim zahvatima: konvencionalni pristup - tzv. ekstrakapsularna ekstrakcija leće s implantacijom IOL i nova metoda – ultrazvučna fakoemulsifikacijska ekstrakcija s implantacijom leće. Ove informacije nisu dovoljne niti pružaju dovoljno detalja, a posebno ne da bi uklonile nelagodu uzrokovanu razmišljanjem o eventualnom operativnom zahvatu.

Podrazumijeva se da ću detaljnije informacije tražiti od samog specijaliste oftamologa, ali me zanimaju i vaša lična iskustva i saznanja, kao i eventualne preporuke po pitanju odabira klinike odnosno oftamologa.

Unaprijed hvala!
daddy_cool

#2 Re: očna mrena (katarakta)

Post by daddy_cool »

Moj otac je imao dijagnosticiranu mrenu neposredno prije rata, ali je dosta dugo odlagao bilo kakav operativni zahvat. Ipak, znam da je tokom rata morao operativno riješiti ovaj problem jer mu je mrena zadavala ozbiljne poteškoće (posebno kada je u pitanju njegovo učešće u Armiji – npr. orijentacija u prostoru ili kretanje noću). Vid na jedno oko mu je bio znatno oslabljen. Ne sjećam se posebnih detalja u vezi sa tim operativnim zahvatom, ali mislim da je u bolnici proveo jedan dan i potom se kod kuće oporavljao neki kraći period. Sličan problem vjerovatno ima i sada (možda manje izražen), ali nije baš od onih koji bi otišao na pregled bez neke posebne potrebe, tako da nemam nekih novijih informacija koje bi mogle dati odgovor na gore postavljena pitanja. Ipak, preporučujem da specijalistički pregled ne odlažeš suviše dugo, pa ni eventualne zahvate ukoliko se to pokaže kao potrebno.
suad_s

#4 Re: očna mrena (katarakta)

Post by suad_s »

....
suad_s

#5 Re: očna mrena (katarakta)

Post by suad_s »

Nije valjda da niko nema informacija o ovoj temi (bez uvrede daddy_cool)? :?

Da li je problem sa očnom mrenom tako rijedak? :?

Uh, ovo ne pomaže mojim brigama... :sad:
oatgnim

#6 Re: očna mrena (katarakta)

Post by oatgnim »

Postoje dva načina uklanjanja mrene:

1. Preko državne bolnice gdje ti nakon pregleda zakažu termin i ispred očnog sočiva ugrađuju implatant (leću) koja ti poboljšava vid. Nakon ovoga moraš koristiti nekoliko vrta kapi određen preriod dok se vid ne poboljša.

2. Malo skuplja metoda uklanjanja Argon laserom sa lokalnom anestezijom (nema boli) operacija gotova za 15 - 20 min. Kod nas to radi Poliklinika "Sanasa" na grbavici. Telefon 033/661-841. Malo je skuplje ali je super i rješićeš problem za uvijek.
suad_s

#7 Re: očna mrena (katarakta)

Post by suad_s »

oatgnim wrote:Postoje dva načina uklanjanja mrene:

1. Preko državne bolnice gdje ti nakon pregleda zakažu termin i ispred očnog sočiva ugrađuju implatant (leću) koja ti poboljšava vid. Nakon ovoga moraš koristiti nekoliko vrta kapi određen preriod dok se vid ne poboljša.

2. Malo skuplja metoda uklanjanja Argon laserom sa lokalnom anestezijom (nema boli) operacija gotova za 15 - 20 min. Kod nas to radi Poliklinika "Sanasa" na grbavici. Telefon 033/661-841. Malo je skuplje ali je super i rješićeš problem za uvijek.
Ovo je dio onoga što me i zanima, a to su vrste operativnih zahvata koji se primjenjuju. U svome prvom postu sam naveo dvije vrste operativnih zahvata prema tekstovima koji su mi bili dostupni. Ovo što je navedeno pod 2. mi se čini kao jako dobro. Zovem odmah ovaj kontakt telefon da saznam nešto više o svemu (hvala na kontakt informacijama!)
suad_s

#8 Re: očna mrena (katarakta)

Post by suad_s »

suad_s wrote:
oatgnim wrote:Postoje dva načina uklanjanja mrene:

