Dobri čajevi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kOmpir

#376 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Kapri wrote:White Monkey-koji je to caj.I gdje je taj Adnan?
Evo ovo je White Monkey Spring

Image
Image

A za 'Adnana' provjeri ovdje.
Obskurni

#377 Re: Dobri čajevi

Post by Obskurni »

Vec se pocelo mahalat :run:
:D
kOmpir

#378 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Jaguar84 wrote:IMaš u petrakijinoj radnju specijaliziranu za čajeve,takodjer u importane centru na zadnjem spratu illy radnju koja ima finih čajeva na "kašiku".......
Jesu to možda Damman Freres čajevi u pitanju?
Kapri

#379 Re: Dobri čajevi

Post by Kapri »

Jel iko pio cajeve iz one Turske radnje pokraj Zejtina na Carsiji?Ja sam pila neki zeleni u nekom kaficu,bio je sa jabukom i odusevio me.Danas dsam kupila tamo nije isti proizvodjac i nije u kesicama vec u prahu kada ga zalijes vodom pretvori se u caj.Upravo ga pijem,nit ukusa nit mirisa,bezveze.Kakvi su ostali
kOmpir

#380 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Kapri wrote:Jel iko pio cajeve iz one Turske radnje pokraj Zejtina na Carsiji?Ja sam pila neki zeleni u nekom kaficu,bio je sa jabukom i odusevio me.Danas dsam kupila tamo nije isti proizvodjac i nije u kesicama vec u prahu kada ga zalijes vodom pretvori se u caj.Upravo ga pijem,nit ukusa nit mirisa,bezveze.Kakvi su ostali
Pio sam turski Earl Gray, dobar je a nije ni skup. I uzeo sam jesenas nekad još i kilogram blažeg crnog čaja (ima par različitih), aromatičan je i blag, nije loš ali brzo dosadi jer je monoton. Uradio sam recenziju tog čaja, pa pogledaj.
Kapri

#381 Re: Dobri čajevi

Post by Kapri »

Da li je stetno piti caja kao ja((ja ga bukvalno pijem po litar i vise na dan)Obicno svaki put skuham po veliku solju,na svakih 3 sata i to sve razlicite.Ne smeta?
kOmpir

#382 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Kapri wrote:Da li je stetno piti caja kao ja((ja ga bukvalno pijem po litar i vise na dan)Obicno svaki put skuham po veliku solju,na svakih 3 sata i to sve razlicite.Ne smeta?
Koje čajeve piješ? I ja rijetko vodu pijem pored čaja a sokove nikako. I tako evo skoro dvije godine, i nikad nisam imao problema.
Ponekad se može pretjerati sa jakim biljnim čajevima, kao i crnim zbog kofeina. Ako si anemična a unosiš željezo isključivo biljnog porijekla ne pretjeruj sa zelenim čajem. Pogotovo ne neposredno prije/poslije jela. Zeleni čaj djeluje kao inhibitor apsorpcije željeza u tom slučaju.
Kapri

#383 Re: Dobri čajevi

Post by Kapri »

Pijem zelene njih dosta,ove razne vocne,razne trave......rijetko kada pijem crni caj
kOmpir

#384 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Za vikend pripremam još jednu '2 u 1' recenziju. Evo slike, a vi pogađajte o kojim čajevima se radi :D :run:

Image
kOmpir

#385 Vanilija & Narandža, Franz & Sophie

Post by kOmpir »

Nakon recenzije Bi Luo Chun i Long Jing čajeva odabrao sam dva crna aromatizirana. Na Facebook grupi 'Dobri čajevi' ste mogli pogađati o kojim je čajevima riječ. Riječ je o 'Vaniliji' i 'Narandži', aromatiziranim čajevima od Franz & Sophie. Pored prirodnih aroma narandže i vanilije oba čaja sadrže samo po jedan dodatak: koru narandže i latice nevena.
Oba čaja sam uzeo krajem augusta prošle godine, te do tada u čajdžinici Franz & Sophie nije bilo puno aromatiziranih čajeva, crnih pogotovo. Vanilija i Narandža su mi tad bili pojam i senzacija, budući da do tada nisam imao neko iskustvo sa aromatiziranim čajevima, pored klasičnih Earl Gray-eva i zelenih sa jasminom.

