KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Moderator: anex
- primus-sa
#251 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Jara ba,stvarno ne znam "dje ba zapelo"
Pusti ba Amere,eno sad se otkidaju na svinjsku groznicu i slomise se kupujuci Tamiflu,nidje veze,vazno je da radi farmaceutska industrija.Prvi savjetnik kojeg je Obama uzeo je direktor najace farmaceutske kuce u Americi.pogledaj izvjestaj WHo,svake godine od gripe umre oko 250.000 ljudi,dnevno 600-700 pa tisina....da ne sirimo pricu o svjetskim zavjerama......
Pusti ba Amere,eno sad se otkidaju na svinjsku groznicu i slomise se kupujuci Tamiflu,nidje veze,vazno je da radi farmaceutska industrija.Prvi savjetnik kojeg je Obama uzeo je direktor najace farmaceutske kuce u Americi.pogledaj izvjestaj WHo,svake godine od gripe umre oko 250.000 ljudi,dnevno 600-700 pa tisina....da ne sirimo pricu o svjetskim zavjerama......
- Jara
#252 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
primus-sa wrote:Jara ba,stvarno ne znam "dje ba zapelo"
- primus-sa
#253 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Eto ti znas,nego te nisam prepozno profesore.....bujrum u jedini referentni centar kod nas pa cemo razgovarati....primicu te preko stele... 
- Jara
#254 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
relaxprimus-sa wrote:Eto ti znas,nego te nisam prepozno profesore.....bujrum u jedini referentni centar kod nas pa cemo razgovarati....primicu te preko stele...
- primus-sa
#255 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
off skroz
Stoji ponuda......
Stoji ponuda......
-
Extreme_Life
#256 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Zena iz okoline Pozarevca u Srbiji je izlecena od raka i govori o svom iskustvu. Operisali su je, isla je na hemoterapije, dotakla je dno posle 5 ciklusa hemoterapije ali je ipak uspela da potpuno ozdravi i vratila se na posao. Ukratko je to to. Ne znam zasto ti ne otvara, promeni "browser" (ako imas Internet Explorer, instaliraj Mozillu - mozda je u tome problem).Jara wrote:@EL, hajExtreme_Life wrote:http://video.google.com/videoplay?docid ... 2560&hl=en
ko ima volju i zelju neka odgleda ovo....ne mogu pogledat zbog tehničkih razloga...o čemu se radi, ukratko, pliz?
-
Extreme_Life
#257 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Nadam se da zbog ovoga necu biti "banovan" kao na nekim drugim sajtovima jer samo govorim onako kako mislim, a u sustini i onako kako jeste.primus-sa wrote:RANA DETEKCIJA je spas za izlijecenje od karcinoma,garantovano,znaci u Americi,rak grlica materice g I se uopste ne tretira kao maligno oboljenje jer od 100 zena ,svih 100 se lijeci ali kod nas na 100 zena(registrovanih slucajeva) ima 14% gradusa I.
Kada se govori o izlecenju koje ti pominjes, zapravo se misli na period prezivljavanja od 5 godina. Ukoliko osoba koja je obolela od kancera prezivi recimo 7 godina i umre od raka odmah nakon toga ona je po medicinskim standardima ozdravila. Snasli su se i izmislili taj termin i tako da kad lekar kaze da je izlecenje visoko u ranoj detekciji bolesti on zapravo misli na taj 5-ogodisnji period. Druga stvar: naravno da ce neko uspeti da prezivi tih 5 godina ukoliko mu se rano detektuje rak, ali i sa detekcijom i bez nje bolesna osoba bi prezivela tako da ne vidim apsolutno nikakav pomak u tom smislu.
Na forum.hr se raspravljalo o stetnosti mamografije i navedeno je da sam pritisak na tkivo dojke ubrzava proces sirenja raka jer kao sto svi znate rak nije pametno dirati i iritirati. Spomenuta je termografija kao mnogo precizniji vid utvrdjivanja raka (ranije dijagnostikovanje bolesti i mnogo je bezbednija) i ultrazvuk kao jos jedan bezbedan nacin utvrdjivanja raka dojke. NARAVNO, zbog toga sto je sajt apsolutno lobisticki i 80% poruka ostavljaju 2 osobe sve poruke koje imaju i slovo A od alternative su izbrisane i zabranjen je pristup svima koji su pisali o bilo cemu drugome osim o hemoterapiji, operacijama i zracenjima.
