Cigarete, odvikavanje
Moderator: anex
-
vivace
#2726 Re: Cigarete, odvikavanje
pa sta sa ti kazem,u pravu si. sad citam ovu knjigu...mozda mi pomogne. 
-
hali gali halid
#2727 Re: Cigarete, odvikavanje
28 ili 29 dana.
-
vivace
#2728 Re: Cigarete, odvikavanje
hali gali halid wrote:28 ili 29 dana.
svaka cast
- Pasiflora
#2729 Re: Cigarete, odvikavanje
Hej vivace, nema me 3 dana i kad se vratim - ovdje haos
...
Ma ne odustaj - dakle zapalila si, neka si, nema veze. Sada se lijepo pravi kao da nisi popustila (a vidim da ti ona prva nije odgovarala, koga vraga je nisi odmah ugasila i pravila se da se nista nije desilo?!?!?!), nemoj nista brojati, naprosto nemoj pusiti i nemoj misliti na cigare. Znam da je lakse reci nego uciniti, ali ja sam ova 3 dana bila u planini, među nepusacima i mozda 1 ili 2 puta mi je cigara onako samo u prolazu pomalo pala na pame i to je to
Sada kad sam sjela za comp, opet sam se sjetila svoga lijepog rituala: google, kafa i cigara, neprocejnjivo
, ali cigara je ispala iz nase ljubavi.
Hajde, kreni ponovo hrabro, sve ce biti ok.
Ma ne odustaj - dakle zapalila si, neka si, nema veze. Sada se lijepo pravi kao da nisi popustila (a vidim da ti ona prva nije odgovarala, koga vraga je nisi odmah ugasila i pravila se da se nista nije desilo?!?!?!), nemoj nista brojati, naprosto nemoj pusiti i nemoj misliti na cigare. Znam da je lakse reci nego uciniti, ali ja sam ova 3 dana bila u planini, među nepusacima i mozda 1 ili 2 puta mi je cigara onako samo u prolazu pomalo pala na pame i to je to
Sada kad sam sjela za comp, opet sam se sjetila svoga lijepog rituala: google, kafa i cigara, neprocejnjivo
-
vivace
#2730 Re: Cigarete, odvikavanje
Pasiflora wrote:Hej vivace, nema me 3 dana i kad se vratim - ovdje haos...
Ma ne odustaj - dakle zapalila si, neka si, nema veze. Sada se lijepo pravi kao da nisi popustila (a vidim da ti ona prva nije odgovarala, koga vraga je nisi odmah ugasila i pravila se da se nista nije desilo?!?!?!), nemoj nista brojati, naprosto nemoj pusiti i nemoj misliti na cigare. Znam da je lakse reci nego uciniti, ali ja sam ova 3 dana bila u planini, među nepusacima i mozda 1 ili 2 puta mi je cigara onako samo u prolazu pomalo pala na pame i to je to![]()
Sada kad sam sjela za comp, opet sam se sjetila svoga lijepog rituala: google, kafa i cigara, neprocejnjivo, ali cigara je ispala iz nase ljubavi.
e,pa hvali ti na podrsci...
-
TetkaSara
- Location: Za neke knjige sam emotivno vezana. Više nego za neke ljude.
#2731 Re: Cigarete, odvikavanje
Famozni 21 dan 
-
hAZNADAR
#2732 Re: Cigarete, odvikavanje
Mene je to nerviralo jer vise volim cuti da neko tesko podnosi abstinenciju ali istrajava - nekako je vise ljudski.van helsing wrote:Eh kad se sjetim kakva je to ljubav bila...izmedju Aure i mene..tccccc...:lol:
Moze se operirat,mozda cak naredne sedmice,koliko ce biti uspjesno vidjet cemo.
Nikad mi nije jasno kako dugogodisnji pusaci,a znam ih nekoliko,samo odjednom kazu ne pusim od sinoc/jutros/danas i gotovo.
I fakat ne puse.
