Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Pitarrr82

#201 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

madnessa wrote:
CASUAL, možda manje wrote:Obzirom da sam se bavila sportom dugo, desetak godina :) sada je samo održavanje linije i dodatno zatezanje :-D Nije loše u onom Importane fitnes centru, i to malo kasnije kad prođe ona gužva :)
nije lose ni ujutro u 6h kada nikog nema... :mrgreen:

P.T. rekla, sutra svi u 6h da smo tamo!

:D
madnessa

#202 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

Pitarrr82 wrote: P.T. rekla, sutra svi u 6h da smo tamo!

prozivka u 6.30h... :lol:
Pitarrr82

#203 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

madnessa wrote:

Normala, nema sale... :D
CASUAL, možda manje

#204 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by CASUAL, možda manje »

Pitarrr82 wrote:
madnessa wrote:

Normala, nema sale... :D

U vrstu svi u 6.30h na liniju :-D
madnessa

#205 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

ma moRe i u kafani... :lol:
CASUAL, možda manje

#206 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by CASUAL, možda manje »

madnessa wrote:ma moRe i u kafani... :lol:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Pitarrr82

#207 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

madnessa wrote:ma moRe i u kafani... :lol:

Na PP u koju ja idem... :lol: :lol:
madnessa

#208 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

kafana u sklopu teretane, ba... nema zabusavanja... prvi korak, kafa u teretani... drugi korak, upoznavanje sa spravama... treci korak, koristenje sprava... :lol:
Pitarrr82

#209 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

madnessa wrote:kafana u sklopu teretane, ba... nema zabusavanja... prvi korak, kafa u teretani... drugi korak, upoznavanje sa spravama... treci korak, koristenje sprava... :lol:
aj, aj ser :D
madnessa

#210 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

no ser, ma'am... :lol:

ajde dosta zachatavanja... ajmo kile gubit! ;-)
skafiskafsnjak

#211 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

I ljudi kako ide ? hahahahaha . Topi li se salo? :dance:
umjerenooblacno

#212 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by umjerenooblacno »

Prosle godine od kraja decembra do februara sam iskljucivo zbog velikog stresa dobila 7 kg. Znala sam sigurno po 5000 kcal unijeti u sebe, 400 gr cokolade is trasno masne obroke. Kad sam vidjela da nista ne mogu obuci dosla sam sebi. Problem je sto nikad nisam imala problema s kilazom, uvijek sam jela mnoooogo ali nikad ni grama sa svoje kilaze od 73 kg na 180 cm visine se nisam pomogla. Sad imam 80. Redukovala sam prilicno ishranu, preskacem ujutro onaj strik, jedino se od tog oznojim. Meni je naveci problem sto se ne umorim. Ja sam po 15 sati na nogama, znam pjesaciti od novog grada do carsije a da se uopce ne oznojim niti osjetum umor i to po ovolikoj vrucini. Tacno ne znam kako da smrsam. Za teretanu nemam vremena, pored fakulteta i posla.
idealnolosa

#213 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by idealnolosa »

Kako djeluje caj za mrsanje i jabukovo sirce(kapsule).2 ili tri obroka na dan i malo jako malo slatkisa.....Hoce li sta funkcionisati?
2407

#214 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by 2407 »

babyline wrote:
ladyblue18 wrote: ....
Jogurte i mlijeko uzimati sa najmanjim postotkom masnoce.
.....

Ja bih dodala izbjegavati puno masno mlijeko (i radi holesterlola i krvnih zila), ali isto tako ne vrijedi konzumirati nista ispod 1,5 % mlijecne masti (jogurt, mlijeko...), jer je apsorpcija kalcija onda nikakva :!: Takodjer je apsorpcija kalcija iz posecerenih industrijskih vocnih jofurta opet skoro nikakva! Znaci, to nisu zdrave varijante, vec zavaravanje...

Jogurt i mlijeko iako nemaju velik glicemic index, imaju veilik insulin index, znaci da dizu inzulin u nebo. Pa ko ima problema s inzulinom ili pokusava da smrsa ne bi bilo lose da te namirnice smanjim na neki minimum.
Stilicka

#215 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Stilicka »

hahahahhahah

Glikemički indeks oznacava razinu na koju se penje odnosno raste secer u krvi nakon konzumacije hrane ponajvise Ugljiko hidrata a secer odnosno laktozu ima i mlijeko.Kada jedes namirnice visokog GI, raste secer, te se aktivira hormon inzulin da bi smanjio taj secer i pospremio ga u misice i salo.

Ne postoji inzulinski index, niti sam cula za to,malo si se zbunila, jer si mislila na inzulin.. samo ima glikemicki, kao sto sam gore napisala, sta on radi. :roll:
Last edited by Stilicka on 23/06/2011 12:00, edited 1 time in total.
Stilicka

#216 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Stilicka »

:thumbup:
madnessa

#217 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

Stilicka wrote:hahahahhahah

Glikemički indeks oznacava razinu na koju se penje odnosno raste secer u krvi nakon konzumacije hrane ponajvise Ugljiko hidrata a secer odnosno laktozu ima i mlijeko.Kada jedes namirnice visokog GI, raste secer, te se aktivira hormon inzulin da bi smanjio taj secer i pospremio ga u misice i salo.

