KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
njonjica

#401 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by njonjica »

Taral wrote:Dragi forumaši,
Kod oca mi je prije nekih mjesec dana ustanovljen planocelularni karcinom pluća,umjerene diferentovanosti koji se nalazi na lijevom plućnom krilu između bronha za lingulu i kulmena. Poslije onkološkog konzilija propisana mu je hemoterapija u 3 ciklusa sa pauzama od po 21 dan (3 dana zaredom pa pauza 21 dan) jer za sad kacer nije operativan.
Ima li iko od vas iskustva sa ovim pušačkim kancerom pluća (koji je 4,5cm sa 4,2cm na spoju te aorte i pluća -na tom uglu).
Otac je proša prvi ciklus terapije i za sad se dobro osjeća. Znate li možda za kavu alternativnu medicinu, travare, preparate ili bilo što što mu može pomoći.
Veliki pozdrav i veliko hvala na odgovorima
Pozz Taral
Moj otac nije primao kemo, isao je jedino na zracenje i za cijelo vrijeme zracenja pio je Noni sok.

Trenutno je najvaznije tati pojacati imunitet da bi organizam lakse podnio kemo, biti pozitivan i provoditi sto vise vremena sa njim da zna da nije sam i da se moze osloniti na cijelu porodicu.
Nadam se da nije protiv pravila foruma, ovo je link hrvatske udruge protiv karcinoma na kojem sam i sama provela dosta vremena; tu imas i lijecnike pa mozes i pitanje postaviti:

http://forum.zanovidan.hr/viewtopic.php ... 9e6780a58c

Takodjer ima i topic o alternativnom nacinu lijecenja.

Sve najbolje i puno snage u borbi protiv karcinoma tebi i tvojoj obitelji zelim....
tokar

#402 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by tokar »

Taral wrote:Dragi forumaši,
Kod oca mi je prije nekih mjesec dana ustanovljen planocelularni karcinom pluća,umjerene diferentovanosti koji se nalazi na lijevom plućnom krilu između bronha za lingulu i kulmena. Poslije onkološkog konzilija propisana mu je hemoterapija u 3 ciklusa sa pauzama od po 21 dan (3 dana zaredom pa pauza 21 dan) jer za sad kacer nije operativan.
Ima li iko od vas iskustva sa ovim pušačkim kancerom pluća (koji je 4,5cm sa 4,2cm na spoju te aorte i pluća -na tom uglu).
Otac je proša prvi ciklus terapije i za sad se dobro osjeća. Znate li možda za kavu alternativnu medicinu, travare, preparate ili bilo što što mu može pomoći.
Veliki pozdrav i veliko hvala na odgovorima
Pozdrav...
Moje iskustvo je sljedeće: prošle godine su mi pronašli karcinom na plućima, u blizini lijevog bronha, i prislonjenog uz plućnu arteriju. Spadao je u podvrstu adenokarcinoma... i njegov nastanak, znatno je vezan za moj dugogodišnji pušački staž. Nalazi su u početnoj fazi govorili da se ne mogu operisati jer je komplikovano i rizično zbog blizine artrije. Uključili su mi tri ciklusa kemoterapije i karcinom je, nakon dva mjeseca, smanjen za oko šest milimetrara. Potom sam odmah opersian i odstranjen mi je dio plućnog krila. Nisu pronađene metastaze. Nakon operacije imao sam još dva, preventivna, ciklusa kemoterapije. I to me je oborilo, slomilo, ali se predao nisam. Ja sam sanjao svoje snove....Potom sam, ponovo, radi prevencije, išao 20 dana na zračenje... I zračenje je za kemoterapiju, pjesma...
Cijelo vrijeme mog bolovanja, naglašavam posebice izazvanog kemoterapijom, nisam gotovo ništa koristio od alterantivnih lijekova ili dodataka osim meda... Jednostavno sam imao averziju( zbog, ne treba posebno isticati,kemoterpaije) i prema noni soku, soku od cvekle, raznim čajevima, čak i vodi, određenoj hrani...Moj režim ishrane, u odnosu na ranije godine, nije se drastično promijenio izuzev što sam obroke obogatio s više voća i povrća...