Ovo je dio onoga što me i zanima, a to su vrste operativnih zahvata koji se primjenjuju. U svome prvom postu sam naveo dvije vrste operativnih zahvata prema tekstovima koji su mi bili dostupni. Ovo što je navedeno pod 2. mi se čini kao jako dobro. Zovem odmah ovaj kontakt telefon da saznam nešto više o svemu (hvala na kontakt informacijama!)
Zvao. "Sanasa" više ne radi ove operativne zahvate. Ako ću to dobro prenijeti, rečeno mi je da se Argon laser koristi kod nekih post-operativnih zahvata (uklanjanje zaostataka mrene) odnosno kod glaukoma. Iako na poliklinici ne rade ove zahvate može se obaviti pregled kod dr. Vladimira Kujovića (utorak i četvrtak, po cijeni od 50 KM). Upućen sam na dr. Karčića koji izvodi operativne zahvate ultrazvukom, ali još uvijek nisam stupio u kontakt sa njim (vjerovatno se radi o dr. Suvadu Karčiću čije se ime ovih dana vezivalo za tretman Halida Bešlića). Mislim da je u "Sanasi" takav zahvat koštao oko 1200-1300 KM (!).
shuriken

#9 Re: očna mrena (katarakta)

Post by shuriken »

dosta informacija i objasnjenja na ovom sajtu

http://www.svjetlost.hr/

najbolja klinika u regiji, i dosta skupa, al sve transparentno
vrijedi pogledat i razmislit
suad_s

#10 Re: očna mrena (katarakta)

Post by suad_s »

shuriken wrote:dosta informacija i objasnjenja na ovom sajtu

http://www.svjetlost.hr/

najbolja klinika u regiji, i dosta skupa, al sve transparentno
vrijedi pogledat i razmislit
odličan link ako ništa onda barem zbog stvarno detaljnog opisa problema koji se zove očna mrena, ali i operativnog zahvata koji se u najvećem broju slučajeva primjenjuje za njeno uklanjanje :thumbup:
zuta

#11 Re: očna mrena (katarakta)

Post by zuta »

Suade,

Moja mama je operisala mrenu prije 3 godine u ocnoj klinici u Tuzli. Operacija je bila laserska i potpuno uspjesna. Operisali su joj samo jedno oko, i tada su govorili da ce vjerovatno morati za godinu dana operisati i drugo oko. Medjutim, hvala Bogu ona je tom prvom operacijom izglead uspjela sacuvati ovo drugo oko. Postoji i klasicna hirurska operacija, ali nju samo rade kada mrena "zastari" i onda se ne moze ukloniti laserom. Tako da znas da je vrijeme od momenta otkrivanja mrene do momenta operacije jako bitno. Operacija kod moje mame je bila bezbolna i ona nije imala nikakvih komplikacija. Mislim da je u bolnici bila sam 4 dana. Tebi, sretno.
suad_s

#12 Re: očna mrena (katarakta)

Post by suad_s »

zuta wrote:Suade,

Moja mama je operisala mrenu prije 3 godine u ocnoj klinici u Tuzli. Operacija je bila laserska i potpuno uspjesna. Operisali su joj samo jedno oko, i tada su govorili da ce vjerovatno morati za godinu dana operisati i drugo oko. Medjutim, hvala Bogu ona je tom prvom operacijom izglead uspjela sacuvati ovo drugo oko. Postoji i klasicna hirurska operacija, ali nju samo rade kada mrena "zastari" i onda se ne moze ukloniti laserom. Tako da znas da je vrijeme od momenta otkrivanja mrene do momenta operacije jako bitno. Operacija kod moje mame je bila bezbolna i ona nije imala nikakvih komplikacija. Mislim da je u bolnici bila sam 4 dana. Tebi, sretno.
Prema do sada prikupljenim informacijama, uklanjanje očne mrene metodama koje se trenutno primjenjuju (ultrazvučna fakoemulsifikacijska ekstrakcija s implantacijom leće) podrazumijeva odlazak kući istog dana i relativno brz oporavak i vraćanje svakodnevnim aktivnostima. Zato ne znam šta je bio uzrok boravka tvoje mame u bolnici tokom 4 dana? Nemoj da me zabrinjavaš! :)

Inače, ovih dana bih trebao na pregled kod nekog od specijalista koji izvode operativne zahvate kako bih utvrdio da li je kod mene potrebno odmah pristupiti operaciji uklanjanja mrene ili će se nastaviti sa praćenjem "razvoja situacije". Rečeno mi je da je moguće kako će se specijalista odlučiti na čekanje da mrena "sazri" (šta god to značilo), a posebno bi mogao prolongirati operativni zahvat s obzirom na moje godine.

