naocale i dioptrija
Moderator: anex
-
zemo_online
#1 naocale i dioptrija
Postoje li vjezbe za skidanje dioptrije.ja sam cuo da postoje,ali ne znam koliko su djelotvorne?
Inace,dokad raste dioptrija ,moze i iz vaseg licnog iskustva i sta je to tacno cilindar i kako se on mjenja i moze li se i on svesti na 0,nekim vjezbama ili sl.?
Hvala na odgovorima>
Inace,dokad raste dioptrija ,moze i iz vaseg licnog iskustva i sta je to tacno cilindar i kako se on mjenja i moze li se i on svesti na 0,nekim vjezbama ili sl.?
Hvala na odgovorima>
- banjaluka078
#2 Re: naocale i dioptrija
Ja cu ti dati link o tome (http://www.drmilanpavic.hr), neki dan sam na TV gledala prilog o ovom covjeku, ali cu ti odmah reci da je internet, narocito hrvatski forumi, pun negativnih komentara o ovome, kako se radi o alternativcu koji je mnogima uzeo dobru lovu, a uspjeh je izostao. Ni struka nema boljih rijeci za tu metodu. Osnova njegovog lijecenja je da se odmah rijesis svih pomagala za vid koja su do tada koristena, sto je suludo, i da radis vjezbe.
Ne znam koliko ti je velika dioptrija i gdje si, ali ja bih u svakom slucaju prvo isla na oftalmoloski pregled i pokusala korekciju naocalama ili socivima.
Ne znam koliko ti je velika dioptrija i gdje si, ali ja bih u svakom slucaju prvo isla na oftalmoloski pregled i pokusala korekciju naocalama ili socivima.
- karanana
#3 Re: naocale i dioptrija
lasik hirurgija je zakon i sada je i pristupacna. za 1000 evra mozes odraditi oba oka.
- banjaluka078
#4 Re: naocale i dioptrija
izvor* Pitanje
Što je to cilindar?
* Odgovor
Cilindar je tip stakla koji se koristi u ispravljanju astigmatizma. Kako je astigmatizam dioptrija samo po jednoj osovini (bilo u plusu ili minusu) tu dioptriju je potrebno ispravljati samo po toj osovini. Dakle staklo koje ispravlja dioptriju samo po jednoj osovini zove se cilindar. To je zapravo uzduzni presjek valjka. Stakla koja ispravljaju plus su koveksne leće ( presjek kugle), minus konkavne leće ( imaju udubljenje).
izvorAstigmatizam (Cilindar)
Cilindar se javlja kad je rožnjača nejednako zakrivljena u različitim pravcima, a najčešće u kombinaciji sa kratkovidošću ili dalekovidošću. Na taj način se slika stvara u različitim tačkam ispre i iza mrežnjače, te je vidna oštrina zamućena ili iskrivljena i na daljinu i na blizinu.
Cilindrična sočiva u vidu naočara ili, kod manje dioptrije, kontaktnih sočiva, te različiti modaliteti refraktivne hirurgije uspešno mogu rešiti cilindar.
- banjaluka078
#5 Re: naocale i dioptrija
A kolika je tvoja dioptrija? Kod mene nije nista strasno, -1, bez cilindra, da mi naocale nisu postale takva navika i da nemaju antirefleksna stakla, sto mi dobro dodje jer sam stalnp pred nekakvim ekranom, mogla bih i bez njih.test01 wrote: Inace,dokad raste dioptrija ,moze i iz vaseg licnog iskustva i sta je to tacno cilindar i kako se on mjenja i moze li se i on svesti na 0,nekim vjezbama ili sl.?
Dioptrija raste onoliko koliko se ne lijeci, najprostije receno. Ja sam u sekundi skocila sa -0.50 na citavih -1, jer mi je tad bilo mrsko malo nositi naocale, bar dok radim. Sad se ne zezam s tim. Minus je nezahvalan, jer brzo pada i ne popravlja se bas tako lako. + dioptrije sa staroscu, u odredjenom broju slucajeva, pocinju ici "dole", tj. prema na 0, pa cak dodje doba da osobe i ne trebaju pomagala za vid, iako se ne preporucuje da tada prestanu s kontrolama vida. S minusom toga nema.
Laserska operacija jeste dobro i brzo rjesenje, narocito u slucaju velike dioptrije, ali i tako popravljena dioptrija je podlozna slabljenju i desava se da se pacijent vrati na ponovno skidanje dioptrije. Nisam 100% sigurna, ali cini mi se da sam negdje procitala ili cula da je ogranicen broj koliko puta se moze raditi ta operacija.