Evo, već osam mjeseci radim na poslu...Ništa me ne boli :)...Istina ne mogu više trčati i igrati lopte....Redovno idem na kontrole...i za sada su hvala Bogu doktori mi govore samo dobre vijesti...Ne koristim nikakve lijekove, niti posebne čajeve, ono popije se jedan šolja dnevno, zelenog, crnog ili nane...kamilice i slično... Imam dobar apetit, da čak nekad pomislim kako ću morati na dijetu...Na kilaži sam dobio bar sedam osam kg...;) Odlično se osjećam i fizički i mentalno....
I da, najbitnije u ovoj borbi je Pozitivno razmišljanje...Niti jednog trenutka, šesto čulo mi nije govorilo da ću umrijeti. Čak i kada je bilo najteže, kada nisam mogao ustati iz kreveta, zbog slabosti, ja sam razmišljao tipa: eh kada ponovo krenem na posao, u grad, na more,...Moram priznati da mi je u svemu pomoglo i moje uvjerenje u Božiju pomoć i njegovu konačnu odluku... Pomogli su mi moji ukućani, prijatelji, koji su gotovo svaki dan dolazili i stražarili karj mene, pričajući samo pozitivne priče o svakodnevici
Kada mi je bilo najcrnje, zbog kemoterapije, znao sam otići u kino, pozoriššte, kafanu... nekad na svoju inicijativu, nekada na inicijativu prijatelja. Svaki pregled i odlazak doktoru obavljao sam sam, bez ičije pomoći ako je to bilo moguće...
Zato ne gubiti nadu to je broj jedan! Osnova svih osnova. Gledao sam ljude koji su onog trenutka kada im je doktor rekao da imaju karcinom umrli. Onih mjesec il dva do stvarnog fizičkog odlaska provodili su u razmišljanju o smrti, krajnje se predavajući...
Ja to nisam htio...
Last edited by tokar on 03/12/2009 13:52, edited 1 time in total.
papirolog

#403 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by papirolog »

prema nekim pričama o izliječenju lijek je muška bokvica+kunica u omjeru 50%-50%, uzima se svježe ili samljeveno u vodi. kunica se moze naci po livadama, gotovo cijelu godinu, a muska bokvica obično u proljeće i ljeto.

takodje, prema naučnim istraživanjima, jak prirodni lijek je resveratrol, ima ga mnogo u crnom grozdju, ali i drugim plodovima.

http://en.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

takodje se navode zeleni čaj i mladi ječam kao sredstva.

poznat travar koji se bavi ovom temom je Izet Gluhic iz Zenice, ali nije jedini. moze se kontaktirati na mobitel, ako neko zna broj.
Taral

#404 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Taral »

Mnogo vam hvala na odgovorima. Zbilja ste me posebno obradovali !!!
Taral

#405 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Taral »

Dragi tokar,

Možeš li mi molim te dati više podataka o sebi i kanceru koji si pobjedio. Dakle koliko godina si imao kad si saznao za ovu bolest, kakvi su ti bili tumorski markeri, u kom stadiju je bio kancer, kakva ti je bila krvna slika tokom hemotarapija, kako je tekao proces operacije (ako nije tajna i koji te je hirurg operirao)...
Otac je ubjeđenja da je tvoj kancer otkriven u početnom stadiju te iako ubjeđen da ću ga ohrabriti nisam baš uspio u potpunosti.

Unaprijed hvala na brzom odgovoru
tokar

#406 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by tokar »

Taral wrote:Dragi tokar,

Možeš li mi molim te dati više podataka o sebi i kanceru koji si pobjedio. Dakle koliko godina si imao kad si saznao za ovu bolest, kakvi su ti bili tumorski markeri, u kom stadiju je bio kancer, kakva ti je bila krvna slika tokom hemotarapija, kako je tekao proces operacije (ako nije tajna i koji te je hirurg operirao)...
Otac je ubjeđenja da je tvoj kancer otkriven u početnom stadiju te iako ubjeđen da ću ga ohrabriti nisam baš uspio u potpunosti.

