Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vivace

#4001 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

:lol:
Igbala

#4002 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Igbala »

vivace wrote::lol:

Kakva je situacija danas :-)
Pasiflora

#4003 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pasiflora »

Ja bih samo da prijavim da sam nakon 4 mjeseca apstinencije posrnula na godisnjem i zapalila nekoliko cigara :oops: . Pece me savjest i zao mi je, ali je fakat dobro!!!!!!
I necu vise, casna pionirska :roll:
drugi_profil

#4004 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

Pasiflora wrote:Ja bih samo da prijavim da sam nakon 4 mjeseca apstinencije posrnula na godisnjem i zapalila nekoliko cigara :oops: . Pece me savjest i zao mi je, ali je fakat dobro!!!!!!
I necu vise, casna pionirska :roll:
Ma da svi smo bili u tom iskusenju da cigaru povezujemo sa uzitkom, odmorom i onda se prevarimo i posrnemo.
Ja sam odolio tom iskusenju i drago mi je zbog toga, jer nisam napravio presedan da je nekad dozvoljeno zapaliti.
Sad se moras paziti svog ovisnika. Dala si mu izgovor jednom. Zasto ne bi opet?
Ne odlucis li SAD da je to bila greska i da nema za to izgovora, niti se smije vise ponoviti, vrlo brzo si opet na kutiji dnevno.
Chloe
Photo mod

#4005 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Chloe »

Pozz nepušači ... navratila sam samo da provjerim je li mi Vivace i dalje nepušač? :)))))

Ima li novih članova? ;)

Ja imam problem sa hranom (uvijek sam je voljela, ali sad po kuhinji rasturam), dobro je još nemam problema sa kilama, ali kako god cigarete mi ne padaju na pamet. :-D
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#4006 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

Bolje ti je da jedes nego da pusis :-D
Pocni raditi neke vjezbe, trcanje mozda? Usput pomaze u opravku pluca :)
Građani BiH ispuše 66.700 plata!

Cigarete i duhan koji su u prvih šest mjeseci ove godine uvezeni u našu zemlju koštaju čak 55,5 miliona maraka, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Uzmemo li da prosječna zarada u našoj zemlji iznosi 832 KM, zaključi se da smo na duhanske proizvode izdvojili više od 66.700 plata, pišu Nezavisne.com.

Da brojnim bh. građanima duhanski dim, iako je dokazano otrovan, sve više miriše, pokazuje i zvanična informacija, prema kojoj je uvoz duhanskih proizvoda u prvom polugodištu bio "deblji" za oko tri procenta, u poređenju s istim periodom prošle godine.

Ajnija Omanić, predsjednica sarajevske nevladine organizacije "Trezvenost", koja pomaže pušačima da se riješe te loše navike, kaže da im se brojni građani javljaju za pomoć.
"Najčešće nam se za pomoć javljaju građani srednje životne dobi, dakle, uglavnom ozbiljniji ljudi. Kada žele da prestanu da puše, navode brojne motive. Nekada su dominirali samo zdravstveni, a sada imate dosta mladog svijeta koji ne trpi da im roditelji puše. Tako nam je jedna žena rekla da je sin ruži i kaže joj da mu više ne pere košulje, jer se i one 'čuju' na dim", ističe Omanićeva.

Komentarišući brojke koje pokazuju koliko duhanskih proizvoda uvozimo, ona naglašava da je riječ o ogromnoj cifri.

"Moramo da posvetimo više pažnje zdravom stilu življenja i da novac koji trošimo za otrov koristimo za zdraviju hranu, koja je postala značajan faktor u čuvanju zdravlja", naglasila je Omanićeva.

Stručnjaci, pritom, ističu da cijena i te kako utiče na odluku da se riješimo ovog poroka.
"U zemljama gdje su cigarete najskuplje, pušača je procentualno najmanje. Dokazano je da poskupljenje cigareta u najvećoj mjeri smanjuje broj pušača", kažu stručnjaci.

Psiholozi podsjećaju da muku mučimo s nedostatkom novca, ali uprkos tome trošimo velike sume na poroke.

"Obično se to povezuje s psihičkim statusom stanovništva, koji je ovdje sve ugroženiji. Ja razgovaram sa srednjoškolcima koji se spremaju na fakultet i većina ih puši. To je zato što ne radimo na prevenciji. Pušenje je prethodnica uzimanja tableta, droga i slično", kaže Aleksandar Milić, psiholog.

Inače, osim cigareta, u našoj zemlji konstantno raste i potrošnja rezanog duhana, a uskoro bi i on trebalo da poskupi.

"Analize UIO su pokazivale da postoji evazija ili utaja plaćanja PDV-a na rezani duhan i u tom smislu smo donijeli odluku da uvedemo dodatnu akcizu za rezani duhan", rekao je Nikola Špirić, predsjednik Upravnog odbora UIO i ministar finansija i trezora BiH.

