Mrsanje - nacini ?
Moderator: anex
- KiSSgirl
#576 Re: Mrsanje - nacini ?
ma nisam ja oopce prirodno deblja, uvijek sam bila mrsava, samo evo ovo mi se nekad desi kad sam pod stresom...
i bas sam zeljela da se malo udebljam jer sam bas bila mrsava, cak se jedno vrijeme i nisam mogla udebljati.. 
- Pitarrr82
#577 Re: Mrsanje - nacini ?
KiSSgirl wrote:ma nisam ja oopce prirodno deblja, uvijek sam bila mrsava, samo evo ovo mi se nekad desi kad sam pod stresom...i bas sam zeljela da se malo udebljam jer sam bas bila mrsava, cak se jedno vrijeme i nisam mogla udebljati..
Debljina u zenskim ocima je uvijek upitna
-
enisss
#578 Re: Mrsanje - nacini ?
Kada gubite masti, masne ćelije u suštini ne nestaju niti se pretvaraju u mišićne ćelije. Masne ćelije nažalost ostaju tačno tamo gdje su i bile, pod kožom bedara, stomaka, bokova, ruku ali i na površini mišića i to je razlog zašto definicija ne može doći do izražaja. Masti ne sagorijevaju unutar masnih ćelija, one moraju biti oslobođene iz ćelija.alica.k wrote:de malo ti ovo pojasni.enisss wrote:jednostavno organizam funkcionise na taj nacin sto bez obzira sto izgubis kg ona masna celija ostane..i ona se opet jako brzo aktivira...naravno ako ne pazis na ishranu.
- alica.k
#579 Re: Mrsanje - nacini ?
i kako ti predlazes da se oslobode?
- KiSSgirl
#580 Re: Mrsanje - nacini ?
enisss wrote:Kada gubite masti, masne ćelije u suštini ne nestaju niti se pretvaraju u mišićne ćelije. Masne ćelije nažalost ostaju tačno tamo gdje su i bile, pod kožom bedara, stomaka, bokova, ruku ali i na površini mišića i to je razlog zašto definicija ne može doći do izražaja. Masti ne sagorijevaju unutar masnih ćelija, one moraju biti oslobođene iz ćelija.alica.k wrote:de malo ti ovo pojasni.enisss wrote:jednostavno organizam funkcionise na taj nacin sto bez obzira sto izgubis kg ona masna celija ostane..i ona se opet jako brzo aktivira...naravno ako ne pazis na ishranu.
- KiSSgirl
#581 Re: Mrsanje - nacini ?
sta hoces da kazesPitarrr82 wrote:KiSSgirl wrote:ma nisam ja oopce prirodno deblja, uvijek sam bila mrsava, samo evo ovo mi se nekad desi kad sam pod stresom...i bas sam zeljela da se malo udebljam jer sam bas bila mrsava, cak se jedno vrijeme i nisam mogla udebljati..
Debljina u zenskim ocima je uvijek upitna![]()
-
Mr.Penguin
#582 Re: Mrsanje - nacini ?
Body.bahttp://body.ba/fitness/mrsanje/sta-se-d ... mrsate/183Kada gubite masti, masne ćelije (koje se još nazivaju adipocyte) u suštini ne nestaju niti se pretvaraju u mišićne ćelije. Masne ćelije nažalost ostaju tačno tamo gdje su i bile, pod kožom bedara, stomaka, bokova, ruku ali i na površini mišića i to je razlog zašto definicija ne može doći do izražaja. Masti ne sagorijevaju unutar masnih ćelija, one moraju biti oslobođene iz ćelija.
