Dobri čajevi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kOmpir

#101 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

donja_crtica wrote:Odlicna recenzija :)

Nego imas li kakav prijedlog, kako najlakse caj pripremiti na poslu? Ova aparatura mi bas i ne godi, imam samo kuhalo :)

Ili ponijeti sebi litar ili pola barem? Kakvu bih bocu kupio, trazio sam i na ebay, nema nista nagodno za transporta.
Što se tiče prirpeme čaja na poslu, nije potrebno imati pretjerano "aparature". Pored kuhala biće dovoljno imati barem kako ja zovem "kuglu za čaj".

Image
Image

Inače sam više za ovu drugu varijantu sa lančićem, jer se čaj moze poklopiti dok je kugla sa čajem u šolji, tako da se ne hladi i ne gubi aromu. Ovo pomagalo ne preporučujem kod krupnih čajeva iz razloga što se listovi ne mogu u potpunosti odmotati, odnosno, voda ne može uspješno izvući optimalnu količinu tvari iz lista čaja.

Slijedeće što je veoma zgodno imati, i koristim kada pripremam veću količinu čaja je nešto na ovaj fazon:

Image

Čak iako samo hoćemo jednu šolju čaja, stavimo čaj u mrežicu i stavimo u šolju, te zalijemo. Zbog veličine cjediljke i krupni čajevi se mogu slobodno razviti u vodi.

Ako ćeš praviti čaj kući pa nositi na posao, tu ne bih imao šta da preporučim. I ja se već duže vrijeme dvoumim da li da kupim termos bocu - ne uzimaju mi se one sa ampulom jer se bojim da bih je možda lako razbio, a uzeo bih one od inoxa, ali sam čuo da drže toplopu svega 2-3 sata, a i meni treba topao čaj nekih 8h.

Pogledaj u trgovinama, mislim da nije neki problem naći, kugle su oko 1-3 KM, a čajnici sa filterom 5-8 KM. Vidio sam u "Franz & Sophie" fine vatrostalne čajnike sa filterom, samo ne znam koja im je cijena.
donja_crtica

#102 Re: Dobri čajevi

Post by donja_crtica »

Hvala, vidio sam ove cajnike. Nekakvi su poskupi, ceski kristal ili sta vec.
Previse nas je u kancelariji, vjerovatno cu kuci i u bocu neku, inox ili sta vec. Al nije mi bitno da je topao caj, cisto umjesto vode...
saga

#103 Re: Dobri čajevi

Post by saga »

Joj ja imam tu prvu kuglu, i haj sto je nezgodna jer se ne moze poklopiti caj, medjutim koliko god caja da stavim, manje ili vise, vazda bude nekakav jadan, preslab... Ne znam jel do toga sto je pomala, ili sto je pregusta ta mrezica ili sta... Vise je i ne koristim...

Nego, pitanje. Mjesate li vi biljne cajeve? Moze li to nekako umanjiti navodna ljekovita svojstva? :D
Kupila caj od nevena, kazu dobar za svasta nesta. Medjutim muka mi od njega samog, pa ja stavim cvjetic-dva sa kamilicom ili nanom

Takodjer nedavno pila neki caj, svega neceg u njemu, izmedju ostalog procitam i lavanda... Mogul ja tako ubacit lavande u caj, pretpostavljam da toga malo ide... ja bi cisto da mi zamirise, ali veze nemam koliko da stavim :s
(doduse, necu ni stavljati dok se ne dokopam mora, ali da znam kad odem :-D )
*mima*

#104 Re: Dobri čajevi

Post by *mima* »

Jel neko vidio gdje ima kupiti ovih kugli ta caj?
wewa

#105 Re: Dobri čajevi

Post by wewa »

bilo je u merkuru na stupu, a mozda ima i u coincasi u bbi. probaj i merkator u alti...

