Dobri čajevi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kOmpir

#126 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Početkom juna sam svratio ponovo kod Franz & Sophie. Uz jedno duže druženje, imao sam priliku da probam neke čajeve, kao da i upoznam neke nove osobe :) Budući da ne znam tačno kada bih mogao ponovo navratiti uzeo sam nešto više čajeva za razliku od prošli put. I na kraju, kao jedno ugodno iznenađenje gosp. Adnan odnedavno daje 10% popusta studentima :D

Uzeo sam par različitih zelenih čajeva, dva crna (jedan od njih se ne vidi na slikama), te sam uzeo i voćni čaj da probam - tursku jabuku. Također mi je za oko zapao kandis šećer, bijeli i smeđi.

Image
Image
Image

Također sam svratio u Altu, u Rituals. Čitao sam na ovoj temi da se tamo također prodaju neki čajevi. Na žalost, iako sam degustirao čaj tamo, nije mi se svidjelo iz razloga što je za 40gr čaja potrebno izdvojiti 14 KM! Znači 20 vrećica po 2 gr. Da napomenem, radi se o silikonskim vrećicama sa većom zapreminom, te solidnom kvalitetu čaja u njima (nije dust & fannings). Prema tvrdnji prodavačice, jedna vrećica ide na 1l vode, što je pomeni nonsens (što bi rekao Senad Avdić :D). Za moj džep malo skupo, ali ko voli nek izvoli :)

Svratio sam u Badem, jer sam tamo prošli put vidio velike kutije Ahmad čaja Earl Gray. Međutim, ovaj put ih nije bilo :(
Dvoumio sam se da li da kupim još jednu konzervu Twinings čaja, ali zaključio sam da sam potrošio već dovoljno novca na čaj, pa sam produžio dalje. Uostalom, kad ću popiti sav taj silni čaj :run:
kOmpir

#127 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Vrijeme je za još jednu recenziju :)

Ovaj put sam odlučio da pripremim nešto iz "domaće radinosti" :D Dakle, ovaj put ću da pravim biljni čaj, tj. tisan (franc. tissane), i to od bilja kojeg sam uzgojio na balkonu!

U pitanju je čajna mješavina majčine dušice (timijana), nane (mente) i kadulje (žalfije).

Timijan prije štricanja...

Image

Timijan poslije štricanja :D

Image

Nana prije štricanja...

Image

Nana poslije štricanja :D

Image

Kadulja prije štricanja...

Image

Kadulja poslije štricanja :D

Image

Prethodno sam oprao bilje u vangli hladne vode, kako bi se ostranila prašina i ostale nečistoće. Moram priznati da me je kopkalo malo što ću da potrošim ovoliko bilja na dvije šolje čaja, jer bi se ovo također moglo iskoristiti kao začin. Ali vrlo brzo sam se ubijedio da će poštricano bilje brzo da naraste :D

Image

Nakon čišćenja bilja od stabljika i loših listova, na kraju sam dobio ovo - 8 grama svježeg biljnog čaja.
Možda se ovo na prvi pogled čini puno količinski, ali treba imati u vidu voda ima veći udio u ovom bilju, jer da bi se dobio 1 kg suhog čaja (camellia sinensis) potrebno je 5 kg sirovog čaja.
Budući da nemam iskustva sa biljnim čajevima, odnosom količine sirovog bilja i vode, odlučio sam da ovo uradim na svoju ruku.

Image

Zapremina ovog čajnika je približno 400 ml.

Image

Zaljevam ključalom vodom...

Image

I čekam da odstoji 10 minuta.

Image

Procjeđivanje...

Image

I zavirivanje u čajnik :D
Primjećujem da je aroma intenzivna, te prvo što mi pada napamet je da bi se možda mogla još jedna tura čaja od ovoga pripremiti.

Image

Boja čaja je u prelazu između žute i zelene. Prilično sam siguran da je taj ton zelene zbog upotrebljenog svježeg bilja.

Image

Sipanje prve šoljice. Čaj bistar, aroma iznenađujuće svježa te isprepletena mirisnom paletom bilja koja se isprepliće i nadopunjuje.
A sada trenutak istine: dobar čaj, ili grozan bućkuriš :D

Image

Ipak oličan čaj! Okus nane se zadržava na jeziku dok okus kadulje dominira na dnu grla. Majčina dušica upotpunjuje prostor i sklad svojom aromom.

