Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

semmy

#776 Re: Ginekologija i vagine....

Post by semmy »

leki_20 wrote:gdje se tacno nalazi dr. spahovic?
kod hotela bristol, ulaz s glavne ulice..2 sprat ( cini mi se )..tel 033/64 06 55
leki_20

#777 Re: Ginekologija i vagine....

Post by leki_20 »

hvala..
jedna tamo

#778 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jedna tamo »

bez_ideje wrote:Ja sto se ovu presvetu ne isplati odrzavati...to je cudo
:lol:
encian

#779 Re: Ginekologija i vagine....

Post by encian »

evo jedan clanak o tome kako zene sa PCOS imaju povecan nivo BPA u organizmu. BPA je poznat po tome da mijenja balans hormona u tijelu i muskarca i zene, a najociglednije i najteze pogadja muske fetuse, te djevojcice u pubertetu uvijek izazivajuci ozbiljan hormonalni disbalans. jos uvijek nije pokazano da li BPA ima uticaja na razvitak PCOS, ali vrijedi se pricuvati prevelikon unosa.

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 143602.htm
bez_ideje

#780 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Jel iko uzimao flukonazol (dulfican) kao 15 dnevnu terapiju? Kod mene ova gamad od kremica pomrijet nece ,jednokratni flukonazol je trajao 2 mjeseca.......mislim da sad imam i u grlu kandidu :( :( :( :(
Jel za to trebam ginu ili dr.opse prakse,mislim za kandidu u grlu ? :?
ljubav_aha

#781 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

bez_ideje wrote::twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Jel iko uzimao flukonazol (dulfican) kao 15 dnevnu terapiju? Kod mene ova gamad od kremica pomrijet nece ,jednokratni flukonazol je trajao 2 mjeseca.......mislim da sad imam i u grlu kandidu :( :( :( :(
bez_ideje,da li skoristila nistatin i daktanol mast,to sam cula,inace,n znma mnogo o bolseti,alli sam nalsa dobre linkove

odlican link za kandidu na svim lokacijama :

http://www.madeinmontenegro.com/vbforum ... p?p=912165

http://bolesti.blogspot.com/2008/09/candida.html
bez_ideje

#782 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

Ma ne vjerujem vise ni u kakve masti......to je sve gasenje pozara s vana......treba nesto da napravi pomor u citavom sistemu...ili ova dijeta ,al bi lijepo mogla i da legnem i umrem pored ovakve ishrane
Loulou

#783 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Loulou »

bez_ideje wrote:mislim da sad imam i u grlu kandidu :( :( :( :(
Što misliš da imaš kandidu u grlu?
Inače, ako želiš sigurno znati onda trebaš napravit bris grla (od liječnika opće prakse tražiti uputnicu za mikrobiološki laboratorij).
bez_ideje

#784 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

Imam osjecaj knedle u grlu,jezik oribam svako vece ,al ujutru opet bijel .......a buduci da ova gamad na jugu ne prolaze nakon xy preparata.......namece mi se zakljucak,da se prosirilo po cijelom organizmu.......samo jos cekam jutro kad ce mi po ocima plivat :x :x :x Vise sam ostala bez zivaca i razumijevanja i hocu samo da ih pomorim necim za sva vremena. Kako se hranim i koliko stvari za imunitet koristim,do sad sam trebala kamione zubima vuc.....
Necu vise da cujem za probiotike,lactoyne (popila sam 5 kutija),izbacivanje secera i ugljikohidrata,litre cajeva koje pijem na slamku da mi zubi ne potamne(znas kako je pit caj na slamku zabijenu do krajnika :x ),kantarione i cajevce,bijeli pamucni ves(otkuhan i prepeglan),u p osljednje dvije godine ppojela sam pola godisnjeg uroda meda BiH pcela,propolisa i maticne mlijeci,pojela jedno sleper zitarica i sjemenki ,cak i bijeli luk stisnem oci i progutam ....Jos se jedino ljudske krvi nisam napila,a ni to ne iskljucujem nastavi li ovo ovako :x :x :x :x :x

Eto,ja se malo nagovorila....nemojte sta zamjerit :oops: :oops: :oops: :oops:
shambho

#785 Re: Ginekologija i vagine....