Vanilija

Image

Vanilija je možemo reći klasična aroma, svugdje je nalazimo, od hrane do osvježivača prostora. Na isti način se vanilija uklapa i u crni čaj, jednostavno su komplementarni. Za 50 grama ovog čaja trebate izdvojiti 5,45 KM, što je otprilike i neka prosječna (i povoljna) cijena za aromatizirine čajeve u ovoj čajdžinici.
Pored prirodne, bogate, ali ne i prenapadne arome vanilije dodatni vizuelni detalj žutih latica nevena se savršeno uklapa u ovu kombinaciju. Listovi čaja su urolani, srednje dužine i crnog mat tona uz pokoju bordo nijansu tu i tamo uz odsustvo vrhova. Moja pretpostavka je da je riječ o Ceylon OP (Orange Pekoe - prvi otvoreni list ispod vrha stabljike). Ovaj blend nevjerovatno dobro miriše, a puni intenzetet mirisa ćete osjetiti (a vjerovatno i ostali u vašoj neposrednoj blizini) kada ga stavite u dobro zagrijan čajnik (prije zaljevanja).

Image

Na mokrim listovima do izražaja dolaze latice nevena, a i jasno je vidljivo da su listovi čaja lomljeni te da su poprimili jednu konzistentnu nijansu smeđeg tona. Ovakav Ceylon ili Assam su najčešća podloga (baza) na kojoj se izrađuju aromatizirani blendovi (mješavine).
Dobar dio arome vanilije se zadržava u mokrom listu pa ukoliko želite možete njima donekle i aromatizirati prostor, pogotovo ako pripremate veću količinu ovog čaja.

Image

Pripremljen čaj ima duboku crvenu boju (što me je navelo da je riječ o Ceylon crnom čaju), te ukoliko ne želite nimalo gorčine procijedite ga nakon 3 minute, što je i preporučeni minimum na etiketi.
Čaj je dobro definisanog oblika i konzistentan je cijelim putem do grla, popraćen finom aromom vanilije, uz početnu notu gorčine na vrhu jezika. Vrhunac arome dolazi nakon gutanja te se zadržava neko vrijeme u ustima. Ova kombinacija je savršena, analogno sa palačinkama s eurokremom, ćevapima s lukom... da ne nabrajam. Po mom ukusu mislim da bi ova kombinacija bila dobra i sa čokoladom, konkretno sa čajem 'Čokolada - Badem' iz iste čajdžinice. Naravno, i malo mlijeka bi dobro išlo uz ovo, pogotovo ako se pripremi jači čaj.
Nakon par gutljaja se može osjetiti i nota melase kao i preprženosti, pa čak i dima. Jedna od zamjerki ovom čaju je što dobija na gorčini kako se hladi, stoga ga pijte dok je vruć. Također preporučujem da ga ne uzimate i držite u papirnoj vrećici duže od mjesec dana, odnosno, čaj spremite u galone i konzerve, poželjno hermetičke, izvan dometa vlage, toplote i svjetlosti.

Narandža

Drugi čaj koji mi je također drag je 'Narandža'. Naime, riječ je o crnom aromatiziranom čaju sa korom narandže. Ovaj čaj je uzet zajedno sa 'Vanilijom', što me vraća na jedno upoznavanja i fino druženje sa forumašem shiz koji me je i počastio vrećicom ovog čaja tom prilikom. Aroma narandže je također na neki način klasična, pa u ovom slučaju i sa čajem.
Cijena ovog čaja je kao i kod prethodnog: 5,45 KM / 50 gr.

Image

Što se tiče suhog lista primjetan je taman, tup ton uz nejednaku dužinu i obradu, te je primjetna i pokoja peteljka. Jedini dodatak (pored prirodne arome) čini kora narandže koja je također nejednake veličine. Aroma kojom ovaj čaj odiše me najviše asocira na cedevita bombone (tabletice). Moja pretpostavka je da je u ovom slučaju Assam OP korišten kao baza.

Image

Mokri listovi otkrivaju jedan raspon tamne nijanse uz nejednaku usitnjenost lista, kao i pojačanu boju kore narandže. Sve što je rečeno za prethodni čaj, važi za sve: ako listovi odaju dovoljno arome, možete ih ostaviti da vam aromatiziraju prostor. Nakon što se osuše možete ih baciti.

Image

Pripremljen čaj ima bakreno smeđi ton uz dobro izbalansiran oblik okusa koji je blago osvježavajući. Aroma narandže je konstantna do samog grla, uz svaki naredni gutljaj. Također pored odsustva gorčine kako se čaj hladi primjetna je blaga nota melase, slično kao i kod 'Vanilije'. Ne mogu biti siguran, ali mislim da je ovdje ipak riječ o Assam podlozi, jer čaj nije toliko jakog karaktera. Jedina zamjerka koju mogu naći ovom čaju je da nakon jedne šolje nisam za još jednu zbog intenzivne arome.

