Da li djevojka za vrijeme menstrualnog ciklusa, koji je pri kraju, smije davati krv?
Hajmo dati krv!
Moderator: anex
- kkić
#351 Re: Hajmo dati krv!
Mada sam postavila temu na ovo pitanje, ali i ovdje ću da pitam 
Da li djevojka za vrijeme menstrualnog ciklusa, koji je pri kraju, smije davati krv?
- Dragaaa
#352 Re: Hajmo dati krv!
Ukoliko se osjećaš dobro, može. Sretno!kkić wrote:Mada sam postavila temu na ovo pitanje, ali i ovdje ću da pitam
-
Klitemnestraaa
#353 Re: Hajmo dati krv!
A da dobijemo opravdanje za školu ko da krv taj dan? I da li bih smjela dati s obzirom na godine, 18 sam tek napunila.
-
zlatanko
#354 Re: Hajmo dati krv!
Mozes darovati krv sa 18 naravno. A davati je samo zbog opravdanja je isto ok. 
- duspi
#355 Re: Hajmo dati krv!
po zakonu (koji smo naslijedili iz jugoslavije, bih se još nije izjasnila po tom pitanju, pa se stari automatski prenio) za dobrovoljno davanje krvi dobijaš slobodan ostatak dana na poslu / u školi. ali ti je pametnije da prvo unaprijed provjeriš u svojoj školi da li to važi, da li razrednik/ca / direktor/ica kažu drugačije, pošto je to jedan od onih zakona za koje svi znaju da postoji, ali ga niko ne primjenjujeKlitemnestraaa wrote:A da dobijemo opravdanje za školu ko da krv taj dan? I da li bih smjela dati s obzirom na godine, 18 sam tek napunila.
- matic.ivan
#356 Re: Hajmo dati krv!
Ja svake godine u proljece dam jednu dozu krvi, i tako zadnjih 10 godina...
- Dragaaa
#357 Re: Hajmo dati krv!
Bravo.matic.ivan wrote:Ja svake godine u proljece dam jednu dozu krvi, i tako zadnjih 10 godina...
- duspi
#358 Re: Hajmo dati krv!
otkako sam postao donor trombocita, više neće krv da mi uzimaju hahah
- Đulbešećer
#359 Re: Hajmo dati krv!
Danas ima akcija dobrovoljnog darivanja krvi i cijele ove sedmice (čini mi se).
- Sanchez22
#360 Re: Hajmo dati krv!
U mene je 0 pozitivna ako moze reci 
-
malaplava27
#361 Re: Hajmo dati krv!
ja ne mogu davati krv jer sam prelezala mononukleozu
-
Klitemnestraaa
#363 Re: Hajmo dati krv!
Može li mi neko reći gdje se u Srednjobosanskom kantonu može vršiti davanje trombocita?
Znam da davanje krvi može u svakoj bolnici, ali za trombocite ne znam.
- Janjicar
#364 Re: Hajmo dati krv!
Zar oni to ne odvajaju ?Klitemnestraaa wrote:Može li mi neko reći gdje se u Srednjobosanskom kantonu može vršiti davanje trombocita?
Mi damo krv a oni odvoje trombcite, leukocite, eritrocite i krvnu plazmu ?
- duspi
#365 Re: Hajmo dati krv!
Janjicar wrote:Zar oni to ne odvajaju ?Klitemnestraaa wrote:Može li mi neko reći gdje se u Srednjobosanskom kantonu može vršiti davanje trombocita?
potpuno je drugačija procedura i aparatura. kad daješ krv, izvuku ti krv i to je to. kada daješ trombocite, krv se uzima iz vene na jednoj ruci, prolazi kroz cetrifugu koja izdvaja trombocite i tako filtrirana krv se zatim vraća u venu na drugoj ruci. to traje 45 - 60 minuta, a cijeli proces davanja trombocita oko 1.5h, u poređenju s 15ak minuta davanja krvi
also, trombociti se mogu davati dosta češće, jednom mjesečno, ali se ne mogu dati dobrovoljno kao krv unaprijed, jer imaju jako kratak rok trajanja. tako da se davanje trombocita radi isključivo po pozivu, na dan kada su im potrebni ili maksimalno do 24h unaprijed. zbog toga je jako mali odziv i donore trombocita čuvaju kao kap vode na dlanu
- Janjicar
#366 Re: Hajmo dati krv!