Nadam se da to necu doziveti na ovom sajtu iako je moj stav jasan sto se hemoterapije tice, a to je NE, NE, NE!
- primus-sa
#258 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Nadam se da to necu doziveti na ovom sajtu iako je moj stav jasan sto se hemoterapije tice, a to je NE, NE, NE!
Nista ,ExtremNI,no sikiriki,imas vidovitu djemilu(.com,hahahaha) a dacu ti ja adresu strucnjaka iz Crne Gore koji hvata skakavce i susi ih pa poslije prodaje kao siguran lijek protiv karcinoma(nidje veze),bocica 150 eura,vazna je suplja,kao i obicno kod nas...........
Nista ,ExtremNI,no sikiriki,imas vidovitu djemilu(.com,hahahaha) a dacu ti ja adresu strucnjaka iz Crne Gore koji hvata skakavce i susi ih pa poslije prodaje kao siguran lijek protiv karcinoma(nidje veze),bocica 150 eura,vazna je suplja,kao i obicno kod nas...........
-
Extreme_Life
#259 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
primus-sa, preskoci me sa tvojim uvredljivim i ironicnim komentarima, molim te.
Umesto sto zivis u svojoj sujetnoj cauri uzmi i pogledaj onaj film o zeni koja prica o svom iskustvu sa hemoterapijom i operacijama i kako se izlecila.
Umesto sto zivis u svojoj sujetnoj cauri uzmi i pogledaj onaj film o zeni koja prica o svom iskustvu sa hemoterapijom i operacijama i kako se izlecila.
- sistem
#260 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
ja u kuci imam zenu koja se izljecila prije 20 godina kombinacijom hemoterapije i operacije. hemoterapija je jezivo teska i zamarajuca, ali ubije zivotinju, a domacina postedi, na tome joj hvala. bolesnik se oporavi, kosa naraste i sve ostane losa uspomena. ako nekom produzi zivot za koju godinu, pa i to je nesto.
neodgovorno je ljudima u ocaju davati pogresne informacije i razbijati im povjerenje u medicinu i lijekove. neodgovorno i kriminalno.
neodgovorno je ljudima u ocaju davati pogresne informacije i razbijati im povjerenje u medicinu i lijekove. neodgovorno i kriminalno.
-
Extreme_Life
#261 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Da si ti doziveo jednu trecinu onoga sto sam ja, veruj mi da ne bi tako pricao. Ja ne teram nikoga da sumnja u medicinu. Svako neka bira svoj put. Ja sam rekao SVOJE MISLJENJE. Nemam li prava na to?sistem wrote:neodgovorno je ljudima u ocaju davati pogresne informacije i razbijati im povjerenje u medicinu i lijekove. neodgovorno i kriminalno.
- hana_montana
#262 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
ups greska
-
njonjica
#263 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Extremni, vecina onih koji posjecuju ovu temu sigurno ima neko iskustvo vezano za problem... a svakom je njegova muka najveca....Extreme_Life wrote:Da si ti doziveo jednu trecinu onoga sto sam ja, veruj mi da ne bi tako pricao. Ja ne teram nikoga da sumnja u medicinu. Svako neka bira svoj put. Ja sam rekao SVOJE MISLJENJE. Nemam li prava na to?sistem wrote:neodgovorno je ljudima u ocaju davati pogresne informacije i razbijati im povjerenje u medicinu i lijekove. neodgovorno i kriminalno.
Samo nemojte ruzno o primus-sa....molim vas.
Svi smo mi ovdje skriveni iza svojih nickova, rijetki se licno poznaju.
Prestanimo sa predrasudama
-
Extreme_Life
#264 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
njonjica, da, naravno da je svakome njegova muka najveca i nisam ja uopste mislio na problem vezan za bolest, nego za problem vezan za hemoterapiju. Ovde nisam da bih svoj problem isticao kao najveci i jedini vec da bih pomogao i da bi mi pomogli koliko god je to moguce. Svacije iskustvo pa i ono lose moze drugima pomoci.
- J.B.Tito
#265 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Imam iskustva sa karcinomom, 11 godina iskustva.
Prvo mama - adeno karcinom jajnika i maternice, godinu kasnije i tata - mikro celularni bronhija.