Svi primjedlovi, pohvale, komentari i kritike su dobrodošli :kravata:

Dosadašnje recenzije:

1. Earl Gray, Twinings
2. Earl Gray, Plantago
3. Rooibos rifuz - Han El Halili, Mostar
4. Crni indijski čaj rifuz - Badem, Sarajevo
5. Pi Lo Chun Bai Ye, Franz & Sophie
6. Planinski čaj, Plantago
7. Oolong Kina, Franz & Sophie
8. Biljni čaj: kadulja, menta, majčina dušica - lični uzgoj
9. Cvijet rajske jabuke, Franz & Sophie
10. Kekecha, Plantago - uzorak
11. Prince of Wales, Twinings
12. Pearl Jasmine Green Tea, lični uvoz iz Kine (eBay - rebeca_li)
13. Green Tea with Lemon & Ginger, Vitalia
14. 9 trava, Plantago
15. Puerh, Franz & Sophie
16. China Special Gunpowder, Franz & Sophie
17. Darjeeling SFTGFOP 'Selim Hill' First Flush, Franz & Sophie
18. Ledeno doba, Plantago
19. Filiz Cayi (turski crni čaj), Caykur
20. Pu'erh - 1. dio
21. Čaj za ljubavnike, Plantago
22. English Breakfast Broken, Franz & Sophie
23. China Sencha SongXi 8912 - Japan Art, Franz & Sophie
24. Silver Needle Jasmine (Bai Hao Yin Zhen), lični uvoz iz Kine (eBay - rebeca_li)
25. Đumbir - Limun (zeleni), Franz & Sophie
26. Keemun Hao Ya, eBay - rebeca_li
27. Kukicha, Franz & Sophie
28. Čaj u kulinarstvu - 1. dio
29. Phoenix Dan Cong (Honey Orchid), eBay (rebeca_li)
30. Bi Luo Chun & Long Jing, eBay(rebeca_li)
kOmpir

#386 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Evo napisao sam novu recenziju za namirnice.ba pa pogledajte :)

http://namirnice.ba/namirnice/izzetin-a ... rkulaciju/
kOmpir

#387 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Čajoljubci, ušutili ste se nešto :) Zato vam ja donosim još jednu recenziju :D

Ovaj put recenziram dva čaja iz Plantagovog Exclusive programa, koji na žalost više nije dostupan. Ove vrste čajeva, biljni i voćni, i nisu baš moj prvi izbor, ali s vremena na vrijeme popijem jednu šolju, odnosno češće ih serviram gostima jer bolje je držati se provjerenog, ne bih želio da ih 'prepadnem' nekim svojim čajevima koje češće pijem. Dok su ovi čajevi bili dostupni (ako se ne varam još uvijek ih možete uzeti u "Kući čaja" u Beogradu), cijena im se kretala od 4,50 do 5 KM za 50 gr.

Svete trave

Image

'Svete trave' su zadnji čaj iz Plantagovog Exclusive programa koje sam uzeo. Iako nisam neki ljubitelj biljnih čajeva svakako nisam htio propustiti priliku da probam i ovaj. Listovi su dobro usitnjeni te je vrećica skoro napunjena do vrha. Biljni čajevi su inače i lakši od običnih pa zauzimaju više površina, a zauzvrat su nerijetko jačeg karaktera. Plantago preporučuje da se 3 grama mješavine (3 čajne kašike) prelije sa 200 ml ključale vode i pusti da ostoji 10 minuta. Sam čaj odiše blagom aromom hajdučke trave i kadulje. Sastojci: hajdučka trava, iva, kantarion, kadulja, vrijesak i majčina dušica.

Turski med

Image

U Exclusive liniji pored Turskog meda plantago je imao i 'Kiba flip' mješavinu u kategoriji voćnih čajeva koji sam propustio da probam, na žalost. Turski med je mješavina bazirana na sušenoj jabuci uz dodatak sjeckanih badema, suhih grožđica, listića bijele čokolade, cijelih oljuštenih pistacija i arome turskog meda. Teško je odoljeti a da ne grickate ovakvu vrstu čaja, kao što ja to upravo činim dok ga posmatram. Nemam neko iskustvo ni naviku u ispijanju voćnih čajeva, ali ovaj rado popijem s vremena na vrijeme te mi je ostalo mješavine tek za dvije šolje.
Prema uputstvu, dvije čajne kašike mješavine (5 gr) se prelije sa 200 ml ključale vode i pusti da ostoji 10 minuta.

Ostatak recenzije možete pročitati ovdje

Dosadašnje recenzije:

1. Earl Gray, Twinings
2. Earl Gray, Plantago
3. Rooibos rifuz - Han El Halili, Mostar
4. Crni indijski čaj rifuz - Badem, Sarajevo
5. Pi Lo Chun Bai Ye, Franz & Sophie
6. Planinski čaj, Plantago
7. Oolong Kina, Franz & Sophie
8. Biljni čaj: kadulja, menta, majčina dušica - lični uzgoj
9. Cvijet rajske jabuke, Franz & Sophie
10. Kekecha, Plantago - uzorak
11. Prince of Wales, Twinings
12. Pearl Jasmine Green Tea, lični uvoz iz Kine (eBay - rebeca_li)
13. Green Tea with Lemon & Ginger, Vitalia
14. 9 trava, Plantago
15. Puerh, Franz & Sophie
16. China Special Gunpowder, Franz & Sophie
17. Darjeeling SFTGFOP 'Selim Hill' First Flush, Franz & Sophie
18. Ledeno doba, Plantago
19. Filiz Cayi (turski crni čaj), Caykur
20. Pu'erh - 1. dio
21. Čaj za ljubavnike, Plantago
22. English Breakfast Broken, Franz & Sophie
23. China Sencha SongXi 8912 - Japan Art, Franz & Sophie
24. Silver Needle Jasmine (Bai Hao Yin Zhen), lični uvoz iz Kine (eBay - rebeca_li)
25. Đumbir - Limun (zeleni), Franz & Sophie
26. Keemun Hao Ya, eBay - rebeca_li
27. Kukicha, Franz & Sophie
28. Čaj u kulinarstvu - 1. dio
29. Phoenix Dan Cong (Honey Orchid), eBay (rebeca_li)
30. Bi Luo Chun & Long Jing, eBay(rebeca_li)
liberty02

#388 Re: Dobri čajevi

Post by liberty02 »

za moj pojam je zeleni caj u odredjenoj kolicini najbolji.
Obskurni

#389 Re: Dobri čajevi

Post by Obskurni »

Kontam danas bi li otišao i uzeo si nešto novo što je došlo u Franz i Sophie. Čaj iz magle piše da je, neka varijacija senche, nisam baš zapamtio konkretno ime, no Adnan kaže da je dosta nježan i dobar. Mogao bih probati definitivno.
Ja ovih dana uglavnom udaram po Keemunu i Golden Needleu. Nikad dovoljno antioksidanata za ovo gripozno vrijeme :oops:
kOmpir

#390 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Obskurni wrote:Kontam danas bi li otišao i uzeo si nešto novo što je došlo u Franz i Sophie. Čaj iz magle piše da je, neka varijacija senche, nisam baš zapamtio konkretno ime, no Adnan kaže da je dosta nježan i dobar. Mogao bih probati definitivno.
Ja ovih dana uglavnom udaram po Keemunu i Golden Needleu. Nikad dovoljno antioksidanata za ovo gripozno vrijeme :oops:
Ako baš gledaš na antioksidanse pij bijele čajeve, tu ih je najviše, a u crnim najmanje.
I ja ću sutra navratiti nakon 2 mjeseca da vidim šta je stiglo :)
Jenny1982

#391 Re: Dobri čajevi

Post by Jenny1982 »

Da li neko zna gdje u Sarajevu mogu kupiti Mate caj? Nisam ga do sada nigdje uspjela naci:-(
Trebam te

#392 Re: Dobri čajevi

Post by Trebam te »

Jenny1982 wrote:Da li neko zna gdje u Sarajevu mogu kupiti Mate caj? Nisam ga do sada nigdje uspjela naci:-(

Kakav je to caj? 8-)
Trebam te

#394 Re: Dobri čajevi

Post by Trebam te »

Jenny1982 wrote:Kakav je to caj? 8-)
http://hr.wikipedia.org/wiki/Mate_%28biljka%29
http://www.ordinacija.hr/zdravi-tanjur/ ... ndijanaca/

eto takav:-)[/quote]

Ovo je kao bosanski Verem. Pitaj na pijaci naci ces,odlican je. :thumbup:
liberty02

#395 Re: Dobri čajevi

Post by liberty02 »

meni je ovaj isto jako dobar

Image

bjeli caj
kOmpir

#396 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

liberty02 wrote:meni je ovaj isto jako dobar

Image

bjeli caj
Gdje nabavljas Silver Needle ?
liberty02

#397 Re: Dobri čajevi

Post by liberty02 »

kOmpir wrote:

Image

bjeli caj
imamo u blizini prodavnicu caja i zena naruci iz azije preko interneta, samo joj kazes koji hoces.
kOmpir

#398 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

liberty02 wrote:
kOmpir wrote:

Image

bjeli caj
imamo u blizini prodavnicu caja i zena naruci iz azije preko interneta, samo joj kazes koji hoces.
S koje stranice narucujete? I ja planiram ovih dana mozda naruciti taj, ali nije ni jeftin (oko 20$ / 100 gr).
liberty02

#399 Re: Dobri čajevi

Post by liberty02 »

@ kompir
moram da pitam helge kad budem imao vremena.. ;-)
cheb

#400 Re: Dobri čajevi

Post by cheb »

Jenny1982 wrote:Da li neko zna gdje u Sarajevu mogu kupiti Mate caj? Nisam ga do sada nigdje uspjela naci:-(
Franz & Sophie
Svijet Organskog Caja
petrakijina 6

http://franz-sophie.ba/
Post Reply