Kako pomoci alkoholičaru/alkoholičarki?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

turban

Post by turban »

Nedavno sam gledao na di Discofery-u jednu emisiju o obdukciji mrtvih.Neznam vise kako se zove ona doktorka sto rjesava sve misteriozne smrti.Da skratim.
Mladji covjek nadjen mrtav u stanau,nikakvih tragova nasilja itd.
Obdukcijom je ova fenomenalna doktorka utvrdila da je doticni bio teski alkoholicar,te da je naglo prestao piti.
Usled toga dobio je epilepticni napad i mozak mu je stao jer nije vise mogao funkcionisati bez supstance koja se nalazi u alkoholu.
Dakle mislim da se ovaj problem u nasem drustvu onako povrsno posmatra te da ljudi misle da neko ko je alkoholicar moze stati tek tako sa konzumiranjem alkohola.
amrica

Post by amrica »

zove se dr G
turban

Post by turban »

janje_

#4 Re: Kako pomoci alkoholičaru/alkoholičarki?

Post by janje_ »

Ćelava cura wrote:Ako imate iskustva sa alkoholizmom/alkoholicarima. Znate da alkohol nije problem samo jedne osobe vec cijele porodice.
Sve dobre ideje su dobrodosle..Prije rata su alkoholicari mogli na rehabilitaciju u neki centar, cini mi se u Mostaru.
Sta uraditi da se pomogne alkoholicarki/alkoholicaru?

Hvala
zavrni turu..

------------

sorry, neukusno se salim..
mislim da su nekad iz mog kraja alkoholicare slali u jakes pored modrice na rehabilitaciju.. nakon rata nesto ih ko lijece u tuzlanskoj "kreki" ali ne znam koliko je to uvezeno..
Dogma

Post by Dogma »

u americi postoji izrkea "drink while your can cuz after college is called alcoholism"
Lace

Post by Lace »

mislim da ces tesko pomoci alkoholicaru sve dok on sam ne prizna da ima problem i da zeli i treba pomoc...prvi korak je priznati problem, odluciti se na lijecenje, detoksikacija i onda neka individualna ili bolje grupna terapija (grupa za podrsku)...mislim da bi mogla pogledati u nekim centrima za mentalno zdravlje da li i kako rade s alkoholicarima...

kod narkomana je slicno...prvo detoksikacija a komuna prima tek po izlasku iz bolnice nakon detoksikacije...

mozes poceti od njih http://www.zalcnarc.net/

stranica je u izgradnji ali imas kontakt telefone...oni su ti najpozvaniji za savjet
pesak

Post by pesak »

U Beogradu ima super tim za borbu protiv alkohola. Ali..postoji kjniga,koju su napisali lekari-psihijatri u kojoj doslovno pise /to je neka vrsta udzbenika / ..da su "Srbi poceli piti, kad su Turci osvojili Srbiju". :shock:

Sve oblasti su zatrovane.
fixer

Post by fixer »

kako pomoci mene da saznam koja je mjera dovoljna? ne pijem cesto, ali kad pijem..... obicno sam svjestan do odredjenog trenutka i poslije se nicheg ne sjecam. po tri sata znam imati rupe u sjecanju.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

fixer wrote:kako pomoci mene da saznam koja je mjera dovoljna? ne pijem cesto, ali kad pijem..... obicno sam svjestan do odredjenog trenutka i poslije se nicheg ne sjecam. po tri sata znam imati rupe u sjecanju.
:-?

da, to je problem sa nekoliko mojih prijatelja, muskaraca.

ne ustaje od stola dok se bukvalno ne "obeznani"... ono, bolestan je ako ga natjeras da ustane :D

ne znam sta da ti kazem, dok god si svjestan i osjecas se dobro - ok je, ako haluciniras, gubis se, muka ti je... onda se "ubijas"...

surovo ali istinito, ebi ga. ne bih sad da moraliziram...
SaraLe

Post by SaraLe »

fixer wrote:kako pomoci mene da saznam koja je mjera dovoljna? ne pijem cesto, ali kad pijem..... obicno sam svjestan do odredjenog trenutka i poslije se nicheg ne sjecam. po tri sata znam imati rupe u sjecanju.
Ako dozivljavas amneziju od alkohola, onda ti je najbolje da ne pijes 8-)
Ridjobrki

Post by Ridjobrki »

1. prijava centru za socijalni rad
2. uputnica psihijatru

Ni u komune ne možeš poslati nekog tek tako, a u svakom većem centru u kojem imaš odjel psihijatrije imaš mogućnosti liječenja od alkoholizma. Treba odbaciti tabue da je psihijatrija samo za luđake i pokušati sa liječenjem na jedan od načina (ili kombinacijom više načina) koji su tamo mogući. Postižu se dobri rezultati, ali oni najprije ovise o spremnosti i volji pacijenta.