Tata je godinu dana nakon dijagnoze umro, a mama, evo jedanaesta godina, bori se i ne da se.
Sad, malo o ovom što sam pročitao.
Primus lijepo napisa, počelo se i sa reklamiranjem čudotvornih DODATAKA ISHRANI od kojih mi se diže kosa (ovo malo kose) na glavi.
@Jara napisa da ameri ne smatraju markere kao relevantne pokazatelje, primus ti odgovori, a iz ličnog iskustva ti govorim - kad god je mami marker bio povišen, na CT-u su joj našli jal' recidiv, jal' metastazu.Tako da se ona uklapa u ovih 65% što napisa Primus.
Extremni, kako ti i nadimak kaže, malo si preextreman sa stavom "Hemoterapija - Ne!"
Vidiš, moja mama, u 11 godina, naprimala se raznoraznih protokola terapija, i došlo je do oštećenja jednog bubrega koji se morao odstraniti.I ona opet prima terapije (sutra idemo na onkologiju da primi terapiju).Jer ona vjeruje u njih.A evo i zašto.
Prije par godina su joj se pojavile metastaze i to: u jetri, pored jetre, na trbušnom zidu, u trbušnom zidu, kod bubrega, na slezeni, pankrasu, kičmenom pršljenu i bili su joj uvećani limfonodi. Nakon 4 ciklusa kemoterapije, sve te metastaze su se povukle.
Dva pitanja tebi:
Šta bi bilo da nije išla na kemoterapije?
i,
Jesi li spreman preuzeti na sebe odgovornost ako neko ko je na pola puta da odbije kemoterapiju, a zbog teškog podnošenja iste, pročita ove tvoje postove i odluči da prestane primati kemoterapiju?
Mislim da si neozbiljan i da se petljaš u stvari gdje ti nije mjesto, da daješ savjete tamo gdje tvoji savjeti nekoga mogu koštati glave.
Ne treba odbacivati konvencionalnu medicinu ni pod razno, a uz nju se može još svašta dodavati.
Nisam protiv alternative, ali samo kao dodatak kemoterapijama, i to u smislu održavanja balansa u organizmu pacijenta, ublažavanja i eliminisanja nus pojava koje prouzrokuje kemoterapija, i da pacijent može na vrijeme primiti i podnijeti sljedeći ciklus.
To je jedna od stvari koju primjenjujemo kod moje mame.I to homeopatskim lijekovima.
Osim toga, mama koristi i neke medove sa naaakim biljakama (što joj ne može štetiti nikako) i u zadnje vrijeme imunomax.
Znaš koliko ja vjerujem u taj imunomax?
Isto kao u one skakavce što ih Primus pomenu, ali mama vjeruje.Potroši 5 kutija mjesečno, cijena jedne je oko 60 KM, a proguglaj malo, ja jesam, nadji o tom DODATKU PREHRANI i njegovim uspjesima.Čini mi se da je broj pacijenata na kojim je radjeno istraživanje, a za neku vrstu karcinoma 10!?
Eki, na 10 ljudi istraživali, i kod 6 napredak.
Idi bježi!
Zaključak - iz aspekta nekog ko ima u porodici oboljelog od karcinoma:
Slušati doktora, redovno raditi kontrole, uključiti nešto za imunitet i na osnovu krvne slike uzimati biljne/homeopatske lijekove koji bi popravili ono što je kemoterapija "zeznula", ne dati da pacijent klone psihički i truditi se da se otvoreno o svemu razgovara, ne pričati o raku kao o zaraznoj bolesti i kriti ako je neko obolio od karcinoma, ne gledati tog sa sažaljenjem i pričati tonom kao da je komemorativna sjednica.Šaliti se, prihvatiti to kako jeste i baciti se u borbu.
Jer, to i jeste borba, za život.To je agonija od dana uspostavljanja dijagnoze pa do onog zadnjeg časa koji nas, opet, iznenadi.I koji nekad dodje kao olakšanje, kako je bilo kad mi je umro otac.
"Plafon" za adeno karcinom jajnika i maternice u stadiju u kojem je bio kod moje mame je 5 godina života.Ona(mi) smo uspjeli preći taj limit.
Dijagnoza nije kraj, to je početak borbe.
Da ne trunim više, ono bitno sam rekao.
Živi i zdravi bili!