Image

Sažetak:
Da budem iskren, oduševljen sam ovim čajem. Biljni čaj rijetko pijem, jer ne uživam nešto pretjerano u njemu. Razlog tome je slaba aroma i okus, međutim, to ne mogu reći i za ovaj čaj.
Proći će neko vrijeme dok ponovo napravim jednu ovakvu mješavinu, jer ipak treba vremena dok bilje naraste. Jedino mi preostaje da povremeno popijem čaj od kadulje, budući da ona naprosto buja.

Ukoliko se pitate šta su ove bijele tačke po mom bilju, tome ću posvetiti više pažnje na ovoj temi:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=100

Svi prijedlozi, pohvale i kritike su dobrodošle :kravata:
jedaniks

#128 Re: Dobri čajevi

Post by jedaniks »

kOmpir wrote: Sažetak:
Da budem iskren, oduševljen sam ovim čajem. Biljni čaj rijetko pijem, jer ne uživam nešto pretjerano u njemu. Razlog tome je slaba aroma i okus, međutim, to ne mogu reći i za ovaj čaj.
Proći će neko vrijeme dok ponovo napravim jednu ovakvu mješavinu, jer ipak treba vremena dok bilje naraste. Jedino mi preostaje da povremeno popijem čaj od kadulje, budući da ona naprosto buja.

Ukoliko se pitate šta su ove bijele tačke po mom bilju, tome ću posvetiti više pažnje na ovoj temi:

Ne slažem se s tobom da su biljni čajevi slabe arome i okusa.
Toliko ih ima i toliko načina pravljenja i mogućnosti, da nema šanse da ispadne slabe arome (po meni je zeznutije napraviti kvalitetno zeleni čaj, i veće su šanse da će ispasti gorak/blijed/bilo kakav/nikakav :D :-) )
Puno je blaži čaj od svježih biljaka, mnogo svježiji i treba staviti više biljčica.
Koliko volim kupovati zeleni čaj u ovim specijalizovanim radnjama i razglabati o njemu do besvijesti :D , toliko (i još više) sama volim nabrati bilje, sušiti i piti takav čaj.
Lipa (sad je vrijeme za nju), malo sušenih oskoruša (i med). :D
alica.k

#129 Re: Dobri čajevi

Post by alica.k »

jedaniks wrote:
kOmpir wrote: Sažetak:

Ne slažem se s tobom da su biljni čajevi slabe arome i okusa.
Toliko ih ima i toliko načina pravljenja i mogućnosti, da nema šanse da ispadne slabe arome (po meni je zeznutije napraviti kvalitetno zeleni čaj, i veće su šanse da će ispasti gorak/blijed/bilo kakav/nikakav :D :-) )
Puno je blaži čaj od svježih biljaka, mnogo svježiji i treba staviti više biljčica.
Koliko volim kupovati zeleni čaj u ovim specijalizovanim radnjama i razglabati o njemu do besvijesti :D , toliko (i još više) sama volim nabrati bilje, sušiti i piti takav čaj.
ni ja. obvozavam biljne mjesavine...a cajeve (crni, zuti, zeleni) generalno ne volim osim ako mi bas dodje.
kOmpir

#130 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

jedaniks wrote: Ne slažem se s tobom da su biljni čajevi slabe arome i okusa.
Možda se nisam dobro izrazio: svi biljni čajevi u vrećicama koje sam pio su siromašne arome i okusa, u odnosu na ovo što sam popio jučer. Nisam naučen da pijem biljne čajeve, pa je moje intenzivnije ispijanje čaja počelo tek prije par godina, sa zelenim gunpowderom.
Također, svi čajevi (c. sinensis) iz vrećica koje sam pio u 90% slučajeva ne mogu "opepeliti" ( :D ) krupnijim, prosječno kvalitetnim, rifuznim čajevima. Da bi se napravila dobra šolja zelenog čaja potrebno je imati tri stvari:
1. dobru vodu (bez puno kamenca i minerala),
2. dobar čaj (kolko para tol'ko muzike),
3. odgovarajući temperaturni opseg vode (džaba ti i dobra voda i dobar čaj ako temperatura ne valja).
Povremeno kupujem različitu flaširanu vodu da vidim kakav "šmek" ima čaj kada se napravi u njoj.
Inače sam ljubitelj zove, pa je godišnje berem i sušim za čaj, a i upotrebljavam je svježu u pripremi soka.
Last edited by kOmpir on 20/06/2011 12:48, edited 2 times in total.
kOmpir

