Ovo je zaista zalosno i jadno. SRAMOTA!
KULTURA
31-10-2008 02:00
Poetesi niko nije htio pomoći!
"Za svoju sestru ću tražiti pravdu na svim domaćim i stranim sudovima Evrope i svijeta, a posebno ću upoznati Vijeće Evrope o ponašanju BiH prema članu Evropske akademije i počasnom konzulu Evrope za BiH".
Pala pored vrata
Ovako je svoju priču za "San" započeo Muhamed Mujagić, brat poznate književnice i evropskog konzula Mubere Mujagić, koja je umrla 21. maja ove godine. On je ogorčen na bh. vlasti svih nivoa, ali i medicinske radnike i krivi ih za smrt svoje sestre.
Sve ono sa čim se sreo kada je pokušao da sestri obezbjedi medicinski tretman, govori u kakvoj državi živimo i ko nas liječi i uopšte ko nam kroji sudbinu.
- Kada sam uočio da mojoj sestri otiču noge, obratio sam se doktorici Jasmini Tanović u Domu zdravlja Stari Grad da mi napiše uputnicu za hospitalizaciju kako bi se moja sestra liječila u jednoj od bolnica u gradu. Ona je to odbila. Obratio sam se potom direktorici istog Doma zdravlja Rabiji Vilić sa istom molbom i sa žalbom na ponašanje dr. Tanović. I ona me odbila. U nevolji se obraćam i Centru za socijalni rad Općine Stari Grad i to Ljiljani Buljugić i Ramizu Dizdareviću, ali i oni dobijaju moju molbu za sestrino medicinsko zbrinjavanje. Idem dalje do Kantonalnog centra za socijalni rad i opet ništa, te do bolnice Koševo i dr. Ifete Ličanin koja mi je obećala da će sve učiniti, a potom nije htjela da me primi - pričo nam je jučer Mujagić.
Izrevoltiran ponašanjem onih koji trebaju da brinu o građanima, obraća se kantonalnom i federalnom ministru zdravstva Mustafi Cuplovu i Safetu Omeroviću da bi nešto konkretno poduzeli u vezi liječenja njegove sestre.
- Cuplov me primio nakon deset mjeseci moljakanja ičekanja, a federalni ministar nikad nije htio razgovarati iako sam zvao telefonom i pismeno se obraćao. Niko od njih nije htio da čuje moje vapaje za pomoć. I upravo zbog nedostataka medicinske njege bubrezi su joj otkazali, a zdravstveno stanje je bilo sve gore. Pala je kod ulaznih vrata gdje je ležala tri dana nepokretna, bez vode i hrane i lijekova jer je niko nije čuo, a ja, na žalost, nisam bio tu. Kada smo je pronašli tako teško bolesnu, Hitna pomoć ju je odvezla u bolnicu i tamo je za deset dana umrla - priča i danas vidno uznemiren brat Mubere Mujagić.
Pogazili Hipokrita
Svi pobrojani ljekari, ministri zdravstva i ostali koji su položili Hipokratovu zakletvu su, kako kaže Mujagić, u slučaju njegove sestre pali na moralnom ispitu.
- Oni su svojom nesavjesnošću ubili moju sestru, a trebali bi znati da nepružanje medicinske pomoći predstavlja kažnjivo djelo i da bi morali odgovarati pred sudom pravde. Tješi me da će sigurno odgovarati pred onim najbitnijim, božijim - ogorčen je Mujagić.
I tu nije kraj njegovoj agoniji. Kad mu je sestra umrla, nije imao dovoljno novaca za sahranu pa je odlučio da se obrati nekim organima vlasti da bi mu pomogli, ako ništa, bar zbog zasluga njegove sestre koja je dugi niz godina predstavljala BiH po svijetu i bila njen kulturni ataše.
- Pošto sam ja RVI i živim od minimalne penzije, nisam imao dovoljno za sahranu pa sam se nekoliko puta obraćao gradonačelnici Semihi Borovac, federalnoj ministrici nauke i obrazovanja Melihi Alić, federalnom i kantonalnom ministru kulture i sporta Gavrilu Grahovcu i Emiru Hadžihafizbegoviću, kantonalnom ministru nauke i obrazovanja Safetu Keši, kao i predsjedniku Ugi Vlaisavljeviću. Molio sam ih da snose troškove sahrane, ali od njih nikad nisam dobio ni odgovor. Mislim da je to bilo najmanje što su mogli učiniti za nju, koja je svojim kulturnim djelovanjem zaslužila bar da dostojanstveno ode. Ali njih nije briga. Ja sam na kraju posudio pare kako bi sestru dostojanstveno ispratio jer da nisam ona bi danima ležala u mrtvačnici i ko zna šta bi uradili s njom - kazao je Mujagić.
Dž. Busnov
Šutnja Drutva pisaca
- Za pomoć u finansiranju ili bar sufinansiranju sahrane molio sam i Društvo pisaca, čiji je Mubera bila član skoro 40 godina, i predsjednika Gradimira Gojera. Ni on, naravno, nije odgovorio, a najžalosnije je što se niko iz Društva pisaca BiH nije udostojio da se javi na bilo koji način. Nisu ni telegram sućuti poslali. Jedina osoba koja se sjetila moje sestre je pjesnikinja Vera Primožić - kaže Muhamed Mujagić.
Konzul akademik
Mubera Mujagić je bila vrsna književnica koja iza sebe ima 14 knjiga. Bila je i učesnica brojnih međunarodnih književnih manifestacija kao pjesnik, prevodilac i esejist, književni kritičar, a bila je i žena godine u Americi. Prvu svoju zbirku pjesama "Trenutak sa dva postojanja" za koju je dobila i nagradu na "Trebinjskim večerima" objavila je 1973. godine. Već tada je njena poezija počela da se prevodi na brojne svjetske jezike. Za zbirku pjesama "Slutnja kao govor" 1984. godine je dobila Veliku zlatnu medalju Evropske akademije. Nedugo potom postaje član te Akademije sa zvanjem konzul akademik za BiH. Dobila je još pet medalja i trofeja Italije za svoje stvaralaštvo. Za vrijeme postojanja Jugoslavije priznanje za njen rad odao joj je i Josip Broz Tito.
http://www.san.ba/index.php?id=4038