Prvo mama - adeno karcinom jajnika i maternice, godinu kasnije i tata - mikro celularni bronhija.
Tata je godinu dana nakon dijagnoze umro, a mama, evo jedanaesta godina, bori se i ne da se.
Sad, malo o ovom što sam pročitao.
Primus lijepo napisa, počelo se i sa reklamiranjem čudotvornih DODATAKA ISHRANI od kojih mi se diže kosa (ovo malo kose) na glavi.
Nadam se da neće niko od njih imati nekog dragog sa ovom dijagnozom, te da, time, neće imati i osjećaj gadjenja koji imam prema tim i takvim što nude i hvale DODATKE ISHRANI kao čudotvorne.olika wrote:...U svojoj praksi sam se sretala sa mnogim bolestima (od kijavice do kancera) i dobijala izuzetne rezultate proizvodima ruske kompanije Vision International People Group. Proizvodi su biljni, najviseg svetskog farmaceutskog standarda GMP, 100% su prirodni......
@Jara napisa da ameri ne smatraju markere kao relevantne pokazatelje, primus ti odgovori, a iz ličnog iskustva ti govorim - kad god je mami marker bio povišen, na CT-u su joj našli jal' recidiv, jal' metastazu.Tako da se ona uklapa u ovih 65% što napisa Primus.
Extremni, kako ti i nadimak kaže, malo si preextreman sa stavom "Hemoterapija - Ne!"
Vidiš, moja mama, u 11 godina, naprimala se raznoraznih protokola terapija, i došlo je do oštećenja jednog bubrega koji se morao odstraniti.I ona opet prima terapije (sutra idemo na onkologiju da primi terapiju).Jer ona vjeruje u njih.A evo i zašto.
Prije par godina su joj se pojavile metastaze i to: u jetri, pored jetre, na trbušnom zidu, u trbušnom zidu, kod bubrega, na slezeni, pankrasu, kičmenom pršljenu i bili su joj uvećani limfonodi. Nakon 4 ciklusa kemoterapije, sve te metastaze su se povukle.
Dva pitanja tebi:
Šta bi bilo da nije išla na kemoterapije?
i,
Jesi li spreman preuzeti na sebe odgovornost ako neko ko je na pola puta da odbije kemoterapiju, a zbog teškog podnošenja iste, pročita ove tvoje postove i odluči da prestane primati kemoterapiju?
Mislim da si neozbiljan i da se petljaš u stvari gdje ti nije mjesto, da daješ savjete tamo gdje tvoji savjeti nekoga mogu koštati glave.
Ne treba odbacivati konvencionalnu medicinu ni pod razno, a uz nju se može još svašta dodavati.
Nisam protiv alternative, ali samo kao dodatak kemoterapijama, i to u smislu održavanja balansa u organizmu pacijenta, ublažavanja i eliminisanja nus pojava koje prouzrokuje kemoterapija, i da pacijent može na vrijeme primiti i podnijeti sljedeći ciklus.
To je jedna od stvari koju primjenjujemo kod moje mame.I to homeopatskim lijekovima.
Osim toga, mama koristi i neke medove sa naaakim biljakama (što joj ne može štetiti nikako) i u zadnje vrijeme imunomax.
Znaš koliko ja vjerujem u taj imunomax?
Isto kao u one skakavce što ih Primus pomenu, ali mama vjeruje.Potroši 5 kutija mjesečno, cijena jedne je oko 60 KM, a proguglaj malo, ja jesam, nadji o tom DODATKU PREHRANI i njegovim uspjesima.Čini mi se da je broj pacijenata na kojim je radjeno istraživanje, a za neku vrstu karcinoma 10!?
Eki, na 10 ljudi istraživali, i kod 6 napredak.
Idi bježi!
Zaključak - iz aspekta nekog ko ima u porodici oboljelog od karcinoma:
Slušati doktora, redovno raditi kontrole, uključiti nešto za imunitet i na osnovu krvne slike uzimati biljne/homeopatske lijekove koji bi popravili ono što je kemoterapija "zeznula", ne dati da pacijent klone psihički i truditi se da se otvoreno o svemu razgovara, ne pričati o raku kao o zaraznoj bolesti i kriti ako je neko obolio od karcinoma, ne gledati tog sa sažaljenjem i pričati tonom kao da je komemorativna sjednica.Šaliti se, prihvatiti to kako jeste i baciti se u borbu.
