shape of despair wrote:Nisrin wrote:Ma dosta ljudi ima problem sa stitnom, IRom i dokle god ne uzimaju adekvatnu terapiju tesko je smrsati + danas sve jeftino ato je dostpuno vecini je uzasno nezdravo + mnogi nece/ne zele da kuhaju, jedu fast food svakodnevno + jede se kasno + malo se ima fizicke aktivnosti+ sve se svodi na TV, kucu, igrice mobitele...milion faktora!!
Meni je ogromna zabrinutost oko djece sto su u velikom broju pretili, jer tolika debljina u predpubertetu i pubertetu vodi do dijabetesa...ja nikad nisam bila debela, a kao dijete sam bila kostur...sad i kad se kile lijepe- 5-6kg, to je jer sjedim u kancelariji 8h...
Bila sam poguzija, vise nemam nenormalne zelje i napade za hranom...to se na neki nacin izregulisalo, a mnogi kazu da im organizam i dalje nenormalno trazi da unesu hranu...a ustvari poenta je znati STATI...ja sam prije mogla 2 tanjira spageta pojesti sa bolonjezom, 400g pite, ne mogu pojesti 2-3 kocke cokolade, nego odmah cijelu..nekad se pitam kako nisam imala 90-100kg...
I da, treba razlikovati probavu i metabolizam, nije isto...ako se ubrza metabolizam, ako je spor, ne mora znaciti da ce i probava, ili ako regulises probavu ne mora znaciti da ces ubrzati metabolizam itd.![]()
Kaže, nemogu ja bez čokolade, ko kaže?
Haj se strpi 10 dana pa ćeš vidjeti kako tijelo više ne traži junk food, i pola količine koje se jelo je sad odjednom sasvim dovoljno.
Ako imam 100kg, a nije neka bolest u pitanju, znači ne da jedem, nego žderem, a kako ti reče, sve je danas industrijska hrana, ma već poznata priča.
Gledam sad generacije svojih rođaka: tetke, amidže i sl. i fakat ko se prezderavao cijeli zivot, i koje je bolila neka stvar za zdravljem, sad mu je došlo na naplatu, ne direktno ali 95% indirektno, ostavit ću 5% za prostora da možda i nije do nezdravog načina života
Mada, rijetko ko u ovoj zemlji razmišlja šta će biti kada i ako ostarim.