Unutar masnih ćelija masti se pohranjuju u vidu triglicerola, i kao što je već rečeno ne sagorijevaju u samim ćelijama, nego se oslobađaju iz njih složenim hormonskim ili enzimskim procesima. Potaknuta masna ćelija oslobađa triglicerol u krvotok u vidu slobodnih masnih kiselina (FFAs) koje se putem krvi preneose do tkiva kojem je energija potrebna. Odrasla, mlada osoba otprilike pohranjuje 60 000 do 100 000 kalorija u svojim masnim ćelijama. Šta izaziva oslobađanje uskladištenih masnih kiselina iz masnih ćelija? Odgovor je jednostavan. Kada je tijelu potrebna energija jer je unosite manje nego što vam treba (manjak energije ili kalorijski deficit) onda tijelo proizvodi hormone ili enzime koji signaliziraju masnim ćelijama da oslobode svoje rezerve masti umjesto da ih zadržavaju. Pohranjene masti se iz masnih ćelija oslobađaju procesom hidrolize (lipoliza ili razlaganje masti) koja molekul triglicerola razlaže na glicerol i tri masne kiseline. Važan enzim, tzv. hormon zavisne lipaze HSL je katalizator za ovu reakciju. Pohranjene masti (energija) se puštaju u krvotok u vidu slobodnih masnih kiselina i završavaju u blizini mišića gdje je energija i potrebna. Povećavanjem protoka krvi, povrćava se i količina masnih kiselina potrebnih mišićima. Važan enzim, tzv. lipoprotein lipaze LPL dalje masnim kiselinama pomaže da dospiju do mitohondrija mišićne ćelije gdje i sagorijevaju. Iz biologije ste vjerovatno čuli za mitohondrije koje predstavljaju ćelijske elektrane, u kojima se stavra energija i u kojima masne kiseline sagorijevaju. Oslobađanjem slobodnih masnih kiselina iz masnih ćelija, one postaju manje i to je razlog zašto izgledate mršavije kada gubite masti – jer je masna ćelija sada manja. Znači, ako želite biti vitki i imati izdefinisan izgled, onda masne ćelije moraju biti prazne i veoma male. Prije se vjerovalo da se broj masnih ćelija sa godinama ne može povećati (niti smanjiti). Međutim, sada postoje saznanja da se masne ćelije mogu povećati i veličinom (hipertrofija) i brojem tj. količinom (hiperplazija) i to se dešava pod određenim okolnostima kao što su:
• Tokom kasnog djetinjstva ili ranog puberteta
• Tokom trudnoće
• Tokom rasta kada se naglo dobija težina
Neki ljudi su genetski predisponirani da imaju više masnih ćelija od drugih, kao što je slučaj sa ženama u odnosu na muškarce. Dijete obično ima oko 5-6 biliona masnih ćelija. Ovaj broj se povećava tokom ranog djetinjstva ili puberteta i odrstao, zdrav čovjek sa normalnom tjelesnom kompozicijom ima oko 25 – 30 biliona masnih ćelija. Odrasla, gojazna osoba ima oko 75 biliona, dok u slučaju prevelike gojaznosti ovaj broj može porasti i do 250 – 300 biliona masnih ćelija. Prosječna veličina (težina) masne ćelije odrasle osobe je oko 0.6 mikorograma, ali mogu varirati u opsegu od 0.2 do 0.9 mikrograma. Masna ćelija gojazne osobe može biti i do 3puta veća od osobe sa idealnom tjelesnom kompozicijom.
Ne zaboravite, tjelesne masti su u osnovi samo rezervna energija, a masne ćelije njihov spremnik ili skladište. Za razliku od spremnika plina u vašem automobilu koji je fiksne veličine, masne ćelije se mogu povećati ili smanjiti, zavisno od „načina punjenja“. Ili npr. zamislite kako izgleda nenapuhan balon, veličine palca, kada ga napušete zrakom, njegova veličina se poveća 10 – 12 puta. To se u suštini događa i masnim ćelijama. Na početku su skoro prazne (slučaj kada ste vitki) i kada unos energije prevaziđe vaše potrebe, masne ćelije se napune i rastegnu poput balona ispunjenog želeom (nije baš neki prizor, zar ne?)
Dakle, vi ne „gubite“ masne ćelije, već ih „praznite“.
Ako ste već gubili na težini, onda morate uvijek biti na oprezu, jer kao što već sada znate vaše masne ćelije nisu nestale. Fitness i bodybuilding nije program od 12 sedmica, već je to stil života, svakodnevni način življenja.
