Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
The BEN10

#5026 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by The BEN10 »

shape of despair wrote:
Nisrin wrote:Ma dosta ljudi ima problem sa stitnom, IRom i dokle god ne uzimaju adekvatnu terapiju tesko je smrsati + danas sve jeftino ato je dostpuno vecini je uzasno nezdravo + mnogi nece/ne zele da kuhaju, jedu fast food svakodnevno + jede se kasno + malo se ima fizicke aktivnosti+ sve se svodi na TV, kucu, igrice mobitele...milion faktora!!

Meni je ogromna zabrinutost oko djece sto su u velikom broju pretili, jer tolika debljina u predpubertetu i pubertetu vodi do dijabetesa...ja nikad nisam bila debela, a kao dijete sam bila kostur...sad i kad se kile lijepe- 5-6kg, to je jer sjedim u kancelariji 8h...

Bila sam poguzija, vise nemam nenormalne zelje i napade za hranom...to se na neki nacin izregulisalo, a mnogi kazu da im organizam i dalje nenormalno trazi da unesu hranu...a ustvari poenta je znati STATI...ja sam prije mogla 2 tanjira spageta pojesti sa bolonjezom, 400g pite, ne mogu pojesti 2-3 kocke cokolade, nego odmah cijelu..nekad se pitam kako nisam imala 90-100kg...

I da, treba razlikovati probavu i metabolizam, nije isto...ako se ubrza metabolizam, ako je spor, ne mora znaciti da ce i probava, ili ako regulises probavu ne mora znaciti da ces ubrzati metabolizam itd.
:thumbup:
Kaže, nemogu ja bez čokolade, ko kaže?
Haj se strpi 10 dana pa ćeš vidjeti kako tijelo više ne traži junk food, i pola količine koje se jelo je sad odjednom sasvim dovoljno.
Ako imam 100kg, a nije neka bolest u pitanju, znači ne da jedem, nego žderem, a kako ti reče, sve je danas industrijska hrana, ma već poznata priča.
Gledam sad generacije svojih rođaka: tetke, amidže i sl. i fakat ko se prezderavao cijeli zivot, i koje je bolila neka stvar za zdravljem, sad mu je došlo na naplatu, ne direktno ali 95% indirektno, ostavit ću 5% za prostora da možda i nije do nezdravog načina života
:thumbup:
Mada, rijetko ko u ovoj zemlji razmišlja šta će biti kada i ako ostarim.
Nisrin

#5027 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

smijesni_ste wrote:
Ako neko zna neke zanimljive namjenske vježbe za stomak, svakako javite

Mada čitam da nije moguće ciljano mršati, tj. samo u odredjenim dijelovima tijela pa ne znam šta da mislim :D

Ja sam sve skinula osim stomaka...smanjio se jeste, ali pri konzumaciji cega god se napuse opet i idemo u krug.naprosto nismo svi predodredjeni za vrhunsku gradju :D

Imala samm jednog frenda koji je bio kao bure, lijep momak ali debeo...i onda je poceo da radi 100-150 trbusnjaka dnevno, i dosta je pjesacio i skinuo je totalno stomak...a onda krenuo i u teretanu i godinama unazad ima i sixpack...njemu je uspjelo, vecini nije...ja samse tjerala raditi po 50-100 trbusnjaka i opet sam imala "misice u saftu", tako da...ovisi o osobi :D
dzipalo

#5028 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dzipalo »

Ne postoji osoba koja ne moze izgraditi tijelo tako da se vide misici, postoji samo ona koja ne zna. Plati trenera pa ces vidjeti da moze.
Jedino ako imas neki zdravstveni problem, onda naravno da prvo treba to rijesiti.
Nisrin

#5029 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Znam da moze uz ishranu + sport, treninge snage, aerobne vjezbe, to sam uzasno lijena...a i ugledam se na ljude koji smrsaju i spadne im bez ikakve aktivnosti fizicke stomak ili oni sto zderu bas i nista se ne lijepi, opet dolazimo do zakljucka- sve je do gradje!!!
Nisam bolesna, nemam problema zadravstvenih, recimo od 2 kolegice jedem 5x manje, niti jedna nema stoma ni visak grama... JA SVE MORAM paziti da ne bih imala :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5030 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Velkoski »

ne postoje namjenske vježbe. Jednostavno ti tijelo tu drži zadnje rezerve - dakle trči dok ne spadne sve :mrgreen: ili uzmi steroide :mrgreen:
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:18, edited 1 time in total.
mayab

#5032 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mayab »

hali gali halid

#5033 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by hali gali halid »

Ima li citava knjiga?
fortaleza

#5034 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fortaleza »

Anita Šupe je upravo pisala o ovome o čemu zadnji post govori, o utjecaju prehrambene industrije na proizvodnju hrane te mijenjanja načina ishrane kod ljudi.