Uporedo s konstantim poskupljenjem cigareta, koje je uslovljeno rastom akciza, mnogi priznaju da razmišljaju o prestanku pušenja.

"Šta ću već prestati? Muž i ja mjesečno za cigare potrošimo oko 200 maraka. Pa pametnije nam je da te pare ostavljamo po strani, jer je to 2.400 KM godišnje, a za toliki iznos čovjek može sebi svašta da priušti", kaže Banjalučanka Jelena M.
shmizlica

#4007 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

popušila koju....hebiga :-?
graue_maus

#4008 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by graue_maus »

gdje nam je vivace nestala .......
I am Happy

#4009 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

graue_maus wrote:gdje nam je vivace nestala .......
Uhvatila se za ruku sa shmizlicom i puse :-D
shmizlica

#4010 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

Yahel wrote:
graue_maus wrote:gdje nam je vivace nestala .......
Uhvatila se za ruku sa shmizlicom i puse :-D
:lol:

a, kamo riječi podrške ovom posrnulom članu.....jopet sve moram sama :D

i da, vivace ........ nemam pojma šta je s vivace :roll:
graue_maus

#4011 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by graue_maus »

shmizlica wrote:popušila koju....hebiga :-?
meni je 5 mjeseci bilo neki dan ......ali neki dan sam bila i na granici da kazem kolegici de mi bogati jednu ........tako mi se prohtjelo nemogu vam objasniti ......ali sam se postidila reci i nekako se zelja slegla , sama od sebe .........inace sa tom kolegicom sam znala za vece kutiju stuci, nekad davno bilo ne ponovilo se nikad vise .........zato te razumijem,nedaj se i pocni iz pocetka , isplati se u svakom slucaju ...............nemoj shvatiti to ko poraz ,nego desilo se pa sta idemo dalje ali bez cigara ..........:saveta:
shmizlica

#4012 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

:pasamoj: ma, naravno.....nisam se uopšte iznervirala, možda malo iznenadila, jer mi uopšte, eto od februara, nisu padale na pamet ..... čisto mi smiješno :D

ali hvala ti graue_m. :kiss: na lijepim riječima i naravno idemo dalje :thumbup:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#4013 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sabina1 »

@voltra džontra , @merimas - bravo , bravo i sretno. Ako mislite da Vam mogu dati bilo kakav savjet , slobodno pošaljite pp.

@pristavilavoduzakafu , @igbala - onog trena kad zamrzite cigare , poželjet ćete ih ostaviti istinski. Tada ćete ih i baciti. Sve do tada , uništavate vlastito tijelo i duh.
Pozdrav ;-)
newera86

#4014 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by newera86 »

:skoljka:
pakica_

#4015 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

popusila i ja, al' ne smijem rec :lol: :lol:
shmizlica

#4016 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

pakica_ wrote:
popusila i ja, al' ne smijem rec :lol: :lol:
ja se dva dana stidila da vam rečem :facepalm: :D
merimas

#4017 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by merimas »

tvsabina wrote:@voltra džontra , @merimas - bravo , bravo i sretno. Ako mislite da Vam mogu dati bilo kakav savjet , slobodno pošaljite pp.

@pristavilavoduzakafu , @igbala - onog trena kad zamrzite cigare , poželjet ćete ih ostaviti istinski. Tada ćete ih i baciti. Sve do tada , uništavate vlastito tijelo i duh.
Pozdrav ;-)
Hvala, svakim danom u svakom pogledu sve vise se osjecam sretnijom sto sam se rijesila ovisnosti o cigaretama. Samo ponekad kad sam bas dobro nervozna zatreba mi, ali znam istog momenta da bi me grizla savjest i odustanem. Pozdrav svima i hvala forumasima za podrsku.
ka0406

#4018 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ka0406 »

Moja ekipica ... vidim ja svasta se ovdje izdesavalo :-)
Pa eto, i ja sam prije 20-tak dana ispusila pola cigarete, imam osjecaj da sam je progutala .. a ne pusila ... bila sam strasno iznervirana ... Iskreno , na to ni ne mislim jer je jako ruzan momenat u mom zivotu, niti racunam tu cigaru ... jednostavno se nije desilo.
Ne znam kako kod vas.. ali se i sada znam uhvatiti kako razmisljam o tome da idem zapaliti .. zaboravim da ne pusim :shock: Imam osjecaj da mi je isto i sada nakon nepunih 6 mjeseci kao i prije 2 mjeseca .. niti gore niti bolje.
shmizlica

#4019 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

draga ka, sami smo ti taki :D

al vozi dalje i ne okreći se sine :run:
ka0406

#4020 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ka0406 »

shmizlica wrote:draga ka, sami smo ti taki :D

al vozi dalje i ne okreći se sine :run:
:run:
Prof_Okultis

#4021 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Prof_Okultis »

