Losa cirkulacija
Moderator: anex
-
Kapri
#1 Losa cirkulacija
Danas sve vise zastuljena i sve opasnija.Kako se izboriti s tim koje namirnice mogu pomoci ,koji vitamini .Moze li od slabe cirkulacije biti nemoc u nogama tj kada je visoka stepenica jedva se popnem ili ako cucnem jedva ustanem i to se moram pricuvati za nesto
- illuminated
#2 Re: Losa cirkulacija
javi se doktoruKapri wrote:Danas sve vise zastuljena i sve opasnija.Kako se izboriti s tim koje namirnice mogu pomoci ,koji vitamini .Moze li od slabe cirkulacije biti nemoc u nogama tj kada je visoka stepenica jedva se popnem ili ako cucnem jedva ustanem i to se moram pricuvati za nesto
zdrava ishrana i tjelesna aktivnost nemaju alternativu.
- dadoka84
#3 Re: Losa cirkulacija
Imaš li viška kilograma, problema sa dijabetesom... Redovno vježbanje pomaže, vožnja bicikla, plivanje isl.
-
Kapri
#4 Re: Losa cirkulacija
Dijabetis nemam,viska kilograma.....pa mogla bih koju kilu manje mada nisam debela da tako kazem
.Cesto me ono kao da se zgrce misici na nogama i brine me to sto nema sanse da ustanem ako cucnem ako se n poduprem rukama.Da li e to od toga ili od cega drugog neznam
- TheWatcher
#5 Re: Losa cirkulacija
ne mora uopste biti do cirkulacije,mozda je nesta drugo.
- TDK-90
#6 Re: Losa cirkulacija
Sigurno nedostatak magnezija ali možda samo jedan uzrok. Probaj jesti hranu bogatu magnezijem pij mlijeko ujutro i uveče i za par dana bi trebalo prestati ako je trenutni poremećaj....ako traje duže onda detaljan pregledKapri wrote:Dijabetis nemam,viska kilograma.....pa mogla bih koju kilu manje mada nisam debela da tako kazem.Cesto me ono kao da se zgrce misici na nogama i brine me to sto nema sanse da ustanem ako cucnem ako se n poduprem rukama.Da li e to od toga ili od cega drugog neznam
-
Kapri
#7 Re: Losa cirkulacija
Pila sam ja magnezijum tablete,mlijeko imace pijem ali nista
- Lacrosse
#8 Re: Losa cirkulacija
Koliko ti je godina?Kapri wrote:Danas sve vise zastuljena i sve opasnija.Kako se izboriti s tim koje namirnice mogu pomoci ,koji vitamini .Moze li od slabe cirkulacije biti nemoc u nogama tj kada je visoka stepenica jedva se popnem ili ako cucnem jedva ustanem i to se moram pricuvati za nesto
Odkud ti da je ovo losa cirkulacija?
Ti imas probleme neuroloskog karaktera koji se manifestiraju kao debilitiranost, slabost motorike i slabost misica.
Cirkulacija nema veze s ovim. Manifestiranje slabe cirkulacije je gangrene, otvorene rane i ulceracije na nogama, kronice promjene koze na nogama koje ukljucuju da nemas dlaka, da se boja koze mjenja (tamnija je), da je koza hiperkeratozirana (debela), takodje klaudikacija vaskularna tj. bol s hodanjem i prelazenjem odredjene distance koja se ponavlja svaki put kad predjes 50m, 100m i slicno.
Ukoliko nemas 70 godina barem, ili dijabetis i ukoliko ne pusis 2-3 pakla dnevno, nema sanse da imas "losu cirkulaciju". Ukoliko nisi amputirka, ukoliko nisi imala barem jedan srcani udar, ukoliko nemas mozdanih udara, nema sanse da imas "losu cirkulaciju". Ukoliko nemas heart failure tj. ne oticu ti noge ko bukagije, ukoliko nije ti se tezina povecala 10-20 kg u zadnjih 6 mjeseci, ukoliko nisi na listi od barem 5 ljekova za srce, nema sanse da si vaskulopata.
Losa cirkulacija je babski termin koji ne znaci nista nikome osim "nadri" ljekarima. Losa cirkulacija kod nas znaci hladne noge, i nista vise. Noge su hladne jer se ne kreces.
