Dekubitus, madraci?!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
zlatanko

#1 Dekubitus, madraci?!

Post by zlatanko »

Pozdrav kolegama forumasima!
Situacija je sljedeca, jedan clan porodice je slabo pokretan vec 3 godine, amputacija,starost,šećer, i postoji veliki rizik od dekubitisa. Vec se pojavila jedna ili dvije tackice velicine vrha olovke na ledjima, pa bih htio da obezbijedim taj specijalni madrac koji sprecava pojavu te opake bolesti. Nisam bas najsigurniji gdje u Sarajevu je to najbolje uzeti. Gledao sam u onoj apoteci "Neretva" koja ima ortopedska pomagala u ulici Koševo (ex Kralja Tomislava), i oni imaju neki koji kosta 200KM, medjutim gledao sam po hrvatskim sajtovima i tamo su najjeftiniji po nekih 5,6 hiljada kuna, pa mi ovo malo šuhveli. Ima li neko iskustva s tim, cijenim svaku sugestiju.

Hvala unaprijed..
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#2 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by arman1 »

Najbolje ti je pravac u prvu apoteku i posavjetuj se s nekim starijim farmmaceutom. Istu brigu brinem.
Zovem se Zelena

#3 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by Zovem se Zelena »

Koliko ti madraci pomažu ja stvarno ne znam, recimo tek sad prvi put čujem za njih :roll: Šta je tako specijalno u njima?

Dok sam ja išla u srednju medicinsku i dok smo bili na praksi vidjela sam dosta primjera dekubitusa. Naročito na neurohirurgiji... I uvijek su nam svi trubili o tome kako je za prevenciju dekubitusa najvažnije:
-besprijekorno zategnuta posteljina (čak i najmanji nabor posteljine u dodiru sa kožom dovodi do pojave dekubitusa),
-imepartiv! suha koža (znači ako se upiški ili slično, odmah mijenjanje odjeće),
-često mijenjanje položaja pacijenta,
-podloga ne smije biti tvrda jer se najčešće javlja na mjestima gdje je tanja koža i gdje kost vrši pritisak na podlogu,
-masaža...

Znam da je izuzetno teško brinuti se o takvim pacijentima, posebno ako nisu hospitalizovani.

P.S. sada proguglah ove madrace... Hm, mekani, ne propusni materijal. Kako ja shvatih osnovna mu je uloga da spriječi pritisak tvrde podloge na tijelo i kao sprječava infekcije?! Ne znam zaista djeluje li ali mislim da se sa tim madracem ipak ne mogu zanemariti osnovni koraci borbe protiv dekubitusa a koje ja gore nabrojah.

U svakom slučaju, borba je dugotrajna i mukotrpna.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#4 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by PipiDugaDevetka »

Ova tema me piknula pravo u srce i probudila bolna sjećanja kada sam ''njegovao gospođu mamu da mi što duže potraje''.
:(
Njegujte svoje roditelje ili najbliže, ali podijelite poslove oko bolesnika/bolesnice sa nekim, a ne kao ja da završite na Neurologiji sa moždanim udarom.
Nikakve koristi neće taj neko imati od vas ako vam se desi da i vi ''grohnete'' od sekriacije i rada oko bolesnika, nego će još neko treći morati biti angažovan oko vas.
prilagodjena

#5 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by prilagodjena »

postoje ovakvi antidekubitalni madraci sa kompresorom,može se staviti na bilo kakav ležaj...ako te zanima pitaj detalje na pp
Image
Sara1605

#6 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by Sara1605 »

Ovako iz ličnog kućnog iskustva:

- ovi madraci su odlična stvar, obavezno uzmi i to sa kompresorom
- moj otac je ležao preko dvije godine gotovo nepokretan, bio "kost i koža" i nije imao nijedan dekubitus (naravno uz redovne masaže tipa Bepanthenom ili Dekumilom
Probaj u Bauerfeindu u Šopingu, mislim da oni imaju.

Sretno!
J3r1ch0

#7 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by J3r1ch0 »

zlatanko wrote:Pozdrav kolegama forumasima!
Situacija je sljedeca, jedan clan porodice je slabo pokretan vec 3 godine, amputacija,starost,šećer, i postoji veliki rizik od dekubitisa. Vec se pojavila jedna ili dvije tackice velicine vrha olovke na ledjima, pa bih htio da obezbijedim taj specijalni madrac koji sprecava pojavu te opake bolesti. Nisam bas najsigurniji gdje u Sarajevu je to najbolje uzeti. Gledao sam u onoj apoteci "Neretva" koja ima ortopedska pomagala u ulici Koševo (ex Kralja Tomislava), i oni imaju neki koji kosta 200KM, medjutim gledao sam po hrvatskim sajtovima i tamo su najjeftiniji po nekih 5,6 hiljada kuna, pa mi ovo malo šuhveli. Ima li neko iskustva s tim, cijenim svaku sugestiju.