Jer, to i jeste borba, za život.To je agonija od dana uspostavljanja dijagnoze pa do onog zadnjeg časa koji nas, opet, iznenadi.I koji nekad dodje kao olakšanje, kako je bilo kad mi je umro otac.
"Plafon" za adeno karcinom jajnika i maternice u stadiju u kojem je bio kod moje mame je 5 godina života.Ona(mi) smo uspjeli preći taj limit.
Dijagnoza nije kraj, to je početak borbe.
Da ne trunim više, ono bitno sam rekao.
Živi i zdravi bili!
-
dzana
#266 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Pozdravljam sve koji su se uhvatili u kostac sa rakom bilo da je njima ili dragim osobama dijagnosticiran..
Moj otac je u novembru 08 saznao da ima rak pluca i posto je radio u zdravstvu citav radni vijek - znao je kakve su progonoze ali i da mora sto prije poceti da se bori.. Nije se moglo operisati i nakon uporednog zracenja i hemoterapije prvi nalaz nas je prilicno razocarao ali evo vec prva kontrola donosi nadu jer kaze doktorica da se situacija prilicno rascistila
.. Bila je i jedna metastaza ali i ona je nestala.. Sad za sad se dobro osjeca ali znamo da treba sacekati jedan period za slavlje..
Razlog mog javljanja je diskusija o raznim pripravcima (obicno cudotvornim zar ne?!) kojim mnogi zaradjuju na tudjoj nevolji i ocaju.. Ja sam kontaktirala nekakvog crnogorskog travara Cileta - majko moja - kakva komunikacija, kakav lik.. A cijene pripravaka - katastrofa.. Ipak bi i pored svega uzeli te njegove pripravke jer covjek tada ne razmislja o novcu ali nismo mogli jer su na bazi meda a moj otac je od stresa dobio i secer pa to nije smio piti.. U toku terapije a i sada je najvise pio - Ecomer - kazu da on najbolje vraca leukocite u normalu (sto se kod njega i desilo) i Immunomax (ili tako nesto) tablete za imunitet (svjesna sam ja da to mozda ima vise psiholoski uticaj na pacijenta ali bolje je i to probati nego nista)..
A tema je dobra jer imam u blizini primjer zene koja je operisala dojku i vec 5 godina se uspjesno bori i evo hvala Bogu - nalazi su joj super i mog oca koji se jos uvijek uspjesno bori protiv karcinoma - znaci moguce ga je pobijediti!!
Moj otac je u novembru 08 saznao da ima rak pluca i posto je radio u zdravstvu citav radni vijek - znao je kakve su progonoze ali i da mora sto prije poceti da se bori.. Nije se moglo operisati i nakon uporednog zracenja i hemoterapije prvi nalaz nas je prilicno razocarao ali evo vec prva kontrola donosi nadu jer kaze doktorica da se situacija prilicno rascistila
Razlog mog javljanja je diskusija o raznim pripravcima (obicno cudotvornim zar ne?!) kojim mnogi zaradjuju na tudjoj nevolji i ocaju.. Ja sam kontaktirala nekakvog crnogorskog travara Cileta - majko moja - kakva komunikacija, kakav lik.. A cijene pripravaka - katastrofa.. Ipak bi i pored svega uzeli te njegove pripravke jer covjek tada ne razmislja o novcu ali nismo mogli jer su na bazi meda a moj otac je od stresa dobio i secer pa to nije smio piti.. U toku terapije a i sada je najvise pio - Ecomer - kazu da on najbolje vraca leukocite u normalu (sto se kod njega i desilo) i Immunomax (ili tako nesto) tablete za imunitet (svjesna sam ja da to mozda ima vise psiholoski uticaj na pacijenta ali bolje je i to probati nego nista)..
A tema je dobra jer imam u blizini primjer zene koja je operisala dojku i vec 5 godina se uspjesno bori i evo hvala Bogu - nalazi su joj super i mog oca koji se jos uvijek uspjesno bori protiv karcinoma - znaci moguce ga je pobijediti!!