Draga Taral,

Nisam se mogao ranije javiti i žao mi je, jer forum pratim povremeno.

Imam 40 godina, doktori mi nikada nisu rekli je li karcinom bio u ranoj fazi ili ne. Ali su mi govorili da ako uspijem ga operisati da su prognoze krajnje pozitivne. Međutim, u prvom trenutku nije se moglo operisati jer je kancer veličine 3x5 cm bio naslonjen na plućnu arteriju. Nakon tri ciklusa( dva mjeseca) mučnih kemoterapija uspjeli su ga smanjiti ze 6 mm i odmah me poslali na operaciju. Koja je morala biti odgođena za šest dana zbog moje užasno slabe krven slike( primio sam šest doza krvi) i dobio sam anemiju. Operativni zahvat trajao je šest sati, a operaciju je vodio izvrsni doktor Adi Hadžismailović sa Torokalne klinike. Nakon šest dana poslije operacije pušten sam kući. I odlično se počeo oporavljati. Ali su mi rekli, prevencije radi - još tri ciklusa kemo terapije i zračenje( 20 dana). Kemoterapija me srušila i izdržao sam samo dva ciklusa. A onda sam dobio tromboemboliju i završio u bolnici mjesec dana. Čim sam izašao počeo sam sa zračenjem. I onda sam se, hvala Bogu, odjednom počeo bolje osjećati, mogao sam da jedem, da se krećem, smijem i da radim...

Eto to bi bilo ukratko. Ali osnova je pozitivan stav, vjeruj mi. Nijednog trenutka nisam imao osjećaj da ću umrijeti, a i kada sam razmišljao o tome nekako se nisam ni plašio smrti. No prije svega imao sam strašnu želju za životom: da šetam, vozim auto, putujem, pijem kafu po kafićima, družim se sa ljudima...I sve to danas radim:)

Puno pozdrava i ako možeš reci kakav je situacija sada sa tvojim ocem.
tokar

#407 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by tokar »

tokar wrote:
Taral wrote:Dragi tokar,

Draga Taral,

Nisam se mogao ranije javiti i žao mi je, jer forum pratim povremeno.

Imam 40 godina, doktori mi nikada nisu rekli je li karcinom bio u ranoj fazi ili ne. Ali su mi govorili da ako uspijem ga operisati da su prognoze krajnje pozitivne. Međutim, u prvom trenutku nije se moglo operisati jer je kancer veličine 3x5 cm bio naslonjen na plućnu arteriju. Nakon tri ciklusa( dva mjeseca) mučnih kemoterapija uspjeli su ga smanjiti ze 6 mm i odmah me poslali na operaciju. Koja je morala biti odgođena za šest dana zbog moje užasno slabe krven slike( primio sam šest doza krvi) i dobio sam anemiju. Operativni zahvat trajao je šest sati, a operaciju je vodio izvrsni doktor Adi Hadžismailović sa Torokalne klinike. Nakon šest dana poslije operacije pušten sam kući. I odlično se počeo oporavljati. Ali su mi rekli, prevencije radi - još tri ciklusa kemo terapije i zračenje( 20 dana). Kemoterapija me srušila i izdržao sam samo dva ciklusa. A onda sam dobio tromboemboliju i završio u bolnici mjesec dana. Čim sam izašao počeo sam sa zračenjem. I onda sam se, hvala Bogu, odjednom počeo bolje osjećati, mogao sam da jedem, da se krećem, smijem i da radim...