Ovo sa socijalnim radom je čisto zbog porodice, a jedina prava adresa je psihijatar, šta god ko da ti drugo kaže.
fixer

Post by fixer »

SaraLe wrote:
easy to say. i ja krenem polako da pijem, sve fino, atmosfera i slicno. poslije samo me drmne i gotovo. najgore ej sto ljudi kasnije mi ispricaju sta sam radio...............
Tesssa

Post by Tesssa »

fixer wrote:
SaraLe wrote:
easy to say. i ja krenem polako da pijem, sve fino, atmosfera i slicno. poslije samo me drmne i gotovo. najgore ej sto ljudi kasnije mi ispricaju sta sam radio...............
pa fino ti je Sara rekla...Imam prijatelja kojem su se iste stvari desavale, i to od manjih kolicina alkohola i koji je prije 2 godine skroz prestao da pije.

jer, poprilicno je neodgovorno znati da ti se te stvari cesto desavaju, ali i dalje nastaviti sa alkoholom. :roll:
suncica24

Post by suncica24 »

Centar za mentalno zdravlje.
Ima ga skoro svaki dom zdravlja.
Pocetna stanica.
vjesticanametli

Post by vjesticanametli »

:sad: sta reci. razgovaraj sa njom otvoreno i reci joj sta mislis. pricaj sa njom o tome kako to utice na djete, sta ona misli o tome. razgovaraj sa njenim suprugom. ne moze biti da on nista ne primjecuje. ako imaju problema u braku mozda se pravi blesav pa "nece" da vidi :( . ona mora prvo sama sebi priznati da ima problem, a to vjerovatno nije nimalo lako. poslije toga ce i svaki razgovor biti laksi. psihijatar je i moja preporuka. znam da je ljudima u bih jako tesko objasniti da psihijatru ne idu samo "ludaci", ali bori se zbog tog djeteta. nimalo lak posao.
incognito071

Post by incognito071 »

vjesticanametli wrote::sad: sta reci. razgovaraj sa njom otvoreno i reci joj sta mislis. pricaj sa njom o tome kako to utice na djete, sta ona misli o tome. razgovaraj sa njenim suprugom. ne moze biti da on nista ne primjecuje. ako imaju problema u braku mozda se pravi blesav pa "nece" da vidi :( . ona mora prvo sama sebi priznati da ima problem, a to vjerovatno nije nimalo lako. poslije toga ce i svaki razgovor biti laksi. psihijatar je i moja preporuka. znam da je ljudima u bih jako tesko objasniti da psihijatru ne idu samo "ludaci", ali bori se zbog tog djeteta. nimalo lak posao.
mogla bi kake pare uzet' na ovome dr phille:D
tempora

Post by tempora »

Ćelava cura wrote:Hvala suncici24, Ridjobrkom. Nisam ja ta koja ima problem (cini mi se da je SaraLe tako shvatila moje otvaranje ove teme), vec jedno dijete cija majka pije.:( (Ja popijem s vremena na vrijeme koju casu vina, i blebecem jednako mnogo kao i kad ne pijem i piskim vise)
Majka ignorise problem, a kao i obicno dijete ispasta. Meni je to dijete bitno, e posto moram pomoci djetetu, htjela ne htjela petljati se u sve to, moram pomoci i majci. Hvala na savjetima...
Nadam se da ce ih biti jos.
To sto ridjobrki napisa za psihijatra, istog sam misljenja. Ono koliko znaam o majci mi je dovoljno da zakljucim da ima problema i da se ne moze nositi sama s njima.. :( Problem je kako da neko ko nije porodica pomogne, a da ne bude nametljiv, ili uvrijedljiv ili da ne postigne cak kontraefekat..

Tezak problem.Pogotovo kada se zna, da se alkohol propagira kao drustveno pozeljna pojava.A jos teze ako je u alkoholizam uvucen neko ko ti je blizak.
Ako se radi o maloljetnom djetetu, majku svakako treba prijaviti u ustanovu za socijalni rad.To bi u sustini trebala biti duznost svakog rodjaka, komsije, prijatelja. :(
Vokri

Post by Vokri »

Vidi,
pomoci nema ako osoba sama ne spozna da ima problem sa alkoholom. Ja pijem svaki dan "pomalo", ne da se opijam, nego da imam alkohol u krvi jer mi se cini da tako bolje funkcionisem, da mi mozak brze radi. To jeste alkoholizam i ja sam svjestan toga, i cini mi se da je to problem koji ima i majka o kojoj pises. Jedino rijesenje , kako ja vidim, je da sa njom neko blizak direktno razgovara i ukaze joj na to, a nakon toga ja bi preporucio odlazak doktoru i trazenje recimo Xanax-a (inace antidepresiva) koji se koristi i za lijecenje alkoholizma. Ovo sve je pod uslovom da gospodja majka nije presla onu granicu kada se ukazuju ruzicasti slonovi jer tu samo odlazak i klinicko lijecenje pomaze.
Sretno sa borbom, jer iz iskustva znam da nije lako.
mamica papucarka

#19 Re: Kako pomoci alkoholičaru/alkoholičarki?

