Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Mr.Penguin

#601 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

Ozil wrote:Da je meni nabaciti barem 5kg, pokusavao sam sve ali ne mogu se pomaci sa 60kg. Ima li kakvih tabletica za moj problem?
Problem je jednostavan jedi vise..
Mr.Penguin

#602 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

Vratite se temi nemojte mi 3 strane komentara kako se neko ne moze udebljati i da samo lezi ili kako se bavio fudbalom pa opet ne moze, otvorite svoju temu ovdje ne pomazete.
madnessa

#603 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

I za debljanje je važno kakvu hranu unosite. Predlažem znatno povećanje unosa proteina uz svaki obrok, smanjenje UH, redovan raspored obroka i obavezno dizanje težine/tegova. Cardio čisto za zagrijavanje.

A sad i zašto:
- Proteini će izgraditi više mišićne mase, koja je teža i neće ugroziti zdravlje. Jedući nekvalitetnu hranu možda možeš dobiti kilažu, ali to bi bilo salo. Mišići su potrebni organizmu, a fino oblikovani i zdravi mišići će te učiniti vizualno masivnijim i sa manje kila. Unos proteina uz svaki obrok garantuje ravnomjernu apsorpciju. Ako odjednom pojedeš dnevne potrebe proteina velika većina se neće apsorbovati. Stepen apsorpcije je veći što se količina razloži na ravnomjerne razmake.

- UH su trenutna energija. Treba ih unositi onoliko koliko nam je potrebno u datom trenutku. Svaki višak koji se ne iskoristi tijelo odlaže u "skladište", tj. salo. Salo ne želimo. :mrgreen:

- Već je ranije objašnjavano zašto su bitni redovni obroci. To važi i za mršave i za debele, a i one ni-tam-ni-vam. :razz: Redovnim obrocima se tijelu kaže kako nema potrebe da "krizira" i da slobodno višak hrane može da ne apsorbuje, a tako se smanjuju i prevelike oscilacije insulina, koje su opet recept za salce.

- Tegovima će se mišići fino oblikovati i dobiti na masi. Kao što rekoh, time ćeš izgledati masivnije i zgodnije čak i sa manje kila na vagi. ;-)

- Cardio ne treba da bude prioritet, ali ako se nisi puno kretao do sad trebao bi jačati srce. 20ak min trčanja prije treninga je sasvim dovoljno za kondiciju i za zagrijavanje. Pročitaj nešto o HIIT treningu. Bruka je da se ne može potrčati za dobrom hanumom. :mrgreen:

+ Da opet naglasim, kad god možeš biraj zdravije obroke, hranu pravljenu bez puno masnoće, smanji nezdrave UH, biraj vodu i čajeve (može i čista kafa, kapućino nije poželjno) umjesto alkohola i sokova (naročito gaziranih).
skafiskafsnjak

#604 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

madnessa wrote:I za debljanje je važno kakvu hranu unosite. Predlažem znatno povećanje unosa proteina uz svaki obrok, smanjenje UH, redovan raspored obroka i obavezno dizanje težine/tegova. Cardio čisto za zagrijavanje.

A sad i zašto:
- Proteini će izgraditi više mišićne mase, koja je teža i neće ugroziti zdravlje. Jedući nekvalitetnu hranu možda možeš dobiti kilažu, ali to bi bilo salo. Mišići su potrebni organizmu, a fino oblikovani i zdravi mišići će te učiniti vizualno masivnijim i sa manje kila. Unos proteina uz svaki obrok garantuje ravnomjernu apsorpciju. Ako odjednom pojedeš dnevne potrebe proteina velika većina se neće apsorbovati. Stepen apsorpcije je veći što se količina razloži na ravnomjerne razmake.

- UH su trenutna energija. Treba ih unositi onoliko koliko nam je potrebno u datom trenutku. Svaki višak koji se ne iskoristi tijelo odlaže u "skladište", tj. salo. Salo ne želimo. :mrgreen:

- Već je ranije objašnjavano zašto su bitni redovni obroci. To važi i za mršave i za debele, a i one ni-tam-ni-vam. :razz: Redovnim obrocima se tijelu kaže kako nema potrebe da "krizira" i da slobodno višak hrane može da ne apsorbuje, a tako se smanjuju i prevelike oscilacije insulina, koje su opet recept za salce.