Eto to bi bilo ukratko. Ali osnova je pozitivan stav, vjeruj mi. Nijednog trenutka nisam imao osjećaj da ću umrijeti, a i kada sam razmišljao o tome nekako se nisam ni plašio smrti. No prije svega imao sam strašnu želju za životom: da šetam, vozim auto, putujem, pijem kafu po kafićima, družim se sa ljudima...I sve to danas radim:)

Puno pozdrava i ako možeš reci kakav je situacija sada sa tvojim ocem.
Zaboravih, prvobitno je bio dijagnosticiran adenokarcinom. Ali nakon operacije i patološke analize pisalo je Ca.planocell.bronchi...Nakon otkrića karcinoma doktori su mi rekli da će mi najvjerojatnije izvaditi cijelo lijevo plućno krilo. Međutim, spomenuti hirurg Hadžismailović, kada me je otvorio, odlučio je da nema potrebe za tim, pa su mi odsjekli 15x13x18 cm lijevog pućnog krila. Lopte više ne mogu igrati niti bježati ako me zasretni bijesni psi:)
dzana

#408 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by dzana »

Taral wrote:Mnogo vam hvala na odgovorima. Zbilja ste me posebno obradovali !!!
Draga Taral.
Ja se nisam odavno javljala na ovu temu a moj otac je u nov. 2008 otkrio da ima rak na plucima. Nije bio operativan jer je bio naslonjen na arteriju. Imao je i metastazu na grudnoj kosti. Njemu su propisali paralelno hemoterapiju i zracenje jer je prilicno jak covjek i skontali su da on to moze izdrzati. I jeste izdrzao i stanje se bilo prilicno rascistilo. Terapije je zaista tesko podnio. Najveci problem je bio odrzati leukocite i krvnu sliku na nekoj normalnoj vrijednosti. Za leukocite mu je pomogao Ecomer a doktorica mu je rekla da sto cesce gricka kokice. Pio je med od jednog travara iz Capljine i bio mu je bas super ali je u sred terapije fasovao šećer i morao je odmah prestati sa uzimanjem. Pio je i Imunomax tablete. Tokom citave terapije pratile su ga mucnine ali nije bilo povracanja. Za mucnine je pitao u apoteci i preporucili su mu neke tablete a jedna kosta oko 22 km i one su mu bas pomogle. Ne mogu da se sjetim imena ali mogu ga pitati ako zelis. Posto je on RVI mogao ih je dobiti besplatno. Primao je i inekcije za mucninu (miiislim da su Torakan ili tako nesto - vise ne znam ni sama od svih lijekova koji je za sta bio). U toku citave terapije je pio svjezi sok od jabuke, cvekle i mrkve i jeo je sjemenke lana.
Ono sto je dobro je da su terapije malo smanjile velicinu raka na plucima - po par milimetara sa svake strane. Metastaza na grudnoj kosti je mirovala. I tako je bilo sve do nedavno kada su poceli nesnosni bolovi. Otekle su mu zlijezde ispod pazduha pa se opet smanjile a bol ne prestaje. Sada stavlja neke flastere protiv bolova samo da moze odspavati ili se malo oporaviti. Radimo sve moguce nalaze, neki dan je radio sintigrafiju - to je snimanje kostiju, ima jos tonu nalaza da uradi a narucen je na CT sredinom januara i onda ce sve to sakupiti i otici kod svoje doktorice da vide kakvo je stanje. Doktorica Efendic ga vodi i ima dobro iskustvo sa njom. I on je zdravstveni radnik i nije laik i zaista lako postignu dogovor u vezi terapija i dobro se razumiju.
Sto se tice njegovog psihickog stanja zaista se odlicno drzi. Tako je od pocetka i to je jako vazno. On je prilicno aktivan, uvijek ide na neke sastanke, ide u ribolov, u prirodu i ovo ljeto je bilo zaista super. Ali sada je stanje potpuno drugacije i ja se nadam da je i ovo prolazno stanje i da ce se opet oporaviti i podici..
Ako imas nekih pitanja u vezi terapije ili bilo cega samo se javi, na forum ili preko PP..

Puno pozdrava i ako Bog da da ti otac ozdravi.

Dzana
Last edited by dzana on 16/01/2010 07:19, edited 1 time in total.
Jara

#409 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Jara »

Za mucnine je pitao u apoteci i preporucili su mu neke tablete a jedna kosta oko 22 km i one su mu bas pomogle. Ne mogu da se sjetim imena ali mogu ga pitati ako zelis.
Naziv je Zofran. Postoji i Zolten, istog sastava, turska proizvodnja, nešto jeftiniji, osiguranje priznavalo 50% cijene.
Sretno i sve najbolje! :)
dzenitam

#410 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by dzenitam »

Pozdrav svima!