Hvala unaprijed..
Dekubitus nije nikakva bolest već posljedica nedostatka cirkulacije krvi kroz ljudsko tkivo, mnogo ga je lakše spriječiti nego liječiti stoga ti preporučujem da reaguješ što prije.
Dušeci koji su namjenjeni za prevenciju od dekubitusa su zaista skupi, ima verzija sa gelom i cijena koju si vidio u Hrvatskoj nije začuđujuća.
Trenutno možeš staviti ispod bolesnika prostirku od nježne vune i obavezno okretanje minimalno svaka dva sata ukoliko se on ne može okrenuti sam.
Dodatno pomažu razne masaže, uglavnom sve što će doprinijeti boljoj cirkulaciji krvi kroz tkivo.
Rizična mjesta za pojavu dekubitusa su pete ,listovi , područje oko trtične kosti, ramene čašice...
Nadam se da sam ti pomogao...
zlatanko

#8 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by zlatanko »

Prije svega, hvala svima na odgovorima. :sax:
Narucio sam ovaj madrac koji sam pominjao u uvodnom postu, u Neretvi. Poslacu ga postom na odrediste, pa cemo vidjeti hoce li pomoci, lijeciti,sprijeciti dalje sirenje.
Nadam se najboljem.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#9 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by arman1 »

prilagodjena wrote:postoje ovakvi antidekubitalni madraci sa kompresorom,može se staviti na bilo kakav ležaj...ako te zanima pitaj detalje na pp
Image
Može na PP
foxy13

#10 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by foxy13 »

Pozdrav svima. Tek mi predstoji borba sa njegovanjem nepokretne osobe nakon moždanog udara i borba protiv dekubitusa, pa bih zamolila sve vas koji ste to već prošli da podijelite sa mnom, a i ostalima, savjete, detalje, preporuke. Svaka riječ je izuzetno dobrodošla. Naročito me interesuje gdje i kako se mogu nabaviti antidekubitus-madrac i bolnički krevet (krevet po mogućnosti, madrac mi je bitan).
rookfash

#11 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by rookfash »

mi smo za dedu nabavili taj dusek u prodavnici ortopedskih pomagala, ulica grbavicka, tacan broj ne znam...ako znas gdje je nekad bila torte i to, pa slijdeci neboder niz ulicu dole prema bivsem domu bosko buha ili prema dzamiji. cijena je bila reda velicine 200tinjak KM...nakon nekog vremena je dolazilo do pucanja i ta guma je nekako otvrdla, naravno lijepili smo ga (u pakovanju sa kompresorom dobijes i zakrpe i ljepilo). nakon sto je ucestalo pucanje (to su sve rupice veliine uboda igle, pa ih je tesko i primjetiti) u istoj prodavnici smo kupili novi, medjutim ovaj novi je od prvog dana pucao...sto hocu da kazem, izgleda da je kod ovih jefttinijih bitno na sta naletis. ima i skupljih al 1000-2000maraka nam je bilo puno. ne znam kakvi su ti iz "neretve" vidim da je raja imala iskustva pa nek podijele s nama.

ono sto je bitno kod ovih stvar je, sto neko od forumasa gore napisa, koraci u njegi bolesnika. cesto okretanje (ne znam jel dovoljno al mi to radimo 4 puta u 24 sata i evo iako je vec prako 2 god na postelji nije bilo problema s dekubitusom), potom masaze, ako se sta pojavi mazati kremom, utrljati (nama su rekli da je bepanten dobar), suha odjeca...
nezgodno mjesto za stvaranje dekubitusa su pete kad bolesnik lezi na ledjima, pa je dobro podmetati nesto mehko da nije velik pritisak pete na maloj povrsini, te da se ne stvori rana, moze se podmetati pod nogu neki meksi jastucici, smotan peskir ili praviti jastucice od vate. nadam se da sam imalo bio od koristi. sretno i saburli!
foxy13

#12 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by foxy13 »

Hvala na odgovoru. Potrebni su mi savjeti iz prve ruke. Još uvijek je u bolnici, ali su se već počele pojavljivati ranice. Uzela sam nevenovu kremu, to sam pročitala čini mi se baš na ovoj temi, pa ćemo vidjeti hoće li djelovati. Kako sam čula potrebno je okretati bolesnika svakih 2 sata. Ali to teško da iko može postići.
rookfash