Do 20. avgusta prosle godine bio strastveni pusac sa skoro 3 kutije dnevno. Nisam mogao da prestanem, jednostavno nije mi se dalo... Tada sam narucio elektronskie cigarete i do danas nisam zapalio nijednu klasicnu cigaretu...
pakica_

#4022 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

ka0406 wrote:Moja ekipica ... vidim ja svasta se ovdje izdesavalo :-)
Pa eto, i ja sam prije 20-tak dana ispusila pola cigarete, imam osjecaj da sam je progutala .. a ne pusila ... bila sam strasno iznervirana ... Iskreno , na to ni ne mislim jer je jako ruzan momenat u mom zivotu, niti racunam tu cigaru ... jednostavno se nije desilo.
Ne znam kako kod vas.. ali se i sada znam uhvatiti kako razmisljam o tome da idem zapaliti .. zaboravim da ne pusim :shock: Imam osjecaj da mi je isto i sada nakon nepunih 6 mjeseci kao i prije 2 mjeseca .. niti gore niti bolje.
ako ce ti bit' sta "lakse", muz od moje sestre je bacio cigare prije jedno 6-7 godina, ali mu i dan danas naumpadne :lol:
drugi_profil

#4023 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drugi_profil »

Moram reci da svi vi koji ste nasli razlog da zapalite jer vam je bilo tesko, samo ste cekali priliku da vam se pojavi.
Sami sebe varate, a tu vam niko ne moze pomoci.
Sta mislite kako ljudi koji nisu bili pusaci prolaze kroz teske periode? U prvoj godini mog nepusenja dva smrtna slucaja u blizoj porodici, jedno od njih rodjena mati, zatim neprilike sa pravom i pravdom, pa onda problemi sa investicijom i gubitak djela ulozenog kapitala...
Jesam li pomislio na cigaru? Ni jednom. Ali jesam par puta pomislio da se roknem. Cigaru sam prekrizio i mogu joj se samo vratiti ako prekrizim gadjenje prema svemu sto je u njoj i ako odlucim da cu opet biti ovisnik, jer nema "samo jedne".

Sta se tome vise vracate. To je govno jedno obicno. Sretni ste jer ste uspjeli napraviti taj korak iz tog i sad hocete nazad. Dozvoljavate nagonima da upravljaju vasim odlukama. Jel se isto tako prepustate i ostalim nagonima?
AthleticHeart

#4024 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by AthleticHeart »

StLouis wrote:Prestao sam pusiti!! :-D danas je dan 3 i meni se manta u glavi, za*ebano skroz, ali neka, neka, lakse se dise. Eh sad, kako nastaviti dalje, treci dan se skoro zavrsio, dolazi cetvrti, peti...kakva su vasa iskustva s prvim mjesecom?
Ja ne pušim već 1 god. i 8 mjeseci....sada mi uopšte nepada na pamet da zapalim. Moram priznati da su prvih par mjeseci krizni, ali naravno sve zavisi do volje!! I naravno isplati se, prvo zbog zdravlja, osjećam se puno bolje, bavim se sportom bez ikakvih problema, što je prije bilo nezamisivo, zbog pluća začepljenim dimom, a pored toga se takođe ekonomski isplati.

Ja sam imala sreću jer sam sa muzem odlučila da zajedno prestanemo pušiti, i mislim da je lakše kada te neko cijelo vrijeme podrzava i neda ti da padneš u iskušenje da zapališ, i obratno. Ali ako imaš volje i ako si čvrsto odlučio da zeliš prestati da pušiš, sigurno ćes uspjeti u tome. I nemoj traziti razlog da zapališ već pokušaj istrajati u odluci!!

Sretno!!
I am Happy

#4025 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

Vala ste me razocrale.. sve do jedne :(
ka0406, shmizlica, Pasiflora i pakica_ a o vivace da i ne govorim :-D ona garant pusi po kutiju-dvije dnevno :-D

Tako sam i ja kada sam prvi put "prestao" :-D 6 mjeseci izdrazao, doslo lijepo vrijeme, ljetne baste i fazoni, pa se opet propusio kao veliki.... i tako nerednih godinu i po :( :(
U tom periodu sam se gadio sam sebi, i svaki put kada sam kupovao cigare osjecao se kao magarac...
Mislim da se svako ko je izdrazo par mjeseci bez cigara, dijeli moje misljenje.

Hvala Bogu pa sam sada SRETNI NEPUSAC vec nekih 18 mjeseci :wink:

@ AthleticHeart
Vala, meni i danas dan padne na pamet :) ali me ta "zelja" brzo prodje.
To se obicno desi kada vidim kutiju na stolu otvorenu.... kontam samo jedna... :D
Post Reply