Da li neko zna kako se zove udruženje oboljelih od raka debelog crijeva u Sarajevu i njihov broj telefona.

Hvala
primus-sa

#411 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by primus-sa »

Udruzenje se zove "Colon" a ciko koji je osnovao se zove Emir Čizmić
dzana

#412 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by dzana »

Jara wrote:
Za mucnine je pitao u apoteci i preporucili su mu neke tablete a jedna kosta oko 22 km i one su mu bas pomogle. Ne mogu da se sjetim imena ali mogu ga pitati ako zelis.
Naziv je Zofran. Postoji i Zolten, istog sastava, turska proizvodnja, nešto jeftiniji, osiguranje priznavalo 50% cijene.
Sretno i sve najbolje! :)
Hvala na dopuni i lijepim zeljama.

Ponovo sam procitala sve postove jer trazim odgovor na pitanje koliko se hemoterapija i zracenja smije/moze ukupno uraditi? Moj otac je prije godinu i nesto primao paralelno hemoterapiju i zracenje i sada opet treba na hemoterapiju. On je pitao i za zracenje ali doktorica mu je rekla da zracenje ne dolazi u obzir. Jos uvijek nam ostaje da se rapitamo da li ne dolazi u obzir trenutno ili nikad vise. Zato bih voljela da mi javite svoja iskustva - koliko ste vi ili vas bliznji ukupno imali ciklusa hemoterapija i zracenja?
Zahvaljujem unaprijed :)
Jara

#413 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Jara »

dzana wrote: Hvala na dopuni i lijepim zeljama.

Ponovo sam procitala sve postove jer trazim odgovor na pitanje koliko se hemoterapija i zracenja smije/moze ukupno uraditi? Moj otac je prije godinu i nesto primao paralelno hemoterapiju i zracenje i sada opet treba na hemoterapiju. On je pitao i za zracenje ali doktorica mu je rekla da zracenje ne dolazi u obzir. Jos uvijek nam ostaje da se rapitamo da li ne dolazi u obzir trenutno ili nikad vise. Zato bih voljela da mi javite svoja iskustva - koliko ste vi ili vas bliznji ukupno imali ciklusa hemoterapija i zracenja?
Zahvaljujem unaprijed :)
Draga Džana, različito je bilo kod osoba koje znam, zavisno od dijagnoze. Rađe pitati još nekog ljekara nego pitati forumaše, jer svaki slučaj je individualan.
Savjeti na forumu mogu biti psihološka podrška oboljelom i nemu bliskima, ali mogu unijeti i konfuziju, jer znaju biti kontradiktorni. I zato se najbolje držati onoga što kažu ljekari i pitati ih sve što vas zanima. Dakle, kod različitih osoba je različito. Nema univerzalne "količine" terapija za svakog!
Sretno!
dzana

#414 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by dzana »

Jara wrote:
dzana wrote: Draga Džana, različito je bilo kod osoba koje znam, zavisno od dijagnoze. Rađe pitati još nekog ljekara nego pitati forumaše, jer svaki slučaj je individualan.
Savjeti na forumu mogu biti psihološka podrška oboljelom i nemu bliskima, ali mogu unijeti i konfuziju, jer znaju biti kontradiktorni. I zato se najbolje držati onoga što kažu ljekari i pitati ih sve što vas zanima. Dakle, kod različitih osoba je različito. Nema univerzalne "količine" terapija za svakog!
Sretno!
hvala ti na odgovoru.
bojim se da sam malo pogresno shvacena i stoga prilazem jos detalja radi jasnije slike :-D
moj otac ima puno povjerenje u doktoricu koja ga vodi. on joj je rekao da ne zeli da ona krije od njega bilo kakve informacije, ma kakvo stanje da je u pitanju, i oni bukvalno sjednu i razmatraju situaciju i opcije. kada je takva situacija nema potrebe da se bilo koji drugi doktor konsultuje i naravno da ce misljenje doktorice koja je upucena u slucaj biti najvaznije ali me je zainteresovala cinjenica da nisam procitala da je neko imao vise terapija zracenjem. koliko sam uspjela procitati samo je nekoliko forumasa spomenulo da je hemoterapija ponovljena. voljeli bi cuti iskustva drugih pa da znamo da li postoji mogucnost u narednom periodu da se doktrica odluci na ponovno zracenje npr. nakon 2 ili 3 godine ili se zracenje uradi jednom i nikad vise kod oboljelih od raka.
oni ce jos razgovarati o ovome jer se ceka odluka komisije u vezi ponovne hemoterapije (ovaj put ce raditi ciljano za metastazu na grudnoj kosti) pa je on rekao da ce je pitati detalje a ja sam postala pitanje iz ciste radoznalosti..
u svakom slucaju hvala jos jednom na odgovoru :)
Last edited by dzana on 16/01/2010 07:20, edited 1 time in total.
Jara