Ja sam dobrovoljni davaoc krvi mislio sam da tako i trombocite al etduspi wrote:Janjicar wrote:Zar oni to ne odvajaju ?Klitemnestraaa wrote:Može li mi neko reći gdje se u Srednjobosanskom kantonu može vršiti davanje trombocita?
potpuno je drugačija procedura i aparatura. kad daješ krv, izvuku ti krv i to je to. kada daješ trombocite, krv se uzima iz vene na jednoj ruci, prolazi kroz cetrifugu koja izdvaja trombocite i tako filtrirana krv se zatim vraća u venu na drugoj ruci. to traje 45 - 60 minuta, a cijeli proces davanja trombocita oko 1.5h, u poređenju s 15ak minuta davanja krvi
also, trombociti se mogu davati dosta češće, jednom mjesečno, ali se ne mogu dati dobrovoljno kao krv unaprijed, jer imaju jako kratak rok trajanja. tako da se davanje trombocita radi isključivo po pozivu, na dan kada su im potrebni ili maksimalno do 24h unaprijed. zbog toga je jako mali odziv i donore trombocita čuvaju kao kap vode na dlanu
Covjek se uci dok je ziv
vijek trombocita je 2-3 dana meni se cini
- duspi
#367 Re: Hajmo dati krv!
ne znam, možda onda ovi naši nemaju uslove za odgovarajuće skladištenje ili nešto drugo, sve što pričam je priučeno znanje i lično iskustvo
u svkaom slučaju, kad dajem trombocite, uvijek me zovu ili isti dan ili dan unaprijed.
otkako dajem trombocite neće više krv da mi uzimaju, čuvaju me
otkako dajem trombocite neće više krv da mi uzimaju, čuvaju me
- Đulbešećer
#368 Re: Hajmo dati krv!
Na osnovu čega odrede od koga će uzeti trombocite?
-
Peryton_
#369 Re: Hajmo dati krv!
Đulbešećer wrote:Na osnovu čega odrede od koga će uzeti trombocite?
Obicno se na poliklinici ispuni formular gdje se ti prijavis kao potencijalni kandidat. Tako je u Tuzli
- Đulbešećer
#370 Re: Hajmo dati krv!
Do sada sam krv darivala 5-6 puta (u SA) i nikada me nisu pitali dajem li krv ili trombocite, samo mi kažu je li velika ili mala doza (čak nisam ni znala da uzimaju tromobocite dok neki mladić pored mene nije rekao da su ga zbog toga zvali). 
-
Peryton_
#371 Re: Hajmo dati krv!
Ti dajes krv.Đulbešećer wrote:Do sada sam krv darivala 5-6 puta (u SA) i nikada me nisu pitali dajem li krv ili trombocite, samo mi kažu je li velika ili mala doza (čak nisam ni znala da uzimaju tromobocite dok neki mladić pored mene nije rekao da su ga zbog toga zvali).
Da bi dala trombocite, moraju te oni pozvati.
Procedura traje duze nego samo darivanje krvi.
Obicno se darivatelji trombocita "cuvaju" ( ne daju više krv nego samo trombocite).
- Đulbešećer
#372 Re: Hajmo dati krv!
Jasno! 
- duspi
#373 Re: Hajmo dati krv!
i mislim da je prije davanja trombocita potrebno minimalno 10 puta dati krv.
mislim da nema neko objektivno objašnjenje zašto je to tako, pretpostavljam da je u pitanju samo da čekaju da se pokažeš kao ozbiljan dugoročni davalac (jer je 10 davanja minimalno 2.5 - 3 godine) prije nego te pitaju za trombocite.
možda te zbog toga nikad niko još nije pitao, a možda su i po nalazima ove krvi koju daješ odlučili da nisi pogodan potencijalni donor trombocita, pošto se to valjda radi samo kada imaš idealnu (ili bar približnu) krvnu sliku
ovo su sve informacije iz druge ruke, ni ja se više ne sjećam tačno kako sam ih počeo davati i šta su me i kako pitali
mislim da nema neko objektivno objašnjenje zašto je to tako, pretpostavljam da je u pitanju samo da čekaju da se pokažeš kao ozbiljan dugoročni davalac (jer je 10 davanja minimalno 2.5 - 3 godine) prije nego te pitaju za trombocite.
možda te zbog toga nikad niko još nije pitao, a možda su i po nalazima ove krvi koju daješ odlučili da nisi pogodan potencijalni donor trombocita, pošto se to valjda radi samo kada imaš idealnu (ili bar približnu) krvnu sliku
ovo su sve informacije iz druge ruke, ni ja se više ne sjećam tačno kako sam ih počeo davati i šta su me i kako pitali
- Đulbešećer
#374 Re: Hajmo dati krv!
Vjerovatno je tako; informirali bi me da je bilo potrebe.
Još jedna stvar vezana za ZTM koja me zanima: da li izdaju neki karton u koji bilježe broj darivanja i datum (nevezano za onaj koji dobiješ ako daruješ putem akcija koje organizira Crveni križ)?
Još jedna stvar vezana za ZTM koja me zanima: da li izdaju neki karton u koji bilježe broj darivanja i datum (nevezano za onaj koji dobiješ ako daruješ putem akcija koje organizira Crveni križ)?
- holowey
#375 Re: Hajmo dati krv!
izdaju potvrdu na zahtjev, korisno ako ti firma daje slobodan dan za darivanje krvi, a nakon deset davanja dobijes njihovu knjizicu u koju se upisuju naredna davanjaĐulbešećer wrote:Vjerovatno je tako; informirali bi me da je bilo potrebe.