a sto se biljnih cajeva tice, ja ih pijem skoro svakodnevno i to u mjesavinama. obicno se, kao lijek, koristi posebna mjesavina za odredjenu namjenu, sto znaci da mijesanje nije nuzno stetno, ali da valjda treba paziti sta se mijesa s cim. neven je toliko neutralan da moze s cim god hoces. lavande se stavi vrlo malo jer je zestoka, skoro ljuta.
saga

#106 Re: Dobri čajevi

Post by saga »

hvala wewa :thumbup:
*mima* ima i u mercatoru na socijalnom
alica.k

#107 Re: Dobri čajevi

Post by alica.k »

kOmpir wrote:Ako ćeš praviti čaj kući pa nositi na posao, tu ne bih imao šta da preporučim. I ja se već duže vrijeme dvoumim da li da kupim termos bocu - ne uzimaju mi se one sa ampulom jer se bojim da bih je možda lako razbio, a uzeo bih one od inoxa, ali sam čuo da drže toplopu svega 2-3 sata, a i meni treba topao čaj nekih 8h.

Pogledaj u trgovinama, mislim da nije neki problem naći, kugle su oko 1-3 KM, a čajnici sa filterom 5-8 KM. Vidio sam u "Franz & Sophie" fine vatrostalne čajnike sa filterom, samo ne znam koja im je cijena.
ja imam ovu thermosovu :)
Image

i nijedna druga mi ne drzi citav dan vrelu vodu, kao da je tek iz kuhala, kao sto je to ova thermosova. ova je velika, ima cak 1.8l tako da nije pogodna za nosanja okolo na posao, al imaju oni i manje. one od inoxa jednostavno mi ne drze toliko...mada se kontam uzet thermosovu i tu da vidim jel to do njih il je do vrste boce. oni inace garantuju za sve svoje da drzi 12 sati vrelo (a kod nekih i 24 sata), i 24 sata hladno :). u cepu ima prejaku stvar, kao neki poklopcic koji dignes i u njega mozes staviti caj i kasikicu :) da ne moras nositi dodatno :).

ako uzmes ovu sa staklom...ne brini, neces je razbiti, nisu one bas tako krhke kao sto su nekada bile.
kOmpir

#108 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

saga wrote:Joj ja imam tu prvu kuglu, i haj sto je nezgodna jer se ne moze poklopiti caj, medjutim koliko god caja da stavim, manje ili vise, vazda bude nekakav jadan, preslab... Ne znam jel do toga sto je pomala, ili sto je pregusta ta mrezica ili sta... Vise je i ne koristim...

Nego, pitanje. Mjesate li vi biljne cajeve? Moze li to nekako umanjiti navodna ljekovita svojstva? :D
Kupila caj od nevena, kazu dobar za svasta nesta. Medjutim muka mi od njega samog, pa ja stavim cvjetic-dva sa kamilicom ili nanom

Takodjer nedavno pila neki caj, svega neceg u njemu, izmedju ostalog procitam i lavanda... Mogul ja tako ubacit lavande u caj, pretpostavljam da toga malo ide... ja bi cisto da mi zamirise, ali veze nemam koliko da stavim :s
(doduse, necu ni stavljati dok se ne dokopam mora, ali da znam kad odem :-D )
Ovo je po ličnom ukusu. Ako se ide sa namjerom piti čajnu mješavinu bilja u svrhu liječenja, tada je bolje pitati nekog iskusnijeg travara. Ne pijem biljne čajeve tako često, a rijetko pijem i mješavine. Mada mi je stigla neka Plantako mješavina poštom, pa planiram recenziju uraditi. Eto to je slijedeće :)

Ove godine sam zakasnio sa branjem behara, kasno mi palo na pamet. Slijedeće godine planiram da otkidam po malo neotvorenih cvjetova jabuke, kajsije, šljive, breskve, i sl (znam da će neko odmah reći GREHOTA :D) pošto planiram praviti neke mješavine sa bijelim, zelenim i crnim čajem.
kOmpir