Ima i onaj dio gdje govori da je zarada na mesu do oko 400%, a na običnim žitaricama i do 3000%. Nije teško zaključiti zašto danas većina naroda živi na glukozi.

Dobra knjiga.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5035 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

svako bi da smrsa exspresno za mjesec dana... @ jOFLA fino to strucno objasni... sve je do psihe i nacina prehrane, ako si bas odlucio ono betonski da skines kile, skinut ces ih al treba vremena... tu se nekad padne ko u one narkomanske krize i padne se ma samo malo jednom da pojedem ko cojk i to je to isto ko odvikavanje od cigarete il alkohola.Ja sam prestao pusit ima 15 godina i ne pada mi na pamet cigara sta vise gadimi se, tako treba i sa hranom.One namirnice koje su sladunjave, ukusne a debljaju samo preskocit i sebi uvrtit u glavu koje namirnice su stetne a koje su ok.Malo napora, discipline i ide to ko halva :mrgreen: .Ubrzani proces skidanja kila je trening i naravno kraljica svih treninga, plivanje. Ne treba se obeshrabriti jer neko skidanje normalno kila iziskuje od pola godine pa i godinu, one dijete i gladovanje samo ostecuju organizam. Ja sam bio kod jedne doktorice isao na pregled za kicmu i rece mi ona skini 20 kila, reko kako, kaze gladuj :lol: ... odem kod svoje doktorice i ispricam joj savjet neurologa specijaliste zena se odvali smijat, kaze u pravu je za kile al ovo za gladovanje nek ona proba na sebi :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#5036 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

jOFLA wrote:
EDIT: u tom procesu ako se ikad odlučiš, povrća ali i druge određene hrane ćeš jesti više nego ikad, a sve vitamine i druge neophodne tvari s lakoćom dobiti iz njih. Nema potrebe natrpavati se jabukama ili drugim voćem, upravo zbog šećera. Što se tiče tvojih žitarica, napr, pitaj svakog dijabetičara šta se desi kad pojede samo jednu krišku hljeba, ako baš hoćeš i domaćeg hljeba u koji niko nije stavio ni trunku bilo kakvog šećera. Reći će ti da mu krvni šećer skače nebu pod oblake što pokaže svaki mjerač glukoze iz kapljice krvi iz prsta.

Sve od žitarica, bile to cjelovite žitarice ili ne, i bilo kojeg brašna - raževog, pšeničnog, kvinojinog, zobenog (i zobene pahuljice :)), svejedno, sve se uredno u tvom tijelu pretvari u glukozu, bez razlike bilo to integralno, procesirano ili neprocesirano, ovakvo ili onakvo brašno, što se isto tako vrlo lako provjeri mjeračem glukoze.

Zato, ako možeš dobro čitati engleski, jako je preporučljivo pročitati knjigu od Gary Taubes "Good Calories, Bad Calories" zapravo dio o istorijatu moderne piramide ishrane kakvu poznajemo danas, preciznije: o događajima koji su prethodili stvaranju takve piramide ishrane. Ko je bio Yudkin i šta je našao, a ko je bio Ancel Keys i kako su borilo za novac i uticaj i upletenost određene grane industrije što je rezultiralo sadašnjom piramidom ishrane sa poznatom prvom stepenicom na kojoj su prikazane žitarice. Također i knjigu od Denise Minger, Death By Food Pyramid. Ako ne možeš čitati engleski nego si u školama učila neke druge jezike, onda ništa, nema veze.
Nama koji imamo problema sa insulinom, voće je limitirano ...iako je "zdravo". JAbuka jeste zdrava, ali mi od nje ne bude dobro. Ako baš nemam nekog izbora, jer mi se jede nešto "slatko" ili sam bila pametna i nisam ponijela obrok (najbitnija stavka kada ste prisiljeni da promijenite način života i prehrane) onda pojedem voćku, ali gledam da bude nešto bobičasto. Pojedem i ja jabuku ponekad...između obroka. :mrgreen:
A žitarice...zajebana stvar. Čak i hljebovi koji se prave posebno sa speltom i svim tim gore nabrojanih stvarima, izazivaju u organizmu haos ako vam ne valja insulin.
Ako se neko ko je zdrav moze kontrolisati da pojede samo krisku dnevno, to je awesome.
Bloo
Globalna šefica