Evo ti jos par linkova, mozda pomognu:
http://www.medicina.hr/clanci/astigmatizam.htm
http://www.medicina.hr/clanci/kratkovidnost.htm
http://www.svjetlost.hr/default.aspx?id=241
- River_isle
#6 Re: naocale i dioptrija
daje li zdravsteno ikakav popust za osobe iznad 25godina? barem za stakla?
-
Celly
#7 Re: naocale i dioptrija
Ja takodjer imam astigmatizam. I mogu ti reci iz vlastitog iskustva da mi je dioptrija prestala rasti tek kada sam pocela nositi sociva. Do tada se, uz stalno nosenje naocala, godinama po malo povecavala...
- banjaluka078
#8 Re: naocale i dioptrija
Raspitaj se u zdravstvenom fondu ili kod svog doktora. Znam da fond u RS "priznaje" 120 KM, a tvoje je koliko ces preko potrositi/doplatiti.River_isle wrote:daje li zdravsteno ikakav popust za osobe iznad 25godina? barem za stakla?
- flora.sa
#9 Re: naocale i dioptrija
za redovne studente, i one prijavljene na Zavod za zapošljavanje, prije je bilo. U KS, čini mi se oko 40-tak maraka, ostalo doplaćuješ.River_isle wrote:daje li zdravsteno ikakav popust za osobe iznad 25godina? barem za stakla?
najbolje se raspitati kod očnog ljekara.
-
dinosaur
#10 Re: naocale i dioptrija
U Ze-do kantonu iz zdravstvenog daju samo 20 KM, tako da većina ljudi i ne kupuje preko zdravstvenog.
Ja imam -1,a bila je veća -1,50. Kažu da sad idem u plus pa da će se u jednom periodu života "sresti" na 0 . Znam samo da otkako stalno nosim naočale, dioptrija ne raste.
Ja imam -1,a bila je veća -1,50. Kažu da sad idem u plus pa da će se u jednom periodu života "sresti" na 0 . Znam samo da otkako stalno nosim naočale, dioptrija ne raste.
- Igrok
#11 Re: naocale i dioptrija
Imam 24 godine i u zadnje vrijeme osjecao sam da slabije vidim, te sam otisao doktoru i ustanovio mi je dioptriju -0.75 i -0.50 (valjda sam dobro napisao, posto se prvi put susrecem sa ovim
). Da li da odmah nabavim naocale i pocnem da ih nosim ili mogu bez toga. Doktor kaze da nije nista ozbiljno ali da bih trebao nositi ali meni se nesto i ne nose ali ako moram sta cu. Ima li ko slicna iskustva, savjet ? Unaprijed hvala
- moonlight7
#12 Re: naocale i dioptrija
Kao mlađa zbog učestalih glavobolja otišla sam doktoru i odmah su mi konstatovali da je zbog očnog pritiska. Najprije je bila -0.25 i -0.75. I sama sam često eskivirala da ih nosam, ali se na sljedećoj kontroli ispostavilo da se dioptrija povećala i iznosi -0.75 i -1.25. Topao prijedlog nosi, ako ne uvijek barem dok gledaš TV, si za računarom ili čitašIgrok wrote:Imam 24 godine i u zadnje vrijeme osjecao sam da slabije vidim, te sam otisao doktoru i ustanovio mi je dioptriju -0.75 i -0.50 (valjda sam dobro napisao, posto se prvi put susrecem sa ovim). Da li da odmah nabavim naocale i pocnem da ih nosim ili mogu bez toga. Doktor kaze da nije nista ozbiljno ali da bih trebao nositi ali meni se nesto i ne nose ali ako moram sta cu. Ima li ko slicna iskustva, savjet ? Unaprijed hvala
- Igrok
#13 Re: naocale i dioptrija
Hvala ti puno. Interesuje me ima li nekih posljedica ako nekad nosim (npr, dok sam na racunaru, vozim ) a nekad ne nosim ???