#109 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

alica.k wrote:
kOmpir wrote:Ako ćeš praviti čaj kući pa nositi na posao, tu ne bih imao šta da preporučim. I ja se već duže vrijeme dvoumim da li da kupim termos bocu - ne uzimaju mi se one sa ampulom jer se bojim da bih je možda lako razbio, a uzeo bih one od inoxa, ali sam čuo da drže toplopu svega 2-3 sata, a i meni treba topao čaj nekih 8h.

ja imam ovu thermosovu :)
Image

i nijedna druga mi ne drzi citav dan vrelu vodu, kao da je tek iz kuhala, kao sto je to ova thermosova. ova je velika, ima cak 1.8l tako da nije pogodna za nosanja okolo na posao, al imaju oni i manje. one od inoxa jednostavno mi ne drze toliko...mada se kontam uzet thermosovu i tu da vidim jel to do njih il je do vrste boce. oni inace garantuju za sve svoje da drzi 12 sati vrelo (a kod nekih i 24 sata), i 24 sata hladno :). u cepu ima prejaku stvar, kao neki poklopcic koji dignes i u njega mozes staviti caj i kasikicu :) da ne moras nositi dodatno :).

ako uzmes ovu sa staklom...ne brini, neces je razbiti, nisu one bas tako krhke kao sto su nekada bile.
A možeš li mi reći gdje se mogu uzeti? I koliko koštaju?
*mima*

#110 Re: Dobri čajevi

Post by *mima* »

saga wrote:hvala wewa :thumbup:
*mima* ima i u mercatoru na socijalnom
hvala :)
alica.k

#111 Re: Dobri čajevi

Post by alica.k »

kOmpir wrote:A možeš li mi reći gdje se mogu uzeti? I koliko koštaju?
ja kupila u mercatoru na dobrinji ovu prije cca 4-5 godina. bila je nekih 30tak KM. od tad nisam gledala vise imal ih :S pogledacu kad odem sljedeci put.

prosli petak sam ujutro u 8 nasula vrelu prokljucalu vodu unutra i u 2 je jos uvijek bila isto onako vrela kao i ujutro :)
ljeljenca

#112 Re: Dobri čajevi

Post by ljeljenca »

ok. opcija imate vise. kugla je jedna ali je to nuzno zlo. Kad stavite jedan rifuzni caj u ovu lopticu listovi caja nece se moci upotpunosti otvoriti kao kada bi slobodno plivali u vodi - sto znaci popit ce te svoj caj ali ne u onoj kvaliteti ili aromi kao kada biste dozvolili listovima da se otvore. Generalno je uvijek bolje pripremiti svjež čaj, a ako se radi o zelenom čaju, posebno o onom koji je nešto kvalitetniji, onda onako jednostavno kao što to kinezi, narod sa najduzom tradicijom rade, u posudu sa cajem samo doljevati vode....
od filtera koji zaista imaju smisla mislim da je jedino rjesenje za sada permanentni filter sa inox mrezicom koja se stavi u solju. izgleda otprilike kao kornet, i samo ga staviti u čašu ili šolju! super produkt!
traje vječno...
Image

pozzz
donja_crtica

#113 Re: Dobri čajevi

Post by donja_crtica »

evo ih i na FB
:)

Image
kOmpir

#114 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

donja_crtica wrote:evo ih i na FB
:)
Može link ? Satrao sam se tražeći :(

P.S.

Očekujte sutra novu recenziju :D
kOmpir

#116 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Vrijeme je za još jednu recenziju. Budući da sam do sad isključivo radio recenzije čajeva od c. sinensis, na red je došao i jedan biljni čaj.

Ovih dana su mi poštom stigli uzorci čajeva od Plantaga. Na njihovoj stranici sam se prijavio u "ljubitelje čaja" i za nekih 7 dana su stigla dva uzorka.

Image

Iz malo bližeg ugla, riječ je o planinskom čaju i "9 trava". Na eci-peci-pec (:D) odlučio sam se da recenziram planinski čaj.