#5037 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

pici wrote:svako bi da smrsa exspresno za mjesec dana... @ jOFLA fino to strucno objasni... sve je do psihe i nacina prehrane, ako si bas odlucio ono betonski da skines kile, skinut ces ih al treba vremena... tu se nekad padne ko u one narkomanske krize i padne se ma samo malo jednom da pojedem ko cojk i to je to isto ko odvikavanje od cigarete il alkohola.Ja sam prestao pusit ima 15 godina i ne pada mi na pamet cigara sta vise gadimi se, tako treba i sa hranom.One namirnice koje su sladunjave, ukusne a debljaju samo preskocit i sebi uvrtit u glavu koje namirnice su stetne a koje su ok.Malo napora, discipline i ide to ko halva :mrgreen: .Ubrzani proces skidanja kila je trening i naravno kraljica svih treninga, plivanje. Ne treba se obeshrabriti jer neko skidanje normalno kila iziskuje od pola godine pa i godinu, one dijete i gladovanje samo ostecuju organizam. Ja sam bio kod jedne doktorice isao na pregled za kicmu i rece mi ona skini 20 kila, reko kako, kaze gladuj :lol: ... odem kod svoje doktorice i ispricam joj savjet neurologa specijaliste zena se odvali smijat, kaze u pravu je za kile al ovo za gladovanje nek ona proba na sebi :mrgreen:
Možda je ona mislila na intermitteng fasting/IF. Tipa 18:6 - postiš (voda,čaj, kafa ok) 18 sati i jedeš unutar 6 sati (ne preĆeruješ).
Ili možda nešto kao OMAD - one meal a day...ili 23:1 - slično kao 18:6...
Pogotovo ako imaš sjedilački posao.

Eksperimentisanjem na sebi sam otkrila da meni i mojoj dragoj gušteraci godi IF. :mrgreen: Navikneš se nakon nekog vremena.
pici

#5038 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

Bloo wrote:
pici wrote:svako bi da smrsa exspresno za mjesec dana... @ jOFLA fino to strucno objasni... sve je do psihe i nacina prehrane, ako si bas odlucio ono betonski da skines kile, skinut ces ih al treba vremena... tu se nekad padne ko u one narkomanske krize i padne se ma samo malo jednom da pojedem ko cojk i to je to isto ko odvikavanje od cigarete il alkohola.Ja sam prestao pusit ima 15 godina i ne pada mi na pamet cigara sta vise gadimi se, tako treba i sa hranom.One namirnice koje su sladunjave, ukusne a debljaju samo preskocit i sebi uvrtit u glavu koje namirnice su stetne a koje su ok.Malo napora, discipline i ide to ko halva :mrgreen: .Ubrzani proces skidanja kila je trening i naravno kraljica svih treninga, plivanje. Ne treba se obeshrabriti jer neko skidanje normalno kila iziskuje od pola godine pa i godinu, one dijete i gladovanje samo ostecuju organizam. Ja sam bio kod jedne doktorice isao na pregled za kicmu i rece mi ona skini 20 kila, reko kako, kaze gladuj :lol: ... odem kod svoje doktorice i ispricam joj savjet neurologa specijaliste zena se odvali smijat, kaze u pravu je za kile al ovo za gladovanje nek ona proba na sebi :mrgreen:
Možda je ona mislila na intermitteng fasting/IF. Tipa 18:6 - postiš (voda,čaj, kafa ok) 18 sati i jedeš unutar 6 sati (ne preĆeruješ).
Ili možda nešto kao OMAD - one meal a day...ili 23:1 - slično kao 18:6...
Pogotovo ako imaš sjedilački posao.

Eksperimentisanjem na sebi sam otkrila da meni i mojoj dragoj gušteraci godi IF. :mrgreen: Navikneš se nakon nekog vremena.

a kad je mlad insam more sHa hoĆe :mrgreen: ... uglavnom stroge dijete nisu preporucljive pogotovo za one koji pate od hronicnih bolesti... ko moze nek se bavi nekim sportom koji iziskuje trcanje, skakanje, penjanje, hodanje itd... ljudi se uljene, poso-kuca-kuca-poso i onda im nije ni do cega, dodju kuci, de djeca, sporet, ves masina, osiguraci, guma, motor itd i sebe izbaci u drugi plan i pocne stomacic i obilnije porcije pa grickalice uz fim i poze za sex haj ti sad mjesaj :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#5039 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

pici wrote:

a kad je mlad insam more sHa hoĆe :mrgreen: ... uglavnom stroge dijete nisu preporucljive pogotovo za one koji pate od hronicnih bolesti... ko moze nek se bavi nekim sportom koji iziskuje trcanje, skakanje, penjanje, hodanje itd... ljudi se uljene, poso-kuca-kuca-poso i onda im nije ni do cega, dodju kuci, de djeca, sporet, ves masina, osiguraci, guma, motor itd i sebe izbaci u drugi plan i pocne stomacic i obilnije porcije pa grickalice uz fim i poze za sex haj ti sad mjesaj :mrgreen:
Jbg mlad insan je široka kategorija :D

Ma dijeta u bosanskom i kod našeg naroda obično znači neki nezdravi način prehrane (ono jedi posoljene inćune srijedom, a petkom samo jabuke, i ima da smršaš 10% svojeg mozga)...