Svakako ti se zahvaljujem na informacijama, a posebno na onom dijelu "bezbolna". :)
suad_s

#13 Re: očna mrena (katarakta)

Post by suad_s »

Eh, kad sam već otvorio temu zbog problema koje imam sa očnom mrenom da podnesem i izvještaj o razvoju situacije:

Jutros bio na očnoj klinici (Koševo) kod dr. Karčića. Kome treba pregled ili bilo šta drugo (kod bilo koga od doktora) neka bude spreman na duuugo čekanje jer sam ja čekao više od 2 sata, a sve radi pregleda koji je trajao 5 minuta. Uglavnom, operacija je neizbježna, ali se još moram odlučiti koje od leća da ugradim:

monofokalne = ako ću to sada dobro prenijeti koriguje vid na daljinu ili blizinu, a za ono što nije korigovano slijedi nošenje naočala sa odgovarajućom dioptrijom. Ove leće koštaju oko 700 KM, ali socijalno priznaje dio troškova pa u konačnici koštaju nešto preko 500 KM;

multifokalne = koriguju vid na daljinu i blizinu, ali postoji mogućnost da se nose i naočale jer je nekada potrebna izvjesna dodatna manja korekcija. Naravno, ove leće su skuplje i koštaju oko 1500 KM (socijalno ne priznaje troškove). Na klinici ne mogu obaviti potrebne preglede i mjerenja već bih to radio npr. privatno kod dr. Karčića.

Uglavnom, postoji izvjesna dilema šta da sada radim, mada znam koji bi trebao biti moj konačan odgovor. Samo se nadam da je doktor govorio o cijeni za obje leće - ne pitah ga to prije izlaska?!
suad_s

#14 Re: očna mrena (katarakta)

Post by suad_s »

još nekoliko novih informacija:

Tokom posjete ordinaciji dr. Karčića izvršio potrebna mjerenja prije eventualnog naručivanja leća. Ono čega sam se i bojao jeste da se ranije spomenuta cijena od 1500 KM za multifokalne leće odnosi samo na jedno oko, što znači da bi mi bilo potrebno 3000 KM za ove leće! Osim toga, operativni zahvat(i) koštali bi me dodatnih 3000 KM (1500 KM za jedno oko)! Opcija sa operativnim zahvatom na očnoj klinici je u tom smislu bolja zbog uštede na plaćanju operacije, ali podrazumijeva i dosta čekanja na termin. I ovaj iznos od 3000 KM za nabavku leća me stavio pred brojne dileme - da li kupiti jeftinije monofokalne leće i potom nositi i naočale (naravno da i nabavka istih nije jeftina) ili pokušati sakupiti ranije navedeni iznos. :?
Jara

#15 Re: očna mrena (katarakta)

Post by Jara »

Preporučujem ti da odeš i u Opću bolnicu ( bivša vojna), s uputnicom - pacijent ima pravo da dobije još koje mišljenje - i saznaš kakvi su tamo uvjeti. Mnogi du zadovoljni tretmanom i rezultatima.
suad_s

#16 Re: očna mrena (katarakta)

Post by suad_s »

Jara wrote:Preporučujem ti da odeš i u Opću bolnicu ( bivša vojna), s uputnicom - pacijent ima pravo da dobije još koje mišljenje - i saznaš kakvi su tamo uvjeti. Mnogi du zadovoljni tretmanom i rezultatima.
I ja sam čuo ovo za Opću bolnicu. Svakako radim i na pribavljanju još jednog mišljenja kako bih uklonio neke od svojih dilema.
tam_ela

#17 Re: očna mrena (katarakta)

Post by tam_ela »

Mislim da operaciju katarakte vrsi i dr. Sefic Sanja. Ordinacija je u Ferhadiji.
Ako nista, dobices jos jedno misljenje i cijene operacije da mozes uporediti
u svakom slucaju sretno
alica.k

#18 Re: očna mrena (katarakta)

Post by alica.k »

hahaha cuj kod sefica. ma to ni za zivu glavu. bolje kakvom studentu otic na pregled, nego kod sefica (i mladje a i starijeg sefica).
suad_s

#19 Re: očna mrena (katarakta)

Post by suad_s »

tam_ela wrote:Mislim da operaciju katarakte vrsi i dr. Sefic Sanja. Ordinacija je u Ferhadiji.
u svakom slucaju sretno
alica.k wrote:hahaha cuj kod sefica. ma to ni za zivu glavu. bolje kakvom studentu otic na pregled, nego kod sefica (i mladje a i starijeg sefica).
Posjeta ordinaciji dr. Sefić je bila jedna od opcija ukoliko ne ugovorim neki pregled u Općoj bolnici, ali neprestano nailazim na jako oprečna mišljenja o kvaliteti njihovom rada. U svakom slučaju, nadam se da ću dobiti još jedno mišljenje u narednim danima jer želim odmah naručiti leće i započeti sa pripremama za operativni zahvat (pribavljanje potrebnih nalaza - nalaz i mišljenje interniste, laboratorijski nalazi, RTG snimak srca i pluća i EKG).