Image

Također prije par dana, Plantago me je opet iznenadio - ovaj put su mi pripremili prigodan poklon zbog mog zalaganja za degustaciju čajeva. Dobio sam pored par čajeva i ove divne vatrostalne posude za pripremu čaja, što znači da ćete od sada (pa na dalje i ubuduće :D) uživati u boljim slikama u mojim recenzijama.
Još jednom bih da se zahvalim Plantagu i Tei na divnom poklonu :)

Image

Pa da počnemo.
Budući da je čaj u vrećici, nema potrebe za cjediljkom. Čak i prije vađenja omota iz vrećice možete osjetiti aromu mješavine domaćih trava.

Image

Budući da rijetko zaslađujem čajeve, biljni čajevi su izuzetak. Za razliku od arome, okus biljnog čaja je pritajen i čeka da bude probuđen čajnom kašikom livadskog meda.

Image

Slijedeći uputsvo, zaljevamo čaj sa 2 dl ključale vode te držimo potopljen 10 minuta.

Image

A sada čekamo...

Image

Čaj neposredno prije sipanja...

Image

Ove vatrostalne posude su izvrsne, budući da ih nije potrebno prethodno zagrijavati.

Image

Čaj ću prvo da probam bez meda. Čaj je bistar i boje meda. Početni okus intenzivan sa tendencijom naglog opadanja, te se nakon gutana preko nepca osjeti biljna aroma - majčine dušice i (možda) kadulje. Već nakon prvog gutljaja okus i aroma me podsjećaju na nešto iz moga djetinjstva, ali se ne mogu tačno sjetiti čega.

Image

Budući da je okus čaja nakon 2-3 gutljaja naglo opada, dodajem jednu čajnu kašiku meda (možda i 1,5).

Image

Budući da sam dodao i više od cijelu čajnu kašike meda, cvjetni okus meda blago nadvladava okus čaja koji ima suptilniju nijansu, ali zadržava postojanost arome čaja poslije gutanja. Sada sam u potpunosti siguran da sam kao dijete nekada pio neki domaći sirup od ljekovitog bilja, budući da sam kao dječak bio često bolestan.
Sada već nadolaze i ostale arome: kunica (stolisnik), te nešto sladunjavo...Sada već nisam siguran radi li se o aromama čaja ili možda o aktiviranoj aromi iz meda, ovisno o ispaši pčela.

Image

Mirisanje vrećice

Otvaranjem i "zavirivanjem" u upotrijebljenu vrećicu ovog čaja, odaje se jedan sastojak kojeg ja nisam registrovao - sjeckani šipurak. Mirisanjem vrećice do izražaja dolazi miris majčine dušice koja preovladava te moguće arome kadulje, nane, kao i sladunjavu aromu... šipurka?

Image

Uz uzorke je stigla i tabela sa za ocjenjivanje. Ja ovom čaju dajem sve petice jer mislim da ovakva čajna mješavina zaslužuje da se pojavi na policama, jer ko zna, možda i ostale vrati u djetinjstvo na tren :)

Image

Sažetak:

Prije svega, ovdje imamo jednu finu čajnu mješavinu od domaćeg bilja za koju mislim da ima šanse kod nas, budući da su čajne mješavine rijetkost na našim policama. Pili ga zdravi ili bolesni, vašem organizmu a i nepcetu će najvjerovatnije prijati ovaj čaj, a ja ću ga slijedeći put mahsuz popiti uz doručak i krišku domaćeg đema od šljiva :)

I za kraj, pitanje za čitatelje:

Recenziju kojeg čaja biste željeli slijedeću da čitate?