Ne možete kriviti genetiku, jer je ona minoran faktor. Naravno da nemate kontrolu sa koliko masnih ćelija ćete biti rođeni, ali svakako da je na vama kako ćete te ćelije „napuniti“, ovisno od vašeg životnog stila, načina prehrane i fizičke aktivnosti. Ni genetika, ni prošlost ni vaše sadašnje stanje nije izgovor. Možete tražiti izgovore ili napraviti rezultat, ali ne možete činiti oboje.
- ladacoko
#583 Re: Mrsanje - nacini ?
vala jedem ko konj a nemam kile viska pa cak i fali 
- KiSSgirl
#584 Re: Mrsanje - nacini ?
imas paraziteladacoko wrote:vala jedem ko konj a nemam kile viska pa cak i fali
- ladacoko
#585 Re: Mrsanje - nacini ?
reci naglas slobodnooKiSSgirl wrote:imas paraziteladacoko wrote:vala jedem ko konj a nemam kile viska pa cak i falisaliim se
vec valjda tako naviko nonstop u pokretu bio i tako to fuzbal ovo ono
i sad kad bi lezao opet se ne bi udebljao
- KiSSgirl
#586 Re: Mrsanje - nacini ?
e to je toladacoko wrote:reci naglas slobodnooKiSSgirl wrote:imas paraziteladacoko wrote:vala jedem ko konj a nemam kile viska pa cak i falisaliim se
vec valjda tako naviko nonstop u pokretu bio i tako to fuzbal ovo ono
i sad kad bi lezao opet se ne bi udebljao
da, ne bi mozda neko vrijeme
- lara b.
#587 Re: Mrsanje - nacini ?
ja sam zadnju god, smrsala 10tak kg koje sam sakupila sjedenjem i grickalicama i pekar.proivodima zadnjih 5 godina
pa ako nekome pomogne, ovo je Moja dijeta /sama sebi osmilila uz ideje iz drugih dijeta/
dorucak: med kasicica i banana... kasnije kafa nezasladjena, moze i s malo mlijeka i mala kifla /ili jogurt umjesto kafe/ ...nekada kasnije 1 voce /jabuka, kiwi, zdjelica malina, malo suhih marelica...sta ko voli
/
rucak:pon.-2 jaja kuhana, salata
ut.-pileci file, salata
sr.-1 kriska hljeba i nemasni sir namazati /ili malo makarona sa sirom-pavlakom/, salata
č.-kuhani grasak i mrkva sa malo mesa-10 kasika toga i pola kriske hljeba i salata
pet.-2 fileta ribe /ili konz.tune/, malo sira /3kockice/ i salata
sub.-spinat prodinstati i omlet sa spinatom /sa 2 jaja/, salata
ned.-snicla teleca na teflon tavici i salata
uzina i vecera:...po 1 stvar odabrati...npr. jabuka, naranca, mrkva, ananas, soljica zelenog caja s medom, jogurt nemasni, 3 zalogaja hljeba sa marmeladom, suho voce..marelice, datule, smokve...3 keksica, 3 oraha
...............
kolace, cips, masnoce, secer...izbaciti...
pozeljno je svaki dan popiti po 1 limunadu sa medom ili zeleni caj 1-2 solje
piti svaki sat jednu casu vode
...............
uz ovo svaki dan 2x dnevno gimnastika
trcanje u mjestu 3 min. 10 trbusnjaka, aerobnih vjezbi 10 min. 
pa ako nekome pomogne, ovo je Moja dijeta /sama sebi osmilila uz ideje iz drugih dijeta/
dorucak: med kasicica i banana... kasnije kafa nezasladjena, moze i s malo mlijeka i mala kifla /ili jogurt umjesto kafe/ ...nekada kasnije 1 voce /jabuka, kiwi, zdjelica malina, malo suhih marelica...sta ko voli
rucak:pon.-2 jaja kuhana, salata
ut.-pileci file, salata
sr.-1 kriska hljeba i nemasni sir namazati /ili malo makarona sa sirom-pavlakom/, salata
č.-kuhani grasak i mrkva sa malo mesa-10 kasika toga i pola kriske hljeba i salata
pet.-2 fileta ribe /ili konz.tune/, malo sira /3kockice/ i salata
sub.-spinat prodinstati i omlet sa spinatom /sa 2 jaja/, salata
ned.-snicla teleca na teflon tavici i salata
uzina i vecera:...po 1 stvar odabrati...npr. jabuka, naranca, mrkva, ananas, soljica zelenog caja s medom, jogurt nemasni, 3 zalogaja hljeba sa marmeladom, suho voce..marelice, datule, smokve...3 keksica, 3 oraha
...............