- citadela
#14 Re: naocale i dioptrija
Kod mene -1.75 i -1.5 pa ih ne nosim stalno -nego po potrebi. Prije 5 godina bila -0.5 i -0.25 i ubrzano rasla, sad bi se kao trebala stabilizovati .. Kod tebe vjerovatno nece nesto posebno ni rasti sa ili bez naocala.Igrok wrote:Imam 24 godine i u zadnje vrijeme osjecao sam da slabije vidim, te sam otisao doktoru i ustanovio mi je dioptriju -0.75 i -0.50 (valjda sam dobro napisao, posto se prvi put susrecem sa ovim). Da li da odmah nabavim naocale i pocnem da ih nosim ili mogu bez toga. Doktor kaze da nije nista ozbiljno ali da bih trebao nositi ali meni se nesto i ne nose ali ako moram sta cu. Ima li ko slicna iskustva, savjet ? Unaprijed hvala
- Igrok
#15 Re: naocale i dioptrija
Hvala ti! Ma sacekat cu malo prije nego sto kupim chale 
-
smijesni_ste
#16 Re: naocale i dioptrija
A vidiš i meni su govorili nosi, nosi obavezno kad još nije velika dioptrija bila...i nosio sam..i povećala se svejedno, ali sam se i navikao u potpunosti na njih zbog toga što je loše
.....tako da bih baš volio znati šta bi bilo da ih nisam baš stalno nosio u početku 
Moja preporuka da ih ne nosiš baš stalno...ako gledaš TV npr. i naprežeš se da pročitaš nešto, tada ćeš ih morati nositi naravno, ali u situacijama gdje ti ne trebaju i gdje vidiš bez problema nemoj ih nositi...
I tako probaj barem do idućeg pregleda za par mjeseci ili koliko već pa analiziraj rezultate
Moja preporuka da ih ne nosiš baš stalno...ako gledaš TV npr. i naprežeš se da pročitaš nešto, tada ćeš ih morati nositi naravno, ali u situacijama gdje ti ne trebaju i gdje vidiš bez problema nemoj ih nositi...
I tako probaj barem do idućeg pregleda za par mjeseci ili koliko već pa analiziraj rezultate
- citadela
#17 Re: naocale i dioptrija
Zavisi od starosti: obicno kroz citav pubertet i nesto poslije dioptrija ide u minus ...Normalno, od rodjenja kada je dioptrija nesto malo u plusu pa do kraja puberteta vraca se prema nuli i staje.. Ako se kratkovidnost javi prije, raste kroz pubertet --tada naocalama mozes usporiti ...Nesto kasnije iza puberteta se obicno stabilizuje i ne bi trebalo da nesto puno ide dalje u minus.. A u starosti obicno ide nazad prema nuli ..
- male_okice
#18 Re: naocale i dioptrija
mislim da nema tu nekih vjezbi koje tebi sad vise mogu pomoci, dioptrija je tu i to je to. pomiri se s tim. Ja cim sam osjetila da losije vidim pocela sam nositi naocale-tad mi je dioptrija bila -0.5 na oba oka, sad 4 godine poslije desno oko je i dalje -0.5 dok je lijevo -1.0. Eh sad ja naocale nosim 90% vremena (jedno vrijeme sam nosila i sociva ali nisam mogla naci odgovarajuca pa sam zasad odustala). Uglavnom prve 3 godine dioptrija mi je bila stabilna, tek ove godine mi je prvo u julu porasla na desnom oku na -0.75 pa opet u decembru na -1.00. Zasto tacno ni moj dr nije siguran kaze jednostavno se tako dogodi nekad, negdje do 25 godine dioptrija raste valjda se od tad stabilizuje (imam takav 1 slucaj medju poznanicima gdje cura vec 5 godina ima istu dioptriju-znaci niti raste niti opada). Moje iskustvo je da je dioptrija jednostavno individualna stvar i kod svakog moze biti drugacije, ali ipak po mom misljenju je najbolje pratiti to kod dr i naravno nositi pomagala, jer bolje nositi naocale i vidjeti normalno nego ne nositi i praviti razno-razne face u pokusaju da izostris sliku koju izostriti vise neces.test01 wrote:Postoje li vjezbe za skidanje dioptrije.ja sam cuo da postoje,ali ne znam koliko su djelotvorne?