Način prehrane (dijeta) se mora u potpunosti promijeniti. I stav prema hrani. Hrana nije nagrada niti kazna. Hrana je tu da nam da vitamine, minerale, energiju i to je to.
A ako je utjeha, kazna...onda jbg dođeš i do stadija da ti nalazi ne valjaju, da si pretio...

Način života nas i tjera da se ulijenimo...sjediš na poslu, sjediš kući...ležiš tokom seksa znam te...
pici

#5040 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

Bloo wrote:
pici wrote:

Jbg mlad insan je široka kategorija :D

Ma dijeta u bosanskom i kod našeg naroda obično znači neki nezdravi način prehrane (ono jedi posoljene inćune srijedom, a petkom samo jabuke, i ima da smršaš 10% svojeg mozga)...

Način prehrane (dijeta) se mora u potpunosti promijeniti. I stav prema hrani. Hrana nije nagrada niti kazna. Hrana je tu da nam da vitamine, minerale, energiju i to je to.
A ako je utjeha, kazna...onda jbg dođeš i do stadija da ti nalazi ne valjaju, da si pretio...

Način života nas i tjera da se ulijenimo...sjediš na poslu, sjediš kući...ležiš tokom seksa znam te...
:lol: :lol: :lol: :kiss: :thumbup:
Nisrin

#5041 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Ma kakve dijete, nisam ja za toga...jer cim mi nesto NAMETNES, tu je kraj...:D

Mislila sam na taj "post"..8h jedem- UMJERENO, BIRANO...a 16h ne jedem, dolazi u obzir caj, kafa, voda...i dodje vikend i jede mi se nutella :D
dobar osjecaj

#5042 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dobar osjecaj »

fortaleza wrote:
Današnji muškarac ima 20% niži testosteron nego 1991. što kako puno utječe na kvalitetu života, potiče viši kortizol i estrogen koji dovodi do debljanja. Tu je i prehrana koja je više procesirana i lošija sa dosta ksenoestrogenskim efektom, dovoljno je jest paštetu i poli salamu koja je prepuna sojinog brašna (koje djeluje estrogenski), pa još piva pa tako dalje i tako dalje.
.
Ovaj estrogen u industrijskoj hrani je posast za nase zdravlje danas, ne samo u kontekstu debljine ili sta nam je prihvatljivo estetski.
hali gali halid

#5043 Re: Mrsanje - nacini ?

Gary Taubes "Good Calories, Bad Calories" ima li gdje ova knjiga da se skine online?
pici

#5044 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

ljudi izbacite samo kruH... vjeruj te mi u pola godine prepolovit ce te se
hali gali halid

#5045 Re: Mrsanje - nacini ?

Ma ja sam u dva mjeseca uz trening i uz prilagodjenu ishranu smrsao 6kg do 8kg, trbusni, narezan.. Ljudi ne mogu da vjeruju, kazu da se drogiram :mrgreen: Ali se bas pridrzavam sta jedem a sta ne, mozda malo i pretjerujem u ekstremno.. Sokove ne pijem nikakve, osim cijedjene bez secera, znaci samo kafa, caj, ne secerim ni jedno ni drugo, obicna voda i mineralna... Hrana, ugljikohidrate skoro pa i ne jedem. Ne jedem hljeb skoro pa nikako ( znam uz pilece filete pojesti pola somuna, ni njega ne pojedem citavog), znaci jaja, piletina, puretina, ribe, zobene pahuljice, orasasti plodovi (bademi, orasi, indijski, brazilski itd), maximalno saka, osim brazilskih koji se ne smije vise od 1 do 2 dnevno, voce, povrce, grcki jogurt, islandski jogurt, kefir, kozije mlijeko, grah, leca, buranija, leblebije... to sve ide, mozda sam sad nesto zaboravio, ali otprilike od ovih stvari mi se zasniva ishrana. Znam praktikovati nekad povremeni post, ili jednostavno ne jedem ako ne osjetim bas glad, ako osjetim malo glad napijem se vode, dakle cekam da bas ogladnim i ne pretjerujem kada jedem, ne prezderavam se, jedem polako i dugo zvacem svaki zalogaj... Rezultati ovoga mogu i na pm.
Last edited by hali gali halid on 29/07/2019 17:40, edited 1 time in total.
smjesko071

#5046 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by smjesko071 »

hali gali halid wrote:Gary Taubes "Good Calories, Bad Calories" ima li gdje ova knjiga da se skine online?
http://gen.lib.rus.ec/search.php?req=Go ... column=def
ćiribiribela

#5047 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ćiribiribela »

Zivot bez ugljikohidrata nije zivot :sretan:
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:23, edited 1 time in total.
hali gali halid

#5049 Re: Mrsanje - nacini ?

Sokrat ili Cicero?
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:24, edited 1 time in total.
Post Reply