Carski rez - vasa iskustva !!!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

mericak

#51 Re: Carski rez - vasa iskustva !!!

Post by mericak »

Zene koje su se porodile carski nisu maze! Obje varijante su teske, kod prirodnog porodaja se deres u toku, kod carskog poslije! Al za one koje zele se poroditi carski jer misle da manje boli, jedna informacija: svi znamo da nam je zdravstvo dno dna i da na ginekologiji stalno fali slobodnih kreveta. Kad oni zadrzavaju te zene kod sebe na lezanju po 6-7 dana, onda znaci da je to stvarno ozbiljno! Ja sam se tako porodila i ljubomorno sam gledala majke koje su hodale po hodniku i kukale na svoje konce medu nogama! Eheeej, ne znaju one kako je pokusati ustati iz kreveta (tjeraju te da prohodas), sto znaci da moras koristiti misice (prerezane!) stomaka da se savijes i dignes, jer, paradoxalno, nemas iznad glave na krevetu nikakve drzace da se uhvatis i pridignes, bas nije bilo 2006. na Kosevu!

Ako morate carski, prijedlog: trazite spinalnu anesteziju u kicmu. Ja sam sa njom bila prezadovoljna....Ne viri ti nikakva cijev iz kicme ko one sto su se epiduralno poradale vaginalno. Ja sam samo jednu injekciju dobila, od straha je nisam ni osjetila, nikakva rupa u ledima, bolovi u kicmi ni tad ni poslije, nista....Oduzalo mi se sve od grudi nanize, ja se zezala s dr. na porodu, smijala, nisu mi nista stavili naprijed, nikakvu pregradu jer sam deblja pa od stomaka svakako nista ne bih vidjela, cak mi dr. rekla jednom trenutku, sjecam se, da sklonim ruku, krenula je nehotice staviti sebi na stomak!
Vidjela sam bebicu kad su je izvukli, poljubila je.....

E sad, beba jedva zivu glavu izvukla (uticaj anestezije!), al ja sam morala se poroditi tako, pa ako je nekom stvarno indiciran taj nacin poroda - nema izbora, al ako nije....

Jos ako si deblja kao ja, pa velik trbusni zid, velika kolicina sala ti se svali na ranu i pritisce rezove....Sve zvijezde prebrojis...
Brrrrr, upravo planiram drugu trudnocu....Sad ste me podsjetili koja ce me grozota opet cekati, ako Bog da...
maajaa

#52 Re: Carski rez - vasa iskustva !!!

Post by maajaa »

Ja sam prije sedam godina rodila na carski, uz spinalnu anesteziju. Moje licno iskustvo stvarno nije traumaticno, sad bih potpisala da opet tako rodim.
Lekylou

#53 Re: Carski rez - vasa iskustva !!!

Post by Lekylou »

Evo jos jedno iskustvo vezano za carski rez.

Ja sam rodila oboje djece na carski rez.
Prvi put je to bilo tako hitno da nisam bila svjesna sta me je snaslo,a niti informisana,tako da je to sve bilo jedan veliki sok.

Medjutim drugi put je prica potpuno drugacija.
Morala sam ici opet na carski,jer tako predlazu ako je vec jedan carski bio.
Ovaj put su meni zavidile one sto su se prirodno prodile a imale koji sav dole,jer je ovaj put bilo sve u pola lakse.
Dan nakon operacije sam zamolila da mi izvade kateter,kako bih se natjerala da ustajem sto vise,i to mi je pomoglo puno.

Osnovno kod carskog reza je biti informisan i nakon operacije se dosta kretati.

I jos nesto da dodam,oba puta sam bila pod spinalnom anestezijom,bila sam budna tokom operacije i cula plac svoje djece u poljubila ih,ali i pored toga,uvidjela sam da sam puno lakse podnijela carski rez nego zene pod totalnom anestezijom.
Cini mi se da je njih automatski pocelo boliti cim su se probudile,a kod mene je jos 4-5 sati trajala anestezija i ja sam telefonirala svih tih 5 sati javljala ljudima radosnu vijest i super se osjecala.
Onda , zene pod opstom anestezijom imaju nagon na kasalj i to ih dodatno iritra jer se ne mogu nakasljati zbog reza na trbusnim misicima i predstavlja im pravi problem nakasljati se.
I plus su mutne 1-2 dana od te anestezije.

Carski rez je nuzda i hvala Bogu da postoji. Ali ako postoji mogucnost prirodnog poroda onda carski ne treba uzimati uopste u razmatranje.
neutral

#54 Re: Carski rez - vasa iskustva !!!

Post by neutral »

prije 2 g sam se porodila ... CZ u opcoj bolnici... i pored toga sto je boljelo kasnije... opet bih...
lijepo se moja beba nije patila ni sekunde... samo je fino izvadili a ona lijepa ko sika :) ...
neznam zasto svi kukaju zbog na pripreme: kateter, klistir? ko da je to neki bauk...samo pomislis da ce nakon svega da dodje tvoja bebica i nista ti ne smeta...
budjenje je malo cudno ali je jedini problem kasljucanje nakon anaestezije i bol stomacnih misica kad pokusate da se nakasljete... hm da, beba dodje sta-dva nakon CZ...pa sta! ionako je s nama cijeli zivot...al zato kad sam je vidjela onako slatku i ne izmucenu porodom ma jos bih se tri put na CZ porodila... kasnije je sa mnom pajkila (i stalno sikila :-) ) u krevetu sve do izlaska... nisam mogla a ni htjela da je stavim u njen krevetic...
zene koje zelite ili morate CZ samo hrabro...sve prodje kad nase carice (carevi) dodju na svjet...
sarber

#55 Re: Carski rez - vasa iskustva !!!

Post by sarber »

Kada vas slusam sta pricate o porodu na carski ne mogu a da ne zapitam sebe od cega sam onda ja??? :? :? :?
Rodila sam troje i to 1997, 1999 i 2006. Ustala sam drugi dan kao da nista nije bilo. Malo me je bolio stomak. Ustvari kao da sam radila vjezbe pa mi se upalili misici. I iz tog razloga mi je smijesna cijela ova prica :-D :-D :-D
Post Reply