Dobri čajevi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
saga

#501 Re: Dobri čajevi

Post by saga »

Ma kakvi hard feelings, a ev naučih i da se zovu tisan-i :)
A valjda su ljudi nezainteresovani za to, mada je to i poskupa zanimacija... i meni prvoj se teško odvojit od više od 5KM za 50gr čaja :-D Ali pregrmim pokatkad :)
žulijan asanž

#502 Re: Dobri čajevi

Post by žulijan asanž »

saga wrote:Ma kakvi hard feelings, a ev naučih i da se zovu tisan-i :)
A valjda su ljudi nezainteresovani za to, mada je to i poskupa zanimacija... i meni prvoj se teško odvojit od više od 5KM za 50gr čaja :-D Ali pregrmim pokatkad :)
ovo što sam napisao za 50 km je ekstreman slučaj. takvih čajeva ima. ali također ima čajeva koji su puno jeftiniji a isto tako jako kvalitetni...za desetak maraka je moguće kupiti dobar čaj. uostalom, ne znam kako se kreću cijene u franz&sophie jer ja isključivo naručujem preko neta, ali mislim da tamo ima veliki izbor uz prihvatljive cijene. to će ti kompir bolje znati.
saga

#503 Re: Dobri čajevi

Post by saga »

Znam znam, bila sam tamo... ne znam tačan raspon cijena, ali jesu pihvatljive. Samo ja ljenguza, nikad mi nije upsut, a mrsko mi maksuz klapnut do tamo, ccc.
kOmpir

#504 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Svijet vina, svijet sira, svijet pečenice, svijet piva, pa i svijet čaja. Sve je mikro svijet za sebe :D
Čaj nije skup, odnosno skup je kad kupuješ silnu ambalažu i reklamu koja dolazi uz njega. Čaj je relativno povoljan kad se kupuje u rifuzi - eno u Bakkal-a imaš 1 kg crnog turskog čaja za 10 KM. Onaj u Bademu i nije nešto posebno, ali za početak može poslužiti.

Što se tiče cijene čaja, čini se da cijena istog raste skoro eksponencijalno u odnosu na kvalitet. Znači postavite sebi neki prag, meni je recimo 10-15 KM / 100 gr, i toga se držite. I ja se ponekad počastim nekim skupljim čajem, ali ne tako
često.
Što se tiče Franz & Sophie, zaista se trude, imaju širok dijapazon čajeva. Tamo navraćam jednom mjesečno, a nekad i u dva mjeseca, i često im zna doći nešto novo, tipa čajevi sa zimskom tematikom i sl. Cijene su ok, neki čajevi su možda malo skuplji, neki su opet jeftiniji, ali u prosjeku su svi čajevi odlični. Degustirao sam ih više od pola (nisam ni jedan biljni), ali sam našao zamjerku u samo dva.
I naravno, dobiješ i dvije probe za po pola litra čaja kad tamo nešto uzmeš. Inače sa neta naručujem kad tamo nešto ne mogu uzeti, neću svratiti kod njih dugo ili kad hoću da imam uvid u raznolikost pojedinih čajeva.

Trebalo bi napisati jedan vodič za čaj za prostor BiH :lol:
kOmpir

#505 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Žulijane, ovo je moja najdraža voda za čaj. Nakon nje mi je Planinski biser. Nije baš da nemam nekog izbora pored Jane i sl. Dok Zlatarica ima HCO3 skoro 69,54 mg/l, Planinski biser ima čak 195,2!
Moram još taj Prolom malo pomnije probati.

Image

Upravo pijuckam Dan Cong oolong (na Zlatarici), evo i recenziju sam iskopao :D

http://dobricajevi.blogspot.com/2012/02 ... -ebay.html
kOmpir

#506 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Poklanjam!

Odlučio sam da poklonim sav čaj koji nepijem, odnosno koji mi se sviđa. Žao mi čaj bacati, pa sam odlučio da ga radije poklonim. Dok proberem šta ne pijem, evo za početak jedan Pu Erh.

Poklanjam:
Nefermentirani Pu Erh iz 2007. Pio sam ga svega tri puta, tako da je u pitanju komad od 80-90 grama. Iako je gorkog ukusa te možda nekome i odbojne arome, jako je dobar za masnoću u krvi, te ima zanimljiv aftertaste koji podsjeća na mentu.
Krajem mjeseca idem kući za Tuzlu, pa svraćam u Sarajevo, ako želite čaj, samo se javite (vrijedi i za Tuzlake). Međutim, ukoliko ste u Mostaru mogu vam ga već prekosutra dati.