#131 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

alica.k wrote: ni ja. obvozavam biljne mjesavine...a cajeve (crni, zuti, zeleni) generalno ne volim osim ako mi bas dodje.
Možeš mi reći gdje nabavljaš žuti čaj?
shiz

#132 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

Sjajna tema :thumbup:
kOmpir

#133 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

shiz wrote:Sjajna tema :thumbup:
Hvala :)
Kako ide sangejzing? :D
shiz

#134 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

kOmpir wrote:
shiz wrote:Sjajna tema :thumbup:
Hvala :)
Kako ide sangejzing? :D
Ide, jako lijepo. Kao sto sigurno znas ovi dani su idealni za prakticiranje :)
kOmpir

#135 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Pijete li čajeve ovih dana ? Ja sam skoro popio sve crne čajeve što imam, moraću uskoro u nabavku :D
saga

#136 Re: Dobri čajevi

Post by saga »

Ja sam ovih dana popila svu nanu i vecinu kamilice iz kuce, haman da vodu nisam ni pila...
E sada se preselih na djumbir, naaapokon ga kupih. Je l' neko ranije pravio caj od njega? Treba mi kolicinski koliko da stavim, sad sam izgleda stavila previse, jer je plaho jak, ali mirise suuper. Nisam to ocekivala od korijena :D
I da, koliko puno je previse? I optimalno vrijeme drzanja u vodi? Pustih ga 10-ak minuta danas, na par strana to procitah, ali et... nesto mi puno se cini...
kOmpir

#137 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

saga wrote:Ja sam ovih dana popila svu nanu i vecinu kamilice iz kuce, haman da vodu nisam ni pila...
E sada se preselih na djumbir, naaapokon ga kupih. Je l' neko ranije pravio caj od njega? Treba mi kolicinski koliko da stavim, sad sam izgleda stavila previse, jer je plaho jak, ali mirise suuper. Nisam to ocekivala od korijena :D
I da, koliko puno je previse? I optimalno vrijeme drzanja u vodi? Pustih ga 10-ak minuta danas, na par strana to procitah, ali et... nesto mi puno se cini...
Nemam iskustva s pripremanjem čaja samo od đumbira, ali ono što mogu reći je da se đumbir može naći u čajnim mješavanima/chai masalama. Kinezi cijene čaj od đumbira kao zimski napitak jer zagrijava stomak (yang).
Pio sam BioFor-ov (ako se dobro sjećam naziva) sencha zeleni čaj sa dodacima sušenih komadića đumbira i limunove trave (lemongrass). Imaš u DM-u, 5,10 KM, 100gr.
Uglavnom, ono malo đumbira u sebi što ima nadvlada aromu i okus senche, tako da je i malo, zapravo, puno :)
saga

#138 Re: Dobri čajevi

Post by saga »

Hvala kOmpir, pokusat cu se jos ipraksirati s ovim... mucnine me muce danima, skoro nista ne jedem, zbog toga uzeh ovo... kazu dobar je za to :)
A pogledat cu i tu mjesavinu iz DM-a definitivno, taman odavno ne uzeh nesto novo a da mi se svidja, taj ima potencijala :-D
Majlo

#139 Re: Dobri čajevi

Post by Majlo »

Saga 3cm đumbira i oko 1l vode. Mozes isitniti đumbir i samo ga preliti vrelom vodom (tako ja radim kada me glava boli) a mozeš ga malo i kuhati u vodi. Ponekad dodam limun i malo cimeta i pijem cijeli dan kao ledeni caj :)

Kao jutarnju kaficu :) ja pijem caj od nane (filter) onda predjem na zeleni i pijem ih cca 5 dnevno. Trenutno pijem Bio-China Jasmin High Grade (Alveus) Odlican je. Samo sto ga spremam na poslu pa ne dobijemm puni okus.
kOmpir

#140 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Majlo wrote:Saga 3cm đumbira i oko 1l vode. Mozes isitniti đumbir i samo ga preliti vrelom vodom (tako ja radim kada me glava boli) a mozeš ga malo i kuhati u vodi. Ponekad dodam limun i malo cimeta i pijem cijeli dan kao ledeni caj :)

Kao jutarnju kaficu :) ja pijem caj od nane (filter) onda predjem na zeleni i pijem ih cca 5 dnevno. Trenutno pijem Bio-China Jasmin High Grade (Alveus) Odlican je. Samo sto ga spremam na poslu pa ne dobijemm puni okus.
Gdje nabaviš ovaj čaj, kolika je cijena i težina? Filter ili rifuza?
Majlo