Sve pohvale, kritike, komentari i prijedlozi su dobrodošli :kravata:
tteeeaaa

#117 Re: Dobri čajevi

Post by tteeeaaa »

ovo je jako lijepo bilo i procitati i gledati.. svaka cast!!
pozdrav od ljubitelja caja!!
vazi

#118 Re: Dobri čajevi

Post by vazi »

ne pijem kafu vec caj, najcesce zeleni ili bijeli, kao i caj od raznih trava. draze mi je od trava nego pravi caj. Naime dugo sam pila zeleni caj i odjednom malokrvna, e pa izgleda da je malokrvnost uzrokovao zeleni caj, dakle sve s mjerom :)

One metalne cjediljke sto ste postavljali na temi, ono u sto se stavi caj pa se onda zalije kljucalom vodom - ni to se ne preporucuje kao ni spustanje metalne kasike u solju caja, dakle nikakav kontakt s metalom se ne preporucuje :) .

zatim caj u termosci, ni to se ne preporucuje :) caj treba spremati neposredno prije konzumiranja u suprotnom oksidira i gubi svojstva. Mozda ponijeti u termoski kljucalu vodu i kesice caja u tasni pa onda , po potrebi, napraviti sebi frisak napitak :razz:

divna tema, puno poucnih i lijepih stvari. Prije rata smo isli sluzbeno u dubrovnik u posjetu jednoj firmi. Pocastise nas hladnim cajem od kadulje, lavande i onih mirisnih dalmatinskih trava. Kako je to nama sjelo, bijase vrucina, negdje u junu...Prave ga tako sto stave u velika burad trave, zaliju kljucalom pa ohladjenom vodom i ostave da se "tursija" sto bi rekli mi u bosni. fantastican napitak, nesto ko bosanska tursija s vocem samo sto je ovo s travama.

nasa "kucna" mjesavina je sljedeca: majcina dusica, stolisnik, bokvica. kantarion najcesce sam, ne mijesamo ga ni s cim. I kamilicu volim samu.

omiljeno stivo na temu: Zlatna knjiga ljekovitog bilja, Dr Zlatko Gursky
freakapotamus

#119 Re: Dobri čajevi

Post by freakapotamus »

.......
Last edited by freakapotamus on 31/07/2017 14:36, edited 1 time in total.
kOmpir

#120 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

Ovaj put vam donosim recenziju jedne do sad ne spomenute vrske čaja - oolong (wulong).
Oolong je čaj dobiven od biljke Camellia Sinensis, te možemo jednostavno reći da je to čaj "na putu" između zelenog i crnog. Nivo fermentacije između zelenog i crnog čaja ostavlja jednu veliku lepezu oolong čajeva. Ovaj put ću da recenziram jedan više fermentiran oolong.

Dobar oolong čaj je visoko cijenjen, može da dostigne astronomsku cijenu (skup kao zlato), te kao takav zna biti dostupan u vrlo malim količinama. Tradicija oolonga je nešto više zastupljena na Tajvanu nego u Kini, te se svake godine u proljeće održavaju takmičenja u kvaliteti oolonga sa jakom konkurencijom.
Na zapadu je ovaj čaj tek nedavno populariziran i uzima maha kao proizvod za mršavljenje.

Ovaj čaj sam uzeo u Franz & Sophie trgovini čajeva. Cijena je 10,70 KM/ 50 gr.

"OOLONG u prevodu znači 'crni zmaj'. Djelimično fermentirani čaj. Posjeduje mekoću i blago slatkastu i nježnu aromu koja podsjeća na cvijet kajsije."

Image

Primjetite da se radi o izuzetno krupnom čaju, cijelih listova, sa različitim rasponom fermentacije koji naposlijetku teži ka višem.

Image

"PRIPREMA: 11-12 gr (5-6 čajnih kašika) na 1 litar proključale i na 90C ohlađene vode (3-5 minuta sačekati). Nakon 2-4 minute procijediti."

Iako postoje različiti načini pripreme ovog čaja, ja ću pratiti upustvo na etiketi.
Moja standardna "šolja čaja" je 250ml, tako da ću staviti 3 gr čaja u posudu.