Image
Visoki napon

#507 Re: Dobri čajevi

Post by Visoki napon »

Ljubitelji caja molim za prijedlog-hitno neki cajko koji ubija ciste na jajnicima
Hvala :kiss:
kOmpir

#508 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Visoki napon wrote:Ljubitelji caja molim za prijedlog-hitno neki cajko koji ubija ciste na jajnicima
Mislim da tu samo travar može pomoći.
Visoki napon

#509 Re: Dobri čajevi

Post by Visoki napon »

kOmpir wrote:
Visoki napon wrote:Ljubitelji caja molim za prijedlog-hitno neki cajko koji ubija ciste na jajnicima
Kontala sam da mozda vec neko ima iskustva s tim
kOmpir

#510 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Visoki napon wrote:
kOmpir wrote:
Kontala sam da mozda vec neko ima iskustva s tim
Možda sam bio malo grub i škrt na riječima u mom odgovoru, ali većina nas na ovoj temi svakodnevno uživa u klasičnim čajevima, odnosno ne spominjemo ga često u ljekovitom kontekstu. Iskreno se nadam da će se neko pojaviti sa adekvatnim odgovorom. Ono što ja mogu savjetovati je da posjetite iskusnog travara i predočite mu vaš problem.
Također pogledajte u apotekama koje biljne mješavine imaju ponuditi za vaš problem.
Visoki napon

#511 Re: Dobri čajevi

Post by Visoki napon »

Ok sori.Ja se malo mutavo zaletila :)
Na ignor me :)
shambho

#512 Re: Dobri čajevi

Post by shambho »

Ja sam pila caj od kantariona i caj od nevena kad sam imala ciste.. Prosle su ne znam da li je od njih al' ta dva caja su za jajnike dobri u svakom slucaju.
liberty02

#513 Re: Dobri čajevi

Post by liberty02 »

caj od koprive je jako zdrav :thumbup:
Visoki napon

#514 Re: Dobri čajevi

Post by Visoki napon »

Hvala :)
kOmpir

#515 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Upravo naletih na Facebooku:

Mešavina čajeva kod ciste na jajnicima

Upitao sam ih kako, šta pa su mi odgovorili:

Neven 300gr, hajdučica i kopriva po sto. Piju se 3 šoljice dnevno, pre obroka. Može se piti u toku tri meseca.
kOmpir

#516 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Prije godinu dana (tačnije 20. marta 2011.) sam objavio svoju prvu recenziju čaja, upravo na ovom forumu, pa sam tom prigodom objavio post na svom blogu, pa pročitajte.

Još sam napisao i recenziju za dva crna čaja, znači prva recenzija u drugoj godini :)
cicos

#517 Re: Dobri čajevi

Post by cicos »

Zna li neko gdje ima caj od pelina da se kupi ? Po biljnim apotekama (Matija , i dr.) nema ...
art vandeley

#518 Re: Dobri čajevi

Post by art vandeley »

Vjerovatno se o govorilo ranije na temi ali moze li mi neko reci gdje se moze nabaviti zeleni caj na rinfuzi tj. da nije u filter vrecicama i kolika je cijena?
Ciprol

#519 Re: Dobri čajevi

Post by Ciprol »

art vandeley wrote:Vjerovatno se o govorilo ranije na temi ali moze li mi neko reci gdje se moze nabaviti zeleni caj na rinfuzi tj. da nije u filter vrecicama i kolika je cijena?
ako si u Sa, čajdžinica franz&sophie. prosjek, 50gr 5KM. imaš čisti zeleni čaj, a ima i veliki broj mješavina nekakvih :mrgreen:

EDIT: http://www.franz-sophie.ba/
kOmpir

#520 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Jučer sam bio malo u Sa, pa svašta nešto uzeo :D
Nego ako koga vuče nostalgija, imate od Plantaga 'Zeleni jasmin' u Bademu na Baš čaršiji. Ja ga nisam vidio sigurno godinu i pol kako su povukli tu liniju iz prodaje.

U nedjelju ili ponedjeljak će biti slika. Za wewu i ostale, bio sam u Heljića, imaju svega i svačega ali sam primjetio da nisu ni jeftini. Uzeo sam samo darjeeling od Julius Meinl, nije bilo nešto od rifuze, jedino tri Twiningsa.
kOmpir

#521 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Evo da javim (sa par dana zakašnjenja) da sam u Sarajevu kod Heljića uzeo Darjeeling od Julius Meinl. U rifuzi je bilo samo 2-3 Twiningsova (sve već pio). Slijedeći put mislim uzeti neku kolekciju od Twiningsa.

Image

Pored toga, u Franz & Sophie sam uzeo par čajeva.
kOmpir

#522 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Čajlije, očajavate li ? :D
Evo ja samo da se malo javim, da postavim recenziju i da vas obavjestim o nagradnoj igri koju organiziram i koja traje do kraja ovog mjeseca, pa bujrum :D

http://dobricajevi.blogspot.com/2012/05 ... franz.html
Digla_da_kreci

#523 Re: Dobri čajevi

Post by Digla_da_kreci »

Ocajavam zalosna mi Njemacka :cry: Prehladjena sam, ima li neki caj maksuz za to? :D
Obskurni

#524 Re: Dobri čajevi

Post by Obskurni »

Čaj od đumbira, provjereno :D
FIGLIA

#525 Re: Dobri čajevi

Post by FIGLIA »

Meni je pomogao caj protiv ciste na jajnicima od dr.Milenka Curcica,kupila ga u biljnoj apoteci :)
Post Reply