Dobri čajevi
Moderator: anex
-
kOmpir
#451 Re: Dobri čajevi
Dok nisam zaboravio: kod Vječne vatre imate Damman Freres čajeve u onoj radnji gdje su Dr. Pasha sapuni u izlogu. Samo su poskupi (15-22 KM / 100 gr), a znam da dobar dio cijene je zapravo u ambalaži (koja je uzgred rečeno - šminka) pa mi se nešto i ne uzima tek tako.
-
liberty02
#452 Re: Dobri čajevi
jok ti se salis... jesi li cuo za npr. ethylvanillin, 2-3 vise internsivniji nego vanilijažulijan asanž wrote:jel se ti šališ??? kakvom umjetnom aromom??liberty02 wrote:@petunija..
to znaci cajevi sa umjetnom aromom.
fermentacija je u stvari samo ljepši naziv za truljenje, odnosno oksidaciju uzrokovanu gljivicama
-
kOmpir
#453 Re: Dobri čajevi
Mislim da je došlo do zabune. Kod čajeva se termin fermentacije uzima kao stepen oksidacije lista, kao što sam rekao. Čajevi kojima se dodaju arome (bilo prirodne ili vještačke) se etiketiraju pod aromatizirane.liberty02 wrote:jok ti se salis... jesi li cuo za npr. ethylvanillin, 2-3 vise internsivniji nego vanilijažulijan asanž wrote:jel se ti šališ??? kakvom umjetnom aromom??liberty02 wrote:@petunija..
to znaci cajevi sa umjetnom aromom.
fermentacija je u stvari samo ljepši naziv za truljenje, odnosno oksidaciju uzrokovanu gljivicama
-
kOmpir
#454 Re: Dobri čajevi
Napisao sam još jednu recenziju, ovaj put 3 u 1
Ostatak pročitajte na blogu Dobri čajevi.U svojoj prvoj narudžbi sam naručio sve tri kategorije keemuna, a Grade 2 je koštao povoljnih 6.90$ za 100 gr. Do 18. Marta možete ostvariti popust (8%) na njihove keemun čajeve uz promotivni kod teavivrekeemun.
Ono što je uočljivo kod suhog lista je to da je prije svega usitnjen (kao i ostale kategorije), te je neravnomjerno urolan u poređenju sa ostalim višim kategorijama . Grade 2 ima blagu dimljenu i preprženu notu, te u odnosu na ostala dva primjetni su dodiri tamne nijanse crvene uz pokoju peteljku lista tu i tamo. Grade 2 je po mom ukusu bliži nekom 'breakfast' čaju, te sam došao na ideju da preostalu količinu pomiješam sa nekim Ceylonom.
Riječ je o (kako na stranici navode) „entry level“ keemunu, koji je bolji od čaja u vrećicama ali ipak izostaju neke delikatnije note koje posjeduju više kategorije. U mom slučaju Grade 2 se pokazao kao dobar 'breakfast' čaj. Kada ga pripremite prema uputama dobijete blagu infuziju sa prigušenim karakteristikama keemuna. Po mom ukusu, ovaj čaj procjeđujem nakon 5 minuta te infuzija ostavlja dojam prepržene kafe, ali je još uvijek blagog karaktera, te se mogu primjetiti i dašci kakaa kao i kokosa uz dodavanje mlijeka. Kada malo bolje razmislim, Grade 2 je dosta sličan Twinings-ovom Prince of Wales blendu.
Grade 2 sam po sebi nije nešto ekskluzivno ali ukoliko preferirate blaži čaj ujutro ovaj bi se mogao odlično uklopiti. Vrijedi napomenuti da ovaj čaj skoro pa ne možete upropastiti namakanjem dužim od predviđenog, odnosno, ne pušta neku dozu odbojne gorčine.
- Richard Wagner
#455 Re: Dobri čajevi
ako nije neukusno da pitam,kOmpir wrote:Nova recenzija je tu: Chao Qing No.3 i Earl Gray sencha.
Za Chao Qing sam prvi put čuo i vidio prije dva mjeseca u čajdžinici Franz & Sophie. Moj prvi dojmovi (o suhom listu) su travnata svježina uz dodir preprženosti i suhoće. Upržen i djelomičan urolan list, kao gunpowder na pola puta, odiše nijansama masline. Bez pretjerane varijacije u izgledu suhi ostavlja manje-više monoton vizuelan dojam, ali to je tek dio priče.
gdje se imaju kupiti ovi čajevi, u ovim pakovanjima? to jest ovaj sa slike
- Richard Wagner
#456 Re: Dobri čajevi
i koliko je maraka ovo pakovanje zelenog i neko crnog?
-
kOmpir
#457 Re: Dobri čajevi
U čajdžinici Franz & Sophie u Sarajevu, u Petrakijinoj ulici.Richard Wagner wrote:ako nije neukusno da pitam,kOmpir wrote:Nova recenzija je tu: Chao Qing No.3 i Earl Gray sencha.