#415 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Jara »

Sad je jasnije. :) Super da je tvoj otac uspostavio takav odnos s doktoricom, da o svemu otvoreno razgovaraju.
Sve najbolje! :)
Ljuta Kopriva

#416 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Ljuta Kopriva »

Tek sam se uključio na forum pa me zanima treba li sa kime podjeliti iskustvo koje imam. Naime majka mi je prije dvije godine obolila od karcinoma pluća malih stanica i još je živa i što je najbitnije niti traga od karcinoma. Svašta sam činio i borio se na razne načine a sve nekošta mnogo i što je najbitnije, većinu toga imate kod kuće

LP
njonjica

#417 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by njonjica »

Ljuta Kopriva wrote:Tek sam se uključio na forum pa me zanima treba li sa kime podjeliti iskustvo koje imam. Naime majka mi je prije dvije godine obolila od karcinoma pluća malih stanica i još je živa i što je najbitnije niti traga od karcinoma. Svašta sam činio i borio se na razne načine a sve nekošta mnogo i što je najbitnije, većinu toga imate kod kuće

LP
Naravno da treba....ne trebas ni pitati, posebno kad je zdravlje u pitanju.
Lekylou

#418 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Lekylou »

Pozdrav svima.
Citala sam predhodne postove i jos uvijek ne mogu davjerujem da sam se registrovala kako bih trazila pomoc i iskustva drugih kada je u pitanju karcinom.

Naime mom ocu je prije mjesec i pol konstatovan karcinom velikih stanica na plucima,koji je bio operabilan.
Operacija je prosla uspjesno,a patoloski nalaz je pozitivna,u smislu da nisu zahvacene limfe i da nema metastaza.
Medjutim propisana su tri ciklusa kemoterapije preventivno,kao i zracenje. Citajuci iskustva drugih,kemoterapija pomaze ali isto tako razara organizam i onesposobljava ga za bilo kakvu borbu.

Takodjer sam nasla nekakvih stotine preparata za imunitet,i opet sam sludjena sta uzeti i sta je najbolje.

Prognoze su mu dobre,ali mene brine kako ce podnijeti kemoterapiju.

Zanima me sta se to tacno dogadja kada covjek primi kemoterapijeu.
Nakon koliko vremena pocinju te tegobe (ako pocnu) i kako se one manifestuju.

Jel covjek moze hodati,druziti se itd ili je vezan za krevet.

Sve me zanima,nista ne znam.

Hvala unaprijed.
dr.Gonzo

#419 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by dr.Gonzo »

To sve zavisi od terapije koju primas. Ovo sto cu ti napisati se odnosi na ABVD hemoterapiju.
2-3 dana nakon sto primis citostatike osjecas se ko govno: jaka mucnina, nikakav apetit, sav nekako u stanju raspada.I onda budes OK, do sljedeceg ciklusa. Cak i u periodu mucnine covjek nije vezan za krevet. Imaju i tablete protiv simptoma, ali su bezobrazno skupe i nisu uvijek sasvim efikasne.