Neki imaju malu krizu par dana,neki nista.
Bar tako pricaju.
Ne kontam,vjerovatno jak karakter ili ta cvrsta volja.
Dane vise ne brojim jer sam skontao fazon u svemu ovome. Jednostavno se naviknes na to da si nepusac. Kada pocnes razmisljati kao nepusac, prestanes brojati dane, prestanes izbjegavati situacije gdje dolazis u iskusenje, prestanes smisljati zamjene poput ove ili one gruckalice, prestanes smisljati mentalne blokade, pijenje vode,.. - jer nepusaci isto tako uopce to ne rade. Kad ti naum pane cigara jer se linkuje za odredjenu situaciju poput feste, pica, provoda, stresa, poslije rucka, jutarnje kafe,.. samo otreses pomisao glavom isto kao kad ti naum pane neka scena koju radije nebi zapamtio poput neke gadosti iz nekog filma.
Cim covjek misli na izlaze iz abstinencije, raznorazne zamjene, opterecen je vremenom i kako izbjeci ili prevazici iskusenje u nekom momentima, unaprijed se nasikira kako ce bez cigare, smislja nacine da brze prodje vrijeme, smislja zamjene poput grickalice, smislja ove ili one preparate, nasilu pije vodu, cim covjek puno vremena trosi na strategiju protiv abstinencije - znaci da je i dalje mentalno pusac u glavi. I znaci da je inteligentan jer razmislja o strategiji i nacinu - svi koji su nosalantno ostavili bez krize i bez patnje su ili superkarakteri - ili nedovoljno inteligentni pa prihvataju stvari po nekom crno bijelom apsolutizmu.
Vivaci bi porucio da ne odustaje - ali i da ne broji dane i ne misliu o stazu, pocetku ili kraju,... Bez obzira koliko puta pokvarila period nepusenja cigarom - opet je dragocjen svaki dan bez cigare - kako za organizam, tako i ekonomski. A mentalno - jer ako se izgura prvih 5,6 dana - moze se izgurati bilo sta.
-
nisam_ni_ja
#2733 Re: Cigarete, odvikavanje
Pozdrav svima, da se i ja prijavim da sam prestao sa pušenjem evo već mašala 1 dan.
Doduše nije prvi put, ali prvi put poslije par godina.
Samo meni je moj odnos sa cigaretom čudniji od priča koje slušam od drugih ljudi. Ja mogu da ne pušim tamo do 4-5 poslijepodne bez problema, a čitav dan mogu da preguram samo sa 3-4. Mada, realno, to je rijetko i onda naiđe period gdje ide kutija na dan a nekad i više.
E sad, problem je što meni pomisao da više nikad neću zapalit, ni na žičari na Jahorini, ni na plaži na moru, ni u vozu, ni na mostu itd. puno teže pada od neke fizičke krize opisane u rečenici: "Puši mi se." Meni nije frka da mi se tresu ruke, da sam nervozam i sl., ja se rastužim.
Kao da se unaprijed opraštam od onih romantičnih, produhovljenih, posebnih momenata gdje ja ko nešto osjećam i kontam uz cigaru.
Ali evo malo iskustava današnjeg dana.
Da sam pušio, moja nedjelja bi izgledala tako da bi ustao oko 9-10, popio kafu uz cigaru ili dvije, upalio TV, otvorio laptop, zvao nekog na kafu, otišao do grada, zvao djevojku da odemo na kafu, vratio se kući i uz laptop otišao šlafenzi. Otišla bi tu kutija sigurno ako ne i više.
A kao nepušač sam bio dosta aktivan, oprao auto, šetao uz rijeku 2 sata, završio neki izvještaj za sutra, pregledao neke knjižare, zakuvo stonog tenisa...
Prosto na mene je cigareta djelovala tako što me umrtvi, uspava, dosta mi je sjest' uz kafu i cigaru i sve mi ravno, nigdje se ne mora ići, a i gdje će se, svuda trava zelena... I posao može čekati, sve može čekati.