Ne postoji inzulinski index, niti sam cula za to,malo si se zbunila, jer si mislila na inzulin.. samo ima glikemicki, kao sto sam gore napisala, sta on radi. :roll:

postoji insulin index (vidi: http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_index), ali ne treba se previse opterecavati kojekakvim indexima, ber ne u tolikoj mjeri da ispadne da si na vodi jedino siguran.
glikemijski indeks se veze za nivo glukoze i brzini rasta iste u krvi, a insulinski za insulinsku reakciju. vecina hrane daje iste reakcije na oba, ali rijetke imaju suprotne efekte. gledajte sta dobijate od makronutritijenata od hrane (proteini, ugljikohidrati i masti), te kolicinu multivitamina i multiminerala, a da ostanete u kalorijskim granicama i tako mrsajte zdravo i bez nekih silnih opterecenja.
nije zdravo ni preopteretiti se dijetom i ganjati indekse za sve i svasta, pa otici u krajnost zvana bulimija i anoreksija. postoje ljudi koji su pretili, a boluju od ova dva poremecaja. nemojte se zavaravati da su to iskljucivo bolesti mrsavih manekenkica.
Stilicka

#218 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Stilicka »

To je jedno, te isto :roll: koliko secera, toliko inzulina, ako imas dobru inzulinsku osjetljivost, nemas se sta brinut.
velikibrnjo

#219 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by velikibrnjo »

Kljuc zdrave ishrane i dobre linije jeste da bjezite od svega sto se SARENI u prodavnici

sokovi, grickalice, cokolade, sarene laze, selame, pastete itd

A ako bas hocete da smrsate eno vam vode, kupusa (ha kuhanog ha u salati) i tena za trcanje :D
Dobra linija nije uopce visa matematika, sve je stvar mozga (volje i zelje)
Stilicka

#220 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Stilicka »

Kupus ne jedem vise, te su mi rekli da kupus nije bas dobar, jer usporava nam stitnu(a stitna je kljuc, mrsanja i debljanja, kao i inzulin), radije cu narezat paradjaza,paprike i krastavce :roll:
velikibrnjo

#221 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by velikibrnjo »

nisam mislio samo kupus da se jede
eno karfiola brokulija patlidzanja i sve ostale zelenjave :D
a ne bih bas rekao da ce ti kupus sta u ishrani poremetiti ili sto se tice zdravlja
bolje se trsiti kola junk food i ostalih svjetlucavih hemikalija a kupus bi nam trebao biti najmanja briga :D
ladyada

#222 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by ladyada »

budite zadovoljni i sretni ............ :wink:
Stilicka

#223 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Stilicka »

babyline wrote:
Stilicka wrote:To je jedno, te isto :roll: koliko secera, toliko inzulina, ako imas dobru inzulinsku osjetljivost, nemas se sta brinut.
oprosti, mozes li pojasniti malo ovu insulin osjetljivost? kako se potjece? jeli genetski? moze li se popraviti? etc... ako znas :) hvala
rado cu ti odgovorit, jer sam u tim vodama :D ,
inzulinska osjetljivost označava osjetljivost tkiva(stanica) na hormon inzulin.

Dobra inzulinska osjetljivost jedan je od glavnih preduvjeta za kvalitetnu izgradnju mišićne mase i skidanja masti s obzirom da će ljudi sa lošom IS biti veoma mršavi ili pak veoma debeli (ovisno o brzini tome da li imate brz ili spor metabolizam loša IS će imati drugačiji učinak).

Postoji više načina poboljšanja IS:
- laneno ulje, riblje ulje, krom pikolinat(mineral) i kokosovo ulje pobpoljšavaju inzulinsku osjetljivost
- trening sa tegovima(teretana) i fizička aktivnost općenito poboljšavaju inzulinsku osjetljivost
- adekvatna prehrana, odnosno p+m (proteini + masti) također poboljšavaju inzulinsku osjetljivost, odnosno takvi obroci ne izazivaju značajnije lučenje inzulina čime se poboljšavaja inzulinska osjetljivost stanica. Cilj je kontrolirati razinu inzulina i držati ga nisko što više možemo, osim u periodima kada ga namjerno želimo podići, tj poslije terninga, radi obnove ostecenih stanice(misica)

Na inzulinsku osjetljivost loše utječu kofein, efedrin, lose nocno spavanje( budjenje, kratko spavanje) izdvojite minimalno 8-10 sati sna, i radi sebe i radi zdravlja .

A ima u apoteci da se uzme Metformin, supstanca koja pojacava osjetlljivost na periferiji, te time regulira inzulin i inz.osjet, al ne utice direktno na inzulin.NE NA SVOJU RUKU UZIMAT. TO SE DAJE LJUDIMA SA DIJABETESOM I ZENAMA SA INZULINSKOM RESISTENCIJOM(PCOS).

:thumbup:
2407

#224 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by 2407 »

Stilicka wrote:To je jedno, te isto :roll: koliko secera, toliko inzulina, ako imas dobru inzulinsku osjetljivost, nemas se sta brinut.
Nije isto i ne bi djaba pisao da to ne postoji ili da je isto ;-)
http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_index

Uglavnom i proteini u odredjenoj mjeri dizu inzulin, bez obzira sto u sebi nemaju ugljikohidrata.

p.s.
Vremenom se i najbolja inzulinska osjetljivost da unistit,

p.p.s
Kad si vec u tim vodoma onda dopuni malo gradivo :razz:
2407

#225 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by 2407 »

babyline wrote: mozes li ovo malo pojasniti? nisma bas na ti sa insulin indexom...
obicno se kaze da je za mrsanje dobar nemasni jofurt.. kakav je kefir po tom pitanju? :)
Ako ga vec pijes, pripazi na kolicine istog i gledaj da ga pijes vise u prvom nego drugom dijelu dana.

Puno bolji, proteinima bogatiji jogurt mozete i sami sebi napraviti od posnog/svjezeg sira:
stavite posni u shaker/blender, dodate vode, ubacite koji natren, nesto voca po zelji i eto ga.
Post Reply