Post by shambho »

bez_ideje wrote:Imam osjecaj knedle u grlu,jezik oribam svako vece ,al ujutru opet bijel .......a buduci da ova gamad na jugu ne prolaze nakon xy preparata.......namece mi se zakljucak,da se prosirilo po cijelom organizmu.......samo jos cekam jutro kad ce mi po ocima plivat :x :x :x Vise sam ostala bez zivaca i razumijevanja i hocu samo da ih pomorim necim za sva vremena. Kako se hranim i koliko stvari za imunitet koristim,do sad sam trebala kamione zubima vuc.....
Necu vise da cujem za probiotike,lactoyne (popila sam 5 kutija),izbacivanje secera i ugljikohidrata,litre cajeva koje pijem na slamku da mi zubi ne potamne(znas kako je pit caj na slamku zabijenu do krajnika :x ),kantarione i cajevce,bijeli pamucni ves(otkuhan i prepeglan),u p osljednje dvije godine ppojela sam pola godisnjeg uroda meda BiH pcela,propolisa i maticne mlijeci,pojela jedno sleper zitarica i sjemenki ,cak i bijeli luk stisnem oci i progutam ....Jos se jedino ljudske krvi nisam napila,a ni to ne iskljucujem nastavi li ovo ovako :x :x :x :x :x

Znam da ti nis ne znaci.. Al' APSOLUTNO te razumijem.. Meni znaci kad vidim ovako nekkao mi lakse.. Ja je nem u grlu (mozda ti je to samo upala grla imala sam i ja hronicnu bas je tako bilo kako si opisala otidji otorinolaringologu..), al' sam nakon svega isprobanog sto si navela, i poslije tri godine mucenja i patnje jednostavno odustala i ignorisem je. Znam da je to najgore ali pet puta godisnje minimalno sam isla ginekolozima raznim, razne terapije koristila i NISTA ne pomaze. I zaista vise ne vidim poentu u odlasku istim. Cak izbacila slatko vec pola godine sto mi je uzasno tesko palo al' sve kontam od toga je. Ocigledno nije. :x

..I ja sam cula da jedino taj funzol fukonazol djeluje. (Al' mi nije jasno kako mi ga ni jedan gin nikad nije preporucio).. Drugarica jednom ispila tablu od sedam tih tableta (a ja morala milion puta gurat po dvije sedmice vaginalete!!!) :x :x ..I nikad probelma nije imala vise.. I citala sam po forumima da je dosta zena nakon koristenja istih..da nisu vise probleme nikad imale.

..I raspitam se u apoteci moze se uzet u privatnim al' 21 KM. Kontam se nakanit nekad ovih dana uzet i to probat.. Al' dok se nakanim kao sto rekoh vise mi svejedno....

A da ne govorim o kolicini jogurta koju pijem..... :roll: ..
Et' i ja se napisah al' ..ali..
PalaSa Marsa

#786 Re: Ginekologija i vagine....

Post by PalaSa Marsa »

Nekad partner (ako ga imate) i ako imate redovne ili relativno redovne odnose s'njim, moze bit prenosnik polnih bolesti, odnosno on moze nosit' bakteriju na svom polnom udu s' tim da ta bakterija moze samo zivjeti kod njega, to'jes' da je on odrzava u zivotu i da je stalno iz nova donosi partnerici, pa zatim bi u slucaju ako zena, odnosno portnerica pije terapije redovno, a nema efekta lijecenja bi trebala uzet' svog dragog i pravac doktoru da i njemu propise tablete koje ce i on u vremenskom skladu sa zenskom osobom pit' kako bi se pobile bakterije koje zive na njegovom gospod'nu a koje redovno dolaze zenskoj osobi stupanjem u ljubavne igrice. :-) :D
shambho

#787 Re: Ginekologija i vagine....

Post by shambho »

PalaSa Marsa wrote:Nekad partner (ako ga imate) i ako imate redovne ili relativno redovne odnose s'njim, moze bit prenosnik polnih bolesti, odnosno on moze nosit' bakteriju na svom polnom udu s' tim da ta bakterija moze samo zivjeti kod njega, to'jes' da je on odrzava u zivotu i da je stalno iz nova donosi partnerici, pa zatim bi u slucaju ako zena, odnosno portnerica pije terapije redovno, a nema efekta lijecenja bi trebala uzet' svog dragog i pravac doktoru da i njemu propise tablete koje ce i on u vremenskom skladu sa zenskom osobom pit' kako bi se pobile bakterije koje zive na njegovom gospod'nu a koje redovno dolaze zenskoj osobi stupanjem u ljubavne igrice. :-) :D

Nije do partnera.. Trust me.. :-D

@bez_ideje: Mislila sam da smo mislile na isto.. A flukonaloz i funzol vjerovatno nije isto.. uglavnom postoje te neke tabletice koje su ocigledno toliko jake ja mislim da sve ubajaju. Navodno. Zguglaj Funzol.
PalaSa Marsa

#788 Re: Ginekologija i vagine....