Post by mamica papucarka »

ja sam se sad prestravila jer sam tako upoznala super zanimljivu zensku osobu, ali alkoholicarku :( Cak alkohol krije u flasi od coca cole :(
Celeva, imamo i mi u familiji jednu tako. I niko joj nista ne moze, jer ona skoci na svakoga ko joj pßredlozi lijecenje. Kao ono "Ja alkoholicarka, majku ti..." :cry: Strasno :(
Dioda

#20 Re: Kako pomoci alkoholičaru/alkoholičarki?

Post by Dioda »

Koliko mi je poznato,prije rata je na "Jagi" postojala neka vrsta lijecilista za alkose.Naravno,na dobrovoljnoj bazi.Znam da su ima davali nesto sto se zove(cini mi se) antabus,i svaki od njih koji je pio,a uzeo antabus dobija od njega teske bolove i grceve.
Psiholozi i oni koji rade sa takvim ljudima kazu da je alkoholicar onaj koji ne moze izdrzati da sedam dana ne lizne ni kapljice :D
Znam puno takvih koji se bukvalno ne trijezne,nisu problem samo sebi,vec jos gori problem ljudima oko njih.Ne staje dok ne padne direkt na celo. :D Po mom misljenju ne moze im se puno pomoci,osim ako osoba nije sama spremna da se odrekne alkohola.A rijetki su oni koji se na to bas odluce.Uvijek govore nisam ja alkos,mogu prestati kad hocu :sad: Na zalost :(
Epitop

#21 Re: Kako pomoci alkoholičaru/alkoholičarki?

Post by Epitop »

Nema šta biti čudno što je sve više alkoholičara, kada je alkohol jeftiniji od svih sokova.
Liječenje počinje kada čovjek ustane i kaže: "Ja sam alkoholičar" ,baš kao u filmovima. Treba priznati da si bolestan da bi počeo liječenje.
Ja sam se u jednom trenutku zapitao za sebe kada je jedna djevojka pričajući o mom društvu i meni rekla:" Jes'l to oni alkoholičari"?
Mislim da nikad nisam bio alkoholičar jer sam mogao izdražati 7 dana bez alkohola, ali od tada mnogo manje pijem.
Vertigo

#22 Re:

Post by Vertigo »

Vokri wrote:Vidi,
pomoci nema ako osoba sama ne spozna da ima problem sa alkoholom. Ja pijem svaki dan "pomalo", ne da se opijam, nego da imam alkohol u krvi jer mi se cini da tako bolje funkcionisem, da mi mozak brze radi. To jeste alkoholizam i ja sam svjestan toga, i cini mi se da je to problem koji ima i majka o kojoj pises. Jedino rijesenje , kako ja vidim, je da sa njom neko blizak direktno razgovara i ukaze joj na to, a nakon toga ja bi preporucio odlazak doktoru i trazenje recimo Xanax-a (inace antidepresiva) koji se koristi i za lijecenje alkoholizma. Ovo sve je pod uslovom da gospodja majka nije presla onu granicu kada se ukazuju ruzicasti slonovi jer tu samo odlazak i klinicko lijecenje pomaze.
Sretno sa borbom, jer iz iskustva znam da nije lako.
@vokri, a i drugi ako zanate, koliko je od pomoci uzimanje antidepresiva za covjeka koji je svjestan svoga stanja?
I da li je to ustaljena praksa u ljecenju ?
patrius

#23 Re: Kako pomoci alkoholičaru/alkoholičarki?

Post by patrius »

Nikako!!! :-D Uzalud vam trud sviraci :D
Vertigo

#24 Re: Kako pomoci alkoholičaru/alkoholičarki?

Post by Vertigo »

patrius wrote:Nikako!!! :-D Uzalud vam trud sviraci :D
pa dobro, sta im daju na lijecenju, sem psiholoske pomoci :roll:
ALexis
Location: Moj dom je dole u predgradju od centra prema zapadu,gdje sunce sja samo kad zalazi.

#25 Re: Kako pomoci alkoholičaru/alkoholičarki?

Post by ALexis »

ne bih da zapocinjem novu temu, ali se nadam da ce mi neko moci odgovoriti na moje pitanje vezano za alkoholizam

Da li je alkoholicar onaj koji svaku noc pred spavanje, poslje vecere popije O.5l piva?

Pitanje je poprilicno konkretno, pa bih htjela neko objasnjenje uz vas odgovor
Pomalo me strah da to konstantno pijenje alkohola vodi alkoholizmu, ali se ipak tjesim da je to mala kolicina s malim procentom alkohola :|
Post Reply