Stvari o kojima ti govoris, trnci u nogama, ne mogucnost da podignes nogu u koljenu, i slicno, to su neuroloski simptomi i mogu imati veze sa radikulopatijama, neuropatijama, stenosom kicmenog stuba, neuroloskom klaudikacijom, ili prosto sa invalidnoscu koji se javlja usljed ne koristenja, kronicne limitacije u kretanju i potrebi za rehabilitacijom fizikalnom terapijom. Ovo je ukoliko slabost motorike nije unilateralnog karaktera, ukoliko je nova slabost, iznenadna, samo jedne strane, to je mozdani udar.
Stoga, prvo i osnovno, koliko ti je godina. Sto si starija to su vece sanse za oba od ovih problema. Ako ti je manje od 50 godina, i ako nemas dijagnozu multiple sklerose vjerovatno nije nista ozbiljno, a sad "sta je", to je vec umjetnost, nisu jos napravili online bolnice i klinike, pa da se moze pacijent tako obratiti iz kuce, preko interneta.
- Lacrosse
#9 Re: Losa cirkulacija
Ako si mladja zena, hipohondarskog orijentira, imas simptomatiku anemije. Ako su ti hladne noge, malaksalost, nesvjestica, pocetak je da se revidira menstrualna istorija tj, dali krvaris ko Ismeta Krvavac, i da li ti treba zeljeza dodatno ili ne. Normalno uraditi krvnu sliku i slicno. Sljedece, poznato je da kod djece koja piju kravlje mljeko dolazi do anemija usljed nedostatka zeljeza i nemogucnosti apsorbiranja zeljeza. Nijedno dijete ispod 1 godine zivota ne bi se trebalo hraniti kravljim mljekom upravo iz ovog razloga. Stoga, piti mljeko je narodna ubleha, ukoliko ti treba kalcijum, pijes kalcijum. Da bi unjela dovoljno vitamina D kroz mljeko moras piti 6-8 solja svaki dan, a to niko ne pije. Stoga, mljeko je hranjivo ali sto se tice kalcijuma i vitamina D, casa dvije mljeka dnevno kod nekog koje deficitan nece deficit nadoknaditi. Sto se tice magnezijuma, ukoliko nisi alkoholicar koji popije litar rakije dnevno, nemas problema sa magnezijumom. Problemi s magnezijumom se manifestiraju srcanim aritmijama, a ne misicnim bolovima. Problemi sa kaljom tkz. potassium se mogu manifestirati misicnim bolovima, ali ukoliko ne pijes diuretike kalij bi ti trebao takodje biti normalan. Myopatije tj. inflamatorne bolesti misica koje dovode do slabosti i majlagija tj. bola u misicima su nesto sto pogadja zene cesce nego muskarce i to su rheumatoloske bolesti koje se javljaju rijetko. One bi mogle objasniti i bol u misicu i slabost, ali, testiranje za ovo nije jednostavno niti su ovo bolesti na vrhu dijagnostickog diferencijala, tj. treba prvo eliminirati neke obicne, ceste stvari... kao npr. anemiju zbog nedostatka zeljeza, i hipotiroidizam.
-
baja
#10 Re: Losa cirkulacija
inace se ode doktoru ....na 1. mjestu 
-
Kapri
#11 Re: Losa cirkulacija
Imam 30 godina a to sam primjetila ima 2 godine.Ne pusim vise(ima skoro godina) ali ne krecem se puno tj ne radim neke vjezde ali setam mnogo.Posao je sjedeci.Nemam mnogo kilograma svega nekih 5 viska od neke idealne tezine.Ne pijem alkohol a multiplu sklerozu nemam(bar ne znam da je imam)
Stvarno me stid ici bilo gdje je visoko stepeniste neki dan sam u tramvaj jedva usla na tren mi se zgrce misici na nogama i odmah popuste a kada cucnem ustanem tako da se moram cuvati za nesto.
Stvarno me stid ici bilo gdje je visoko stepeniste neki dan sam u tramvaj jedva usla na tren mi se zgrce misici na nogama i odmah popuste a kada cucnem ustanem tako da se moram cuvati za nesto.
-
Kapri
#12 Re: Losa cirkulacija
Kako da jacam misice.Stikle skoro da i ne nosim.Krvna slika je uredu(jutros digla nalaze).Sta da radim da mi bude bolje doktoru sam isla kazu da pijem magnezij,pila sam ga ali nista,kukovi karlica i kicma slikani nalazi uredni.Bojim se da mi ne bude gore tj da se ne mognem kretati nedaj Boze.Mislim mogu hodati danima stvarno ici uzbrdo nista mi ne smeta ali stepeniste i sucanj jedino je sto mi smeta
- Lacrosse
#13 Re: Losa cirkulacija
Fizikalna terapija.
