Hajmo dati krv!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
alibaba_i_30_godina

#276 Re: Hajmo dati krv!

Post by alibaba_i_30_godina »

djetelina sa 3 lista wrote:jel moze 0+?? :roll:
U principu moze, 0+ odgovara svakoj drugoj krvnoj grupi, dok pripadnici ove krvne grupe mogu primiti samo od iste (znam jer sam i ja 0+).
Medjutim, vise to ne praktikuju, vec daju iste krvne grupe pa zbog toga i traze ko ima 0- jer vjerovatno nemaju dovoljno zaliha.
djetelina_

#277 Re: Hajmo dati krv!

Post by djetelina_ »

:( valjda ce se skupiti dovoljno
alibaba_i_30_godina

#278 Re: Hajmo dati krv!

djetelina sa 3 lista wrote::( valjda ce se skupiti dovoljno
Ali u svakom slucaju ne bi bilo lose i darovati krv, od viska glava ne boli. ;-)

Ja darovah prije 2-3 sedmice, cekam da prodje 3 mjeseca pa opet.
djetelina_

#279 Re: Hajmo dati krv!

Post by djetelina_ »

dajem ja trombocite svakih mjesec dana
a krv samo kada me zovu ;-)
didgeridoo

#280 Re: Hajmo dati krv!

Post by didgeridoo »

zvao sam, rekli su da se vec javilo dovoljno dobrovoljaca :thumbup:
djetelina_

#281 Re: Hajmo dati krv!

Post by djetelina_ »

furuna wrote:zvao sam, rekli su da se vec javilo dovoljno dobrovoljaca :thumbup:
:thumbup:
MissGump

#282 Re: Hajmo dati krv!

Post by MissGump »

https://www.facebook.com/pages/Dobrovol ... 2571968801

davaoci ovdje možete se skupljati i ostavljati postove kada znate gdje i kada treba koja krvna grupa :D
LONGMAN

#283 Re: Hajmo dati krv!

Post by LONGMAN »

Ja bila prije dvije sedmice, i nisu mi dopustili, slab hemoglobin. Sad sam nafilala organizam, pa cu sutra vidjeti hocu li proci. :)
Zovem se Zelena

#284 Re: Hajmo dati krv!

Post by Zovem se Zelena »

djetelina sa 3 lista wrote:jel moze 0+?? :roll:
0(-) ne može zbog Rh faktora. Zato se i navodi ono (-) ili (+). Da znate :)
saga

#285 Re: Hajmo dati krv!

Post by saga »

Kako ono ide, 0- može primiti samo 0- a dati svima?
A AB+ može primiti sve, a dati samo svojima?
Šta je s 0+?
Ove - nešto zeznutije, ne mogu primati +. dok plusevi mogu i minuse...

Ja neki dan davala... ovaj put imala 5kg više nego inače, i prvi put bez problema da dam... i pritisak valjao, nisam morala sok popit prije, a i puna doza 'ladno istekla iz mene... jej :D (ne znam je l' kile imaju veze, ali dosad su me vazda htjeli vratit kad cuju cifru, pa ja malčice lagala... sad nije bilo potrebe :) )
Ma.Le.Na

#286 Re: Hajmo dati krv!

Post by Ma.Le.Na »

danas bila :-D
MissGump

#287 Re: Hajmo dati krv!

Post by MissGump »

saga wrote:Kako ono ide, 0- može primiti samo 0- a dati svima?
Šta je s 0+?

Ja neki dan davala... ovaj put imala 5kg više nego inače, i prvi put bez problema da dam... i pritisak valjao, nisam morala sok popit prije, a i puna doza 'ladno istekla iz mene... jej :D (ne znam je l' kile imaju veze, ali dosad su me vazda htjeli vratit kad cuju cifru, pa ja malčice lagala... sad nije bilo potrebe :) )

ma eto kod nas fol kile jesu bitne al kad vide moju kilažu i vide kako mi je "slaba" krv samo zatresu glavom i kažu ne može a ja uvijek dam na svoju odgovornost... niđe veze kad sam davala u Engleskoj samo su mi testirali krv pitali pijem li kakve tablete i to je to... kod nas ti je kilaža ko i propuh ako si sitnije građe svi bi te hranili a ako si krupniji onda bi ti svi otimali iz ruku, uglavnom vazda nevalja :D
al od svega je najbitnije imati zdravu krv i to je to :D
alibaba_i_30_godina

#288 Re: Hajmo dati krv!

Šta je s 0+?

0+ moze svima dati a primiti samo od iste krvne grupe i Rh faktora ... znam jer sam ove krvne grupe ... inace, neko je vec postavljao link i sliku sa krvnim grupama i osobinama pa potrazi na nekoj od prethodnih stranica ove teme.
holowey

#289 Re: Hajmo dati krv!

Post by holowey »

NeyDan wrote:
Šta je s 0+?