Image

Zatim dodajemo vodu ~90C. Ukoliko ne želite praviti 1l čaja nego jednu šolju, prema mom iskustvu dovoljno je sačekati 1 - 1,5 minutu na ovu količinu vode.

Image

Sada slijedi dio koji nekima od vas vjerujem i nije naročito zanimljiv. Međutim, ja volim ponekad da gledam kako se listovi čaja odmotavaju i šire u vodi.

Image

Čaj je spreman za procjeđivanje. Boja čaja na ovoj slici je malo tamnija zbog podloge na kojoj je fotografisan.

Image

Budući da ću u ovom čaju uživati iz kineske šoljice za čaj, procijediću ga u odvojenu posudu.

Image

Preporučujem da ovaj čaj odstoji neke 2 minute prije konzumiranja, kako bi osjetili maksimalni učinak arome i ukusa.

Image

Kada smo čaj procijedili, mogli bi malo da pogledamo i lišće :)

Image

Ovdje možemo da vidimo da se radi o cijelim listovima, što znači da sam čaj nije prošao neki komplikovaniji mehanički proces sjeckanja i sl. Ovo nam također govori da trebamo imati prostran čajnik kako bi se listovi u potpunosti razvili o otpustili aromu okus, kao i tijelu blagotvorne tvari u vodu.

Image

Nakon dvije minute sipamo prvu šoljicu :)

Image

Došli smo do ključnog dijela, analize.
Za izgled čaja mogu reći da je bistar te da ima svijetliju nijansu karamela. Miris je cvijetan, blago asocira na kajsiju uz tanku primjesu arome crnog čaja. Pri kontaktu sa jezikom ne naglašava se neki poseban okus, ali ubrzo nakon gutanja u ustima ostaje cvijetna aroma koja se zadržava neko vrijeme.

Ovaj čaj volim da "ćejfim". Tj, pijem male gutljaje, te ne pijem slijedeći dokle god osjetim aromu u ustima.

Image

Sažetak:
Ovo je jedan od najboljih čajeva koje sam do sada pio. Pijem ga kada baš želim uživati u šolji čaja i pri tome ne obazirući se ni na šta drugo. Možda će zvučati malo sebično od mene, ali ja ovaj čaj ne bih sipao svakome, pogotovo ne nekome ko ne zna da uživa u njemu. Zaista je šteta spravljati ovaj čaj sa lošom vodom i piti ga kao puki topli napitak. Dodaci u obliku meda, limuna, mlijeka i sl. su apsolutno suvišni.
Jedan mali savjet koji mogu da vam dam je da ovaj čaj konstantno držite prekrivenog tacnom kako bi se sporije hladio, jer kako se sve više hladi, time opada i koncentracija arome i ukusa, a šolju ovakvog čaja vrijedi uživati 15ak minuta :)

Toliko od mene za ovaj put.
zovemsecrveni

#121 Re: Dobri čajevi

Post by zovemsecrveni »

Ne bih da otvaram novu temu pa ću ovdje priupitati: MIJEŠANJE ČAJEVA, DA LI MOŽE BITI OPASNO?

Inače pijem domaći čaj, mješavina svega: nana, kunica, žalfija, kantarion, majčina dušica, znači udrobljeno svega. I čujem da ta kombinacija navodno nije nimalo preporučljiva...Hvala za pomoć.
kOmpir

#122 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

zovemsecrveni wrote:Ne bih da otvaram novu temu pa ću ovdje priupitati: MIJEŠANJE ČAJEVA, DA LI MOŽE BITI OPASNO?