Cucni i ustani 230 puta na dan pa ces jacati misice. Jacas ih tako sto repretitivno ponavljas ono sto ne mozes da radis. I uporedis da li ti je svaki dan bolje i mozes vise, ili nije i mozes samo manje.
To setanje dosta je ok ako ti je 80 godina.
Ali tebi je 30.
Ako ne mozes pretrcati par km skroz si debilitirana. Tih 5 kila nema veze ali ima veze da vodis zivot sedentarnim stilom, i onda kile same idu, posto imas vrlo malo misicne mase, a slaze na nju kilazu dodje samo momenat kad ne mozes ono sto si mogla.
Znaci moras se rehabilitirati. Misici koji te sluzi prilikom ustanja iz cucnja je kvadriceps.
Nadji sebi fizioterapeuta, kreni u teretanu, pregledaj sta ima na youtube od vjezbi, pa napravi sebi plan i program.
Kupi sebi vitamin D i uzimaj vise od 2000 IU dnevno. Ako ti mogu provjeriti nivo vitamina D nebi bilo lose.
Ako je neka neuroloska bolest, vrijeme ce pokazati. Tretmani za takve vrste bolesti i onako nisu efektivni i one progresiraju tako da znati sad vs. znati za godinu dana ti i nije neka sreca. Ima li ti iko u familiji s misicnom distrofijom? One se javljaju rano ali ti mozes biti recesivna ili imati samo dio gena za misicnu distrofiju, koja obicno se prenosi X genom i pogadja najteze musku djecu. Tako da vidis jel ti iko od muske obitelji bio invalid koji je umro rano.
Sve u svemu, ako ne mozes pretrcati barem 2km a 30 ti je godina, nemoj uopste da pitas nas sta ti je. Pitaj sebe. Ne moze se samo ici na posao, sjediti u tramvaju, sjediti za stolom, sjediti kod kuce. Nisi u penziji. Ne pitaj sta je nego nadjes fini soliter od 15 spratova koji ti je u blizini, svaki dan boca vode, trenerka i krenes fino uz basamke. Covjek sa 32 godine skace sa 30 km visine, a ti ne mozes uz stepenik. E pa ne moze tako. Jer ako ti neces, vidis da niko drugi nece. Ako nakon stvarno od srca odradjene rehabilitacije od par mjeseci nije ti bolje, onda moras ici specijalistima tipa neurolog, reumatolog i slicno, ali pokusaj ovo prvo.
Pored magnezija mozes imati i problem s kalcijem koji se odlikuje u tetaniji tj. misici se zgrci. Ovo je obicno problem paratiroidne zljezde. Zbog toga pogledaj da li su ti vadili kalcijum i albumin (protein koji veze klacijum u krvi), pa vidi koji je nivo, i da li je visok ili nizak. Magnezijum ti nece pomoci osim ako jedes jednom u 7 dana, kao npr. alkoholicari sto rade. Za kalij sam ti vec govorio, ako je nizak manifestuje se misicnom slabocu. Uglavnom, moras biti strpljiva, raditi, skupljaj nalaze koji su u redu, i to je nesto, eto vec znas da nisi anemicna.
Cucni i ustani 230 puta na dan pa ces jacati misice. Jacas ih tako sto repretitivno ponavljas ono sto ne mozes da radis. I uporedis da li ti je svaki dan bolje i mozes vise, ili nije i mozes samo manje.
To setanje dosta je ok ako ti je 80 godina.
Ali tebi je 30.
Ako ne mozes pretrcati par km skroz si debilitirana. Tih 5 kila nema veze ali ima veze da vodis zivot sedentarnim stilom, i onda kile same idu, posto imas vrlo malo misicne mase, a slaze na nju kilazu dodje samo momenat kad ne mozes ono sto si mogla.
Znaci moras se rehabilitirati. Misici koji te sluzi prilikom ustanja iz cucnja je kvadriceps.
Nadji sebi fizioterapeuta, kreni u teretanu, pregledaj sta ima na youtube od vjezbi, pa napravi sebi plan i program.
Kupi sebi vitamin D i uzimaj vise od 2000 IU dnevno. Ako ti mogu provjeriti nivo vitamina D nebi bilo lose.