- Jara
#267 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
@J.B. Tito - znam i ja svašta iz iskustva...primus reče da nije stručnjak a kaže da je "skupoća" u pitanju...međutim, dr. Bešlija (radiologija, onkologije na Koševu, stručnjak, međunarodno priznat, ako ti se neko liječi gore onda ga znaš ) reče da su markeri u USA izbačeni iz upotrebe, a razlog koji je naveo nije skupoća.J.B.Tito wrote: @Jara napisa da ameri ne smatraju markere kao relevantne pokazatelje, primus ti odgovori, a iz ličnog iskustva ti govorim - kad god je mami marker bio povišen, na CT-u su joj našli jal' recidiv, jal' metastazu.Tako da se ona uklapa u ovih 65% što napisa Primus.
U svakom slučaju, kad je borba protiv kancera u pitanju, treba "pucati" svim sredstvima standardne medicine...o čemu pisah ovdje više puta.
@J.B, razumijem tvoj stav o terapijama ( slažem se s njim), ali, za tvoju informaciju, @extremni se ne "petlja u stvari gdje mu nije mjesto", nego želi razmijeniti mišljenja. Kad neko oboli, bombarduju i njega i najbliže mu, sa svih strana, raznim savjetima (odlično Dežulović to opisa) pa mnogi ne mogu da se snađu. OK, nisi pročitao da piše da je svašta preživio ... sugestija mu se može dati na malo nježniji način !J.B.Tito wrote:Extremni, kako ti i nadimak kaže, malo si preextreman sa stavom "Hemoterapija - Ne!"
- - -
Mislim da si neozbiljan i da se petljaš u stvari gdje ti nije mjesto, da daješ savjete tamo gdje tvoji savjeti nekoga mogu koštati glave..
Svima, posebno extremnom - živi, zdravi i veseli bili!
-
medisa
#268 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Dragi forumaši!Član moje porodice je obolio od karcinoma pluća.Ima sjenu na desnom gornjem režnju i uvećan limfni čvor u desnom dijelu vrata-koji je pozitivan.Rekli su mu da će mu uklonititaj limfni čvor.Pretpostavljam da to rade da bi mogli potvrditi dijagnozu.Ne znam zašto ga nisu poslali odmah na operaciju pluća.Jer,ako je zahvaćen limfni čvor i ako je pozitivan,znači da je žarište u plućima.Koliko sam shvatila kad je l.č. pozitivan on se ne vadi(jer je to znak širenja kancera iz pluća),nego se liječi hemoterapijom.Zanima me jeli neko imao u vašoj blizini borbu s ovom bolešću?Kakve su prognoze za pobjedu i preživljavanje?
-
Extreme_Life
#269 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
medisa, koja je vrsta kancera pluca u pitanju? U kakvom ti je stanju otac? Da li se krece, da li jede, ima li bolove? U zavisnosti od vrste kancera i stadijuma znaces kolike su sanse za ozdravljenjem. Ukoliko je pocetni stadijum ne samo da imas sanse da zivi duze nego da se i potpuno izleci i nastavi normalan zivot (ukoliko ga sad nema).medisa wrote:Dragi forumaši!Član moje porodice je obolio od karcinoma pluća.Ima sjenu na desnom gornjem režnju i uvećan limfni čvor u desnom dijelu vrata-koji je pozitivan.Rekli su mu da će mu uklonititaj limfni čvor.Pretpostavljam da to rade da bi mogli potvrditi dijagnozu.Ne znam zašto ga nisu poslali odmah na operaciju pluća.Jer,ako je zahvaćen limfni čvor i ako je pozitivan,znači da je žarište u plućima.Koliko sam shvatila kad je l.č. pozitivan on se ne vadi(jer je to znak širenja kancera iz pluća),nego se liječi hemoterapijom.Zanima me jeli neko imao u vašoj blizini borbu s ovom bolešću?Kakve su prognoze za pobjedu i preživljavanje?