Za Chao Qing sam prvi put čuo i vidio prije dva mjeseca u čajdžinici Franz & Sophie. Moj prvi dojmovi (o suhom listu) su travnata svježina uz dodir preprženosti i suhoće. Upržen i djelomičan urolan list, kao gunpowder na pola puta, odiše nijansama masline. Bez pretjerane varijacije u izgledu suhi ostavlja manje-više monoton vizuelan dojam, ali to je tek dio priče.
gdje se imaju kupiti ovi čajevi, u ovim pakovanjima? to jest ovaj sa slike
Cijena za Chao Qing je 4,70 KM za 50 grama, a i Earl Gray Sencha je tu negdje otprilike po cijeni. Uglavnom, crni i zeleni su od 3,80 do 10-15 KM za 50 grama, širok je izbor.Richard Wagner wrote:i koliko je maraka ovo pakovanje zelenog i neko crnog?
- Richard Wagner
#458 Re: Dobri čajevi
hvala
baš im vidim stranicu, nešto dobro
baš im vidim stranicu, nešto dobro
- žulijan asanž
#459 Re: Dobri čajevi
jedna preporuka svima: Lipton piramyd tea

potpuno nova tehnologija. čajevi su u plastičnim poroznim piramidama. cijeli listovi, nema praha nikakvog. pio sam sljedeće piramidice (još imam kući po pakovanje)
- Kashmir Valley, Cinnamon & Rose petals
- Gold Tea
- Bangalore Palace, Orange Peels
- Asian Temple, Rose & Violet
- White tea (ovaj je fenomenalan, ogromni, kvalitetni srebrenkasti listovi, vidi se da je vrhunske kvalitete!!)
na žalost kod nas nema, nego sam kupovao vani. probajte naručiti preko interneta. arome su sve prirodne, a kombinovane su do savršenstva....

potpuno nova tehnologija. čajevi su u plastičnim poroznim piramidama. cijeli listovi, nema praha nikakvog. pio sam sljedeće piramidice (još imam kući po pakovanje)
- Gold Tea
- White tea (ovaj je fenomenalan, ogromni, kvalitetni srebrenkasti listovi, vidi se da je vrhunske kvalitete!!)
na žalost kod nas nema, nego sam kupovao vani. probajte naručiti preko interneta. arome su sve prirodne, a kombinovane su do savršenstva....
-
kOmpir
#460 Re: Dobri čajevi
Žulijane, daaaj maaaložulijan asanž wrote:jedna preporuka svima: Lipton piramyd tea
- Gold Tea
Problem sa naručivanjem iz zapadnih zemalja je prije svega nedostupnost, a onda i cijena poštarine, te određeni rizik sa carinom. Ja strepim kad naručim više od 200-300 grama čaja, jer ako me upute na carinu moram raditi i fitosanitarnu inspekciju (džaba certifikati). Pravim plan koje čajeve da probam i uzmem ako budem u prilici da putujem van države
Savjet za naručivanje čaja putem interneta: ne naručujte više od 250 grama, i potrudite se da paket sa poštarinom ne vrijedi više od 50 KM (ako naručujete iz Kine možete ih zamoliti da stave cijenu manju nego što jeste), što je prag za carinjenje na osnovu vrijednosti.
- žulijan asanž
#461 Re: Dobri čajevi
neće ti niko čaj na fitosanitarnu slati... posebno male količine. možda da naručiš par kila... za carinu ti je najbitnije da je što manja cijena i to je to...
-
kOmpir
#462 Re: Dobri čajevi
Kako znaš, jesi upoznat kako te stvari kod njih funkcionišu? Ja sam skoro naručio 350-400 grama i stigla mi koverta. Uzeo sam izvod iz banke gdje stoji da sam čaj platio nekih 45 KM. Rekoše mi da bi trebao na fitosanitarnu ali da će me pustiti, i da manje naručujem od sadžulijan asanž wrote:neće ti niko čaj na fitosanitarnu slati... posebno male količine. možda da naručiš par kila... za carinu ti je najbitnije da je što manja cijena i to je to...
- žulijan asanž
#463 Re: Dobri čajevi
pa eto vidiš da je sve dobro prošlo... tolerišu do pola kile...kOmpir wrote:Kako znaš, jesi upoznat kako te stvari kod njih funkcionišu? Ja sam skoro naručio 350-400 grama i stigla mi koverta. Uzeo sam izvod iz banke gdje stoji da sam čaj platio nekih 45 KM. Rekoše mi da bi trebao na fitosanitarnu ali da će me pustiti, i da manje naručujem od sadžulijan asanž wrote:neće ti niko čaj na fitosanitarnu slati... posebno male količine. možda da naručiš par kila... za carinu ti je najbitnije da je što manja cijena i to je to...![]()
- Digla_da_kreci
#464 Re: Dobri čajevi
Ne bude mi mrsko da skljocnem, imam ga i stvarno je savrsenžulijan asanž wrote:White tea (ovaj je fenomenalan, ogromni, kvalitetni srebrenkasti listovi, vidi se da je vrhunske kvalitete!..