Prosto me ulijeni.
Eto, to je razlog zbog kojeg sam ja prestao pušiti, kontam da nije baš uobičajen.
Samo meni je moj odnos sa cigaretom čudniji od priča koje slušam od drugih ljudi. Ja mogu da ne pušim tamo do 4-5 poslijepodne bez problema, a čitav dan mogu da preguram samo sa 3-4. Mada, realno, to je rijetko i onda naiđe period gdje ide kutija na dan a nekad i više.
E sad, problem je što meni pomisao da više nikad neću zapalit, ni na žičari na Jahorini, ni na plaži na moru, ni u vozu, ni na mostu itd. puno teže pada od neke fizičke krize opisane u rečenici: "Puši mi se." Meni nije frka da mi se tresu ruke, da sam nervozam i sl., ja se rastužim.
Da sam pušio, moja nedjelja bi izgledala tako da bi ustao oko 9-10, popio kafu uz cigaru ili dvije, upalio TV, otvorio laptop, zvao nekog na kafu, otišao do grada, zvao djevojku da odemo na kafu, vratio se kući i uz laptop otišao šlafenzi. Otišla bi tu kutija sigurno ako ne i više.
A kao nepušač sam bio dosta aktivan, oprao auto, šetao uz rijeku 2 sata, završio neki izvještaj za sutra, pregledao neke knjižare, zakuvo stonog tenisa...
Prosto na mene je cigareta djelovala tako što me umrtvi, uspava, dosta mi je sjest' uz kafu i cigaru i sve mi ravno, nigdje se ne mora ići, a i gdje će se, svuda trava zelena... I posao može čekati, sve može čekati.
Prosto me ulijeni.
Eto, to je razlog zbog kojeg sam ja prestao pušiti, kontam da nije baš uobičajen.
- graue_maus
#2734 Re: Cigarete, odvikavanje
podpisujem sve gore navedeno i sa svime se slazem ........hAZNADAR wrote:
Mene je to nerviralo jer vise volim cuti da neko tesko podnosi abstinenciju ali istrajava - nekako je vise ljudski.
Dane vise ne brojim jer sam skontao fazon u svemu ovome. Jednostavno se naviknes na to da si nepusac. Kada pocnes razmisljati kao nepusac, prestanes brojati dane, prestanes izbjegavati situacije gdje dolazis u iskusenje, prestanes smisljati zamjene poput ove ili one gruckalice, prestanes smisljati mentalne blokade, pijenje vode,.. - jer nepusaci isto tako uopce to ne rade. Kad ti naum pane cigara jer se linkuje za odredjenu situaciju poput feste, pica, provoda, stresa, poslije rucka, jutarnje kafe,.. samo otreses pomisao glavom isto kao kad ti naum pane neka scena koju radije nebi zapamtio poput neke gadosti iz nekog filma.
Cim covjek misli na izlaze iz abstinencije, raznorazne zamjene, opterecen je vremenom i kako izbjeci ili prevazici iskusenje u nekom momentima, unaprijed se nasikira kako ce bez cigare, smislja nacine da brze prodje vrijeme, smislja zamjene poput grickalice, smislja ove ili one preparate, nasilu pije vodu, cim covjek puno vremena trosi na strategiju protiv abstinencije - znaci da je i dalje mentalno pusac u glavi. I znaci da je inteligentan jer razmislja o strategiji i nacinu - svi koji su nosalantno ostavili bez krize i bez patnje su ili superkarakteri - ili nedovoljno inteligentni pa prihvataju stvari po nekom crno bijelom apsolutizmu.
- graue_maus
#2735 Re: Cigarete, odvikavanje
dobro dosao u klub ....... ovo dosta pusaca nece da si prizna ali je istina da vremenom postajes trom i nekako aljkav ......sport zbog pluca postaje vise mora nego zadovoljstvo ........nisam_ni_ja wrote:Pozdrav svima, da se i ja prijavim da sam prestao sa pušenjem evo već mašala 1 dan.Doduše nije prvi put, ali prvi put poslije par godina.