Hvala na odgovorima>
-
nikimostar
#19 Re: naocale i dioptrija
Ja imam -1.75 na oba oka i ne nosim naocale,osim kad gledam tv,jer mi je tesko citati 
- Filter
#20 Re: naocale i dioptrija
lijevo oko -2,50 desno -2,75 cilindri ... dioptrija se nije mijenjala od 7. osnovne tj. 26 godina
naocale nosim samo kad vozim (to je pod obavezno) i dok radim. gledanje TVa i tabananje je bez djozluka
i jos jedna stvar, povremeno imam periode (istina, jako kratke) po par minuta kad se vid vrati na normalu,
vidim bolje nego sa djozlovima
to se uglavnom dogadja kad izbacim cvike totalno iz upotrebe na par dana.
prije me je to interesovalo pa sam se raspitivao kod oftamologa, ali poslije par blijedih pogleda i komentara tipa
sinko, ajd me ne zaje... prestao sam.
naocale nosim samo kad vozim (to je pod obavezno) i dok radim. gledanje TVa i tabananje je bez djozluka
i jos jedna stvar, povremeno imam periode (istina, jako kratke) po par minuta kad se vid vrati na normalu,
vidim bolje nego sa djozlovima
prije me je to interesovalo pa sam se raspitivao kod oftamologa, ali poslije par blijedih pogleda i komentara tipa
- citadela
#21 Re: naocale i dioptrija
Kako gledas TV bez naocala, osim ako nisi od njega najvise metar, posebno kad nesto treba procitati ?Filter wrote:lijevo oko -2,50 desno -2,75 cilindri ... dioptrija se nije mijenjala od 7. osnovne tj. 26 godina![]()
Ja sa malo vece udaljenosti, recimo titlove vidim samo kao bijele trake ispod
- duspi
#22 Re: naocale i dioptrija
svaka čast, ja sa -3 ne mogu mamu prepoznat na drugoj strani ulice hahahFilter wrote:lijevo oko -2,50 desno -2,75 cilindri ... dioptrija se nije mijenjala od 7. osnovne tj. 26 godina![]()
naocale nosim samo kad vozim (to je pod obavezno) i dok radim. gledanje TVa i tabananje je bez djozluka![]()
vidim bolje nego sa djozlovimato se uglavnom dogadja kad izbacim cvike totalno iz upotrebe na par dana.
a za postavljača teme:
generalno, vježbe ne postoje u smislu nekog sigurnog napretka, ali ti dioptrija može drastično zavisiti od cjelokupnog psihofizičkog stanja organizma: ukoliko si pod stresom, konstantno premoren, neispavan, slabo se hraniš, u lošem radnom / privatnom okruženju itd, može se drastično pogoršati (meni je u jednom lošem periodu sa -2,5 skočila na -4,5 / -5, onda su mi se oba oka vratila na -3)
tako da, ako si se prepoznao u nekom od prethodno navedenih faktora, ja bih ti savjetovao da pokušaš prvo njih eliminisati, ne samo zbog očiju, cijeli organizam će ti biti zahvalan i bolje ćeš se osjećati..
a ako ti je u životu sve med i mlijeko i opet imaš dioptriju, onda jedino laser
- Filter
#23 Re: naocale i dioptrija
TV je udaljen makar 3 metra. nista krkanskih dimenzija (mislim da je 72 cm dijagonala)citadela wrote:Kako gledas TV bez naocala, osim ako nisi od njega najvise metar, posebno kad nesto treba procitati ?Filter wrote:lijevo oko -2,50 desno -2,75 cilindri ... dioptrija se nije mijenjala od 7. osnovne tj. 26 godina![]()
naocale nosim samo kad vozim (to je pod obavezno) i dok radim. gledanje TVa i tabananje je bez djozluka![]()
Ja sa malo vece udaljenosti, recimo titlove vidim samo kao bijele trake ispod
meni je fazon u ne naprezanju ociju. sto se vise trudis da vidis. skiljis, zatezes sa strane (dobar fol za vidjeti nesto na foru) vise ce ti slika postati zamucena.
jednostavno pustim oci da love koliko mogu, nakon par minuta skontas da vidis mnogo bolje nego na pocetku
ne kazem da sam oko sokolovo, ali mogu sasvim fino otpiciti film bez optike
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#24 Re: naocale i dioptrija
zasto se naprezati ako imas naocare?
dioptrija -1,5, cilindri
nosim naocare uvijek osim kad spavam
i ako sam vani na suncu..onda nosim suncane naocare bez dioptrije i niti koga vidim niti se trudim da vidim 
dioptrija -1,5, cilindri
nosim naocare uvijek osim kad spavam
- Filter
#25 Re: naocale i dioptrija
mislio sam na naprezanje da nesto vidis kad si bez naocalaplain vanilla wrote:zasto se naprezati ako imas naocare?![]()