Ako je neka neuroloska bolest, vrijeme ce pokazati. Tretmani za takve vrste bolesti i onako nisu efektivni i one progresiraju tako da znati sad vs. znati za godinu dana ti i nije neka sreca. Ima li ti iko u familiji s misicnom distrofijom? One se javljaju rano ali ti mozes biti recesivna ili imati samo dio gena za misicnu distrofiju, koja obicno se prenosi X genom i pogadja najteze musku djecu. Tako da vidis jel ti iko od muske obitelji bio invalid koji je umro rano.
Sve u svemu, ako ne mozes pretrcati barem 2km a 30 ti je godina, nemoj uopste da pitas nas sta ti je. Pitaj sebe. Ne moze se samo ici na posao, sjediti u tramvaju, sjediti za stolom, sjediti kod kuce. Nisi u penziji. Ne pitaj sta je nego nadjes fini soliter od 15 spratova koji ti je u blizini, svaki dan boca vode, trenerka i krenes fino uz basamke. Covjek sa 32 godine skace sa 30 km visine, a ti ne mozes uz stepenik. E pa ne moze tako. Jer ako ti neces, vidis da niko drugi nece. Ako nakon stvarno od srca odradjene rehabilitacije od par mjeseci nije ti bolje, onda moras ici specijalistima tipa neurolog, reumatolog i slicno, ali pokusaj ovo prvo.
Pored magnezija mozes imati i problem s kalcijem koji se odlikuje u tetaniji tj. misici se zgrci. Ovo je obicno problem paratiroidne zljezde. Zbog toga pogledaj da li su ti vadili kalcijum i albumin (protein koji veze klacijum u krvi), pa vidi koji je nivo, i da li je visok ili nizak. Magnezijum ti nece pomoci osim ako jedes jednom u 7 dana, kao npr. alkoholicari sto rade. Za kalij sam ti vec govorio, ako je nizak manifestuje se misicnom slabocu. Uglavnom, moras biti strpljiva, raditi, skupljaj nalaze koji su u redu, i to je nesto, eto vec znas da nisi anemicna.
-
Kapri
#14 Re: Losa cirkulacija
Naravno da mogu trcati nisam bas toliko debilizirana
.Niko mi nije u porodici ni bio invalid niti umro od toga,
Ok hvala ti na iskrenom odgovoru volim kada mi neko ovako sve skrese
.Od sutra obecavam pocinjem sa penjanjem uz stepenice i sucnjevima pa koliko mognem..... 
Ok hvala ti na iskrenom odgovoru volim kada mi neko ovako sve skrese
- starii
#15 Re: Losa cirkulacija
probaj sa sexomKapri wrote:Danas sve vise zastuljena i sve opasnija.Kako se izboriti s tim koje namirnice mogu pomoci ,koji vitamini .Moze li od slabe cirkulacije biti nemoc u nogama tj kada je visoka stepenica jedva se popnem ili ako cucnem jedva ustanem i to se moram pricuvati za nesto
-
Kapri
#16 Re: Losa cirkulacija
A sta nema logike?Mnogo setam ali ne radim vjezbe
-
Ambrozija
#17 Re: Losa cirkulacija
da, ali si napisala ne krecem se mnogo ali puno setamKapri wrote:A sta nema logike?Mnogo setam ali ne radim vjezbe
-
Kapri
#18 Re: Losa cirkulacija
Sory tek sam primjetila.Mislila sam ne radim mnogo ali se krecem mnogo
Do mene je.Danas sam se 2 puta jednom ujutro i jednom uvece penjala na 14 sprat pjesice i par puta sam cucnul i ustala.Naravno i hodala sam kao i uvjek.Ako nastavim ovako za koliko bih mogla da ocekujem poboljsanje
-
TRŠ
#19 Re: Losa cirkulacija
Ma nema to nikakve veze, evo ja se bavim sportom u super sam fizickoj kondiciji, svi nalazi krvi su ok a opet tabani kao od leda 
-
Kapri
#20 Re: Losa cirkulacija
Do mene je bila greska.Javicu za 10-tak dana kako napredujebabyline wrote:javi rezultateKapri wrote:Sory tek sam primjetila.Mislila sam ne radim mnogo ali se krecem mnogoDo mene je.Danas sam se 2 puta jednom ujutro i jednom uvece penjala na 14 sprat pjesice i par puta sam cucnul i ustala.Naravno i hodala sam kao i uvjek.Ako nastavim ovako za koliko bih mogla da ocekujem poboljsanje
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.