Prosto me ulijeni.
- ka0406
#2736 Re: Cigarete, odvikavanje
sanjala i ja da pusim , i prekrasan osjecaj shvatiti da je samo san
I u snu borba sa samom sobom, pusim i mrzim sebe sto sam si unistila 20-tak dana kriziranja...
I u snu borba sa samom sobom, pusim i mrzim sebe sto sam si unistila 20-tak dana kriziranja...
- drug_profi
#2737 Re: Cigarete, odvikavanje
Vidim ovdje neke sto ce uspjeti. Samo neka vas ne prevari samo jedna radi ceifa. To nema vise nikad.
-
vivace
#2738 Re: Cigarete, odvikavanje
ja sam 2 puta pokvarila sa tom jednom,juce i prekljuce. kako sad da racunam ?
-
TetkaSara
- Location: Za neke knjige sam emotivno vezana. Više nego za neke ljude.
#2739 Re: Cigarete, odvikavanje
Sanjala da sam popusila cigaru,i kad sam se probudila bio mi prekrasan osjecaj kad sam shvatila da je to bio san.Ovih dana sanjam cigare mnogo vise nego prije.Kao da mi iz sna prica uzmi me,zapali je al' nedam se ja.Danas na kafu s jaranicom koja pusi,nadam se da necu pokleknuti pred cigarama. 
- vivax
#2740 Re: Cigarete, odvikavanje
Mora se sanjati prvih dana.Pa ja bi ga volio da vidim ko je nije sanjo.Jednom sam tako u snu cak zaplakao.Usnijem je poslije 2-3 sedmice i kolko mi je krivo placem ja sto sam je zapalio kad sam se probudio sretnijeg od mene nije bilo.Sve je to samo sam bio san.Probudio se sav znojav al mi opet drago sto znam da je to samo san bio.
- vaučer
#2741 Re: Cigarete, odvikavanje
4 godine i nekoliko mjeseci. 
- ka0406
#2742 Re: Cigarete, odvikavanje
Ih, smigas , smigas ... fali mi samo 4 godine i nekoliko mjeseci da te stignemvaučer wrote:4 godine i nekoliko mjeseci.
- htcxone
#2743 Re: Cigarete, odvikavanje
pitanje...
djevojka mi je prije konzumirala cigare u većim kolicinama (kutija dnevno) i kada smo usli u vezu ja sam joj rekao da mi smeta sto pusi (direktno
) i da bih volio da prestane.
Pošto smo se baš ono nasli, pristala je, i išlo je super oko 15 dana nije zapalila, a onda je pokleknula... prvo je bila hajd samo jednu, jucer sam samo jednu, pa onda dvije, eto prje ddva dana 4 je dok sam ja bio ispušila...
kako da je uvjerim i na koji nacin da prestane?
inače je operisala srce kao dijete i kašlje neprestalno, posebno navecer isto kao covjek od 70 godina
zna da mi smeta iako ja necu nista da kazem, ne zelim svadju, ali bih volio da joj pomognem da prestane... samo mi treba nesto a ne znam sta da je uvjerim
djevojka mi je prije konzumirala cigare u većim kolicinama (kutija dnevno) i kada smo usli u vezu ja sam joj rekao da mi smeta sto pusi (direktno
Pošto smo se baš ono nasli, pristala je, i išlo je super oko 15 dana nije zapalila, a onda je pokleknula... prvo je bila hajd samo jednu, jucer sam samo jednu, pa onda dvije, eto prje ddva dana 4 je dok sam ja bio ispušila...
kako da je uvjerim i na koji nacin da prestane?