kolace, cips, masnoce, secer...izbaciti...
pozeljno je svaki dan popiti po 1 limunadu sa medom ili zeleni caj 1-2 solje
piti svaki sat jednu casu vode
...............
uz ovo svaki dan 2x dnevno gimnastika
- ladacoko
#588 Re: Mrsanje - nacini ?
trenira0KiSSgirl wrote: da, ne bi mozda neko vrijeme
a mozda i bi ko ce mu ga znati
- madnessa
#589 Re: Mrsanje - nacini ?
ladacoko wrote:trenira0KiSSgirl wrote: da, ne bi mozda neko vrijeme![]()
a mozda i bi ko ce mu ga znatinecu da testiram
meni tvoj nadimak potresa dijetu...
- Pitarrr82
#590 Re: Mrsanje - nacini ?
madnessa wrote:ladacoko wrote:trenira0KiSSgirl wrote: da, ne bi mozda neko vrijeme![]()
meni tvoj nadimak potresa dijetu...
Sefice nemoj tako, molim te da pazis na sebe sta cemo mi, na koga da se ugledamo
- ema_
#591 Re: Mrsanje - nacini ?
Ljudi, što mi ne idemo kolektivno trčati, rolati i tako?

- madnessa
#592 Re: Mrsanje - nacini ?
Pitarrr82 wrote:Sefice nemoj tako, molim te da pazis na sebe sta cemo mi, na koga da se ugledamo?

e jesi naš'o bogomolju...
- Pitarrr82
#593 Re: Mrsanje - nacini ?
madnessa wrote:Pitarrr82 wrote:Sefice nemoj tako, molim te da pazis na sebe sta cemo mi, na koga da se ugledamo?
Sad sam disapojnted, a meni fol nemoj o bajaderama ccc
- madnessa
#594 Re: Mrsanje - nacini ?
nisam neki uzor, ali više ne znam kako slatko izgleda...Pitarrr82 wrote:madnessa wrote:Pitarrr82 wrote:Sefice nemoj tako, molim te da pazis na sebe sta cemo mi, na koga da se ugledamo?
Sad sam disapojnted, a meni fol nemoj o bajaderama ccc

- Pitarrr82
#595 Re: Mrsanje - nacini ?
@ema_
Ja bih morao pojacati i konzumaciju kalorija ako bih se dodatno bavio sportom...
@madnessa
Nisam ni ja bolji vjeruj mi...
Ja bih morao pojacati i konzumaciju kalorija ako bih se dodatno bavio sportom...
@madnessa
Nisam ni ja bolji vjeruj mi...
- ladacoko
#596 Re: Mrsanje - nacini ?
od cokolade se mrsa 
- madnessa
#597 Re: Mrsanje - nacini ?
Eno i sliku promijeni! Ququuuuuuu!ladacoko wrote:od cokolade se mrsa

- ladacoko
#598 Re: Mrsanje - nacini ?
haj ti jednu potamanimadnessa wrote:Eno i sliku promijeni! Ququuuuuuu!ladacoko wrote:od cokolade se mrsa
- KiSSgirl
#599 Re: Mrsanje - nacini ?
nemojladacoko wrote:trenira0KiSSgirl wrote: da, ne bi mozda neko vrijeme![]()
- madnessa
#600 Re: Mrsanje - nacini ?
ladacoko wrote:haj ti jednu potamanimadnessa wrote:Eno i sliku promijeni! Ququuuuuuu!ladacoko wrote:od cokolade se mrsa

@anirmPaumnBip : nije zar dotle došlo??? uuuuu...