0+ moze svima dati a primiti samo od iste krvne grupe i Rh faktora ... znam jer sam ove krvne grupe ... inace, neko je vec postavljao link i sliku sa krvnim grupama i osobinama pa potrazi na nekoj od prethodnih stranica ove teme.
0- je pehali jer moze primit iskljucivo 0-, dok 0+ moze primiti i 0- i 0+

http://chapters.redcross.org/br/norther ... dtype.html
MissGump

#290 Re: Hajmo dati krv!

Post by MissGump »

PAAAAŽNJA!!!
danas su me tete zvale s transfuziologije da darujem krv i kad sam otišla pitala sam što im treba kažu one sve ali naravno A i O najviše... zato vas molim i apeliram tko god može da ode darovati krv

:sax:
NekoIzMase

#291 Re: Hajmo dati krv!

Post by NekoIzMase »

Sa facebook grupe:
A+, A- i 0 su krvne grupe kojih hitno treba, ako možete idite dajte ako ne možete sigurno znate nekoga tko bi mogao... Danas do 3 sata možete otići, a ako ne zadovolje potrebu danas radit će čak i sutra (znači baš je hitno)
Ja sam u prošlu subotu darivao krv tako da prije 03.06. od mene nema ništa :|
alibaba_i_30_godina

#292 Re: Hajmo dati krv!

karma85 wrote:PAAAAŽNJA!!!
danas su me tete zvale s transfuziologije da darujem krv i kad sam otišla pitala sam što im treba kažu one sve ali naravno A i O najviše... zato vas molim i apeliram tko god može da ode darovati krv

Ma tako one uvijek kazu, tako da je to nista novo. :roll:
MissGump

#293 Re: Hajmo dati krv!

Post by MissGump »

NeyDan wrote:

uz svo dužno poštovanje ali to je razmišljanje baš bezveze... bio je snijeg većina zaklazanih operacija u to vrijeme je odgođena. Prijateljica je trebala vaditi slijepo crijevo nekad u to vrijeme tako da su je tek sada zakazali ponovno, ona mi kaže da dnevno obave najmanje 27 operacija slijepog crijeva (što je naravno znamo svi rutinska operacija) a gdje su sve ostale operacije????

Treba malo imati razumijevanja i shvatiti da je hitno, a to da uvijek kažu da je hitno objesi mačku o rep, mene prošle godine znači 2011 nisu zvali ni jednom a A+ sam grupa, dok od početka ove godine zvali su me već tri puta ali nisam mogla davati do jučer...
zato mislim da je glupost to što pišeš.... ako nećeš dati ne moraš ali s ovakvim postovima obeshrabruješ druge jer će možda netko tko bi prvi put dao zbog stvarnog manjka možda reči pa eto vidiš svaki put kažu da je hitno...

baš bezveze, a možda neko dijete čeka na operaciju jer nemaju odgovarajuće krvne grupe :sad: ...

peace
alibaba_i_30_godina

#294 Re: Hajmo dati krv!

karma85 wrote:
NeyDan wrote:

uz svo dužno poštovanje ali to je razmišljanje baš bezveze... bio je snijeg većina zaklazanih operacija u to vrijeme je odgođena. Prijateljica je trebala vaditi slijepo crijevo nekad u to vrijeme tako da su je tek sada zakazali ponovno, ona mi kaže da dnevno obave najmanje 27 operacija slijepog crijeva (što je naravno znamo svi rutinska operacija) a gdje su sve ostale operacije????

Treba malo imati razumijevanja i shvatiti da je hitno, a to da uvijek kažu da je hitno objesi mačku o rep, mene prošle godine znači 2011 nisu zvali ni jednom a A+ sam grupa, dok od početka ove godine zvali su me već tri puta ali nisam mogla davati do jučer...
zato mislim da je glupost to što pišeš.... ako nećeš dati ne moraš ali s ovakvim postovima obeshrabruješ druge jer će možda netko tko bi prvi put dao zbog stvarnog manjka možda reči pa eto vidiš svaki put kažu da je hitno...

baš bezveze, a možda neko dijete čeka na operaciju jer nemaju odgovarajuće krvne grupe :sad: ...

peace
:shock:
Veoma sam aktivan na ovoj temi i vec sam pisao da cesto darujem krv, stoga ne znam odakle ti to da ne zelim darovati ili da odvracam druge ljude?!

Ono sto sam napisao je tacno ... naravno da ce reci da je uvijek hitno buduci da svaki dan imaju odredjenu kolicinu koju moraju pribaviti, pa i ako to uspiju, od viska glava ne boli!

Ukoliko je neko odlucio da daruje krv, ne vidim razlog zasto to ne bi uradio, niti nacin na koji bi ga neko odvratio od toga. Ja sam posljednji put darovao krajem januara, cekam da prodju 3 mjeseca pa da opet odem.
The Realist

#295 Re: Hajmo dati krv!