inače je operisala srce kao dijete i kašlje neprestalno, posebno navecer isto kao covjek od 70 godina
zna da mi smeta iako ja necu nista da kazem, ne zelim svadju, ali bih volio da joj pomognem da prestane... samo mi treba nesto a ne znam sta da je uvjerim
- insomnia78
#2744 Re: Cigarete, odvikavanje
Nemoj dzaba zajebavati ni sebe ni nju
s' moje sokocalo
s' moje sokocalo
- drug_profi
#2745 Re: Cigarete, odvikavanje
Ne mozes ti tu nista uraditi. Sto si mogao, uradio si. Sad ona treba da shvati. Jedino da joj kazes da ces otici, ali sta ako blef ne uspije? Onda ces stvarno morati otici jer si donji ako ostanes. Ili ona odluci da je nece momak ucjenjivati nicim sve da joj je iz oka ispao i onda jedna sretna ljubav postane nesretna.
Ona mora sama nadoci. Pokusaj ne biti dosadan. Mozda nekad skonta.
Ona mora sama nadoci. Pokusaj ne biti dosadan. Mozda nekad skonta.
- vaučer
#2746 Re: Cigarete, odvikavanje
ka0406 wrote:Ih, smigas , smigas ... fali mi samo 4 godine i nekoliko mjeseci da te stignemvaučer wrote:4 godine i nekoliko mjeseci.
Samo jedna stvar: Ne pasti na 'samo ću jednu'.
-
Landa
#2747 Re: Cigarete, odvikavanje
ne mozes 'pomoci' nekome ako on nije svario u sebi da kao prvo ima problem, kao drugo zeli ga se rijesiti, kao trece odluci poduzeti nesto....a oovo troje je jedan jaaaaako dug proces i ne moze se nametnuti... tako da ti je bolje da je prihvatis takvu kakva je...a onda polako i potiho nabacivati, provlaciti kroz usi, pokazivati, na lose stvari te navike...sve dok ona sama ne skonta...ipak je to samo individualno kako i kad ce neko prestati
-
Landa
#2748 Re: Cigarete, odvikavanje
i ja potpuno isto nocas...koja sreca kad se probudis.NinaSara wrote:Sanjala da sam popusila cigaru,i kad sam se probudila bio mi prekrasan osjecaj kad sam shvatila da je to bio san.Ovih dana sanjam cigare mnogo vise nego prije.Kao da mi iz sna prica uzmi me,zapali je al' nedam se ja.Danas na kafu s jaranicom koja pusi,nadam se da necu pokleknuti pred cigarama.
stvarno gadna ovisnost...a sto bi moj prijatelj meni govorio, razumio bih da se drogiras pa barem imas nekog "hajra" od tog, nego od sta ti je to da sagorijevas suho lisce i udises dim
stvarno ni ja ne znam u cemu se sastoji taj cejf, iako sam itekako znala cejfati...ali drago mi je da sam ga se rijesila
- drug_profi
#2749 Re: Cigarete, odvikavanje
Vjerujem da smo svi sanjali da pusimo i da smo se lose osjecali zbog toga, uz olaksanje prilikom budjenja da je to bio samo san.
Hebeni su to tripovi.
Hebeni su to tripovi.
- htcxone
#2750 Re: Cigarete, odvikavanje
hvala za komentareLanda wrote:ne mozes 'pomoci' nekome ako on nije svario u sebi da kao prvo ima problem, kao drugo zeli ga se rijesiti, kao trece odluci poduzeti nesto....a oovo troje je jedan jaaaaako dug proces i ne moze se nametnuti... tako da ti je bolje da je prihvatis takvu kakva je...a onda polako i potiho nabacivati, provlaciti kroz usi, pokazivati, na lose stvari te navike...sve dok ona sama ne skonta...ipak je to samo individualno kako i kad ce neko prestati
znam da je ne mogu mjenjati, i ne bih
muke zivve, valjda nekako rijesim ... ja je nikad zapalio nisam i nkad nebih...i nije mi jasno sta ljudi vide u dimu umjesto da udisu vazduh al et