#141 Re: Dobri čajevi

Post by Majlo »

kOmpir wrote:
Majlo wrote:Saga 3cm đumbira i oko 1l vode. Mozes isitniti đumbir i samo ga preliti vrelom vodom (tako ja radim kada me glava boli) a mozeš ga malo i kuhati u vodi. Ponekad dodam limun i malo cimeta i pijem cijeli dan kao ledeni caj :)

Gdje nabaviš ovaj čaj, kolika je cijena i težina? Filter ili rifuza?
Mislim da nema u BiH kupiti, ja dobila par testera tako da ti ne mogu nista vise reci.
saga

#142 Re: Dobri čajevi

Post by saga »

To mene muci, 3cm - ali koje debljine :D
Mislim da sam juce malo manje od toga stavila na 2,5dl caja, ni cudo sto plaho jak bi :-D
Ali eto, danas prilicno slab napravih... sutra bih mogla nagoditi kako valja :)
hurmasica

#143 Re: Dobri čajevi

Post by hurmasica »

ima li ko da preporuci dobar caj za probleme sa jajnicima, tj cistama i hormonima i aknama?
kOmpir

#144 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

hurmasica wrote:ima li ko da preporuci dobar caj za probleme sa jajnicima, tj cistama i hormonima i aknama?
Koliko ja znam čaj od kantariona kao i kantarionovo ulje su daleko poznati da pomažu kod ženskih bolesti. Čaj ti je jeftin, dok je ulje barem 30 KM/l. Moj stari je pravio to ulje :)
hurmasica

#145 Re: Dobri čajevi

Post by hurmasica »

NA KOJI NACIN SE KORISTI TO ULJE?
alica.k

#146 Re: Dobri čajevi

Post by alica.k »

hurmasica wrote:ima li ko da preporuci dobar caj za probleme sa jajnicima, tj cistama i hormonima i aknama?
probaj i vrkutu, meni pravo godi i za ten i za redovan ciklus
pustopoljina

#147 Re: Dobri čajevi

Post by pustopoljina »

alica.k wrote:
odnosno, gospin plast :)
dobro pa provjerih da nisu sinonimi, kad ono jesu :lol:

ima jos nesto...ali se prodaje kao tinktura
http://prijezaceca.webs.com/vitex.htm

agnus castus djeluje najvise kod onih kojima prolaktin nije bas ok.
alica.k

#148 Re: Dobri čajevi

Post by alica.k »

pustopoljina wrote:
alica.k wrote:
odnosno, gospin plast :)
dobro pa provjerih da nisu sinonimi, kad ono jesu :lol:

ima jos nesto...ali se prodaje kao tinktura
http://prijezaceca.webs.com/vitex.htm

agnus castus djeluje najvise kod onih kojima prolaktin nije bas ok.
pijem ja i to :D i to pms free od enciana mi najbolje odgovara. cuda radi :D ima na temi o ginekologiji o tome, ovdje je sad vec malo off.
kOmpir

#149 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Nakon nekog vremena, evo mene opet :D
Skoro sam išao kući pa sam svratio u Sarajevo da se opskrbim čajevima. Evo šta sam uzeo.

U Franz & Sophie sam uzeo par čajeva, tri crna i jedan zeleni
Image

Image

"Cvijet rajske jabuke", mješavina senche i cvjetova čaja uz aromu nara magnolije

Image

"Zarzamora", mješavina crnog čaja i komadića jagode, borovnica i listova kupine.

Image

Darjeeling FTGFOP1 druga berba iz bašte Chamong

Image

China Yunan

Image

Usput sam se sjetio i da uslikam sve čajeve koje sam trenutno zatekao.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Upravo sam shvatio da neke od slika nisu kompletne, jer posoji ograničenje dimenzije na ovom forumu, pa su "odrezane" malo s desne strane.

Onda sam svratio do Delicate i uzeo konzervu Twiningsovog Prince of Wales :D

Image

Plantago mi je ponovo priredio iznenađenje poslavši pet različitih čajeva

Image
Image

Yunan Dian Hong (crni)

Image

Pai Mu Tan (bijeli)

Image

Kekecha (žuti)

Image

Kwai flower Oolong

Image

Bancha (zeleni)

Image

Toliko za sad. Uskoro očekujte novu recenziju :)
shiz

#150 Re: Dobri čajevi

Post by shiz »

@kompir

Pai Mu Tan, uzeo jučer :thumbup:

+ Djumbir-Limun :thumbup:
Post Reply