Sto se tice jacanja imuniteta, preparati ti mogu pomoci, ali vazno je da covjek pokusa da zivi zdravije. Nista cigare, nista alkohol, nista masna, przena, pohovana hrana. Sve ono sto se preporucuje i zdravim ljudima.
Robijasica

#420 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Robijasica »

@tokar,

molim te da mi napises koje si imao simptome prije nego su ti dijagnosticirali rak i da li ti je u porodici vec neko imao rak pluca. Moj je otac imao rak pluca i umro je prije 21godinu. Ja se panicno bojim da i ja ne obolim i na svaku manju bol ili ziganje u predjelu pluca/prsa pomislim da sam obolila. Otisla bih na pretrage, ali ne znam koje, jer se moram rijesiti ove fobije koja me psihicki rastura.

Zelim ti svako dobro kao i ostalim oboljelima da se sto prije izlijece i oporave.

Pozdrav
Lekylou

#421 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Lekylou »

Robijasice,
za pocetak mozes da uradis rentgen pluca.
Ako se pokaze sta sumnjivo ( ne daj Boze) onda ides na CT.

A simptomi za svaki karcinom su ti gubitak tezine,smanjenje apetita,boja koze se mijenaj,umor itd.
Jedino sto znam da karcinom ne boli.
Robijasica

#422 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Robijasica »

Lekylou wrote:Robijasice,
za pocetak mozes da uradis rentgen pluca.
Ako se pokaze sta sumnjivo ( ne daj Boze) onda ides na CT.

A simptomi za svaki karcinom su ti gubitak tezine,smanjenje apetita,boja koze se mijenaj,umor itd.
Jedino sto znam da karcinom ne boli.

@lekylou

hvala na odgovoru. Ovih cu dana otici na RTG pluca da se rijesim tih "crnih" misli.

Pozdrav
Jara

#423 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Jara »

Čujem od prijatelja iz Ljubljane da će mu, tamo u Kliničnom centru, uvesti bioterapiju (upravo završio sa radioterapijom).
Da li se kod nas pacijenti podvrgavaju bioterapiji, zvanično, na onkologiji?
dzana

#424 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by dzana »

dr.Gonzo wrote:To sve zavisi od terapije koju primas. Ovo sto cu ti napisati se odnosi na ABVD hemoterapiju.
2-3 dana nakon sto primis citostatike osjecas se ko govno: jaka mucnina, nikakav apetit, sav nekako u stanju raspada.I onda budes OK, do sljedeceg ciklusa. Cak i u periodu mucnine covjek nije vezan za krevet. Imaju i tablete protiv simptoma, ali su bezobrazno skupe i nisu uvijek sasvim efikasne.
Sto se tice jacanja imuniteta, preparati ti mogu pomoci, ali vazno je da covjek pokusa da zivi zdravije. Nista cigare, nista alkohol, nista masna, przena, pohovana hrana. Sve ono sto se preporucuje i zdravim ljudima.
malo je reci da su bezobrazno skupe ali neke nisu neucinkovite, na svu srecu.
moj otac je prije zadnje doze hemoterapije kupio neku inekciju protiv mucnine. ona jeste kostala oko 200 km ali mu je puno pomogla. mnogo je lakse podnio taj ciklus nego ove prethodne. nije nikakva reklama, ne znam ni kako se zove taj lijek tj. preparat ali samo zelim da kazem da su neki i ucinkoviti.
a hemo je gadna do boli - mog oca je razvalio ovaj drugi ciklus. bas kako si napisao - sav je bio u stanju raspada. znate vec kako to ide..
Lekylou

#425 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!

Post by Lekylou »

Hvala dr.Gonzo i Dzana.
Nekako covjek misli da je sam u ovome,ali evo po ovim postovima vidim da vas je dosta imalo to lose iskustvo.

Dzana molim te,ako ti nije problem da mi napises na pp kako se zove ta inekcija.
I jeli tvoj otac mogao raditi (ako radi) dok su trajala ti ciklusi.

Koja je njegova bila kemoterapija i koliko ih je primio.
Oprosti na puno pitanja,ali ja sam potpuno nova u ovome svemu na zalost tako da nemam pojma ni ocemu.
A iskustva drugih ljudi mi puno znaci.
Post Reply