Inače pijem domaći čaj, mješavina svega: nana, kunica, žalfija, kantarion, majčina dušica, znači udrobljeno svega. I čujem da ta kombinacija navodno nije nimalo preporučljiva...Hvala za pomoć.
Iako nisam stručnjak ni u kom obliku, jedino ti mogu reći da pogledaš u trgovinama miješane čajeve, tj šta je sve pomiješano. Ako je otprilike to-to što i ti miješaš onda budi bez brige. Doduše čitao sam za žalfiju da nije podobna da se pije u trudnoći, tako nešto.
Najbolje bi ti bilo da se posavjetuješ sa nekim travarom :)

P.S.
Sutra ili prekosutra nova recenzija čaja :D
jedaniks

#123 Re: Dobri čajevi

Post by jedaniks »

kOmpir ti je dao dobru ideju vodilju. Nasumice miješanje u principu može biti opasno, čaj je droga i za ciljane probleme se obrati fitoterapeutu da ti napravi miks. :D
Najvažnije kod mješavina čaja je omjer i to je ono što skoro nigdje ne piše. Neki travari ne odaju sastav nekog miksa, i ja to ne uzimam jer neću da pijem nešto čemu ne znam sastav. S druge strane, bilje koje mogu nabrati po planinama, berem, koje ne, gledam da kupim organski uzgojene (Camellia sinensis :D :evil: ).
Postoji mnogo literature o ljekovitom bilju pa ti preporučujem da nabaviš i proučiš. (Ja imam dosta literature na engleskom u pdf-u, pa ako hoćeš, poslaću ti)
Za kraj, evo ti jedna stranica hr. proizvođača čajeva,
http://www.suban.hr/proizvodne_grupe.as ... tGroupID=7 sa sastavima (ne i omjerima naravno) bilja, i sa detaljnim objašnjenjima, jako je korisno pročešljati stranicu.

kOmpir, bilježim i pamtim tvoje recenzije i spremam se da odletim do Fr&So po novu turu. :D
Gdje je novi izvještaj o vegetaciji na balkonu? Stalno idem na temu, a tamo ništa novo :-D
kOmpir

#124 Re: Dobri čajevi

Post by kOmpir »

jedaniks wrote:kOmpir ti je dao dobru ideju vodilju. Nasumice miješanje u principu može biti opasno, čaj je droga i za ciljane probleme se obrati fitoterapeutu da ti napravi miks. :D
Najvažnije kod mješavina čaja je omjer i to je ono što skoro nigdje ne piše. Neki travari ne odaju sastav nekog miksa, i ja to ne uzimam jer neću da pijem nešto čemu ne znam sastav. S druge strane, bilje koje mogu nabrati po planinama, berem, koje ne, gledam da kupim organski uzgojene (Camellia sinensis :D :evil: ).
Postoji mnogo literature o ljekovitom bilju pa ti preporučujem da nabaviš i proučiš. (Ja imam dosta literature na engleskom u pdf-u, pa ako hoćeš, poslaću ti)
Za kraj, evo ti jedna stranica hr. proizvođača čajeva,
http://www.suban.hr/proizvodne_grupe.as ... tGroupID=7 sa sastavima (ne i omjerima naravno) bilja, i sa detaljnim objašnjenjima, jako je korisno pročešljati stranicu.

kOmpir, bilježim i pamtim tvoje recenzije i spremam se da odletim do Fr&So po novu turu. :D
Gdje je novi izvještaj o vegetaciji na balkonu? Stalno idem na temu, a tamo ništa novo :-D
Ako si sudent možeš tamo ostvariti popust 10% :) A što se tiče vegetacije, imam jednu manju havariju na začinskom bilju, al će biti i to objavljeno za dan-dva :) Hvala na praćenju :D
jedaniks

#125 Re: Dobri čajevi

Post by jedaniks »

kOmpir wrote: Ako si sudent možeš tamo ostvariti popust 10% :) A što se tiče vegetacije, imam jednu manju havariju na začinskom bilju, al će biti i to objavljeno za dan-dva :) Hvala na praćenju :D
Znam za popust, već sam kupovala tamo. :thumbup: za prodavnicu.
Ajde, stavi da opalimo po dijagnostici šta je bilo bilju. :D :evil:
Post Reply