Post by PalaSa Marsa »

Pa dobro, nije pisano pravilo da jes, al' ako se radi o bakterijama nije iskljuceno ni to, ne? Ima baja koje mogu zivjet na partneru, a da on pojma nema i naravno nikakvih promjena, a da te baje stupanjem u (.. ) naskode zeni. Vjeruj i ti meni. :-) :D
bez_ideje

#789 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

shambho wrote:
bez_ideje wrote:Imam osjecaj knedle u grlu,jezik oribam svako vece ,al ujutru opet bijel .......a buduci da ova gamad na jugu ne prolaze nakon xy preparata.......namece mi se zakljucak,da se prosirilo po cijelom organizmu.......samo jos cekam jutro kad ce mi po ocima plivat :x :x :x Vise sam ostala bez zivaca i razumijevanja i hocu samo da ih pomorim necim za sva vremena. Kako se hranim i koliko stvari za imunitet koristim,do sad sam trebala kamione zubima vuc.....

Znam da ti nis ne znaci.. Al' APSOLUTNO te razumijem.. Meni znaci kad vidim ovako nekkao mi lakse.. Ja je nem u grlu (mozda ti je to samo upala grla imala sam i ja hronicnu bas je tako bilo kako si opisala otidji otorinolaringologu..), al' sam nakon svega isprobanog sto si navela, i poslije tri godine mucenja i patnje jednostavno odustala i ignorisem je. Znam da je to najgore ali pet puta godisnje minimalno sam isla ginekolozima raznim, razne terapije koristila i NISTA ne pomaze. I zaista vise ne vidim poentu u odlasku istim. Cak izbacila slatko vec pola godine sto mi je uzasno tesko palo al' sve kontam od toga je. Ocigledno nije. :x

..I ja sam cula da jedino taj funzol fukonazol djeluje. (Al' mi nije jasno kako mi ga ni jedan gin nikad nije preporucio).. Drugarica jednom ispila tablu od sedam tih tableta (a ja morala milion puta gurat po dvije sedmice vaginalete!!!) :x :x ..I nikad probelma nije imala vise.. I citala sam po forumima da je dosta zena nakon koristenja istih..da nisu vise probleme nikad imale.

..I raspitam se u apoteci moze se uzet u privatnim al' 21 KM. Kontam se nakanit nekad ovih dana uzet i to probat.. Al' dok se nakanim kao sto rekoh vise mi svejedno....

Popila sam ja i taj funzol,al jednokratno,cudi me da ti neko nije prepisao,obicno prepisu uz kremu(16 KM je na recept)....Jeste bilo ok neko vrijeme,al onda hajmo na novo :roll:
Za teze slucajeve propise se valjda ta 15 dnevna terapija funzolom ,jer gljive imaju te neke faze rasta i razvoja,pa treba da ubija na svim fazama...no kazu da je stetno za jetru,zato me i zanima da li je neko koristio i jel imao kakve posljedice!
@Pala s MArsa-i gospodin je popio Funzol :-)
shambho

#790 Re: Ginekologija i vagine....

Post by shambho »

PalaSa Marsa wrote:Pa dobro, nije pisano pravilo da jes, al' ako se radi o bakterijama nije iskljuceno ni to, ne? Ima baja koje mogu zivjet na partneru, a da on pojma nema i naravno nikakvih promjena, a da te baje stupanjem u (.. ) naskode zeni. Vjeruj i ti meni. :-) :D

Nem partnera. :-D ..Mislim nem npr. trenutno a imam je.. A i sto sama imala, imala sam vise i koristila kondome.. I lijecila se POSLIJE, pa onda opet nisam imala nikoga po pola god a imala sam je.. Kontas na to mislim.. :-D
PalaSa Marsa

#791 Re: Ginekologija i vagine....

Post by PalaSa Marsa »

shambho wrote:
PalaSa Marsa wrote:Pa dobro, nije pisano pravilo da jes, al' ako se radi o bakterijama nije iskljuceno ni to, ne? Ima baja koje mogu zivjet na partneru, a da on pojma nema i naravno nikakvih promjena, a da te baje stupanjem u (.. ) naskode zeni. Vjeruj i ti meni. :-) :D

Nem partnera. :-D ..Mislim nem npr. trenutno a imam je.. A i sto sama imala, imala sam vise i koristila kondome.. I lijecila se POSLIJE, pa onda opet nisam imala nikoga po pola god a imala sam je.. Kontas na to mislim.. :-D
Ma pa kontam, nego kazem nije pravilo, de me citaj fino ziva bila. :-) :-D

De te malo skuhajte persuma, al' ako imate nizak pritisak, paz'te se. :-)
shambho

#792 Re: Ginekologija i vagine....