-
medisa
#270 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Radi se o tome da su mu jučer operisali limfnu žlijezdu u vratu.Poslali su je na analizu.Sad moramo čekati opet 15 dana nalaz da bi potvrdili dijagnozu.Nije jasno zašto su to radili ako je već prvi nalaz bio pozitivan.Možda žele utvrditi o čemu se radi.Extreme_Life wrote:medisa, koja je vrsta kancera pluca u pitanju? U kakvom ti je stanju otac? Da li se krece, da li jede, ima li bolove? U zavisnosti od vrste kancera i stadijuma znaces kolike su sanse za ozdravljenjem. Ukoliko je pocetni stadijum ne samo da imas sanse da zivi duze nego da se i potpuno izleci i nastavi normalan zivot (ukoliko ga sad nema).medisa wrote:Dragi forumaši!Član moje porodice je obolio od karcinoma pluća.Ima sjenu na desnom gornjem režnju i uvećan limfni čvor u desnom dijelu vrata-koji je pozitivan.Rekli su mu da će mu uklonititaj limfni čvor.Pretpostavljam da to rade da bi mogli potvrditi dijagnozu.Ne znam zašto ga nisu poslali odmah na operaciju pluća.Jer,ako je zahvaćen limfni čvor i ako je pozitivan,znači da je žarište u plućima.Koliko sam shvatila kad je l.č. pozitivan on se ne vadi(jer je to znak širenja kancera iz pluća),nego se liječi hemoterapijom.Zanima me jeli neko imao u vašoj blizini borbu s ovom bolešću?Kakve su prognoze za pobjedu i preživljavanje?
Ima sve simptome koje se navode u tekstovima o ovoj bolesti.Ali,normalno hoda.Ima duže vrijeme otečen vrat i bolove u vratu i prsima.Počeo je iskašljavati krv prije nekoliko dana.Duže vrijeme teško diše i žali se na bol u desnoj ruci.Slabije jede,smršao je nekih 10 kg.Bezrazložno se znoji.
Last edited by medisa on 18/06/2009 19:27, edited 1 time in total.
- J.B.Tito
#271 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Jara, ne bih da ulazim u polemiku ni sa tobom, a ni sa extremnim, znam da smo, dok smo na ovoj temi, u istom belaju.
Samo da se osvrnem i pojasnim nesto.
Ovo vezano za tvoj odgovor na temu marker.
Samo sam htio reći da kontrola markera, pa i ako je njegova vjerodostojnost 65%, ipak je neka kontrola koju ne treba odbacivati.Činjenica jeste da mi je u mene u punice, a kad je obolila od karcinoma debelog crijeva, marker bio u normali.No, kako napisah, kod mame je - kad god se povećavao marker, na CT-u se našao, jal' recidiv, jal' metastaza.
Vezano za ovaj dio:
Živi i zdravi bili!
Samo da se osvrnem i pojasnim nesto.
Ovo vezano za tvoj odgovor na temu marker.
Iz njegovih usta sam istu stvar čuo, a takodje i ovu upućenu mami na njeno kukanje da joj raste marker: "Bolje da vama raste marke, a da mi na nogama dodjete, nego da je marker u granicama normale, a da vas donesu!"Jara wrote: @J.B. Tito - znam i ja svašta iz iskustva...primus reče da nije stručnjak a kaže da je "skupoća" u pitanju...međutim, dr. Bešlija (radiologija, onkologije na Koševu, stručnjak, međunarodno priznat, ako ti se neko liječi gore onda ga znaš ) reče da su markeri u USA izbačeni iz upotrebe, a razlog koji je naveo nije skupoća.
U svakom slučaju, kad je borba protiv kancera u pitanju, treba "pucati" svim sredstvima standardne medicine...o čemu pisah ovdje više puta.
Samo sam htio reći da kontrola markera, pa i ako je njegova vjerodostojnost 65%, ipak je neka kontrola koju ne treba odbacivati.Činjenica jeste da mi je u mene u punice, a kad je obolila od karcinoma debelog crijeva, marker bio u normali.No, kako napisah, kod mame je - kad god se povećavao marker, na CT-u se našao, jal' recidiv, jal' metastaza.