- žulijan asanž
#465 Re: Dobri čajevi
Digla_da_kreci wrote:Ne bude mi mrsko da skljocnem, imam ga i stvarno je savrsenžulijan asanž wrote:White tea (ovaj je fenomenalan, ogromni, kvalitetni srebrenkasti listovi, vidi se da je vrhunske kvalitete!..Jel to ovaj white sto si probao?
da to je taj, samo što nema aromu kao tvoj nego je bez voćne arome, čisti bijeli čaj....
-
Zvoncica123
#466 Re: Dobri čajevi
Koliko kosta kutija caja? Da narucim da mi kolegica donese (ali je pegla moram joj sve nacrtati i tacno u fening dati)žulijan asanž wrote:Digla_da_kreci wrote:Ne bude mi mrsko da skljocnem, imam ga i stvarno je savrsenžulijan asanž wrote:White tea (ovaj je fenomenalan, ogromni, kvalitetni srebrenkasti listovi, vidi se da je vrhunske kvalitete!..Jel to ovaj white sto si probao?
da to je taj, samo što nema aromu kao tvoj nego je bez voćne arome, čisti bijeli čaj....
- Digla_da_kreci
#467 Re: Dobri čajevi
Ma naruci isto ti ga dodje
Evo cijene pa biraj
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from= ... Categories
http://www.amazon.com/gp/feature.html?i ... 1000658621
Evo cijene pa biraj
-
kOmpir
#468 Re: Dobri čajevi
Ne vjerujem da Amazon šalje u BiH.Digla_da_kreci wrote:Ma naruci isto ti ga dodje![]()
Evo cijene pa biraj![]()
- Digla_da_kreci
#469 Re: Dobri čajevi
To sam vise postavila da vidi cijene kako se krecu, a ebay je zakon za kupovinu 
-
Zvoncica123
#470 Re: Dobri čajevi
Digla_da_kreci wrote:Ma naruci isto ti ga dodje![]()
Evo cijene pa biraj![]()
Ma postar me ne voli, imam problema sa svime sto narucim
Kad potrosim zalihe ovih rituals cajeva narucujem ovaj
-
kOmpir
#472 Re: Dobri čajevi
Ima nas, ima*mima* wrote:cuj i caj porucivat putem interneta
- žulijan asanž
#473 Re: Dobri čajevi
ja uglavnom naručujem preko interneta. ima dosta ovih iz UK online shopova specijaliziranih za čajeve. uzeo sam neki darjeling crni i oolong neki dan. obožavam njihove razne varijante earl grey-a isto.
čajevi su im vrhunski - listovi su zdravi, fino urolani, puni arome i nisu polomljeni. prašine nema nikako. pakovanje isto vrhunsko.
volim čajeve koji su oporiji sa više tanina.
jedan savjet - ako pijete crni čaj s limunom onda obavezno stavite koricu limuna u čaj, nemojte cijediti sok...sva aroma limuna je ustvari u korici, a cijeđenjem dobijete samo kiselost i ništa više...
čajevi su im vrhunski - listovi su zdravi, fino urolani, puni arome i nisu polomljeni. prašine nema nikako. pakovanje isto vrhunsko.
jedan savjet - ako pijete crni čaj s limunom onda obavezno stavite koricu limuna u čaj, nemojte cijediti sok...sva aroma limuna je ustvari u korici, a cijeđenjem dobijete samo kiselost i ništa više...
-
kOmpir
#474 Re: Dobri čajevi
Ja obično naručujem iz Kine, što preko eBay-a, što preko online prodavnica sa niskom Free Shipping kvotom. Koje radnje iz UK konkretno ?žulijan asanž wrote:ja uglavnom naručujem preko interneta. ima dosta ovih iz UK online shopova specijaliziranih za čajeve. uzeo sam neki darjeling crni i oolong neki dan. obožavam njihove razne varijante earl grey-a isto.
- žulijan asanž
#475 Re: Dobri čajevi
http://www.cupoftea.uk.com
http://www.teaworld.co.uk
naručivao sam i od jednih i od drugih. ovdje sam probao dosta čajeva, ali najdraži su mi njihovi kvalitetni čajevi u filter vrećicama jer o takvima kod nas samo možemo sanjati.
naravno, naručujem često i loose leaves koje više koristim.
poštarina im je skupa, ali vjeruj mi što je englez za svoju guzicu naručio, to mora da bude vrh. najbolje berbe i prva klasa zagarantovana. ima i lošije kvalitete, ali to odmah vidiš na cijeni...
pozitivno je što pošiljka iz uk stiže za maksimalno 5 dana.
http://www.teaworld.co.uk
naručivao sam i od jednih i od drugih. ovdje sam probao dosta čajeva, ali najdraži su mi njihovi kvalitetni čajevi u filter vrećicama jer o takvima kod nas samo možemo sanjati.
naravno, naručujem često i loose leaves koje više koristim.
poštarina im je skupa, ali vjeruj mi što je englez za svoju guzicu naručio, to mora da bude vrh. najbolje berbe i prva klasa zagarantovana. ima i lošije kvalitete, ali to odmah vidiš na cijeni...
pozitivno je što pošiljka iz uk stiže za maksimalno 5 dana.