Inače, kontaktirao sam bolnicu Sveti vid (Beograd) kao i Svjetlost (Zagreb) radi informacija o njihovim uslugama. Iako su im usluge dosta skupe u bilo kojoj od predloženih varijanti moram priznati da su se ljudi koji rade u bolnici Sveti vid pokazali kao brzi i ljubazni. Istog dana sam dobio odgovore jednog od doktora na svoja pitanja sa prijedlogom daljih aktivnosti kao i kontakt detaljima. Od ovih drugih još uvijek nemam bilo kakav odgovor.
suad_s

#20 Re: očna mrena (katarakta)

Post by suad_s »

tam_ela wrote:Mislim da operaciju katarakte vrsi i dr. Sefic Sanja. Ordinacija je u Ferhadiji.
u svakom slucaju sretno
alica.k wrote:hahaha cuj kod sefica. ma to ni za zivu glavu. bolje kakvom studentu otic na pregled, nego kod sefica (i mladje a i starijeg sefica).
Potražio i drugo mišljenje specijaliste oftalmologa. I pored veoma oprečnih stavova u preporukama koje sam dobio ovdje, ali i na drugim mjestima, posjetio sam ordinaciju «Sefić». Moram priznati da sam jako brzo ugovorio termin i da sam primljen izuzetno ljubazno od strane uposlenih, ali i Dr. Sanje Sefić koja je obavila pregled. U otvorenom razgovoru mi je ukazala i na neke negativne strane operativnog zahvata, pri čemu nije suviše pohvalno govorila o multifokalnim lećama (i one imaju svoje nedostatke bez obzira na cijenu). Sa nekim stavovima mogu da se složim ili ne, kao što bi neki drugi specijalista prihvatio iznesene stavove i mišljenja ili možda ne, ali je ovo sigurno bio otvoren razgovor kakav sam i tražio. Zaključak je da Dr. Sefić trenutno nije za operativni zahvat iz razloga postojanja anemije kojom bi se trebalo pozabaviti prije toga (obrazloženje je rizičnost primjene anestezije), a u međuvremenu pratiti razvoj situacije sa očnom mrenom.
tony__24

#21 Re: očna mrena (katarakta)

Post by tony__24 »

Imam isti problem kao i vi "suad_s" pa me zanima da li ste dosli do kakvih novih informacija, jeste li vec operirani i ako jeste kakvi su rezultati operacije?
Imam mrenu na oba oka vec duze vremena, redovno je kontrolisem a planirao sam da je se za koji mjesec konacno i rjesim pa sam isao na kontrolu kod dr. Karcic-a kojeg stvarno svi oftalmolozi u Sarajevu jako cijene i hvale. On mi je kao i vama rekao da se odlucim koje lece da implantiram i da uradi tu operaciju. Rekao mi je jos da postoje rizici za komplikacije i da tu nema 100% sigurnosti da ce sve biti OK. Kaze da su mu se desavale komplikacije u operaciji ali jedna na hiljadu obavljenih.
Eto, pa se javite................POZDRAV!!!!!!
lolita_xx

#22 Re: očna mrena (katarakta)

Post by lolita_xx »

suad_s wrote:još nekoliko novih informacija:

Tokom posjete ordinaciji dr. Karčića izvršio potrebna mjerenja prije eventualnog naručivanja leća. Ono čega sam se i bojao jeste da se ranije spomenuta cijena od 1500 KM za multifokalne leće odnosi samo na jedno oko, što znači da bi mi bilo potrebno 3000 KM za ove leće! Osim toga, operativni zahvat(i) koštali bi me dodatnih 3000 KM (1500 KM za jedno oko)! Opcija sa operativnim zahvatom na očnoj klinici je u tom smislu bolja zbog uštede na plaćanju operacije, ali podrazumijeva i dosta čekanja na termin. I ovaj iznos od 3000 KM za nabavku leća me stavio pred brojne dileme - da li kupiti jeftinije monofokalne leće i potom nositi i naočale (naravno da i nabavka istih nije jeftina) ili pokušati sakupiti ranije navedeni iznos. :?
koliko bi konacno ti platio?

ja ti preporucujem dr karcica ili dr hajjir
Shoshana

#23 Re: očna mrena (katarakta)

Post by Shoshana »

Danas je operacija katarakte minorni klinicki zahvat koji (ukoliko nema komplikacija) ne zahtijeva hospitalizaciju.