Post by The Realist »

NeyDan wrote:
Šta je s 0+?
'
Oko pola litra se može dati 0- bilo kome (ako nisu šta mijenjali oko pravila), ali se po pravilu to nikada ne radi. Čak ni u ratu to nisu htjeli raditi. Grupa i RH faktor su samo mali dio onoga što se ustvari sve može poklopiti, a i ne mora, ali su najvažniji. Znači samo u ekstremnim situacijama se ne daje odgovarajuća krvna grupa (znači da se i grupa i RH faktor ne podudaraju), jer uvijek postoji rizik reakcije (to što A+-i B+- nemaju antitijela protiv 0, ne znali da 0 grupa nema antitijela protiv A i B, tačnije, ima ih sigurno, ali se ne očekuje neka velika reakcija, no ne znači da nije moguće, iako je jako, jako rijetko. Na to dolaze drugi antigeni, pa antigeni bijelih krvnih zrnaca....

Opet, sa plazmom je obrnuto. O grupa može samo davati 0 grupi, dok AB grupa može svakome davati.

Svi ovi "sitni" problemi se pokušavaju izbjeći, zato se dosta pazi sa tim.

Kada smo kod ovoga, čitam danas da su se na filozofskom fakultetu žalili, jer na formularu stoji da krv ne bi trebali davati osobe koje imaju seksualni kontakt sa homoseksualcima, te su tako povrijeđena njihova prava.

Ustvari, samo je greška što nisu stavili da krv ne smiju davati pederi, te osobe koje imaju seksualni odnos sa njima (ako su ovi biseksualci), jer lezbejke ne bi trebale predstavljati problem.

Osim toga, niko im nije zabranio da primaju krv, nego ne žele da oni doniraju krv, kako bi se smanjila mogućnost prenosa HIV-a. Također, ni promiskuitetne osobe ne smiju davati krv, iako su heteroseksualci (naravno, teško je dokazati nešto ovakvo).
The Realist

#296 Re: Hajmo dati krv!

Post by The Realist »

Lud i ponosan wrote:^^

Krv svakako provjeravaju, tako da i nesto nije bitno ko je daje. Lezbejke apsolutno podrzavam :D
Bitno je.

Antitijela protiv HIV-a se javljaju tek nakon druge, pa do petnaeste sedmice od infekcije, a nekada treba i par godina.

Znači, ako se pacijent neposredno pred davanje krvi inficirao, neće biti stvorena antitijela, a samim time i serološki i NAT testovi će biti negativni, ali pacijent je zarazan, te bi takva krv prošla kontrolu i primalac bi bio inficiran.

NAT testovi (koji ne rade na principu seroloških) su skupi i onda se koristi jeftinija varijanta (drugačije ga urade), a ako se uzme nešto skuplja, opet treba barem 13 dana proći od infekcije, da bi se identifikovao virus, a prosjek je još veći (ne mogu se sjetiti koliki tačno). I ovo govorim za USA i EU, ne znam kakva je kdo nas sitaucija.

Takve situacije se žele izbjeći i zato se pazi na neke stvari.
Zatamnjena stakla

#297 Re: Hajmo dati krv!

Post by Zatamnjena stakla »

Gdje se može dobiti knjižica o davanju krvi. U njoj stoji kad si zadnji put davao krv i koja si krvna grupa.
Pomoć?
The Realist

#298 Re: Hajmo dati krv!

Post by The Realist »

Sorel wrote:Gdje se može dobiti knjižica o davanju krvi. U njoj stoji kad si zadnji put davao krv i koja si krvna grupa.
Pomoć?
Teško kod nas, jer im nije sređena baza (mislim na Sarajevo). Ono što možeš je da ti izdaju potvrdu da si davaoc/donor i tu stoji da si dao u posljednjih 12 mjeseci (ako jesi). Doduše, možda se nešto promijenilo, ali do nedavno se samo to moglo dobiti.
kolobok

#299 Re: Hajmo dati krv!

Post by kolobok »

Hitno!
Vesna Balaban, (rođena 21.06. 1976.godine), ima ozbiljan zdravstveni problem. Nekoliko mjeseci joj, zbog lošeg stanja njenog organizma, odgađaju operaciju tumora od preko 10cm na nadbubrežnoj žlijezdi. Problem je što tumor konstantno raste i operacija bi trebala da se obavi što prije. Juče su joj, konačno, zakazali operaciju ali je ipak nisu mogli operisati jer joj je krv jako loša i hitno mora primiti trombocite iz njene krvne grupe (B).

Da bi je operisali u petak, 08.06.2012.godine, neophodno je da 9 ljudi isključivo sa B krvnom grupom (RH faktor nije bitan) daju danas ili sutra krv. S obzirom na to da se priprema tih trombocita radi u Zavodu za tranfuziju u Banjaluci krv se jedno može dati u Zavodu za transfuziju u Banjaluci (uz napomenu da je krv namijenjena za Vesnu (Mirko) Balaban).

Molim vas da, ukoliko ste u mogućnosti, pomognete. Ako vi ne možete dati krv molim vas da prenesete svima koje poznajete.

Saznajte više: Apel za pomoc, Vesni Balaban iz Banja Luke je potrebna transfuzija krvi http://slobodni.net/t112875/#ixzz1x3R9frAG
poznanik

#300 Re: Hajmo dati krv!

Post by poznanik »

kolobok wrote:Hitno!...

Piši i ovdje: http://www.facebook.com/udruzenje.ddk
Post Reply