Vezano za ovaj dio:
Mišljenje se napiše jedan put, a kada se to mišljenje brani i naglašava, to je već ubjedjivanje.Ja sam napisao svoje mišljenje, i ne pada mi na pamet na nekome solim pamet i ubjedjujem ga da sam ja u pravu i da je princip koji mi primjenjujemo u liječenju mame najpametniji i najdjelotvorniji.Hajde i da prihvatim da je bilo malo grubo, ali pored ovih sa jednim postom i reklamiranja svemogućih dodataka prehrani, pročitam u nastavku i kategorično odbijanje kemoterapije - malo previše za moj želudac koji u bližoj porodici (mojoj, ženinoj i zetovoj) ima 6 oboljelih od karcinoma.Ako je bilo pregrubo, izvinjenje, ali mislim da je bilo brzopleto od extremnog izaći sa ovim stavom, pogotovo ako je već imao, kako je i sam napisao, banovanje na nekim forumima gdje je branio to svoje mišljenje.Jara wrote:@J.B, razumijem tvoj stav o terapijama ( slažem se s njim), ali, za tvoju informaciju, @extremni se ne "petlja u stvari gdje mu nije mjesto", nego želi razmijeniti mišljenja. Kad neko oboli, bombarduju i njega i najbliže mu, sa svih strana, raznim savjetima (odlično Dežulović to opisa) pa mnogi ne mogu da se snađu. OK, nisi pročitao da piše da je svašta preživio ... sugestija mu se može dati na malo nježniji način !
Svima, posebno extremnom - živi, zdravi i veseli bili!
Živi i zdravi bili!
-
Extreme_Life
#272 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Poznato mi je sve ovo sto si napisala ovde.medisa wrote: Ima sve simptome koje se navode u tekstovima o ovoj bolesti.Ali,normalno hoda.Ima duže vrijeme otečen vrat i bolove u vratu i prsima.Počeo je iskašljavati krv prije nekoliko dana.Duže vrijeme teško diše i žali se na bol u desnoj ruci.Slabije jede,smršao je nekih 10 kg.Bezrazložno se znoji.Prvo su mu rekli da ima vodu oko srca,da bi onda nakon punkcije žlijezde u vratu rekli da je nalaz pozitivan.E sada su ponovo radili operaciju,izvadili limfnu žlijezdu i čekamo opet nalaz.
-
goran5
#273 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Extreme_Life wrote:Poznato mi je sve ovo sto si napisala ovde.medisa wrote: Ima sve simptome koje se navode u tekstovima o ovoj bolesti.Ali,normalno hoda.Ima duže vrijeme otečen vrat i bolove u vratu i prsima.Počeo je iskašljavati krv prije nekoliko dana.Duže vrijeme teško diše i žali se na bol u desnoj ruci.Slabije jede,smršao je nekih 10 kg.Bezrazložno se znoji.Prvo su mu rekli da ima vodu oko srca,da bi onda nakon punkcije žlijezde u vratu rekli da je nalaz pozitivan.E sada su ponovo radili operaciju,izvadili limfnu žlijezdu i čekamo opet nalaz.isto sra**e kao i sa meni bliskom osobom...
Zamoli da naprave hormonalni nalaz za stitnu zlijezdu , gubljenje kila , znojenje , artmija i zadihanost i jos mnogi simptomi mogu biti od stitne zlijezde kao i od raka . Stitna zlijezda djeluje ne apsolutno sve organe i moze biti dugorocno opasna ako se ne tretira
-
medisa
#274 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
Možeš li mi malo više reći?Kad je osoba obolila,kako su je liječili....?Extreme_Life wrote:Poznato mi je sve ovo sto si napisala ovde.medisa wrote: Ima sve simptome koje se navode u tekstovima o ovoj bolesti.Ali,normalno hoda.Ima duže vrijeme otečen vrat i bolove u vratu i prsima.Počeo je iskašljavati krv prije nekoliko dana.Duže vrijeme teško diše i žali se na bol u desnoj ruci.Slabije jede,smršao je nekih 10 kg.Bezrazložno se znoji.Prvo su mu rekli da ima vodu oko srca,da bi onda nakon punkcije žlijezde u vratu rekli da je nalaz pozitivan.E sada su ponovo radili operaciju,izvadili limfnu žlijezdu i čekamo opet nalaz.isto sra**e kao i sa meni bliskom osobom...
Za goran5 :doktori su isključili štitnu žlijezdu.Oni su u biti rekli da je rak pluća,ali vjerujem da novim nalazom žele samo potvrditi o čemu se radi,pa da onda daju odgovarajuću terapiju.
-
Extreme_Life
#275 Re: KARCINOM I BORBA SA NJIM!!!
S obzirom da ne bih voleo da osoba koja je bolesna ikad ovo procita i prepozna se napisacu ti u privatnoj poruci. A i ne bih voleo da me neki osudjuju kad spomenem hemoterapiju kao los izbor u lecenju protiv raka.medisa wrote: Možeš li mi malo više reći?Kad je osoba obolila,kako su je liječili....?