Imam iskustva sa obje metode - moj muz ima mnogo vece probleme od katarakte. Ima degenerativnu miopiju, degradaciju retine i - kao posljedica te dvije bolesti - konstantno razvija katarakte. Na jednom oku je kompletno izgubio percepciju jer se retina odlijepila. Na drugom oku je retina pucala par puta, te su je 'lijepili' laserom (oko se prethodno bukvakno - zaledi). Prosao je neke grozne operacije, ne bih isla u detalje, da nekome ne prisjedne rucak, no cak i u tim ekstremnim uslovima - operacija katarakte (zamjena lece) je bio zahvat koji je trajao 40 minuta (u njegovom slucaju, obicno traje krace), i istog dana se vratio kuci. Doduse, isao je par dana na kontrole, koristio neke kapi, nosio neku vrstu providne maske preko oka (da se sprijeci infekcija) i to je to. Nije cak patio ni od nekih glavobolja koje su bile za predvidjeti.

Dakle, kod osobe koja vidi samo na jedno oko - cija je retina kao geografska karta, oko koje je jako osjetljivo na bilo kakav stres, gdje je sansa da operacije ne uspije i on ostane bukvalno slijep bila 40% - ta operacija je prosla bez ikakvih problema.

Kasnije je jos dva puta isao na lasersko uklanjanje mrene (koja se iznova formira jer njegovo oko nije u stanju ... kako da se izrazim... smanjiti ekspoziciju, te prejerana kolicina svjetlosti ulazi u oko) koje mu je, uglavnom bilo zabavno. Kaze - vidis unutar svoga oka, kao u konkavnom ogledalu, kako laser seta i 'przi' mrenu :D

Sto se tice izbora leca - ja bih se prepustila savjetu ljekara. Prije operacije ce ti mjeriti oko (dubinu, visinu, sirinu i stupanj zakrivljenosti) te ce ti, na osnovu toga ljekar reci da li preporucuje ili ne korektivnu lecu. Ukoliko nema nikakvih razloga protiv - ja bih odabrala korektivnu lecu. Mada - mi smo bili upozoreni - postoji sansa da vid ponovo oslabi, ali ne vise nego kojih -0,5 do -1.
tony__24

#24 Re: očna mrena (katarakta)

Post by tony__24 »

Najvjerovatnije za mjesec ili dva cu se podvrgnut operativnom zahvatu na klinici u Kosevu, a najvise se dvoumim oko leca koje da implantiram. Jedan doktor mi je govorio da se desavalo da multifokali stvaraju probleme nocu kada se zjenice sire i onda ona opticka zona za daljinu koja se nalazi u centru implanta bude premala i onda kad gledas pravo (u daljinu) gledat ces kroz SIRI centralni dio a samim tim ces obuhvatiti i dioptriju namjenjenu za blizinu (citanje) koja se nalazi oko cetra lece pa se moze ciniti da vam se slika "muti". Nadam se da ste me razumijeli sta sam zelio da kazem. Nosim kontaktna multifokalna sociva, koja mi bas odgovaraju, ali opet dok sam dosao do tih odgovarajucih kupio sam prethodno dvije koje mi nisu odgovarale (dao pare beze). Ako imaju dosta slicnosti kontaktna i ova implantirana onda mogu reci da je to jos jedan razlog za veliku paznju kod Multifokala iol-a. Ne znam, kad bi znao da ce mi ti multifokali odgovarati ne bi zalio pare i odlucio bih se za njih jer da uzmem monofokalne implante valja opet poslije kupovat jako skupe naocale multifokalne, jer koce nosat vazda sa sobom naocale za citanje pa ih stavljat samo kad mu zatrebaju, a danas se mobiteli stalno koriste valja citat ko te zove, poruke.........Multifokalna stakla zajedno sa nekim prosjecnim okvirom su 500 - 600KM.
tony__24

#25 Re: očna mrena (katarakta)

Post by tony__24 »

Pa nije valjda da vise niko nema iskustva o ovome...........
Post Reply