Post by shambho »

bez_ideje wrote:
shambho wrote:

Popila sam ja i taj funzol,al jednokratno,cudi me da ti neko nije prepisao,obicno prepisu uz kremu(16 KM je na recept)....Jeste bilo ok neko vrijeme,al onda hajmo na novo :roll:
Za teze slucajeve propise se valjda ta 15 dnevna terapija funzolom ,jer gljive imaju te neke faze rasta i razvoja,pa treba da ubija na svim fazama...no kazu da je stetno za jetru,zato me i zanima da li je neko koristio i jel imao kakve posljedice!
@Pala s MArsa-i gospodin je popio Funzol :-)

A svi lijekovi su stetni za jetru. Pij sirutke poslije i oporavit ce se.. :-D

Koliko sam ja svhatila ima od 150 i 50 mg.. Ova moja jaranica je pila sedam dana od 50 mg, na recept free gin joj prepisala tako .. A ima ta sto dodje samo jedna ona je od 150.. Zato ja kontam na svoju ruku tako uzet.. Sedam dana..50 mg..

@PalaSa Marsa: Sorry sorry skontala :-D .. :-)
bez_ideje

#793 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

Pa zar to moze bez recepta,te od 50 mg :? Nesto se ne bi igrala s tim bez konsultacije......ma ,lazem.....udri,pa javi ako valja,da i ja uzmem :oops: :oops:
PalaSa Marsa

#794 Re: Ginekologija i vagine....

Post by PalaSa Marsa »

Hehehee, vidim ja ti si se meni zabelesala. Nije, nego mi je zao da se to desava, ahtjedoh rec, nebi bila losa ideja da promjenite okolinu bajama, podrucje, da ih malo izbezumite, tim sto cete jedan dan pit' bazu, jedan kiselinu. Iliti, jedan dan jogurt, drugi dan limunadu, kiselu vodu i sl. :)

PS: S' tim da pokusate i sa cajem od persuma, kako rekoh gore. :-) :)

Oprezno sa antibioticima, jer mozes postat' imun/na i da na kraju krajeva nemaju nikakvog efekta osim onog stetnog.
shambho

#795 Re: Ginekologija i vagine....

Post by shambho »

Moze bez recepta u privatnim..

@Marsovka: Ah..hvala sto suosjecas s nama. Pokusala sam i s tim Donat limun (tako mi rekli, jedan dan Donat, drugi limunada, i sve tako..). Nije pomoglo.
Doduse nisam bila puno dosljednja. Brzo sam odustala. A pila sam persun jedan period zbog nece drugog ne sjecam se cega ..i ne sjecam se jesam tad imala problema.

Nema nam pomoci.. :-D ..A pokusat cemo sve naravno ja i dalje pokusavam (trenutno ih doduse ignoriram jer sam ljuta na njih :-D ) ..javim ako sta pomogne.. :)
PalaSa Marsa

#796 Re: Ginekologija i vagine....

Post by PalaSa Marsa »

shambho wrote:Moze bez recepta u privatnim..

@Marsovka: Ah..hvala sto suosjecas s nama. Pokusala sam i s tim Donat limun (tako mi rekli, jedan dan Donat, drugi limunada, i sve tako..). Nije pomoglo.
Doduse nisam bila puno dosljednja. Brzo sam odustala. A pila sam persun jedan period zbog nece drugog ne sjecam se cega ..i ne sjecam se jesam tad imala problema.

Nema nam pomoci.. :-D ..A pokusat cemo sve naravno ja i dalje pokusavam (trenutno ih doduse ignoriram jer sam ljuta na njih :-D ) ..javim ako sta pomogne.. :)
Haj' nek' ti je sa srecom, svako dobro. :)
Loulou

#797 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Loulou »

PalaSa Marsa wrote:Oprezno sa antibioticima, jer mozes postat' imun/na i da na kraju krajeva nemaju nikakvog efekta osim onog stetnog.
Pretjerana upotreba antibiotika može uzrokovati kandidijazu!
shambho

#798 Re: Ginekologija i vagine....

Post by shambho »

Loulou wrote:
PalaSa Marsa wrote:Oprezno sa antibioticima, jer mozes postat' imun/na i da na kraju krajeva nemaju nikakvog efekta osim onog stetnog.
Pretjerana upotreba antibiotika može uzrokovati kandidijazu!
I ovo je tacno al' bas bas. Znam iz iskustva.. :-D ..Ja ih izbjegavam koliko mogu..
ljubav_aha

#799 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

shambho wrote:

to nema veze sa periodima seksanja,jer periodi inkubacije i aktivnosti baja mogu trajati jaaakooo dugo
ljubav_aha

#800 Re: Ginekologija i vagine....

Post by ljubav_aha »

bez_ideje wrote:Ma ne vjerujem vise ni u kakve masti......to je sve gasenje pozara s vana......treba nesto da napravi pomor u citavom sistemu...ili ova dijeta ,al bi lijepo mogla i da legnem i umrem pored ovakve ishrane
P.P. :)
Post Reply