#13 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by rookfash »

kod nas je bio slucaj da insan lezi vise od 2god u svom krevetu kuci i uglavnom nije bilo problema s dekubitusom. u bolnici je bio svega 10-15 dana i vratio se sav u ranama. patnju smo imali dok smo to zalijecili, hirurga kuci morali dovoditi da iscisti rane i isjeca, potom slijedili njegove savjete i to previjali, ispirali, stavljali obloge od rivanola, neke posebne flastere (zaboravio sam ime)...
uglavnom vazno je da dugo ne lezi na jednoj strani, da je u suhom i cistom, a i ovaj madrac s kompresorom je veoma dobra stvar. naime on je napravljen tako da je izdijeljen u celije koje se periodicno napuhuju-ispuhuju, tako da nije dugo pritisak tijela na podlogu na jednom mjestu. ako je imas koga da ti prileti pomoci, trebace ti, krupan je to posao za jedno. naoruzaj se saburom i sretno.
IMME

#14 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by IMME »

prilagodjena wrote:postoje ovakvi antidekubitalni madraci sa kompresorom,može se staviti na bilo kakav ležaj...ako te zanima pitaj detalje na pp
[/img]
Nevolja me natjerala da se nakon preporuke i sama zainteresujem za antidekubitalne madrace s kompresorom, odnosno, odlucna sam isti kupiti za roditelja. Nakon silnog googlanja u potrazi za adresom najblize prodavnice ortopedskih pomagala, nacitah se svacega vezano za opaki dekubitus (uzasnog mu naziva) da me glava zabolje, a adrese ne nadjoh, pa se rijesih oglasiti ovdje i to ovako, javno, a ne putem pp, jer, ako vec znas gdje je te madrace moguce nabaviti (jos ako znas i na sta treba obratiti paznju prilikom odabira, otkud drasticna razlika u cijenama, od 200 do 700, 800 i vise KM, itsl), nije li bolje da to kazes javno, na ovoj temi, ta informacija ce dobro doci i mnogima zadesenim u nevolji a i onima koji nisu clanovi ovog foruma?!
Cula sam da je antidekubitalni madrac moguce kupiti u Zenici. Ne znam adresu, pa bih ovom prilikom zamolila vas, koji raspolazete provjerenom informacijom, za adrese prodavnica u Sarajevu, pa i Zenici!
Unaprijed zahvalna ... Da ste mi zdravi!
muha_sa

#16 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by muha_sa »

IMME wrote:
[/img]
Nevolja me natjerala da se nakon preporuke i sama zainteresujem za antidekubitalne madrace s kompresorom, odnosno, odlucna sam isti kupiti za roditelja. Nakon silnog googlanja u potrazi za adresom najblize prodavnice ortopedskih pomagala, nacitah se svacega vezano za opaki dekubitus (uzasnog mu naziva) da me glava zabolje, a adrese ne nadjoh, pa se rijesih oglasiti ovdje i to ovako, javno, a ne putem pp, jer, ako vec znas gdje je te madrace moguce nabaviti (jos ako znas i na sta treba obratiti paznju prilikom odabira, otkud drasticna razlika u cijenama, od 200 do 700, 800 i vise KM, itsl), nije li bolje da to kazes javno, na ovoj temi, ta informacija ce dobro doci i mnogima zadesenim u nevolji a i onima koji nisu clanovi ovog foruma?!
Cula sam da je antidekubitalni madrac moguce kupiti u Zenici. Ne znam adresu, pa bih ovom prilikom zamolila vas, koji raspolazete provjerenom informacijom, za adrese prodavnica u Sarajevu, pa i Zenici!
Unaprijed zahvalna ... Da ste mi zdravi!
bauerfeind firma u kojoj radi prilagodjena i ta se firma nalazi u bivšem ABC-u---to je ako ne znaš :) kad pjehe kreneš od doma zdravlja Omer Maslic prema CH.Vili--nekih stotinjak metara od doma zdravlja---pored Vila Parka.
oni su ti najpouzdaniji i najkvalitetniji--ništa Kina vec Njemacka s garancijom---ovo ostalo je nepouzdano :-)

pozdrav :)
IMME

#17 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by IMME »

Bravo, muha_sa, tako se to radi, a da se ne luta :sax: hvala ti puno, puno
Znaci, Bulevar Mese Selimovica 19.

Nije na odmet pomenuti -
Bauerfeind poslovnica u Zenici je u ulici Adolfa Goldbergera 7.
vivace

#18 Re: Dekubitus, madraci?!

Post by vivace »

u srbiji se prodaje nekakav dormeo jastukn i dormeo madrac koji ne dozvoljava grinjama da se usadjuju tu. kazu fantastican je.
Post Reply