- Tegovima će se mišići fino oblikovati i dobiti na masi. Kao što rekoh, time ćeš izgledati masivnije i zgodnije čak i sa manje kila na vagi. ;-)

- Cardio ne treba da bude prioritet, ali ako se nisi puno kretao do sad trebao bi jačati srce. 20ak min trčanja prije treninga je sasvim dovoljno za kondiciju i za zagrijavanje. Pročitaj nešto o HIIT treningu. Bruka je da se ne može potrčati za dobrom hanumom. :mrgreen:

+ Da opet naglasim, kad god možeš biraj zdravije obroke, hranu pravljenu bez puno masnoće, smanji nezdrave UH, biraj vodu i čajeve (može i čista kafa, kapućino nije poželjno) umjesto alkohola i sokova (naročito gaziranih).
Puno toga bih te pitao, po treci put...sad imam zapisano . hihihihihihihihih
HomeArt

#605 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by HomeArt »

Odlican BBC dokumentarac o hrani i mrsanju, mozete ga naci na netu imaju i titlovi.

Pitarrr82

#606 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

Sad s termina, jos jedan kilogram manje dakle ukupno 20kg do sada :mrgreen:
skafiskafsnjak

#607 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Pitarrr82 wrote:Sad s termina, jos jedan kilogram manje dakle ukupno 20kg do sada :mrgreen:
Ma nisi ti mogao 1kg skinuti ... hahah :D
Mr.Penguin

#608 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

L00d wrote:
Pitarrr82 wrote:Sad s termina, jos jedan kilogram manje dakle ukupno 20kg do sada :mrgreen:
Ma nisi ti mogao 1kg skinuti ... hahah :D
Ma to je samo voda ako je odmah mjerio tezinu poslije termina.
ema_

#609 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ema_ »

Šta vam je ljudi, to je bio termin kod nutricioniste :razz: :D
Pitarrr82

#610 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

@L00d & @Mr. Penguin

Termin kod nutricioniste :D, svakih 15 dana vaganje itd. ...
Strpljiva

#611 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Strpljiva »

Pitanjce za madnessu, a uskočite i vi karakterna bića (za razliku od mene) :D: Kako izbjeći zamke kada nam se traži slatko?
Pitarrr82

#612 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

Strpljiva wrote:Pitanjce za madnessu, a uskočite i vi karakterna bića (za razliku od mene) :D: Kako izbjeći zamke kada nam se traži slatko?

Ja nemam neki specijalan nacin osim jake volje, za Bajram nisam jeo nista slatko tako da...

Danas sam nakon dugo, dugo vremena pojeo nesto :)
Strpljiva

#613 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Strpljiva »

Pitarrr82 wrote:
Strpljiva wrote:Pitanjce za madnessu, a uskočite i vi karakterna bića (za razliku od mene) :D: Kako izbjeći zamke kada nam se traži slatko?

Ja nemam neki specijalan nacin osim jake volje, za Bajram nisam jeo nista slatko tako da...

Ti si motivisan, tebi je sada lahko :-D Pa rekoh ja karaterna bića, ja još varam :-?
Pitarrr82

#614 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

Strpljiva wrote:
Pitarrr82 wrote:

Ti si motivisan, tebi je sada lahko :-D Pa rekoh ja karaterna bića, ja još varam :-?

Nema varanja a motivasati se mozes i sama, jednostavno misli na zdravlje to je dovoljan razlog... :)
Mr.Penguin

#615 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Mr.Penguin »

Pitarrr82 wrote:@L00d & @Mr. Penguin

Termin kod nutricioniste :D, svakih 15 dana vaganje itd. ...
onda je ok :thumbup: :D
Strpljiva

#616 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Strpljiva »

Pitarrr82 wrote:Nema varanja a motivasati se mozes i sama, jednostavno misli na zdravlje to je dovoljan razlog... :)
Ovo je drugi razlog zašto se želim riješiti poroka :) Slatko konzumiram svaki dan i znam da pretjerujem. Želim svesti na minimalno i dostignuti Zen života bez šećera. Nemam zdravstvenih poroblema za sada, nisam gojazna. Odlučila izbaciti i kontam ima tajna formula :-D
KiSSgirl

#617 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by KiSSgirl »

Strpljiva wrote:
Pitarrr82 wrote:Nema varanja a motivasati se mozes i sama, jednostavno misli na zdravlje to je dovoljan razlog... :)
Ovo je drugi razlog zašto se želim riješiti poroka :) Slatko konzumiram svaki dan i znam da pretjerujem. Želim svesti na minimalno i dostignuti Zen života bez šećera. Nemam zdravstvenih poroblema za sada, nisam gojazna. Odlučila izbaciti i kontam ima tajna formula :-D
Stripljiva vjeruj mi i ja zelim ovo :-D prije sam mogla bez slatkog, uvijek netko jede u mojoj blizini a ja ono nista, ni ne zazelim da okusim :-? :roll: a sad... ne znam sta mi je :D moramo bodrit jedna drugu :-D :)
Pitarrr82

#618 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

Nema tajne formule kao za mnoge stvari, samo dobra volja a znam da je cesta pojava kod djevojaka da jedu mnogo slatka jer imam prijateljicu koja skoro da nesto drugo i ne jede osim slatka i ne znam kako zivi :mrgreen:
duminjo

#619 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by duminjo »

kad jedan mjesec ustajem skroz rano i u prosjeku ne spavam vise od 4 ili 5 sati dnevno..plus cijeli dan kafe i cigare pa mi se i ne jede... smrsam po 7 ili 8 kg..
jest da nije bas najzdravije ali malo sna + vise kafe i cigara = manje kg :lol: :lol:
KiSSgirl

#620 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by KiSSgirl »

Pitarrr82 wrote:Nema tajne formule kao za mnoge stvari, samo dobra volja a znam da je cesta pojava kod djevojaka da jedu mnogo slatka jer imam prijateljicu koja skoro da nesto drugo i ne jede osim slatka i ne znam kako zivi :mrgreen:
hahahha zato je bolje biti muskarac :P :-) Ma znam, onaj tko kaze nema vise, onda nema.. :-D samo sad mi falivolje, ne znam sta je :zoka:
Strpljiva

#621 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Strpljiva »

@KiSSgirl Valjda navika, a pored toga mi je često i comfort food. Da počnemo natječaj: Ko duže izdrži bez slatka. Ona koja izgubi kupuje ili pravi pobjednici čoko tortu :D

@Pitarrr82 Desi mi se da cijeli dan jedem slatko i zaboravim da nisam imala normalan obrok. :-)

@babyline E da mi se traži pekmez i med, bila bih sretna :)
KiSSgirl

#622 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by KiSSgirl »

hahahahah ee moze mozeee :D :-D a nema varanjaaaaa :) znaci pocinjemo :)
Pitarrr82

#623 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

Strpljiva wrote:@KiSSgirl Valjda navika, a pored toga mi je često i comfort food. Da počnemo natječaj: Ko duže izdrži bez slatka. Ona koja izgubi kupuje ili pravi pobjednici čoko tortu :D

@Pitarrr82 Desi mi se da cijeli dan jedem slatko i zaboravim da nisam imala normalan obrok. :-)

@babyline E da mi se traži pekmez i med, bila bih sretna :)

O tome i pricam a to sigurno ne moze biti dobro sto bi vjerujem nalazi pokazali...
ema_

#624 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ema_ »

ema_ wrote:Ljudi, što mi ne idemo kolektivno trčati, rolati i tako? :zoka: :D

Da citiram samu sebe :mrgreen: :skoljka:
KiSSgirl

#625 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by KiSSgirl »

ema_ wrote:
ema_ wrote:Ljudi, što mi ne idemo kolektivno trčati, rolati i tako? :zoka: :D

Da citiram samu sebe :mrgreen: :skoljka:
:skoljka: hmm pa moglo bi se :-D :D